Vijesti 14.01.2021.

Comments are closed

Gradonačelnik Domitrović: “Oguline hvala!”

Grad Ogulin je uplatio financijsku pomoć potresom pogođenim gradovima. Tim povodom priopćenjem se oglasio gradonačenik Dalibor Domitrović, a u njemu je naveo slijedeće: “Nakon što sam u više navrata kontaktirao kolege gradonačelnike s potresom pogođenih područja, konkretno Siska, Gline i Petrinje, s ciljem da s njima dogovorim najbolji način kako im Grad Ogulin može pomoći, usuglasili smo se da je najbolje to učiniti putem novčane pomoći. Stoga je jučer, 14. siječnja 2021. godine, Grad Ogulin uplatio na račune gradova Siska, Gline i Petrinje ukupno 100.000,00 kuna. Ova sredstva će im barem dijelom olakšati funkcioniranje, obnovu razrušenih domova i infrastrukture te organizaciju pristojnih uvjeta za život tamošnjih stanovnika.

Već danas je od gradonačelnika spomenutih gradova stigla zahvala na uplaćenim sredstvima koju ovim putem prenosim vama poštovani sugrađani. Ovim činom svi građani Ogulina učestvovali su u pomoći tamošnjem stanovništvu koje živi u neljudskim uvjetima i bori se da bi si osiguralo minimalne uvjete za život, i zato vam svima veliko hvala!

Ovim putem prenosim i zahvalu čelnika spomenutih gradova svim Ogulinkama i Ogulincima koji su nesebično priskočili u pomoć stanovnicima Siska, Gline, Petrinje i okolnih mjesta i svima koji su na bilo koji način donirali pomoć ugroženom stanovništvu.

Oguline HVALA!”.

 

 

Slovaci kupuju Olimpijski centar na Bjelolasici

Na portalu Jutarnjeg lista u srijedu je objavljen članak pod naslovom “Slovaci kupuju Olimpijski centar na Bjelolasici”. U članku o budućnosti naše Bjelolasice su naveli slijedeće: “Gotovo sedam godina nakon otvaranja stečaja u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica i dvadesetak pokušaja njegove prodaje na pripadajućim natječajima, slovačka tvrtka Bioelektro Energy u postupku je kupnje centra za četiri milijuna i 578 tisuća kuna.

Naime, Visoki trgovački sud odbacio je ovih dana žalbu zagrebačke tvrtke Benek na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu iz listopada prošle godine da se ponuda Bioelektro Energyja na posljednjem natječaju za prodaju HOC-a prihvati kao najpovoljnija. Na taj način stečeni su uvjeti da slovački kupac s državom sklopi ugovor o prodaji HOC-a Bjelolasica. Ako dođe do očekivane kupoprodaje, nameće se pitanje kakvi su planovi Bioelektro Energyja na Bjelolasici, odnosno može li se očekivati da nekoć omiljena destinacija hrvatskih sportaša u pripremama za velika natjecanja ponovno bude spremna za prihvat sportaša i ostalih gostiju te stekne negdašnju reputaciju i ugled. Prema odredbama natječaja na kojem je ponuđena kupnja nekretnina na Bjelolasici, kupac nije u obvezi ponuditi biznis-plan za Olimpijski centar, nego samo platiti traženi iznos.

U gradskoj upravi Ogulina, na čijem se području nalazi HOC Bjelolasica, kažu nam da su pokušali stupiti u kontakt sa slovačkim investitorom kako bi se upoznali s njihovim planovima, no, ističu, Michal Vasek iz tvrtke Bioelektro Energy poručio im je kako se čeka završetak spomenutog žalbenog postupka na sudu.

Slovaci su, kako neslužbeno doznajemo, u nekoliko navrata bili na Bjelolasici i najavili kako planiraju ponovno otvoriti centar sa svim sadržajima koje je imao prije stečaja.” (jutarnji.hr)

 

Od 20 novooboljelih u županiji, troje iz Ogulina

U Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja, 14 novih slučajeva zaraze utvrđeno je PCR testovima, dok je brzim testovima za detekciju antigena utvrđeno još 6 novooboljelih osoba u županiji. U Ogulinu je 3 novooboljelih, a u Plaškom 1 osoba.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7538 osoba (PCR testiranje- 6256, antigensko testiranje-1282).

U bolnicama Karlovačke županije je na današnji dana hospitalizirano 86 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin17, SB Duga Resa-24, OB Karlovac-46). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 osoba (1-OB Ogulin, 7-OB Karlovac), a na respiratoru se u karlovačkoj bolnici nalaze 2 COVID pozitivne osobe. Osam osoba je otpušteno sa bolničkog liječenja (1-OB Ogulin, 5-SB Duga Resa, 2-OB Karlovac). Od početka pandemije sa bolničkog liječenja je otpušteno 528 osoba (OB Ogulin-171, SB Duga Resa-34, OB Karlovac-323). U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, i to u OB Ogulin. Od početka pandemije u bolnicama je preminulo 255 COVID pozitivnih pacijenata.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 336 osoba, a kršenja ove i ostalih mjera nisu zabilježena.

 

Riječ stručnjaka – stručna obnova Saborskog i gradnja obiteljskih kuća je upitna

U ponedjeljak smo sa stranice Saborsko.net prenesli članak o poslijeratnoj obnovi kuća u Saborskom, koji je taj problem prikazao kroz osobno iskustvo jednog od mještana. O istom su se novinari OGportala konzultirali i sa strukoma, a u nastavku prenosimo što su im njihovi sugovornici rekli:

“Obnova u Saborskom je započela nakon VRO Oluja i tada su izgrađene potpuno nove obiteljske kuće budući da su u ratu sve postojeće potpuno uništene i spaljene. Kuće su građene uglavnom prema tipskim projektima izrađenim od države, koja ih je također o svojem trošku i gradila.
Danas još mnoge od njih nisu završene, odnosno nemaju izvedenu završnu oblogu – fasadu, pa je zbog toga vidljiva nosiva konstrukcija, odnosno moguće je analizirati da li su armiranobetonski elementi izvedeni prema pravilima struke i važećim zakonskim propisima, a vezano na utjecaje horizontalnih sila, kao što je potres. Izvedba vertikalnih serklaža na maksimalnoj udaljenosti od 5,00 m i ugradba odgovarajuće armature prema statičkom proračunu, kao i njezino sidrenje u temelje, te povezivanje s horizontalnim serklažima i armiranobetonskom međukatnom konstrukcijom je osnovni preduvjet stabilnost i mehaničke otpornosti neke zgrade.

Prema vanjskom izgledu neožbukanih kuća može se zaključiti da su samo djelomično zadovoljeni propisi i zatečeno stanje sigurno ne odgovara zakonskoj odredbi o statičkom proračunu na djelovanje seizmičkih sila. Vertikalni serklaži postavljeni su na većim udaljenostima od maksimalno propisanih. No, tek uvidom u projektnu dokumentaciju mogla bi se izvršiti djelomična analiza, iako ni tada nije moguće utvrditi količinu i presjeke ugrađene armature, koja jedina osigurava stabilnost. Iz toga razloga svi zakoni o gradnji su odredili nadzorne inženjere, koji svojim potpisom odgovaraju za stručnu i zakonitu izvedbu svake zgrade u skladu s projektnom dokumentacijom.

Prema tome, stručna obnova Saborskog i gradnja obiteljskih kuća je također upitna, jer se tek uvidom u građevinske dnevnike i završna izvješća nadzornih inženjera mogu utvrditi nepravilnosti i propusti u izvođenju.” (OGportal.com)

 

U studenom u Hrvatskoj gotovo 80 posto turista manje nego lani, Karlovačka županija jedina u plusu

Sasvim očekivano, turistički rezultati u studenom prošle godine bili su izuzetno loši zbog pandemije koronavirusa. Hrvatsku je posjetilo gotovo 80% turista manje nego 2019., a u nizu zaista jako loših rezultata, izdvaja se samo jedan mali plus. I to baš u Karlovačkoj županiji.

Naime, naša županija jedina u studenom ima jedan pozitivan turistički pokazatelj, a to su dolasci i noćenja domaćih gostiju. Karlovačku županiju tako je tijekom studenog posjetilo 2.269 domaćih gostiju, koji su ostvarili 4.065 noćenja, što je za 1% više dolazaka i za 3% više noćenja nego u studenom 2019.g. Dakako, u pandemijskim uvjetima riječ je o zaista lijepom rezultatu, koji je potvrdio da su domaći turisti rado dolazili u našu županiju i da je Karlovačka županija dobro iskoristila pretpostavke da će zbog pandemije putovanja biti kraća i vremenski i što se tiče relacija.

Kao i u ostatku Hrvatske, situacija sa stranim gostima, naravno, nije ni blizu dobre ni u Karlovačkoj županiji. Turističkih dolazaka bilo je čak 90% manje nego godinu ranije, a noćenja oko 82% manje. Slično je i u ostatku Hrvatske, a najgore u Dubrovačko – neretvanskoj županiji koja i dalje najviše trpi posljedice pandemije u turističkom sektoru. (Kaportal.hr/ROg)

fb-share-icon

Comments are closed.