Vijesti 13.05.2021.

Comments are closed

Od Ministarstva kulture osigurali 100.000 kuna za ovogodišnji OGFB

Vjerujemo da vam je već poznato da će se ove godine Ogulinski festival bajke, po prvi put, održavati u dva termina, i to od 10. do 12. lipnja, te od 11. do 13. rujna.

Dobra vijesti stiže nam iz Turističke zajednice grada Ogulina. Prijavom na natječaj Ministarstva kulture i medija, za Javne potrebe u kulturi, osigurali su 100.000 kuna za provedbu ove popularne i odlično prihvaćene manifestacije.

Djelatnici Turističke zajednice trenutno rade na pripremama i na programu ovogodišnnjeg izdanja OGFB-a. Prijave sadržaja su zatvorene i sad se vrši selekcija sadržaja. Uskoro planiraju krenuti s promocijom OGFB-a, a onda ćemo znati i više o samom sadržaju i aktivnostima koje nas čekaju ove godine.

 

Od 26 novih slučajeva u županiji, u Ogulinu zabilježeno 7

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 2 preminule COVID pozitivne osobe te 261 osobu u samoizolaciji. S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 111 osoba, od kojih imamo 16 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Karlovca su 4 osobe, Ogulin broji 7 novooboljelih, Tounj 2, dok su Vojnić, Barilović i Bosiljevo zabilježili po 1 novi slučaj. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 90 osoba. Od toga imamo 10 COVID pozitivnih osoba – Karlovac 2, Duga Resa 2, Slunj 1, Vojnić 5.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 74 osoba ( OB Ogulin-20, OB Karlovac-54 ).U posljednja 24 sata novoprimljeno je 4 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-3), a otpuštene su 3 osobe (OB Karlovac-3). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-5). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je 1 ženska osoba (1952.godište),a na COVID odjelu ogulinske bolnice jedna ženska osoba (1938.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13.984 osoba (10310 – PCR, 3674 brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 457 osoba te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja je od početka pandemije otpuštena 1021 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – četvrtak 13.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 18
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 106
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 4
Broj razrednih odjela u samoizol: 4

Broj pozitivnih učenika SŠ: 13
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 4
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 82
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 1
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 3

U odnosu na srijedu:
u OŠ: 2 pozitivna učenika manje i 1 pozitivan zaposlenik manje
u SŠ: 1 pozitivan učenik manje i 1 pozitivan zaposlenik manje.

Ogulin će dobiti “kućice za knjige”

Već smo vas izvjestili da je Ministarstvo kulture i medija, 3. svibnja, objavilo popis programa za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.
Od 417 prijava odobreno je 79 programa, među kojima je i program Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin “Čitanje je radost”.
Kako su objavili na svom Facebook profilu, ovaj tjedan je u Gradsku knjižnicu stigao i Ugovor u kojemu su precizirane njihove obveze. Iznos od 40.000,00 kuna dobili su za dio prijavljenog programa, a to je izrada i postavljanje malih slobodnih knjižnica.

Cilj ovoga programa je postaviti kućice za knjige koje će privlačiti svojim atraktivnim izgledom, a prije svega sadržajem – knjigama koje će se slobodno moći uzimati i čitati, a zatim vratiti. Isto tako će svatko moći u kućici ostaviti knjige koje želi podijeliti s drugima.
“Ovim programom ćemo svi zajedno u Godini čitanja poticati na čitanje i ljubav prema knjizi, a Grad ćemo obogatiti novim sadržajem.” – poručili su iz Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin. (info: Facebook GCKOg)

Osim gradskih, u nedjelju biramo i županijske čelnike

Na nedjeljnim izborima ćemo, osim vodstva grada Ogulina te članova Gradskog vijeća, birati i vodstvo Karlovačke županije te članove Županijske skupštine.
Podsjećamo, u izbornoj utrci za župana i njegovog zamjnika su istaknute 4 pravovaljane kandidature.

Kandidatkinja za županicu Karlovačke županije koalicije predvođene HDZ-om je Martina Furdek – Hajdin, te Vesna Hajsan – Dolinar za njenu zamjenicu. Kandidat Živog zida za župana je David Gorup, a za njegovog zamjenika Filip Jarnjević. Domovinski pokret na mjestu župana želi vidjeti Vlatka Ivku, a u ulozi njegove zamjenice Antoniu Perković Blašković. Kandidat SDP-a i HSS-a za čelnog čovijeka županije je Stjepan Mikulandrić, dok bi se na mjestu njegove zamjenice željela naći Ivana Salopek Šumonja.

Što se tiče kandidata za zamjenika župana Karlovačke županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, istaknute su 3 pravovaljane kandidature. To su: kandidat grupe birača Mirko Martinović, SDSS-ov Dejan Mihajlović, te DSS-ov Dušan Predović.

Pravovaljane kandidacijske liste za članove Županijske skupštine Karlovačke županije istaklo je ukupno 9 što stranaka, što koalicija. To su: AKCIJA UMIROVLJENICI ZAJEDNO, DOMOVINSKI POKRET, HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA, HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI, HRVATSKA STRANKA PRAVA, MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, SAMOSTALNA DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA, SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE, te ŽIVI ZID.

U nedjelju u 7 sati ujutro u Karlovačkoj županiji bit će otvorena ukupno 294 biračka mjesta, od čega u Ogulinu ukupno 22. Sva biračka mjesta bit će zatvorena u 19 sati. Tko je tijekom predizborne kampanje bio uspješniji u prezentaciji programa i privlačenju naklonosti birača, bit će poznato već u nedjelju u kasnim večernjim satima. Bit će to prvi neslužbeni rezultati izbora, dok ćemo na one službene morati malo pričekati.

DIP poziva na poštivanje izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike nedjeljnih lokalnih izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju, koja počinje u subotu u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati zatvaranjem biračkih mjesta.
Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, čiji su podaci za kontakt objavljeni na mrežnoj stranici DIP-a.
Za kršenje izborne šutnje propisane su visoke novčane kazne, kreću se od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu dobiti kaznu od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

DIP podsjeća da je za izborne šutnje zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

DIP poziva izborne sudionike da se suzdrže od postavljanja novih promidžbenih sadržaja, poput statusa, videoclipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža. (hrt.hr)

fb-share-icon

Comments are closed.