Vijesti 11.02.2021.

Comments are closed

Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Već smo govorili u našem programu o odluci švedske tvrtke Pervanovo Invest AB, vlasnika Darka Pervana, da u Ogulinu gradi tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a koja bi postala najveća takva u svijetu. Međutim to izgleda neće biti jedino strano ulaganje u naš grad. Kako piše poslovni.hr, poljska tvrtka GroMar nedavno je oglasila da traži 2D grafičare/animatore/ilustratore koji bi radili u Ogulinu, u njenoj podružnici. Riječ je o lideru u projektima edukacije i digitalizacije obrazovanja i razvoja zaposlenika, čime se bave više od 20 godina.
Sjedište GroMara je u gradu Łódźu, trećem po veličini u Poljskoj, a kompanija je lani bila svrtana u najbržerastućih 25 tehnoloških u CEE regiji, prema Deloitteu. Glavni im je, ključni proizvod LearnWay, a Marcin Pisarski, osnivač, jedini vlasnik i predsjednik Uprave Gro-Mara opisuje ga kao potpuno prilagodljivu platformu za e-učenje s neograničenim brojem funkcionalnosti. Priznaje da ih je u Ogulin na neki način ‘dovela’ Natalia Zielinska, poduzetnica i stručnjakinja za EU projekte, vlasnica tvrtke EuroGrant Konzalting, Poljakinja koja se u Ogulinu skrasila. No, što je još presudilo osim poljske “konekcije”?

“Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup i želja za suradnjom. Ogulin je samo sat vremena od Zagreba i Rijeka, izravno spojen sa Splitom. Od 2015. imamo ovdje podružnicu Gro-Mar d.o.o., a 2017. preuzeli smo firmu Horizont IT. U Ogulinu se razvija nekoliko poduzetničkih priča, uključujući strane investicije, što nas je dodatno potaknulo, a nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze poput prireza, što prepoznajemo. Bez sumnje vrlo važnu ulogu odigrala je kolegica Natalia, naglašavala je sve prednosti razvoja poslovanja u manjim mjestima”, ističe čelnik GroMara.

Za njih je trenutačno ključni nacionalni projekt obrazovna platforma epodreczniki.pl (e-udžbenik) koju zbog pandemije i učenja na daljinu koristi cijeli sustav javnog obrazovanja. To su milijuni korisnika mjesečno i tisuće materijala za djecu, roditelje i učitelje.

“To je veliki izazov i prekretnica u razvoju naše tvrtke”, napominje Pisarski, dodajući da uskoro pokreću kampanju o LearnWayu u europskim zeljama, uključujući Hrvatsku. I tu im je bitan doprinos naših zaposlenika. U planu je da ih bude 50-ak.

“Želimo stvoriti platforme za edukacije, content, treninge i online materijale temeljene na poljskim tehnologijama, ali s hrvatskom dušom i elegancijom. Zbog toga su nam potrebni lokalni stručnjaci, zahvaljujući kojima ćemo imati preduvjet za sinergiju našeg know-howa i vještina te lokalnog duha i kulture. Stvorit ćemo učinkovite obrazovne projekte za škole, sveučilišta i poduzeća”, kaže Pisarski.
Ovaj je poljski poduzetnik optimist u vezi poslovanja u malom gradu u provinciji i namjerava još zapošljavati. “Definitivno. U našim rukama imamo sveobuhvatnu i sveobuhvatnu strategiju za ulazak na hrvatsko tržište. Neće to biti brzi sprint, već maraton na duge staze.

Krajnji cilj nam je neovisna i samodostatna podružnica GroMara u Hrvatskoj. Za to imamo financijska sredstva i spremni smo za takva ulaganja. Sigurno će nam trebati stručnjaci iz različitih područja, ne samo IT stručnjaci i grafički dizajneri”, otkrio je Pisarski. Nadamo se da će ova poduzetnička priča koja započinje u našem gradu uroditi plodom. (poslovni.hr/ROg)

 

Jelić i službeno izašao iz HDZ-a

Kako nam se bliže lokalni izbori sve češće stižu nam vijesti iz političkog života. Damir Jelić završio je svoj politički krug, barem što se tiče Hrvatske demokratske zajednice – piše danas KAportal.hr.

Kako saznaju iz same stranke, Jelić je svoju ispisnicu “kuvertirao” još prije nekoliko mjeseci a sad je i službeno potvrđena. Podsjetimo, Jelić se kao gimnazijski profesor koji je vrlo ambiciozno gurao projekte mladih gimnazijalaca pomalo i nenadano okrenuo politici unutar HDZ-a, te vrlo brzo postao dogradonačelnik, pa zatim i gradonačelnik, a onda nakon dva mandata postao i HDZ-ov župan Karlovačke županije.

U stranci je vladao čvrstom rukom, mnogi su ga uspoređivali s pokojnim Brankom Vukelićem koji je bio njegov politički otac, no Jelić je pokazao da je još veći autokrat od Vukelića. Prvo je i njega maknuo sa svih pozicija u stranci, pa postao neprikosnoveni šef i kadrovik u gradskoj i županijskoj organizaciji HDZ-a.

Neslužbeni izvor nam tvrdi da je iz HDZ-a izašao i bivši tajnik gradske organizacije i Jelićev dobar prijatelj iz rukometnih dana Dubravko Strnić.

Ostaje pitanje je li Jelićevo napuštanje stranke zaista usmjereno na povlačenje iz politike uopće ili je to možda priprema terena za novi politički angažman. U kuloarima se navodi da bi iza svega mogao biti plan da osvane na listi Domovinskog pokreta već na izborima u svibnju. Škorinu stranku, podsjetimo, u Karlovačkoj županiji vodi također bivši HDZ-ovac Vlatko Ivka. (Kaportal.hr)

Uspješni sportaši kod ravnatelja Magdića

Mnogo učenika Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u slobodno se vrijeme bavi sportom, trenira u različitim sportskim klubovima i postiže izvrsne rezultate na sportskim natjecanjima. Ova ogulinska škola nastoji izlaziti u susret sportašima, koliko može, i poticati zdrav način života i razvijanje sportskog duha.
U četvrtak, 11, veljače, ravnatelj prof. Hrvoje Magdić razgovarao je s dvoje posebno uspješnih sportaša, koji su u 2020. godini ostvarili iznimne sportske rezultate. Kako su naveli na Facebook stranici škole, riječ je o tenisaču Ivanu Karlu Banu i automobilistkinji Eriki Mariji Kušić. Ravnatelj im je čestitao na njihovom uspjehu i rekao kako su primjer koji pokazuje da se napornim radom i trudom mogu postići sjajni rezultati. Posebno je pohvalio činjenicu da učenici izvršavaju svoje školske obaveze iako su i po nekoliko sati dnevno posvećeni treniranju, a često su i na putovanjima i natjecanjima.
Ivan Karlo Ban na nedavnom je tradicionalnom izboru za sportaša Grada Ogulina u 2020. godini, po treći put, odnio titulu najboljeg sportaša Ogulina. Član je seniorke ekipe TK Ogulina koja već godinama nastupa u 1. ligi. U samom je vrhu juniorskog tenisa u Hrvatskoj, a prošle je godine osvojio i prvi ITF turnir. Nakon završetka škole planira se potpuno posvetiti profesionalnom razvoju u tenisu, a nada se da će situacija s epidemijom dopustiti održavanje teniskih turnira u 2021. godini.

Erika Marija Kušić državna je prvakinja u automobilizmu za 2020. godinu (kategorija kronometar) te je na kraju godine zauzela sjajno 5. mjesto u ukupnom poretku svih juniora automobilista. Kako je rekla u razgovoru s ravnateljem, ljubav prema vožnji došla je od oca, a aktivnije se bavi ovim sportom već nekoliko godina, kao članica AK Klek. Iako je riječ o sportu koji nosi određenu dozu opasnosti, nije ju strah i potpuno je posvećena treniranju.
“Ovih dvoje učenika, izvrsnih sportaša, mogu biti primjer upornosti i zalaganja, paralelnog izvršavanja školskih obaveza i postizanja vrhunskih sportskih uspjeha!
Želimo im, budući da su maturanti i da ih u ovoj godini čekaju mnogi izazovi, uspješan završetak srednje škole te još puno pobjeda na sportskim natjecanjima.” – poručio je ravnatelj škole Hrvoje Magdić. (GSŠBF Facebook)

Ogulin bez novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 13 novih slučaja zaraze koronavirusom, a dobra je vijest da nema niti jedne novooboljele osobe u Ogulinu.
10 novih slučaja zaraze utvrđeno je PCR testovima, a testiralo se ukupno 155 osoba. S područja grada Karlovca je 7 novooboljelin osoba, Duge Rese 1, te iz Ozalja 2.
Brzim testovima za detekciju antigena utvrđena je zaraza kod još 3 osobe, od čega su iz Vojnića 2, te jedna iz Žakanja. U Karlovačkoj županiji ukupno do sada oboljelo je 6595 osoba (PCR testiranje) i 1436 osoba (brzi test za detekciju antigena).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 25 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-6, OB Karlovac-19). U posljednja 24 sata novoprimljena je 1 osoba (OB Ogulin-1), a nije bilo otpuštenih osoba. Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Ogulin).
U samoizolaciji se na području županije nalaze 284 osobe, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.

fb-share-icon

Comments are closed.