Vijesti 13.11.2020.

Comments are closed

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća

Održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, kojom je predsjedavao Marinko Herman. Sjednica je započela s Aktualnim satom. Filip Šehović (SDP) zanimao se kad će proraditi grijanje u Dvorani Ivica Cindrić Piva, te kad kreće sanacija odlagališta otpada na Sodolu. Miodrag Matijašić (SDP) pitao je hoće li se i na koji način organizirati Advent. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali je sigurno da će to biti u puno manjem obimu nego do sada.

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima raspisat će se kroz nekoliko dana, odgovorio je gradonačelnik vijećniku Nikoli Požegi (SDP), a Milan Sabljak (HDZ) pitao je zašto mu nisu dostavljeni odgovori na već postavljena pitanja – o budućnosti Bjelolasice i prostora nekadašnjeg restorana na Sabljacima. Zanimalo ga je i u kojoj su fazi projekti u Poduzetničkoj zoni.

Hrvoje Magdić (HDZ) zatražio je pojašnjenje o semaforizaciji raskrižja kod Hačka i smatra da treba prije riješiti problem na Lomošćanskoj cesti, prema Škrilama, odnosno kod Majke Božje. Treba pristupiti dugoročnom rješenju, smatra gradonačelnik Domitrović, te je najavio traženje tehničkog rješenja i za spomenuto raskrižje.

Momir Jakšić (SDP) zanimao se ima li pomaka kod nekontroliranog izlijevanja rasola, a u odgovoru smo doznali da je obavljeno dubinsko snimanje i da je nekoliko subjekata neovlašteno spojeno na kanalizaciju.

Ljiljana Gračanin (SDP) osvrnula se na kolegij župana u Ogulinu, te upitala što ako se dogodi proboj virusa u ogulinske domove za stare i nemoćne, postoji li u ogulinskoj bolnici kapaciteti za zbrinjavanje tih ljudi, ali i onih koji nemaju obitelji?

Gradonačelnik Domitrović rekao je da je suradnja sa županijom konačno postala bolja, dolaskom nove županice. U bolnici se, prema njegovim informacijama, priprema još jedan dodatni odjel za zaražene bolesnike, ali grad nema utjecaja na njihove odluke i poslovanje, jer je bolnica u vlasništvu županije.

Jurica Pribanić (SDP) govorio je o projektu zamjene javne rasvjete i gradnji stanova na Poredicama.

“Projekt postavljanja led rasvjete je pri samom kraju, vrijedan je 11,5 milijuna kuna. Prvi računi već su stigli, ušteda je oko 70 posto. Neki nedostaci su uočeni i rješavaju se. Stanovi bi se trebali graditi, njih 40-ak, priprema se dokumentacija i sve ide po planu”-rekao je Domitrović.

Neven Vujnović (SDSS) osvrnuo se na predstojeću zimsku sezonu i rad zimske službe i tu, odgovorio je gradonačelnik, ne bi trebalo biti problema.

Zlatko Mrvoš (SDP) zanimao se za uređenje nerazvrstanih cesta i izrazio nezadovoljstvo radom Županijske uprave za ceste. Gradonačelnik je naglasio da “Arkada” brzo i kvalitetno izvršava dogovorene poslove, za razliku od bivšeg izvođača. Očito je, zaključili su, da gradske službe svoje obveze po tom pitanju odrađuju bolje od onih županijskih.

U nastavku sjednice usvojena su Izvješća o radu i poslovanju Javne vatrogasne postrojbe te Područne vatrogasne zajednice Ogulin za 2019. godinu. Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja podnesao je i Izvješće o rezultatima poslovanja poduzetnika s područja Grada Ogulina za 2019. godinu. Vijećnici su podržali i prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Ogulina za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.
Između ostalog, izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine podnesao je i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Sva ova izvješća gradski vijećnici podržali su većinom glasova.

Sjednica je, inače, održana uz poštivanje svih propisanih epidemiološih mjera.

 

 

U Ogulinu i danas 11 novozaraženih

68 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji, a testirano je 240 osoba – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. Od tog broja 9 osoba su korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostalih 59 oboljelih s područja grada Karlovca je 18 osoba, Duge Rese 11, Ogulina 11, Ozlja 1, Slunja 4, Bosiljeva 1, Cetingrada 1, Generalskog Stola 1, Josipdola 2, Netretić a1, Ribnika 3, Plaškog 2, Tounja 2 i Vojnića 1.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1850 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 777 osoba.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 47 COVID pozitivnih pacijenata, a 9 je novoprimljenih osoba mlađe životne dobi. Četiri osobe se nalaze na respiratoru, a 5 osoba je na visokom protoku kisika. Na žalost preminule su 2 ženske osobe u dobi od 87 i 84 godine. U samoizolaciji se nalazi 61 djelatnik bolnice – 50 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leže 24 pozitivna pacijenta. U samoizolaciji se nalazi 25 djelatnika bolnice.

Vijećnici jednoglasno usvojili novu mjeru potpore za ogulinske ugostitelje

Na 15. sjednici Gradskog vijeća, svi nazočni gradski vijećnici podržali su, između ostalog, i prijedlog III. izmjena i dopuna Programa potpore poduzetnicima u 2020. godini. Ovim izmjenama, u Program potpora uvrštena je i Potpora za obnovu i uređenje ugostiteljskih objekata uzrokovane negativnim ekonomskim posljedicama krize uzrokovane koronavirusom. Cilj dodjele potpora je suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize kako bi se povećali standardi i kvaliteta, održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta u ugostiteljskim objektima. Omogućilo bi se i uređenje unutarnjeg i vanjskog prostora ugostiteljskih objekata.

Korisnici ove potpore bit će mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti te slobodna zanimanja, koji su u privatnom vlasništvu, a imaju sjedište na području grada Ogulina. Potencijalni korisnici ove potpore moraju zadovoljiti propisane uvjete, a, između ostalog, moraju imati najmanje 1 zaposlenu osobu, moraju imati podmirene sve obveze prema zaposlenicima, te Gradu Ogulinu i tvrtkama koje su u vlasništvu Grada Ogulina.
Kako bi ostvarili ovu potporu, vlasnici moraju popuniti propisani obrazac te prilžiti nužnu dokumenatciju. Maksimalni iznos potpore je 50% prihvatljivih troškova projekta, a najviše 20.000,00 kuna po korisniku. Prijave će se podnositi Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Ogulina, i to najkasnije do 15. prosinca ove godine.

Inače, ove III. izmjene i dopune Programa potpore poduzetnicima u 2020. godini stupaju na snagu osmog dana od dana objave u “Glasniku Karlovačke županije”.

 

Dovršeno asfaltiranje nerazvrstanih puteva u Jasenku

U četvrtak je dovršeno asfaltiranje nerazvrstanih puteva na području Mjesnog odbora Jasenak. Asfaltirani su putevi u naseljima Krapani te Jorgići – Mašići. U tijeku je i krpanje udarnih rupa nastalih zbog “zuba vremena”, a ovaj dio radova bit će dovrešn tijekom naredna dva tjedna. U planu je, kako doznajemo, i izgradnja autobusnog stajališta u Jasenku. Uskoro će biti potpisan i ugovor za obnovu vatrogasnog doma DVD-a Jasenak. Vrijednost ovog ugovora iznosi oko 50.000,00 kn, a radi se o sredstvima za razvoj Srpskog narodnog vijeća. Izvođenje ovih radova očekuje se do kraja kalendarske godine. (Facebook SDSS Ogulin)

 

 

Danas se obilježava 29. obljetnica osnutka 143. brigade HV-a

Danas će se obilježiti 29. obljetnica osnutka 143. brigade Hrvatske vojske. Zbog epidemioloških razloga bit će to s puno manje sadržaja, simbolično.
Od 17:30 sati upriličit će se polaganje vijenaca, na Trgu hrvatskih rodoljuba, a od 18:00 sati služit će se sveta misa, u Župnoj crkvi svetog Križa u Ogulinu.
Proslava će se održati u skladu s izrečenim mjerama i preporukama radi sprječavanja širenja bolesti uzrokovane virusom COVID-19, rekao je predsjednik Udruge veterana 143. brigade Hrvatske vojske Ogulin Milan Poljak.

fb-share-icon

Comments are closed.