Vijesti 12.01.2021.

Comments are closed

Grad Ogulin za 1.000 kuna povećao naknadu za novorođenčad

U fokusu ovogodišnjeg Socijalnog programa Grada Ogulina su i dalje briga o djeci i obitelji, unaprijeđenje kvalitete života umirovljenika te pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama. Za te potrebe u ovogodišnjem proračunu Grada Ogulina osigurano je 1.505.000,00 kuna. Sve one koji očekuju prinovu u obitelji vjerujemo da će razveseliti podatak da je donesena odluka o povećanju jednokratne rodiljne naknade s 4.000,00 na 5.000,00 kuna po novorođenom djetetu. Radi se o demografskoj mjeri, a u ovogodišnjem proračunu je za tu namjenu osigurano ukupno 550.000,00 kuna.

Kako bi se poboljšala kvaliteta života ogulinskih umirovljenika u proračunu je osigurano 240.000,00 kuna, a ta će sredstva biti iskorištena za isplatu naknade povodom Uskrsa te isto toliko za isplatu naknade povodom Božića.
Još 240.000,00 kuna osigurano je za sufinanciraje rada Gradskog društva Crvenog križa Ogulin. Grad Ogulin će i dalje financijski pomagati socijalno osjetljivim društvenim skupinama, a uvodi se i novi tekući projekt pod nazivom “Dnevni boravak za starije Crvenog križa Ogulin”.

Tako su i ovogodišnjim Socijalnim programom Grada Ogulina ponovno obuhvaćene sve dobne skupine, od najmlađih do osoba najstarije životne dobi.

 

Gradonačelniku Domitroviću uručena “Ogulinska čitanka”

Predsjednik ogulinskog Ogranka Matice Hrvatske Hrvoje Magdić uručio je gradonačelniku Daliboru Domitroviću jedno od prvih izdanja knjige „Ogulinska čitanka“, urednika prof. Višnje Lipošćak i Stjepana Sučića.
Knjiga je posvećena 30. obljetnici obnoviteljske skupštine Ogranka Matice Hrvatske u Ogulinu, ali se obilježava i 520 godina od osnutka grada Ogulina. Knjiga na jednom mjestu donosi staru povijest Frankopana, lirske i epske tekstove, prozu, putopise, povijesne tekstove, slavne govore i slike iz svakodnevnog života. Dar je i poticaj čitateljima i njegovateljima kulturne baštine kako bi zajednički upoznali naš grad.

 

 

Ogulin bez novooboljelih, u županiji 77 slučajeva

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.
PCR metodom testirano je 215 osoba, a utvrđena su 44 nova slučaja zaraze. Novozaraženih u Ogulinu nema, a s područja grada Karlovca je 37 novooboljelih osoba, Josipdola 2, dok Duga Resa, Cetingrad, Kamanje, Netretić i Plaški imaju po 1 novooboljelu osobu.

Brzim testovima za detekciju antigena koronavirus je potvrđen kod još 33 osobe, a najviše novooboljelih je iz Karlovca – 19 osoba.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 7471 osoba (PCR testiranje- 6203, antigensko testiranje – 1268).
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 94 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin17, SB Duga Resa-35, OB Karlovac-42). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (2-OB Ogulin, 1-OB Karlovac), na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac). Trinaest osoba je otpušteno sa bolničkog liječenja (1-OB Ogulin, 5-SB Duga Resa, 7-OB Karlovac). Od početka pandemije sa bolničkog liječenja je otpušteno 511 osoba.
U protekla 24 sata preminulo je 5 osoba (2-OB Ogulin 1-SB Duga Resa, 2-OB Karlovac). Od početka pandemije u bolnicama je preminulo 252 COVID pozitivnih pacijenata.

U bolnicama Karlovačke županije u samoizolaciji su 3 liječnika, 22 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika, te 14 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalaze 294 osobe, a kršenja te i drugih mjera nisu zabilježene.
Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je na području grada Karlovca. Obišli su 7 trgovina, te 6 uslužnih djelatnosti, a nepravilnosti nisu utvrdili.

 

Obnova kuća u Saborskom nije bila ništa bolja nego na Banovini

Ponukani situacijom sa obnovom kuća u Petrinji, nakon Domovinskog rata, reagirali su i mještani Saborskog. Jedan od njih je Ivan Matovina, urednik internet stranice Saborsko.net, koji je objavio primjer obnove njegove vlastite kuće. On navodi:
“Gradnja ove kuće počela je u proljeće 1996., a dovršena je u jesen 1997. godine, napravljena je u sklopu obnove kuća porušenih u Domovinskom radu za tri obitelji – tri stana (11 članova). Ovo je jedna od najvećih kuća u Saborskom. Na prvi pogled izgleda čvrsto i stabilno, no kad se pogleda malo bolje ima puno razloga za zabrinutost onih koji žive u njoj. Na prednjoj strani (slika lijevo) temelj je svega 30 cm iznad površine zemlje, a toliko je i u zemlji, a po projektu je trebao biti 60 cm iznad zemlje i 90 cm u zemlji. Na duljini od 10 metara napuknuo je na četri mjesta, što se može vidjeti na slikama na web stranici saborsko.net.

Problemi su počeli već prve zime 1997/98. kada su pala dva dimnjaka s krova i polomila crijep ispod, dimnjake su nam napravili ponovno, ali upola kraće. Druge zime su nam otpala dva reda crijepa zajedno s letvama i žlijebom dok je klizio snijeg s krova, jer su crijepove sa snjegobranima stavili baš na ta dva zadnja reda…?

Godine 2007. smo napravili fasadu od stiropora debljine 5 cm koja nas je koštala 80 000 kn (400 kvadrata). Zaprepastili smo se kada smo prije dvije godine ugledali pukotine i na fasadi baš s prednje strane iznad popucalih temelja. Glavni izvođač radova je bila Industrogradnja, a podizvođač neki Meštrović . Projektant je bio izvjesni Vonić.

Glavni alat za gradnju ove kuće bili su: mješalica za beton, zidarska žlica, čekić, lopata i kramp. Temelji su jedan problem, drugi problem su betonske ploče između etaža koje su izrađene od mont gredica i uložaka i svega 2-3 cm lošeg betona preko toga (to sam otkrio kad sam bušio rupu za cijev od nape). Kad hodate kroz hodnik širine 1.70 m tresu se stakla na vitrini koja stoji uza zid kao da se radi o podu od dasaka. Na podnim pločicama u hodniku također ima pukotina. O krovištu da i ne govorim, to je posebna priča, to ću poslikati drugom prilikom. Sve je ovo popucalo bez potresa, što bi tek bilo da nas pogodi onakav kao u Petrinji, ne smijemo ni pomišljati.
Na kraju smo istu kuću morali legalizirati po zakonu iz 2012. godine, o svom trošku. Evo, to je moje iskustvo sa obnovom, a vjerujem da nisam jedini, što se i pokazalo sada kod potresa u Petrinji.” (Ivan Matovina saborsko.net)

Novi raspored odvoza papira i plastike

Iz ogulinskog Stambeno komunalnog gospodarstva obavještavaju građane o novom rasporedu odvoza reciklabilnih sirovina, točnije papira i plastike, koji se primjenjuje od početka 2021. godine.
U srijedu, 13. siječnja tako je na rasporedu odvoz papira iz mjesnih odbora Ogulin i Sv. Petar – Puškarići. U četvrtak, 14. siječnja, na rasporedu je odvoz plastike iz istih mjesnih odbora.
Daljnji raspored skupljanja bit će dostavljen korisnicima uz uplatnice za odvoz miješanog komunalnog otpada, a moći će se podignuti i na blagajni tvrtke – poručuju iz SKG-a.

 

fb-share-icon

Comments are closed.