Vijesti 14.04.2021.

Comments are closed

“Odrastimo sretni”

Vijeću srpske nacionalne manjine grada Ogulina odobreno je 88.387,50 kuna za projekt “Odrastimo sretni”. Osiguranim sredstvima bit će financirana kupnja sprava za dječja igrališta na ruralnom području. Ideja za pokretanje ovog projekta potakla je od člana manjinskog vijeća i gradskog vijećnika, u minulom mandatu, Nevena Vujnovića, koji je i izradio projektnu prijavu. Projekt je financiran u okviru kapitalnih investicija Srpskog narodnog vijeća.
Ovim projektom planirana je kupnja ljuljački, klackalica i tobogana, a ugradnja je predviđena u Drežnici, Jasenku, Musulinskom Potoku, Vitunju, Brestovcu, Otoku Oštarijskom i Ponikvama. Projekt je financiran u 100% iznosu.

Kako nam je rekao Neven Vujnović, bit će nabavljene najkvalitetnije aluminijske igračke, poput onih u središnjem gradskom parka, te ugrađene na ona mjesta gdje postoji potreba za njima. Istakao je da vjeruje da će igrališta sigurno postati centar tih mjesta, te mjesto okupljanja djece. Lokacija ugradnje kao i izradu temelja odraditi će sami mještani, po uputama i nacrtima proizvođača opreme.

Inače, ovaj projekt je nastavak dugogodišnje suradnje sa SNV-om putem koje su sufinancirani projekti poput obnove mjesnog doma u Ponikvama. Tijekom 2020. je bilo odobreno i 50.000,00 kn za ulaganje u zgradu DVD-a Jasenak, kao i 50.000 kuna za zamjenu stolarije na zgradi mjesnog odbora Drežnica.

 

U Ogulinu 3 novooboljele osobe

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 20 novih slučajeva zaraze virusom, 1 preminulu COVID pozitivnu osobu te 261 osobu u samoizolaciji. U Ogulinu su zabilježena 3 nova slučaja zaraze.
PCR testovima testirano je u županiji 110 osoba, od čega je utvrđeno 13 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 8 novooboljelih osoba. Po 1 novi slučaj zabilježili su Ogulin, Draganić, Bosiljevo, Josipdol i Tounj.
U posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 103 osoba, od kojih je 7 bilo pozitivnih. Tako su u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu zabilježena po 2 nova slučaja zaraze, a u Rakovici 1.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 67 osoba (OB Ogulin-21, OB Karlovac-46). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin – 5, OB Karlovac – 1), a otpušteno je 9 osoba (OB Ogulin – 3, OB Karlovac – 6). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-5). U posljednja 24 sata na COVID odjelu ogulinske bolnice preminula je ženska osoba (1939.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.004 osoba ( 10323- PCR, 3681-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 458 osoba te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpušteno je 1030 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – petak 14.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 85
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 3
Broj razrednih odjela u samoizol: 2

Broj pozitivnih učenika SŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 81
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 1
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 3

U odnosu na četvrtak:
u OŠ: 6 pozitivnih učenika manje i 1 pozitivan zaposlenik manje
u SŠ: 1 pozitivan učenik manje, a 1 pozitivan zaposlenik više.

Dva dana dijele nas od dana odluke

Još dva dana dijele nas od odluke tko će voditi naš grad tijekom naredne 4 godine. Podsjećamo, Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je liste kandidata za lokalne izbore koji će se održati ove nedjelje.
U utrci za gradonačelnika grada Ogulina su, kao što vam je vjerujemo poznato, Dalibor Domitrović (SDP), Tomislav Lipošćak (HDZ) i Marin Puškarić (DP). Kandidati za njihove zamjenike su: Daniel Vukelja (SDP), Anđelka Salopek (HDZ) i Denis Salopek (DP).
Kandidati za zamjenike gradonačelnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine su Siniša Ljubojević (DSS) i Neven Vujnović (SDSS).

Liste za Gradsko vijeće Ogulina predalo je ukupno 6 političkih stranaka: DP (nositelj Marin Puškarić), HDZ (nositelj Tomislav Lipošćak), HSP (nositelj Krunoslav Salopek), Kandidacijska lista grupe birača (nositelj Siniša Ljubojević) , SDSS (nositelj Neven Vujnović) i SDP (nositelj Dalibor Domitrović).

Tko je tijekom preidzborne kampanje bio uspješniji, tko nudi bolju i kvalitetniju viziju razvoja grada Ogulina, odlučit će birači. Glasanje će se u nedjelju odvijati na ukupno 22 biračka mjesta na području grada Ogulina, koja su ostala nepromjenjena u odnosu na prethodne izbore. Biračka mjesta će se otvoriti u 7 sati, a bit će zatvorena u 19.

Prvi neslužbeni rezultati izbora bit će poznati tijekom iste večeri, a sve informacije o tijeku izbornog dana moći ćete slušati i pratiti u našem programu. Naime, pozivamo vas da u nedjelju, od 18 sati, budete uz 96,6 i Izbornu noć Radio Ogulina. Osim prvih neslužbenih rezultata, donosimo prve rekcije kandnidata i stranačkih čelnika, ali i uvaženih PR stručnjaka. Stoga, pratite naš program i doznajte prvi!

Krajem travnja u Ogulinu zabilježeno smanjenje broja nezaposlenih osoba

Krajem travnja u evidenciji zavoda za zapošljavanje na području Karlovačke županije evidentirano je 3.348 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na ožujak smanjenje za 212 nezaposlenih osoba ili 6,0%. U odnosu na travanj 2020. godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 16,0%. Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem travnja 2021. bio je na području ispostave Karlovac (1 342 ili 40,1% od ukupnog broja u PU Karlovac), u ispostavi Ogulin (700 ili 20,9%), u ispostavi Slunj (553 ili 16,5%), te u ispostavi Duga Resa (426 ili 12,7%). Najmanje je nezaposlenih u ispostavi Ozalj (162 ili 4,9%) te ispostavi Vojnić (165 ili 4,9%). U usporedbi s istim mjesecom 2020. godine, evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim ispostavama, a najviše u ispostavama Karlovac (19,6%) i Duga Resa (17,8%).

Od spomenutih 700 nezaposlenih, evidentiranih u ogulinskoj ispostavi HZZ-a, u samom gradu Ogulinu krajem travnja bilo je 348 nezaposlenih osoba. Podsjećamo, da je u gradu Ogulinu krajem ožujka ove godine bilo 376 nezaposlenih osoba. Sudeći prema tim podatcima, u našem gradu nastavlja se trend smanjenja broja nezaposlenih osoba.
Što se tiče stanja na području susjednih nam općina, krajem travnja u Josipdolu je bilo 159 nezaposlenih osoba, u Plaškom 124, Tounju 38, a najmanje u Saborskom koji je imao 31 nezaposlenu osobu.

U travnju je na području Karlovačke županije zaprimljeno 465 prijava potreba za radnicima, što je smanjenje za 91 prijavu u odnosu na ožujak. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do povećanja za 347 prijava. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (85 ili 18,3%), te građevinarstvu (81 ili 17,4%).

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

U organizaciji Matematičkog društva Istra (MDI) održan je 15. Festival matematike, a zbog pandemije učenici su zadatke rješavali u svojim matičnim školama. Na Festivalu matematike sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola i ekipno se natječu u 5 kategorija i smotri radova.
U kategoriji GIGA (učenici 1. i 2. razreda srednjih škola) bile su ukupno prijavljene 43 ekipe, a ekipa naše škole, koju su činili učenici Bruno Crnković, Dražen Grgurić, Lucija Stipetić i Matej Vuković, osvojila je odlično osmo mjesto! Ako bismo gledali samo ekipe iz općih gimnazija, onda bi se naša ekipa našla na sjajnom drugom mjestu! Mentorica učenicima bila je prof. savjetnica Ivanka Matešić.

U kategoriji TERA (učenici 3. i 4. razreda srednjih škola) bile su prijavljene 43 ekipe, a ekipa naše škole, koju su činili učenici Marko Vuković, Marko Veršec, Hana Turković i Sara Rendulić, osvojila je 17. mjesto. Ako bismo gledali samo ekipe učenika općih gimnazija, naša ekipa zauzela je odlično 6. mjesto! Mentorice učenicima bile su prof. savjetnica Ivanka Matešić i prof. Doris Blašković.
Na ovogodišnjem Festivalu matematike sudjelovale su ekipe iz 25 srednjih škola!
Čestitamo učenicima i mentoricama! (info/foto: Facebook GiSŠBF Ogulin)

 

„Ogulin – portret grada Camerom obscurom“

U organizaciji Hrvatskog fotosaveza, započelo je održavanje foto radionice „Ogulin – portret grada Camerom obscurom“ za članove Foto grupe Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana te predstavnike Kino kluba Ogulin. Radionica će u skladu s epidemiološkim uvjetima održavati svaki dan do 17. svibnja na ulicama, trgovima, u prirodi grada Ogulina i u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Stručni voditelji su Zlata Medak i Predrag Bosnar.

Camera obscura (lat. tamna soba) je prethodnica fotoaparata. U osnovi je to kutija u koju kroz mali otvor ulazi svjetlo. Fotoaparati i kamere djeluju po tim načelu. Hrvatski fotosavez, članica Hrvatske zajednice tehničke kulture, prva je organizacija koja je prepoznala Ogulin i razvoj tehničke kulture, pa je održavanjem foto radionice pozicionirala Ogulin kao dio jedinstvene fotografske platforme, zajedno s još 24 hrvatska grada.

fb-share-icon

Comments are closed.