Vijesti 11.12.2020.

Comments are closed

Od 256 novooboljelih, 50 osoba je iz Ogulina

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 265 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. PCR testiranjem u našoj županiji su utvrđena 142 nova slučaja zaraze, od čega je 26 novooboljelih iz Ogulina, u Josipdolu su novopozitivne 2 te u Plaškom 3 osobe. Najviše pozitivnih osoba na ovoj vrsti testiranja je iz Karlovca, njih 68.
Brzim testom za detekciju antigena utvrđena je zaraza kod 123 osobe, od čega kod 24 osobe u Ogulinu te Josipdolu kod jedne osobe.
Na COVID odjelu ogulinske bolnice su hospitalizirane 42 osobe. 5 osoba je otpušteno sa bolničkog liječenja, 3 osobe su preminule. Od početka djelovanja COVID odjela ukupno je otpušteno sa bolničkog liječenja 95 pacijenata, a 31 osoba je preminula od početka rada odjela. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

U OB Karlovac hospitalizirano je 58 COVID pozitivnih pacijenata. 3 osobe su otpuštene sa bolničkog liječenja, a 1 osoba je preminula. U OB Karlovac je ukupno 13 osoba na respiratoru, od toga 9 COVID pozitivnih osoba. Od početka pandemije u bolnici je preminulo ukupno 77 osoba. U samoizolaciji se nalazi 7 liječnika, 24 medicinskih sestara/tehničara, 7 ostalih zdravstvenih djelatnika te 20 nezdravstvenih djelatnika. Od početka pandemije iz bolnice Karlovac je otpušteno 214 osoba.

U Specijalnoj bolnici Duga Resa hospitalizirano je 49 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 4 COVID pozitivne osobe. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 15 nezdravstvenih djelatnika.

U osnovnim školama na području županije pozitivan je 61 učenik, od ukupno 8209. U samoizolaciji je 36 razrednih odjela, od ukupno njih 518. U srednjim školama je pozitivno 74 učenika, od ukupno njih 3793. U samoizolaciji su 33 razredna odjela, od ukupno njih 216.
U Karlovačkoj županiji  ukupno je do sada oboljela 4741 osoba, a u samoizolaciji se tenutno nalazi 1210 osoba.

 

 

 

Od ponedjeljka brza testiranja na novoj lokaciji

Od ponedjeljka, 14. prosinca, mijenja se lokacija na kojoj će se vršiti brza antigenska testiranja. Kako doznajemo od ravnateljice ogulinskog Doma zdravlja Zlate Kurelac, brza tesrtiranja se više neće vršiti na dosadašnjoj lokaciji kod Stanice HGSS-a, već na DRIVE IN-u Opće bolnice Ogulin. Testiranje će se i dalje provoditi temeljem narudžbe liječnika opće medicine, od kojeg će pacijenti dobiti i termin testiranja. Prema tome, pacijenti će na testiranje dolaziti u automobilima i bris će im biti izvađen iz njihovog automobila. Pacijenti koji dođu pješice također će biti obavljeni.
Do ove promjene je došlo kako bi građanima bilo lakše i ugodnije, obzirom da mnogi na tesitanja dolaze pod temepraturom, a stoje na otvorenom, kiši i snijegu.

Zaposlenici Doma zdravlja će brza testiranja vršiti od 10 sati, nakon što bolničko zdravstveni djelatnici dovrše PCR testiranja građana – doznaje se iz gradskog Stožera civilne zaštite.

 

Članovi Ski kluba Ogulin ponovno pomažu ogulinskoj bolnici

Na posljednjem sastanku Stožera civilne zaštite ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko je istakao potrebu da se, zbog povećanog broja COVID pozitivnih pacijenata, na pročelje ogulinske bolnice montira još jedno okno za evakuaciju kontaminiranog materijala iz zgrade.

Podsjećamo, zaštitna odjeća, oprema, ambalaža i ostali materijal koji je bio u kontaktu s pacijentima zaraženima koronavirusom ne smije se kroz bolnicu iznositi van. Zbog toga se ukazala potreba da se s vanjske strane zgrade, po fasadi, postavi još jedno okno kroz koje će se kontaminirani materijal s odjela s pacijentima zaraženim virusom sigurno transportirati van objekta.

Kao i prošli, tako i ovaj put, izvršenje zadatka spremno su na sebe preuzeli članovi Skijaškog kluba Ogulin koji su i ovaj put posao odradili volonterski. Ujedno su na lokaciji gdje se provode „drive in“ testiranja postavili šator kako bi zdravstvene djelatnike koji uzimaju uzorke zaštitili od atmosferskih utjecaja.

Gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija je i ovaj put donirala cijev, a Grad Ogulin spojni materijal. Veliko hvala i pohvale vrijednim članovima Skijaškog kluba Ogulin!

 

I ogulinski HDZ-ovci obilježili 21. godišnjicu smrti dr. Tuđmana

U povodu 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u četvrtak su u Slunju, Ogulinu, Plaškom i Generalskom Stolu upaljene svijeće. Pred spomenikom branitelja u Slunju svijeće je zapalio zamjenik predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije i predsjednik GO HDZ-a grada Slunja Jure Katić sa članovima.
-Ovo je prilika da se sjetimo njegovog velikog djela, jer su djela dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja zalog za budućnost – poručili su predstavnici HDZ-a Karlovačke županije.

Svijeće su kod spomenika dr. Franje Tuđmana u Ogulinu zapalili zamjenik predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije i predsjednik GO HDZ-a grada Ogulina Tomislav Lipošćak zajedno sa članovima.
– Dr. Franjo Tuđman udario je temelje hrvatskoj državnosti i bio je putokaz nama da ostvarimo ideje i želje koje je on zacrtao, istaknuo je Tomislav Lipošćak.

– S ponosom i pijetetom sjećamo se danas i uvijek ćemo se sjećati svega što je prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman učinio za hrvatsku slobodu i hrvatski narod, istaknuo je zamjenik predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije i predsjednik OO HDZ Generalski Stol Alen Halar.
Uz hrvatske branitelje te poginule i stradale u Domovinskom ratu, Franjo Tuđman svakako je najzaslužniji za stvaranje Republike Hrvatske, istaknuo je predsjednik Općinske organizacije HDZ-a općine Plaški Ivan Šego koji je zajedno s članovima zapalio svijeće kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika u Plaškom – saznajemo iz priopćenja tajništva ŽO HDZ-a Karlovačke županije.

 

“Kuhinja babe Eve”

Na Youtubu na kanalu “Kuhinja babe Eve” danas je objavljena emisija, videoblog Doris Pinčić “Kuhinja babe Eve”, koja je prije nekoliko dana snimana u Ogulinu.
Doris Pinčić svoj videoblog nazvala je po svojoj baki Evi, od koje je naučila kako s malo sastojaka napraviti ukusno jelo.
Kuhinja Babe Eve kreativni su video sadržaji u kojima nas Doris Pinčić vodi po svim krajevima Hrvatske i upoznaje s kulturom, tradicijom i zaboravljenim receptima naših baka.

Kuharski dio sniman je u kuhinji Irene Vujasin, poznate ogulinske kuharice, a snimanju je nazočila cijela obitelj. Prikazana je izrada ogulinskih mošnji s konopljom, te izrada i ukrašavanje božićnjaka, kao i tradicionalnih ogulinskih jela.
Snimanje se održalo u srdačnoj i veseloj atmosferi u kojoj su uživali i gosti i domaćini.

Tom prilikom Doris i njena ekipa posjetili su obitelj Ljubice i Marinka Boban, na jezeru Sabljaci. Ponukani pozitivnim pričama o našem jezeru, te o Marinkovom somu rekorderu, o čemu smo i mi izvještavali, ekipa je odlučila i kod Bobanovih snimiti dio priloga. Marinko im je pružio osnovne informacije o jezeru Sabljaci, njegovoj povijesti, karakteristikama, turističkim i posebno ribičkim mogućnostima. Doris se odlično snašla u snježnim uvjetima ribičije na jezeru Sabljaci, a nadamo se da je zadovoljna i sa materijalom koji je na jezeru snimila.

fb-share-icon

Comments are closed.