Vijesti 12.03.2021.

Comments are closed

Cvijeće za generala Stipetića

U nedjelju, 14. ožujka, navršit će se tri godine od kako nas je napustio veliki čovjek i prijatelj, počasni građanin Ogulina, general Petar Stipetić. Pretrpio je težak moždani udar, od kojeg se, nažalost, nije oporavio. Pamtimo ga po njegovoj iskrenosti, susretljivosti, zaslugama u Domovinskom ratu koje je teško navesti u tek nekoliko rečenica, a u povijest je ušao kao hrvatski general kojemu se 8. kolovoza 1995. predao srpski korpus.

Volio je svoj rodni Ogulin, često dolazio u vikendicu na Sabljacima, tamo provodio dane pecajući ribe i uživajući sa suprugom i kćerkom.

Povodom 3. godišnjice smrti, danas su gradonačelnik Dalibor Domitrović, zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, te predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman, položili vijenac na Trgu Petra Stipetića, na zgradi Pučkog otvorenog učilišta, ispod spomen-ploče. Trg Petra Stipetića u Ogulinu svečano je otvoren 14. rujna 2019.

 

 

ŽUC: “Odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (NN 18/21) lokalna cesta 34/101 prešla u nadležnost Grada Ogulina”

Iz Županijske uprave za ceste Karlovac danas nam je stigao odgovor pitanja koja smo im uputili ovog tjedna, a tiču se stanja u kojem se nalazi most koji spaja ulicu B. Frankopana i Lomošćansku cestu u Ogulinu.

Podsjećamo, zanimalo nas je slijedeće:
1. Jesu li upoznati sa stanjem u kojem se danas nalazi most prema Lomošćanskoj cesti?
2. Zašto od 2009. godine izostaje reakcija Županijske uprave za ceste?
3. Kada je posljednji put izvršen pregled statike i konstrukcije samog mosta?
4. Ukoliko je učinjen takav pregled, što su pokazala izvješća – je li most siguran za prometovanje, posebno teških teretnih vozila?
5. Planira li se uskoro, i, ako da, kada točno sanacija mosta prema Lomošćanskoj cesti?

Odgovor kojeg smo zaprimili iz ŽUC-a Karlovac prenosimo u cijelosti: “Na području grada Ogulina Županijska uprava za ceste održava ukupno 131,70 km razvrstanih cesta, od toga 87,1 km odnosi se na županijske ceste, a 44,6 km na lokalne ceste.
U periodu od 2017. godine do sada u održavanje i modernizaciju cesta kojima upravlja ŽUC uloženo je 7,48 milijuna kuna, sanirano je 9,2 km kolnika, postavljeno je 1520 metara zaštitne cestovne odbojne ograde, saniran je propust u Ponikvama, izvedeni su radovi na sanaciji postojećih i postavljanju novih ograda na mostovima i propustima.
Također, Županijska uprava za ceste kontinuirano prati stanje svih mostova u nadležnosti ŽUC-a pa tako i mosta prema Lomošćanskoj cesti.
Krajem 2017.godine na mostu prema Lomošćanskoj cesti napravili smo antikorozivnu zaštitu i odradili potrebne popravke.
U siječnju 2021.godine stručne službe ŽUC-a obišle su most te je utvrđeno da nije narušeno statičko stanje mosta.
Ono što je bitno napomenuti jest činjenica da je Odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (NN 18/21) lokalna cesta 34/101 prešla u nadležnost Grada Ogulina.
Unatoč navedenome, Županijska uprava za ceste ima u planu tijekom ožujka i travnja ove godine sanirati nogostup na mostu te će se postaviti nova prometna signalizacija.”

Gradonačelnik za sutra najavio tiskovnu na “Lomošćanskom” mostu

Sutra, s početkom u 9 sati, će gradonačelnik Dalibor Domitrović sa suradnicima na županijskoj cesti oznake 34101, uz armiranobetonski most na početku Lomošćanske ulice, odnosno na kraju ulice Bernardina Frankopana održati konferenciju za medije.
Tema konferencije je postavljanje prometnog znaka 20 t, odnosno zabrane prometovanja vozilima čija je masa veća od 20 t, prije i poslije ovog mosta, odnosno iz oba prometna smjera. Znak je postavila Županijska uprava za ceste (ŽUC), te je time stvorila brojne probleme poduzetnicima koji posluju u poslovnoj zoni Žegar, tvrtkama Bjelin, Metis, pilanama, kao i građanima Ogulina.

Imamo 55 novih slučajeva zaraze u Karlovačkoj županiji, od kojih je 1 iz Ogulina

Broj novoozaraženih u Karlovačkoj županiji i dalje je u porastu. Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da na području županije, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 55 novih slučajeva zaraze. Od toga je 1 novi slučaj zabilježen i u Ogulinu.
PCR testiranju pristupilo je 165 osoba, a pristigla su 44 pozitivna nalaza. Od toga je najviše novooboljelih s područja grada Karlovca – 27 osoba, Duga Resa bilježi 3 nova slučaja zaraze, Ozalj 7, Ogulin 1, a Generalski Stol, Lasinja i Vojnić po 2 nova slučaja.
Brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 11 osoba. Od toga su po dvije novooboljele osobe Karlovca i Kamanja, Duga Resa ima 5 novooboljelih, a Ozalj i Lasinja bilježe po 1 novooboljelu osobu.
U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 7122 osobe (PCR) i 1701 osoba (antigensko testiranje).

U OB Karlovac hospitalizirana su 34 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata novoprimljene su 4 COVID pozitivne osobe, a s bolničkog su liječenja otpuštene 2 osobe. Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 335 osoba. Prijavljeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je na područje Karlovca, gdje su obišli 10 ugostiteljskih objekata. Na području Ogulina obišli su 5 ugostiteljskih objekata, Plaškog 2, te Saborskog 1 ugostiteljski objekt. Prilikom tih nadzora nisu utvrđene nepravilnosti.

Obavijest vlasnicima grobnih mjesta na groblju Otok Oštarijski

Iz ogulinskog SKG-a primili smo obavijest koja se odnosi na vlasnike grobnih mjesta na groblju Otok Oštarijski. U obavijesti su naveli slijedeće:
“Obavještavamo sve vlasnike grobnih mjesta na groblju Otok Oštarijski da će Uprava groblja vršiti upis vlasnika u evidenciju. Upis će se vršiti u prostoru mrtvačnice u četvrtak, 18. ožujka, u vremenu od 10 do 12 sati.
Za upis je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu kao i rješenje o nasljeđivanju, ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju ili bilo koji drugi dokument kojim se dokazuje reguliranje vlasništva.
Upis korisnika vršit će se i u ponovljenim terminima, o čemu će se građani naknadno obavijestiti.”

Radionice o projektnim prijedlozima i izradi proračuna

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, održana je prva od četiri edukacije Modula 4. pod vodstvom stručne suradnice Dragane Kosanović, mag.oec.
Tema ove edukacije je bila Osnovni elementi proračunskih tablica projektnog prijedloga i izrada proračuna. Edukacija se nastavila na temelju Modula 3, na kojem su polaznici učili pisati projekt, dok su se na prvoj radionici na Modulu 4, polaznici mogli detaljnije upoznati s dijelom pisanja i izrade proračuna prema aktivnostima koje se provode u projektu.
Edukacija se održavaju online preko platforme ZOOM i besplatne su za sve zainteresirane  sudionike. Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade RH.

Sreli su se Gabrijela, Kruno i Draco

Krajem prošle godine brojni mediji pisali su o našem sugrađaninu Kruni Stipetiću i njegovom psu Dracu, inače članovima ogulinske stanice HGSS. U to vrijeme, neposredno nakon potresa, oni su bili u Petrinji u potražnim akcijama za građanima Petrinje, koji su ostali zatrpani u ruševinama. U sve medije dospjeli su jer su pronašli živu jednu osobu i spasiti još jedan ljudski život. Kruno, koji Dracu uvijek stavlja u prvi plan, tada je o tome govorio:

“Nisam ja pronašao, nego je pas pronašao. Postojala je sumnja da je osoba ostala negdje u zgradi. Sa psom sam pretraživao sve prostorije i jedna prostorija bila je zatrpana ciglom, na visini od metar i pol do dva. Hrpa cigle je bilo u prostoriji od nekih 20 – 25 kvadrata, a vrata su, naravno, bila zablokirana.
Kolege vatrogasci i kolege iz GSS-a razbili su ta vrata motorkama i sjekirama. Psa sam proslijedio unutra i on je vrlo brzo locirao osobu.”

Zgrada o kojoj govori je petrinjska Gradska vijećnica, u kojoj je ostala zarobljena zaposlenica. Kao i inače, kada pronađe osobu, Draco je počeo lajati, sjeo je i čuvao lokaciju. Njegov je lavež signalizirao da bi kraj potrage mogao biti sretan. Kako je Kruno ispričao, ovdje vremena za čekanje nije bilo. “Ja sam morao odmah otići dalje, tražiti druge. Kolege iz GSS-a i vatrogasci ostali su tamo micati cigle. Ispod njih, osoba je bila živa. U principu, 90 posto sam bio siguran da je živa jer pas drugačije reagira, drugačije laje, ima drugačiju boju tona.” Kruno je već bio u pretrazi drugih lokacija, kada je doznao sretnu vijest.

A jučer je naš Kruno sa svojim potražnim psom Dracom posjetio Gabrijelu Cidrić.
Gabrijelu je upravo Draco detektirao ispod ruševina u zgradi gradske vijećnice u Petrinji. Iako se Gabrijela boji pasa, upoznavanje s Dracom je nalikovalo na susret dvoje starih poznanika. Gabrijelu je prije nekoliko dana posjetio i dopročelnik HGSS-a kako bi joj čestitao Dan žena.

U prirodi pronađena minsko – eksplozivna sredstva

Temeljem dojava građana policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave karlovačke su jučer, 11. ožujka, na području Tounja i Karlovca, izvršili uklanjanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava. Naime, u prirodi u mjestu Ključ i na Turnju pronađene su ukupno četiri ručne bombe i 16 komada raznog streljiva.

“Podsjećamo građane na akciju Manje oružja – manje tragedija koja omogućava građanima dragovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Također podsjećamo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavaju živote drugih ljudi.” – poruka je iz PU karlovačke.

fb-share-icon

Comments are closed.