Vijesti 12.11.2020.

Comments are closed

Uskoro počinje sanacija Sodola – koštat će 13 milijuna kn

S obzirom na učestale požare na odlagalištu otpada Sodol, zanimalo nas je hoće li i kada krenuti sanacija ovog odlagališta. Poslali smo upit u gradsku upravu i dobili odgovor, u kojem stoji:

“Nastavno na vaš upit vezano za požar na odlagalištu Sodol, ovim putem obavještavamo Vas i javnost kako je otvoren natječaj za odabir izvođača za pripremne radove za sanaciju odlagališta Sodol. Natječaj je otvoren do 1. prosinca 2020. godine, nakon čega slijedi otvaranje ponuda i postupak odabira izvođača. Natječaj je objavljen putem Elektroničkog oglasnika javne nabave.

S natječajnim postupkom i radovima sanacije se nije moglo ranije započeti, jer se čekalo odobrenje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ova državna agencija sufinancira radove sanacije u udjelu 75% troškova. Međutim, temeljem ugovornih odredbi, radovi ne mogu započeti prije nego pregledaju dokumentaciju i odobre početak radova. Ostatak iznosa financira Grad Ogulin.

Ukupna vrijednost sanacije ovog odlagališta prema trenutno važećoj procjeni iznosi 13 milijuna kuna.”

 

Dan sjećanja na žrtvu Saborskog

U župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu u srijedu je služena sveta misa u čast i sjećanje na stradale mještane Saborskog. Naime, na inicijativu gradonačelnika Dalibora Domitrovića, grad Ogulin je programom “Ogulin za Saborsko” želio dati svoj doprinos u obilježavanju ovog tužnog datuma iz novije hrvatske povijesti. Nakon mise, koja je održana od 18 sati, na Trgu hrvatskih rodoljuba upriličena je kraća molitva župnika Nikole Prše. Upaljene su svijeće za sve žrtve, a pored ostalih, učinili su to gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja i potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuković.

U Saborskom je u četvrtak nastavljen program Dana sjećanja na žrtvu Saborskog. Program obilježavanja organizirale su Općina Saborsko i HVIDR-a Saborsko. Sve je započelo okupljanjem uzvanika ispred Osnovne škole Saborsko. Formirajući Kolonu sjećanja, brojni mještani i uzvanici su stigli do Spomen obilježja masovne grobnice, gdje su položili vijence i upalili svijeće za sve stradale Saborčane. U crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je potom misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, 12. studenog 1991. godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

 

U Ogulinu 11 novozaraženih osoba

U Ogulinu danas imamo 11 novozaraženih osoba. Naime, iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 49 novih slučajeva zaraze, a testirano je ukupno 260 osoba. S područja grada Karlovca je 18 novooboljelih osoba, Duga Resa ima 5, Ozalj 3, Cetingrad 1, Josipdol 2, Netretić 2, Rakovica 2, Ribnik 1, Slunj 2, Vojnić 1, Žakanje 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 1782 osobe. U samoizolaciji se nalazi 756 osoba te je utvrđeno jedno kršenje mjere.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 43 pacijenata, od čega su 3 osobe na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice – 49 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih djelatnika. U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 24 pozitivnih pacijenata, a u samoizolaciji se nalaze 24 djelatnika bolnice.

 

Sanitetska vozila za ogulinski i karlovački Dom zdravlja

Dom zdravlja u Karlovcu od srijede je bogatiji za dva, a Dom zdravlja Ogulin za jedno sanitetsko vozilo. Idući mjesec na redu su ozaljski i slunjski domovi zdravlja.
Kupila ih je Karlovačka županija, baš kao i one za domove zdravlja u Slunju i Ozlju, koji će stići idući mjesec, za što je izdvojila 1,9 milijuna kuna.
– Za 2021. godinu planira se nabavka još sedam sanitetskih vozila, od kojih će Domu zdravlja Karlovac biti namjenjena dva sanitetska vozila, a ostalim domovima zdravlja po jedno sanitetsko vozilo. Na taj način Karlovačka županija će tijekom dvije godine obnoviti 35 posto ukupnog voznog parka domova zdravlja na području županije, kazali su u Županiji, dodavši da će se nabavom sanitetskih vozila za domove zdravlja dugoročno poboljšati kvaliteta zdravstvene zaštite i povećati učinkovitost pružanja usluga na primarnoj razini. (kaportal.hr/ogportal.com)

 

Sutra se održava 15. sjednica Gradskog vijeća

Za petak, 13. studenog, sazvana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Sjednica će započeti s Aktualnim satom, a dnevnim redom predviđeno je još 12 točaka. Gradski vijećnici će tako, između ostalog, raspravljati o Izvješću o radu i poslovanju Javne vatrogasne postrojbe Ogulin za 2019. godinu, ali i o radu Područne vatrogasne zajednice Ogulin za isto razdoblje. Izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine podnest će i gradonačelnik, a razmatrat će se i prijedlog III. Izmjena i dopuna Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu na području Grada Ogulina u 2020. godini.

Sjednica će se održati u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice. Početak je zakazan za 9 sati, a tijek sjednice imat ćete priliku pratiti uživo u našem programu.

fb-share-icon

Comments are closed.