Vijesti 11.05.2021.

Comments are closed

Ministar Oleg Butković posjetio Ogulin

Ministar Oleg Butković danas je boravio  u Karlovačkoj županiji gdje je sa zamjenicom županice Vesnom Hajsan Dolinar i saborskom zastupnicom Nadom Murganić, obišao infrastrukturne projekte u Karlovačkoj županiji.

Na početku je obišao Ozalj, potom Novigrad i na koncu Ogulin, gdje je dao izjavu  ispred zgrade bivše uprave Poduzetničke zone. Dočekali su ga kandidati s lista HDZ-a za nedjeljne izbore iz Ogulina, Plaškog i Saborskog.

Ministar Butković osvrnuo se na gradnju buduće obilaznice Ogulina. Radi se, kako je istakao, o investiciji vrijednoj oko 300 milijuna kuna.
Prliku smo iskoristili, pa smo ministra Butkovića upitali o nedavnom prebacivanju prometnica sa državne na lokalnu razinu, što je izazvalo nezadovoljstvo gradova. Ogulin je tako dobio u nadležnost 13 kilometara cesta, te most na Lomošćanskoj cesti koji je predviđen za rušenje.

 

 

 

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

Na području Općine Josipdol 2012. godine izgrađen je vodovod Modruš, a zbog administrativnih poteškoća tek ove godine stečeni su uvjeti za priključak stanovništva na vodoopskrbni sustav, pa se u dogovoru sa Općinom Josipdol krenulo u izgradnju odvojaka za kućne priključke. Do sada je podnijeto oko 50 zahtjeva za priključak na vodoopskrbni sustav, a očekuje ih se još toliko.

Troškove radova na iskopu trase kao i materijala do vodovodne šahte financira Općina Josipdol, radove izvodi trgovačko društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin, a troškove kućnih priključaka snose sami stanovnici.
Kako teku radovi uvjerili su se direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, u Vodovodu i kanalizaciji nadaju se što skorijem završetku radova.

 

Marin Puškarić do sada nije potrošio niti jednu kunu za izbornu promidžbu

Jučer smo vas izvjestili da su na stranicama Državnog izbornog povjerenstva objavljena financijska izvješća o financiranju izborne promidžbe kandidata za ogulinskog gradonačelnika. Juečr tijekom prijepodneva tako su na web stranici DIP-a bila dostupna izvješća koja su podnjeli kandidati Tomislav Lipošćak (HDZ), te Dalibor Domitrović (SDP).

Kasno sinoć objavljeno je financijsko izvješće koje je podnio i kandidat Domovinskog pokreta Marin Puškarić. Kako je naveo u svom izvješću, u razdoblju od 21. travnja do 8. svibnja, nije zaprimio niti jednu donaciju, dok je za isto razdoblje prijavio 0,00 kuna troškova za financiranje izborne promidžbe. Tijekom tog razdoblja kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Ogulina nije ostavrio niti popuste u cijeni za medijsko oglašavanje izborne promidžbe.

Podsjećamo, svi izborni sudionici dužni su u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, DIP-u dostaviti financijska izvješća. Ta obveza postoji za oba izborna kruga, a s obzirom na to da se prvi održava 16. svibnja, krajnji rok za podnošenje izvješća bila je subota, 8. svibnja do ponoći.

U Ogulinu danas 3 novooboljele osobe

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 4 preminule COVID pozitivne osobe te 279 osoba u samoizolaciji.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata PCR testovima su testirane152 osobe. Utvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 8 novooboljelih osoba, iz Netretića 4, Žakanja 2, dok su Josipdol i Tounj zabilježili po 1 novi slučaj.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 145 osoba, od kojih imamo 10 COVID pozitivnih osoba. Od toga Duga Resa ima 5 novih slučajeva, Ogulin 3, a Karlovac i Rakovica po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 84 osobe (OB Ogulin-22, OB Karlovac-62). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 9 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin – 3, OB Karlovac – 6), a otpušteno ih je 13 (OB Ogulin – 7, OB Karlovac – 6). Na respiratoru se nalaze 4 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-3). U posljednja 24 sata na COVID odjelu OB Karlovac preminula je jedna ženska osoba (1956.godište) te 2 muškarca (1951. godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice jedan muškarac (1943.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13.915 osoba (10264- PCR, 3651-brzi antigenski test). U bolnicama su preminule 454 osobe te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja je od početka pandemije otpušteno 1.008 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – utorak 11.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 20
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 7
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 156
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 6
Broj razrednih odjela u samoizol: 6

Broj pozitivnih učenika SŠ: 13
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 71
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na ponedjeljak:
u OŠ: 1 pozitivan učenik manje i 1 pozitivan zaposlenik manje
u SŠ: 1 pozitivan učenik više, a 3 pozitivna zaposlenika manje.

 

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

Što nas čeka, tek ćemo vidjeti, no dosadašnjih slučajeva mišje groznice u Karlovačkoj županiji već je osmerostruko više nego cijele prošle godine, ali i neusporedivo manje nego 2019.
Pokazuju to slučajevi prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo, kojih je ove godine 8.
– Sve prijave su iz OB Ogulin, a pacijenti su sa šireg područja Ogulina. Za sada su svi oboljeli boravili na područjima koja su od prije poznata kao prirodna žarišta, tj. područje Male Kapele i Gorskog Kotara, kazao je Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

U posljednjih deset godina najviše prijavljenih slučajeva bilo je 2014., točno 50, te 2019., 29. Lani je Zavodu prijavljen samo jedan, kao i 2018. i 2016. Niti jedan slučaj nije prijavljen 2011., 2013. i 2015., dok je 2012. bilo koliko je već do sad prijavljeno ove godine, osam.

Mišja groznica ili hemoragijske vrućica s bubrežnim sindromom bolesti je s vrućicom, oštećenjem rada bubrega, koji puta krvarenjima i drugim smetnjama, ponekad veoma teškoj, uz potrebu bolničkog liječenja. U Hrvatskoj je bolest stalno prisutna pretežno u kontinentalnim područjima, s različitom učestalošću od godine do godine. Poznata su neka prirodna žarišta, odnosno, enzootska područja, npr. neke šume u Lici, Karlovačkoj županiji, Zagrebačkoj županiji, Slavoniji, Gorskom Kotaru, Medvednica. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, ali se možemo zaraziti izravnim ili posrednim kontaktom s izlučevinama (mokraća, izmet ili slina) zaraženih glodavaca, udisanjem aerosola ili prašine koja sadrži uzročnike, unosom uzročnika iz izlučevina zaraženih glodavaca kroz oštećenu kožu ili sluznicu oka, nosa i usta onečišćenim rukama ili kontaminiranom ili zagađenom vodom ili hranom (kao npr. neoprani šumski plodovi) i neposrednim kontaktom sa zaraženim glodavcima.

Stoga u Zavodu, između ostalog, savjetuju da na otvorenom ne sjedite i ne ležite izravno na tlu, čuvate hranu i piće u zatvorenim spremnicima, kao i osobne stvari od dodira s glodavcima i njihovim izlučevinama, prije jela i pića dobro operete ruke vodom i sapunom ili antiseptikom ili dezinficijensom na bazi alkohola, a plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi dobro operete tekućom vodom.

Opasnost prijeti i u zatvorenim prostorima pa spriječite ulaz glodavaca u stambene i gospodarske objekte zatvarajući sve pukotine i rupe u zidovima i podovima, ne ostavljajte smeće u prostorijama kao što su ostave, podrumi, garaže, tavani, vikendice i sl., a čišćenje dulje vrijeme nekorištenih prostora obavite uz što manje podizanje prašine, ako je moguće primijenite vlažno čišćenje, uz korištenje maske preko nosa i usta. (KAportal)

fb-share-icon

Comments are closed.