Vijesti 11.11.2020.

Comments are closed

SKG započeo provedbu pilot programa ugradnje otpadomjera

Tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin nastavlja sa implementacijom propisa o gospodarenju otpadom u sustav gospodarenja otpadom za područje grada Ogulina.
Ovaj put riječ je o pilot programu ugradnje otpadomjera, koji će se postaviti na pet lokacija, a ključni su za mjerenje količine odloženog otpada u tzv. kolektivnom stanovanju.
Prva faza projekta – ugradnja otpadomjera na posude zapremine 1100 litara – već je odrađena, a slijedi druga faza u kojoj je potrebno uskladiti podatke o korisniku sa pristupom otpadomjeru.
Otpadomjeri su izrađani od visokokvalitetnog čeličnog lima koji je dodatno zaštićen plastificiranjem, a sadrži i zaporni mehanizam za spriječavanje neovlaštene uporabe.
Ono što je posebno interesantno je da je sustav funkcioniranja rada otpadomjera prilagođen osobama sa slušnim i vizualnim poteškoćama, na način da emitira zvučni i vizualni signal prilikom umetanja ključa.
Sustav mjerenja i naplate odloženog miješanog komunalnog otpada (otpadomjer) funkcionira na način da se putem jedinstvenog kodiranog ključa, koji se dodjeljuje svakom korisniku, prilikom svake radnje otvaranja poklopca i dizanja u položaj za odlaganje, ta radnja bilježi u sustav koji korisnika povezuje sa njegovim podacima kod davatelja usluge, te se na taj način očitava i naplaćuje broj odlaganja. Na taj način stimulira se svakog korisnika na odvajanje reciklabilnih sirovina, kako bi što manje odlagao miješani komunalni otpad, te na taj način direktno utjecao na iznos računa za uslugu odvoza otpada.
Vrijednost opremanja pet spomenutih spremnika otpadomjerima iznosi 82.576,25 kn sa PDV-om.

 

Božićnica za umirovljenike

Grad Ogulin će i ove godine isplatiti naknadu za umirovljenike povodom blagdana Božića. Korsnici ove naknade mogu biti umirovljenici s područja grada Ogulina, i to samci koji imaju mirovinu do 1.900,00 kuna, odnosno umirovljeničko kućanstvo koje živi samo od 1 mirovine do 2.400,00 kuna. Korisnici mogu biti i umirovljenička kućanstva u kojima su 2 mirovine čiji iznos ne prelazi 2.400,00 kuna. Mirovina uključuje osnovni iznos mirovine i dodatke.

Jednokratna naknada će se isplaćivati u prostorijama Grada Ogulina, B. Frankopana 11, u dvorišnoj zgradi. Isplate Božićnica počinju u ponedjeljak, 30. studenog, i to za umirovljenke s prezimenom od A do G. Dan kasnije, 1. prosinca, na red će doći umirovljenici s prezimenima od H do L, 2. prosinca od LJ do P, 3. prosinca od R do Š te 4. prosinca od T do Ž. Naknade će se isplaćivati u vremenu od 8 do 13 sati.

Iz gradske uprave napominju da umirvljenici koji pored mirovine HZMO-a koriste i inozemnu mirovinu, odnosno korisnici invalidske mirovine, a u radnom su odnosu, nemaju pravo na naknadu.

Potrebna dokumentacija:
• OSOBNE ISKAZNICE TE OIB KORISNIKA MIROVINE I NJEGOVOG SUPRUŽNIKA,
• POTVRDA (ODREZAK) O POSLJEDNJEM PRIMITKU MIROVINE, KAO I OSTALA DOKUMENTACIJA PO PROCJENI SLUŽBENE OSOBE.

Naknadu može umjesto umirovljenika podići i druga punoljetna osoba uz navedenu dokumentaciju te predočenje svoje osobne iskaznice.

“ZBOG IZBJEGAVANJA GUŽVI MOLIMO DA SE OBAVEZNO DRŽITE RASPOREDA, A PRILIKOM DOLASKA DA SE PRIDRŽAVATE UPUTA O MJERAMA SOCIJALNOG DISTANCIRANJA, UZ OBAVEZNO NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE TE DEZINFEKCIJE RUKU.
ZA SVE EVENTUALNE INFORMACIJE MOŽETE SE OBRATITI NA TELEFON 047/659-036, 047/532-198 i 047/522-612.” – poručuju iz gradske uprave.

 

Ogulin nema novozaraženih

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 67 novih slučaja zaraze koronavirusom. Kako su izvjestili iz županijskog Stožera civilne zaštite, 34 novozaražene osobe su s područja grada Karlovca, 11 iz Duge Rese, 3 iz Ozlja, po 1 osoba iz Cetingrada, Krnjaka, Lasinje, Netretića i Vojnića, te 5 iz Draganića i 2 iz Ribnika. 7 novozaraženih je iz Slunja. Ogulin, dakle, nema novozaraženih osoba. Inače, u Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 1733 osobe. U samoizolaciji se nalazi 681 osoba.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 44 pacijenta, 3 su na respiratoru, 2 su novoprimljena, 2 su otpuštena sa bolničkog liječenja. Na žalost 2 osobe su umrle, ženska osoba u dobi od 75 godina i muška osoba u dobi od 70 godina. U samoizolaciji se nalazi 59 djelatnika bolnice – 48 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leže 22 pacijenta. Preminula je ženska osoba u dobi od 92 godine sa značajnim komorbiditetom. U samoizolaciji se nalazi 28 djelatnika bolnice.

Drežnica je veliko gradilište

Drežnica je danas jedno veliko gradilište, radi se na svakom koraku – poručili su čelni ljudi Gradske organizacije SDSS-a Ogulin.

Zahvaljujući dobroj suradnji sa gradskim vlastima i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, u Drežnici se radi na dva velika projekta. Na centralnom groblju betonirani su temelji buduće mrtvačnice, a djelatnici Arkade d.o.o. vrše asfaltiranje nerazvrstanih puteva. Asfaltirani su putevi na Padalištima, Krakaru dio do zaseoka Koići, a danas su trebali biti dovršeni asfalterski radovi prema Kosanovićima u Krakaru. Tijekom narednih dana asfaltirat će se putevi do još nekih zaseoka, nakon čega strojevi prelaze u Jasenak.
“Radost na licima Drežničana vidljiva je na svakom koraku jer su ovo najveći infrastrukturni projekti u zadnjih nekoliko godina.” – poručili su ogulinski SDSS-ovci na služebnom Facebook profilu stranke.
U utorak je Drežnicu posjetio i Episkop Gerasim, kako bi u prisustvu svećenika posvetio Krst koji će biti postavljen na zvoniku Hrama Roždestva Presvete Bogorodice, koji je također u obnovi.

 

 

Bulić: “Čeka nas naporna i teška borba za naša prava”

U Hrvatskoj će se uskoro održati osnivačka skupština Udruge ugostitelja BNND (Beach bar, Noćni bar, Noćni klub, Disco club). Jedan od inicijatora je naš Ogulinac Božidar Bulić, koji je rekao:
“Kako god je Nacionalni Stožer CZ donosio mjere, tako smo mi kao noćni klubovi sve više bili stigmatizirani i sve nam je teže bilo raditi. Svaki put kad su donesene nove mjere, najveće su bile vezane upravo za noćne klubove koji praktički nisu imali nikakvih, ili vrlo malih mogućnosti za rad. Uvidjevši da nas, kao klubov,e nitko ne zastupa i ne traži neka naša prava, još trojica vlasnika klubova Gordan, Zoran i Marin i ja, odlučili smo da to promijenimo. Odlučili smo kontaktirati ostale klubove i naišli na veliko odobravanje i podršku. Nakon toga smo odlučili da osnujemo udrugu Bnnd (beach barovi, nocni barovi, nocni klubovi, disco klubovi) . Nakon što smo obišli nekoliko regija u Hrvatskoj, broj članova-klubova je narastao na više od 70, a još su nam ostali Slavonija, Zagorje, Međimurje i Dalmacija, koje ćemo uskoro obićii predstaviti plan naše udruge “u 4 oka”, kako za sada, tako i za budućnost . Na dosadašnjim sastancima uvidjeli smo da svi imamo identične probleme, te da nas čeka naporna i teška borba za naša prava.”

Cilj udruge je spriječiti zatvaranje njihove djelatnosti, otpuštanja radnika, propadanja ostatka industrije koja je vezana uz njihov rad (DJ/muzicari/light/sound/taxy sl i ostalo). Žele skinuti stigmatizaciju sa njihovih objekata koji godinama rade, zapošljavaju i pune državni proračun. Svi i sve djelatnosti su pogođene trenutnom situacijom, a jedino njihova, navode, i njihovo poslovanje je ZATVORENO od početka pandemije. Borit će se prema uzoru na druge države Europske unije.
Osnivačka skupština udruge održat će se 24. studenog u Karlovcu.

 

 

Obavijest iz gradske uprave

U našem programu smo vas već izvjestili da je gradska uprava izvršila promjenu broja žiro računa proračuna Grada Ogulina. Obzirom da su mnogi slušatelji pitali što se sada događa s ranije izdanim računima za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, obavijest iz gradske uprave u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Poštovane sugrađanke i sugrađani,
ovim putem Vas obavještavamo da je Grad Ogulin otvorio novi račun proračuna IBAN: HR1424020061829700009 u Erste banci.
Kako bi se Vaše uplate pravilno evidentirale molimo da za sva plaćanja prema Gradu Ogulinu koristite isključivo navedeni IBAN.

Uplatnice koje su već dostavljene građanima za Komunalnu naknadu i Naknadu za uređenje voda plaćaju se kako je napisano na uplatnici, jer će stari žiro račun biti aktivan do kraja godine.

Zahvaljujemo na razumijevanju i stojimo na raspolaganju!”.

fb-share-icon

Comments are closed.