Vijesti 12-04.2021.

Comments are closed

Za obilaznicu Ogulina izdano Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš

U travnju 2019. godine tvrtka Projektantski biro P45, koja je s Hrvatskim cestama ugovorila izradu projektne dokumentacije za Obilaznicu Ogulina, je u gradskoj upravi predstavila dovršeno idejno rješenje. Prezentaciji su tada prisustvovali gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja, voditelj odsjeka Zdravko Salopek, te savjetnik za graditeljstvo Željko Gračanin, a iz Hrvatskih cesta, kao predstavnici investitora, šefica odjela za studije Sanja Bogdanović i viša suradnica Ana Brebrić. Uime projektantske kuće koja je izradila idejno rješenje prezentaciju su održali projektanti Marko Jerinić i Ivan Turkalj.

Ovo idejno rješenje je podloga za izradu studije utjecaja na okoliš za koju je isto tako rok 3 mjeseca, a nakon toga idući korak je ishođenje rješenja o prihvatljivosti za okoliš za što je rok 6 mjeseci. Gradonačelnik Domitrović je tada naglasio da će gradske službe i dalje Hrvatskim cestama i projektantskoj kući pružati svu moguću podršku kako bi projekt u što kraćem roku bio realiziran.

Nažalost, godinu dana kasnije, u travnju 2020. Hrvatske ceste su poništile nabavu za izradu idejnog i glavnog projekta za Obilaznicu Ogulina! Razlog je, kako su naveli, koronavirus i neizvjesnost punjenja proračuna. U gradskoj upravi grada Ogulina bili su razočarani ovakvom odlukom te su rekli da se radi o pogrešnom pristupu gospodarskoj krizi. Država treba raditi suprotno, ubrzati provedbu svojih investicija kao što su Obilaznica Ogulina i Retencija Ogulin. To su projekti koji se mogu financirati iz fondova Europske unije, pa ne opterećuju državni proračun. Njihovom provedbom značajna financijska sredstva bi se slila u Republiku Hrvatsku, što bi imalo blagotvoran učinak na cijelo gospodarstvo.

Međutim, prije petnaestak dana, ipak je stigla i jedna dobra vijest. Naime, izdano je Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš za obilaznicu, a prema Planu nabave Hrvatskih cesta.
U II. kvartalu ove godine, odnosno do 31. lipnja, ide natječaj za “Izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje lokacijske dozvole i građevinske dozvole za Obilaznicu Ogulina, duljine cca 4,80 km”, procijenjena vrijednost nabave usluga 2,8 milijuna kuna, rok za dovršetak 18 mjeseci.

Obilaznica je, prema idejnom rješenju, kolničke širine 7,1 metara, što znači da je bitno šira od postojeće D42 koja vodi kroz grad i dužine nešto manje od 10 kilometara. Na njoj se nalaze 2 prolaza, odnosno podvožnjaka, i 3 prijelaza, odnosno nadvožnjaka, od kojih je najznačaniji onaj preko željezničke pruge s tri raspona; jednim za postojeći kolosijek, drugim za izgradnju drugog kolosijeka pruge i trećim za industrijski kolosijek prema poduzetničkoj zoni.

 

U Ogulinu danas 3 nova slučaja zaraze

Nakon što je jučer u Ogulinu zabilježen nagli porast broja novoboljelih osoba (47 pozitivnih osoba), danas su u našem gradu evidetnirana 3 nova slučaja zaraze. Naime, iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata imamo ukupno 55 novih slučajeva zaraze. Preminule su 3 COVID pozitivne osobe, 403 osobe u Karlovačkoj županiji nalaze se u samoizolaciji.

Od spomenutih 55 novih slučajeva u županiji, 18 ih je utvrđeno pomoću PCR testiranja. S područja grada Karlovca je je 11 novooboljelih osoba, iz Ogulina 3, dok su Duga Resa, Slunj, Vojnić i Draganić zabilježili po 1 novi slučaj zaraze.
Pomoću brzih testova za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 37 osoba. S područja grada Karlovca je 27 novooboljelih osoba, Duga Resa je zabilježila 4 nova slučaja, Ozalj 2, a Slunj, Vojnić, Barilović i Lasinja imaju po 1 novooboljelu osobu.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 97 osoba (OB Ogulin-32, OB Karlovac-65). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 14 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-10), a otpušteno je 7 osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe -jedna muška osoba (1961.godište) i jedna ženska osoba (1938.godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice jedna muška osoba (1941.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 11 642 osoba (8864 -PCR, 2778-brzi antigenski test). U bolnicama su preminule 363 osobe, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja od početka pandemije otpuštene su 792 osobe.

Stanje u školama na području Karlovačke županije na današnji dan, 12.04., je slijedeće:
Broj pozitivnih učenika OŠ: 20
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 23
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 134
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 14
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 4

Broj pozitivnih učenika SŠ: 22
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 117
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 4
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 4

 

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

Na poziv gradonačelnika Dalibora Domitrovića, u Ogulinu je u subotu održana sjednica Upravnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture. Osim članova upravnog odbora, kao gosti, sjednici su nazočili gradonačelnik Domitrović, zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, te predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin Marijan Tonković. Nakon uvodne riječi Damira Tomića, predsjednika HZTK, gradonačelnik Domitrović održao je prezentaciju projekta Centar za tehničku kulturu Ogulin, koji će biti realiziran na području bivše vojarne Poredice, te je pozvao sve članove Hrvatske zajednice tehničke kulture da se priključe projektu sa svojim idejama i programima.

U kratkoj raspravi donesen je zaključak da će se u roku od deset dana organizirati video konferencija sa svim tajnicima i predsjednicima Nacionalnih saveza tehničke kulture. Nakon završene sjednice svi sudionici obišli su područje vojarne Poredice, te izrazili oduševljenje i želju da se priključe projektu.

Održana sjednica Mjesnog odbora Salopek selo

Na poziv Ivana Stipetića (Brzog) predsjednika Mjesnog odbora Salopek selo, gradonačelnik Dalibor Domitrović sa zamjenikom Danielom Vukeljom, sudjelovao je u radu sjednice MO Salopek selo.

Na početku sjednice predsjednik Mjesnog odbora rezimirao je projekte i radove provedene u ovom mandatu:
– polaganje 200 m¹ novog asfaltnog zastora u Dujmić selu (Rupčići),
– polaganje 120 m¹ novoga asfaltnog zastora, put kod škole u Kučinićima,
– prekrivanje limom nadstrešnice na odmorištu Sebljevo,
– uređenje poplavnog djela ceste prema kamenolomu,
– polaganje 350 m¹ novog asfaltnog zastora u Dujmić selu (Rupčići) prema Jeleniću (pilani Šajn),
– opločavanje donje sale u Domu mjesnog odbora,
– polaganje 80 m¹ novog asfaltnog zastora u Sabljak selu (kod izgorjelog restorana uz jezero Sabljaci),
– uređenje prostora kod kapelice Sv. Duha,
– izmjena rasvjete energetski učinkovitom,
– krpanje udarnih rupa nakon svake zime,
– popravak poljskih puteva nakon svake zime.

Nakon toga uslijedila je rasprava, odnosno pitanja upućena gradonačelniku, vezano za projekte koji će se provoditi u narednom razdoblju, a to su:
– izgradnja nogostupa od križanja u Kučinićima do križanja za Salopek selo,
– izgradnja autobusnog stajališta kod crkve A. Stepinca,
– izgradnja kanalizacije na području mjesnog odbora,
– nastavak proširenja ulice Bošt,
– proširenje puta pokraj brane, od Sabljak sela prema županijskoj cesti za jezero Sabljake,
– asfaltiranje puta od Kučinića preko Blata do križanja Bošt – Pešćenica – Brezik,
– asfaltiranje makadamskog puta od Brezika prema ulici Sveti Rok,
– postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela na križanjima i više lokacija neosvijetljenih prometnica,
– uređenje okoliša (staze) oko doma u Salopek selu,
– izgradnja šetnice oko jezera Sabljaci,
– uređenje dječjeg igrališta u Salopek selu u „potoku“,
– izgradnja sabirne ulice II red u Vikend naselju Sabljaci.

Članove mjesnog odbora najviše je zanimala situacija vezano uz izgradnju mjesne kanalizacijske mreže i proširenja prometnice od Kučinića prema Salopek selu, izgradnja šetnice duž obalne linije jezera Sabljaci, drugog reda u Vikend naselju Sabljaci te uređenja igrališta na području mjesnog odbora (kod „potoka“).

Gradonačelnik je na sva pitanja odgovorio, te je na kraju dodao da će se i ubuduće, isto kao i do sada tijekom mandata, na svaki poziv svakog vijeća mjesnog odbora rado odazvati i odgovarati na pitanja vijećnika.

Prva torta u životu i to za 81. rođendan

Prošlo je nešto više od mjesec dana od početka rada žena zaposlenih na projektu “Zaželi 2 – Grad Ogulin”, a zaposlene žene postale su praktički već dio kućanstva korisnika.
Žene svakodnevno obilaze korisnike i pomažu im u kućanskim poslovima, nabavki potrepština i lijekova, pomoći uređenja okućnice, prijevoza do doktora i frizera. Zadovoljstvo korisnika i zaposlenih žena vidljivo je svakodnevno. Jedini problem je pandemija korona virusa, ali se svi nadaju da će brzo završiti kako bi sami korisnici i žene bili slobodniji bez bojazni od zaraze korona virusom.

Žene svoje korisnike često iznenade kolačima u dane poput rođendana, imendana i blagdana. Posebno veselo bilo je nedavno u Otoku Oštarijskom. Baka Simica imala je 81. rođendan, a njena domaćica Milja iznenadila je baku tortom sa logom projekta.

Prema riječima bake, ovo joj je prva torta u životu koju je dobila za rođendan i posebno je sretna zbog toga. Kolača je bilo ali torta nikada – izjavila je baka Simica. Ova humana gesta potvrđuje povezanost korisnika i domaćica već nakon mjesec dana, a možemo zamisliti kakva će ta veza biti nakon godine dana projekta.

Podsjećamo, ovaj projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Republike Hrvatske u iznosu 2.3 milijuna kuna i zapošljava ukupno 28 žena. Voditeljica projekta sa svojim timom potrudit će se da projekt postaje konstanta, te pripremiti prijavu i za Zaželi 3.

fb-share-icon

Comments are closed.