Vijesti 10.05.2021.

Comments are closed

Od ukupno 9 u županiji, 2 su nova slučaja zaraze zabilježena u Ogulinu

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 2 preminule COVID pozitivne osobe te 282 osobe u samoizolaciji. U Ogulinu su zabilježena dva nova slučaja zaraze.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata PCR testovima testirana je 61 osoba, a utvrđena su 2 nova slučaja zaraze. Jedna novooboljela osoba je iz Karlovca, a druga iz Ogulina.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 46 osoba, a utvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze. Od toga su u Dugoj Resi utvrđena 3 nova slučaja, dok su po 1 novi slučaj zabilježili Karlovac, Ogulin, Vojnić i Josipdol.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 92 osobe ( OB Ogulin-27, OB Karlovac-65). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac), a otpuštene su 3 osobe (SB Duga Resa). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-5). U posljednja 24 sata na COVID odjelu OB Karlovac preminula je jedna ženska osoba (1927.godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice jedna ženska osoba (1938.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13.889 osoba ( 10248- PCR, 3641-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 450 osoba te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpušteno je 995 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – ponedjeljak 10.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 21
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 8
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 163
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 5
Broj razrednih odjela u samoizol: 7

Broj pozitivnih učenika SŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 8
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 58
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 4
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na petak:
u OŠ: 1 pozitivan učenik manje i 1 pozitivan zaposlenik više
u SŠ: 1 pozitivan učenik više, a isti je broj pozitivnih zaposlenika.

 

Samo se SDP-ov Dalibor Domitrović odazvao našem pozivu za predizborno sučeljavanje

U našem programu smo u petak najavili da Radio Ogulin ima namjeru organizirati predizborno sučeljavanje kandidata za ogulinskog gradonačelnika. Na adrese sve trojice kandidata, Tomislava Lipošćaka (HDZ), Dalibora Domitrovića (SDP) te Marina Puškarića (DP), u petak smo uputili i službeni poziv za sučeljavanje. Sučeljavanje smo planirali održati u petak, 14. svibnja, od 18 sati. Sučeljavanje se trebalo održati sukladno utvrđenim pravilima, koja smo i javno objavili u našim informativnim emisijama tijekom petka i nedjelje, a dostupna su i na našoj web stranici. Kandidati za ogulinskog gradonačelnika imali su rok danas, do 12 sati, za iskaz interesa za sučeljavanje.

Našem pozivu se odazvao tek kandidat SDP-a Dalibor Domitrović.

U pisanoj korespondenciji, kandidat Domovinskog pokreta, Marin Puškarić, zanimao se u nedjelju za teme i pitanja sučeljavanja, zašto sudionici sučeljavanja ne mogu biti i kandidati za zamjenike gradonačelnika, te tko će voditi sučeljavanje kandidata.
Kandidat HDZ-a Tomislav Lipošćak kontaktirao nas je e-mailom danas prijepodne. Također ga je zanimalo tko će biti moderator sučeljavanja, kao i teme (pitanja) o kojima će biti riječ. Unatoč činjenici da smo u više navrata, što putem e-maila što putem telefona, i nakon isteka roka za iskaz interesa, pokušali doći do jasne i decidirane informacije žele li u konačnici sudjelovati u predizbornom sučeljavanju kandidata, u tome nismo uspjeli. Obzirom da je rok za iskaz interesa istekao, više je no očito da sučeljavanja neće biti.

Legitimno je pravo svakog kandidata da pristane ili odbije sučeljavanje. Utvrđenim pravilima sučeljavanja željeli smo svakom kandidatu osigurati jednake uvjete i startne pozicije u izbornoj utakmici, kao i pružiti im priliku da pred širokom publikom sučele svoje programe i viziju razvoja našeg grada u naredne 4 godine.

DIP objavio financijska izvješća dvojice, od ukupno tri, kandidata za ogulinskog gradonačelnika

Državno izborno povjerenstvo objavljuje financijska izvješća kandidata uoči lokalnih izbora, koji će se održati 16. svibnja. Svi izborni sudionici dužni su, naime, u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, DIP-u dostaviti financijska izvješća, ta obveza postoji za oba izborna kruga, a s obzirom na to da se prvi održava 16. svibnja, krajnji rok za podnošenje izvješća bila je subota, 8. svibnja do ponoći. Do sada je DIP izvijestio da tek mali broj kandidata nije ispunio svoju obvezu. Izvješća su objavljena za one kandidate koji su svoje podatke dostavili 6., 7. i 8. svibnja. DIP će i dalje objavljivati podatke onih koji su svoja financijska izvješća predali jučer, a i ona koja stignu danas. Podaci o tome mogu se pogledati na DIP-ovoj internetskoj stranici.

Nas je zanimalo koliko su kandidati za ogulinskog gradonačelnika do sada prikupili donacija, na za tu namjenu posebno otvorenim žiro računima, te koliko su novca do sada potrošili za izbornu promidžbu.
Podsjećamo, u utrci za funkciju ogulinskog gradonačelnika tri su kandidata. To su SDP-ov Dalibor Domitrović, HDZ-ov Tomislav Lipošćak, te kandidat Domovinskog pokreta Marin Puškarić. Danas prijepodne na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva dostupna su bila izvješća samo kandidata Dalibora Domitrovića i Tomislava Lipošćaka.

Tomislav Lipošćak, HDZ, svoje je izvješće podnio 8. svibnja. Kako je naveo, u razdoblju od 27.4. do 8.5.2021., zaprimio je dvije donacije za financiranje izborne promidžbe. Radi se o donaciji tvrtke Reneteh Ogulin, koja je uplaćena 30. travnja, a radi se o iznosu od 40.000,00 kuna. Iznosom od 1.000,00 kuna podržala ga je i jedna fizička osoba, a donacija je zaprimljena 3. svibnja. U istom tom razdoblju, za troškove izborne promidže HDZ-ov Tomislav Lipošćak potrošio je ukupno 20.941,75 kuna.

Za razliku od svog protukadidata Tomislava Lipošćaka, SDP-ov Dalibor Domitrović, u razdoblju od 12. travnja do 6. svibnja, nije zaprimio niti jednu kunu donacija za financiranje izborne promidžbe. Za troškove izborne promidžbe, tijekom istog razdbolja, Dalibor Domitrović je utrošio 20.002,00 kuna.
Ni Tomislav Lipošćak, kao ni Dalibor Domitrović nisu ostvarili popuste u cijeni za medijsko oglašavanje izborne promidžbe.

Što je s financijskim izvješćem kandidata Domovinskog pokreta za ogulinskog gradonačelnika, Marina Puškarića, nije nam poznato. Naime, na službenoj web stranici Državnog izbornog povjerenstva, danas tijekom prijepodneva, pronašli smo samo izvješća HDZ-ovog Tomislava Lipošćaka, te SDP-ovog Dalibora Domitrovića. Kada i ukoliko u narednim danima bude objavljeno financijsko izvješće kandidata Domovinskog pokreta, Marina Puškarića, mi ćemo vas o tome pravoremeno izvijestiti. Sva izvješća možete i sami pronaći na slijedećoj poveznici https://www.izbori.hr/site/default.aspx?id=2959 .

Kako smo se “pomogli” sa ŽUC-om

O tome kako funkcionira, ili ne funkcionira Županijska uprava za ceste, već smo govorili na primjeru Ogulina, a dodatna slika o tome mogla se steći i na osnovu članaka koji su govorili o sličnim problemima u još dva grada naše županije, Dugoj Resi i Ozlju.

Naime, prvo su na vidjelo izišli problemi u Ogulinu, kada su neke, do jučer županijske ceste, magično prešle u gradsku nadležnost. Posebice je nastao problem sa Lomošćanskom cestom i mostom koji je dio te prometnice, a na kojem je odjednom, od strane ŽUC-a jednostavno stavljen znak ograničenja nosivost ukupne mase vozila na 20 tona. Uz ovu, Gradu Ogulinu “uvaljene” su još neke ceste, u neodržavanom, katastrofalnom stanju. Navodno je upitna i zakonska pravilnost primopredaje tih cesta.

Slična stvar pojavila se naknadno i u Dugoj Resi. Naime, Ministarstvo prometa je Dugoj Resi odredilo održavanje tri županijske ceste, a gradonačelnik Boljar također je uvjeren da mu je to “uvalio” HDZ-ov ŽUC.
Minimum kulture, poslovne suradnje i razgovora, kad netko daje poklon u vidu neuređenih cesta, a koje je Županijska uprava za ceste trebala urediti, je da ga se prije toga treba barem obavijestiti – kazao je tada Boljar ljutito na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese.

No, kao i u TV reklamama, ni to nije sve! Novom kategorizacijom javnih cesta Ministarstva prometa, ŽUC Karlovac riješio se 58 lokalnih i županijskih cesta, koje su tako „utrpane“ gotovo svim jedinicama lokalne samouprave na održavanje. Najlošije u cijeloj priči prošao je grad Ozalj.
Kako je u razgovoru za KAportal potvrdila gradonačelnica Gordana Lipšinić, o namjeri prekategorizacije nisu dobili nikakvu najavu od ŽUC-a, a niti, nažalost, od gosp. Stjepana Zoretića, predstavnika Grada Ozlja u Nadzornom odboru Županijske uprave za ceste. U Gradu Ozlju mišljenja su da prekategorizacija nije napravljena u duhu Zakona o cestama, koji prilično precizno definira koji su kriteriji po kojima neka cesta ima karakter nerazvrstane, lokalne, županijske. Za preuzimanje brige o 30 km cesta koje su redom u katastrofalnom stanju, valjalo je predvidjeti ozbiljna sredstva za njihovo redovno održavanje u proračunu za 2021.godine, a o sredstvima za neku ozbiljniju rekonstrukciju, koja je na svima redom nužna, da ne govorimo.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj 26. ožujka, SDP-ov vijećnik iz Ogulina Zlatko Mrvoš, ponovo je aktualizirao pitanje odnosa Županijske uprave za ceste prema gradu Ogulinu.
Nemar ŽUC-a i uzaludna obećanja odnose se na projekte obnove Molinarijevog mosta, mosta preko Ratkovića potoka, zagađenju Zagorske Mrežnice te mosta u Lomostu.

S obzirom da su ceste koje su prebačene u nadležnost Grada Ogulina uglavnom neodržavane i u vrlo lošem stanju njihovo održavanje zahtijevat će veća financijska sredstva, koja je valjalo predvidjeti u proračunu za 2021.godinu. To bi se možda i učinilo da je netko obavijestio Ogulin, ali i ostale spomenute gradove o namjerama prekategorizacije cesta. Ostaje pitanje, da li će sada dio sredstva koji je ŽUC imao na raspolaganju za održavanje ovih cesta biti, umjesto ŽUC-u, transferiran u proračune gradova koji će ih nadalje održavati. Nadamo se da ćemo odgovor na to, kao i pitanje kome treba takav ŽUC, dobiti iz Ministarstva prometa.

U Ogulinu će biti postavljen stalni vanjski STEM postav

U sklopu projekta STEM bajka u Ogulinu će biti postavljen vanjski stalni STEM postav u suradnji s Parkom znanosti. Park znanosti je autorski projekt pokrenut 2013.g. s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama, a osobito najmlađima.
Uz pomoć osmišljenih, izvedenih eksponata, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije, svim dobnim skupinama pruža se prilika da na interaktivan i zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere eksponate te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira.

Provoditelj projekta STEM BAJKA je Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin. Partneri ovog projekta su brojni, a radi se o Sveučilištu u Rijeci, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Zajednici tehničke kulture Grada Gospića, Gačanka Otočac, Udruzi za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju “Sunce”, Gradu Ogulin, Pučkom otvorenom učilištu Ogulin i Zavičajnom muzeju Ogulin.

fb-share-icon

Comments are closed.