Vijesti 10.03.2021.

Comments are closed

Grad Ogulin ponovno sufinancira kupnju poljoprivrednih strojeva i priključaka

Na 16. sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina održanoj u prosincu prošle godine, prihvaćen je Program potpora u poljoprivredi na području grada Ogulina za 2021. godinu. Novi program razlikuje se od dosadašnjih programa, jer će se sredstva dodjeljivati poljoprivrednicima na natječaju te će samim time biti veća transparentnost dodjele sredstava. Program je koncipiran kroz nekoliko potpora, a ukupna vrijednost programa je 415.000,00kn.

U objavi na službenim stranicama SDSS-a Ogulin stoji:

“U 2020. godini veliki interes poljoprivrednika bio je za Potporu za ulaganje u materijalnu imovinu ili nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezana s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivrednici su ovu potporu koristili za kupnju poljoprivrednih strojeva i priključaka uz 50%-tno sufinanciranje Grada Ogulina do iznosa 20.000,00kn.

U 2021. također je raspisan isti program u vrijednosti 300.000,00kn kroz 50%-tno sufinanciranje do maksimalnih 20.000,00kn. Za razliku od prošle godine prijave će se predavati od 1.4.2021. do 15.05.2021. godine i bodovati sukladno bodovnoj listi. Prednost pri bodovanju daje se većim poljoprivrednicima i nositeljima OPG-a mlađe životne dobi. Dodatne bodove moći će ostvariti poljoprivrednici u sustavu ekološke poljoprivrede, kao i poljoprivrednici koji se odluče na kupnju novih strojeva i priključaka. U slučaju istog broja bodova presudna će biti ukupna visina ulaganja, a tek onda vrijeme predaje prijave. Za sudjelovanje na natječaju biti će dovoljna ponuda za nabavu opreme, koja će se morati realizirati u roku 45 dana po odobrenju sredstava te s računom zatražiti povrat 50% iznosa.

Ovim putem želimo se zahvaliti zamjeniku gradonačelnika Danielu Vukelji koji je prihvatio naše prijedloge pri izradi Programa kako bi se još transparentnije dodjelila sredstva za potpore u poljoprivredi istinskim poljoprivrednicima i onima koji to žele postati.”
Cijeli tekst poziva možete pronaći na  web stranici Grada Ogulina.

 

Ogulin bez novooboljelih, na području županije 48 novih slučajeva

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ogulin i dalje ne bilježi nove slučajeve zaraze, a po broju novooboljelih i danas prednjači Karlovac.
Naime, 212 osoba pristupilo je PCR testiranju, od čega je utvrđen 31 novi slučaj zaraze. S područja grada Karlovca je 22 novooboljelih, Generalski Stol je zabilježio 3 nova slučaja, dok su Duga Resa, Ozalj, Kamanje, Lasinja, Netretić i Žakanje zabilježili po 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testovima zaraza je potvrđena u još 17 slučajeva. Iz Duge Rese je 6 novooboljelih, Slunja 3, Barilovića i Cetingrada po 2 novooboljele osobe, dok je u Karlovcu, Generalskom Stolu, Lasinji i Netretiću evidentiran po 1 novi slučaj zaraze.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 7044 osoba (PCR) i 1678 osoba (antigensko testiranje).

U OB Karlovac su hospitalizirana 33 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata novoprimljeno je 6 COVID pozitivnih osoba, a otpuštena je 1 osoba. Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba. Ukupno je od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije preminulo 286 COVID pozitivnih osoba.
U samoizolaciji se na području županije nalaze 322 osobe. Prijavljena su 2 kršenja mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ Karlovac: Područje grada Karlovca: ugostiteljski objekti-15. Područje grada Ozlja:ugostiteljski objekti- 5. Područje Vojnića-8 ugostiteljskih objekata. Područje grada Slunja-12. Nisu utvrđene nepravilnosti.

 

Završni obračun turističke 2020.g. – Karlovac i Lika najprivlačniji domaćim turistima

Pandemija koronavirusa drastično je utjecala na turističku 2020. godinu. Završni podaci na državnoj razini, pokazuju kako u konačnici Hrvatska nije bila niti blizu željenih 70% turističkog prometa, a nije dosegnuta ni skromnije postavljena ljestvica od 50%. Našu je zemlju tako posjetilo jedva 32% turista u odnosu na godinu ranije, a ostvareno je 42% noćenja.

Nešto su bolji rezultati u kategoriji domaćih turista, a turistička regija Karlovac – Lika u ovom segmentu može čak biti i zadovoljna. Štoviše, prezadovoljna ako uzmemo u obzir pandemiju. Naime, Karlovačka županija ostvarila je 92% dolazaka i 94% noćenja domaćih turista u odnosu na 2019. godinu, što je izvanredan rezultat ako se ubroji činjenica da u dijelu ožujka i tijekom cijelog travnja turizma uopće nije bilo zbog potpunog lockdowna, a slično se ponovilo i u dijelu prosinca. Dakle – s otprilike 10 mjeseci turističkog prometa postignuti su rezultati gotovo ravni cijeloj 2019. godini. Bolje rezultate ima samo Ličko – senjska županija koja je dosegnula 98% dolazaka, dok su sve ostale županije daleko ispod.Suprotna je situacija sa stranim gostima kojih je očekivano bilo puno manje u cijeloj Hrvatskoj i znatno su se manje zadržavali u usputnim destinacijama, što je najviše pogodilo upravo središnju Hrvatsku. Karlovačka županija tako je imala samo 21% dolazaka stranih turista u odnosu na 2019. godinu i otprilike jednako toliko noćenja pa je pri samom dnu ljestvice, na kojem su iza nje dvije inače zvučne turističke destinacije – Grad Zagreb i na samom dnu Dubrovačko – neretvanska županija.

Dolasci stranih turista i ove će godine ponajviše ovisiti o razvoju situacije s pandemijom, a Karlovačka županija morat će se definitivno još jače nametnuti domaćim turistima. Prvi ovogodišnji rezultati su ohrabrujući unatoč teškoj situaciji s pandemijom i potresom. – U siječnju i veljači imali smo 5% manje turističkih dolazaka nego lani, ali smo ostvarili 9% više noćenja. Sve je više vikend noćenja, a unatoč teškoj situaciji raste broj smještajnih kapaciteta, ističe direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak. (Kaportal.hr)

 

Za “Bajkovitu zimu uz ognjište” 15.000 kn osiguralo Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i 2020. godine raspisalo je natječaje za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz Državnog proračuna. U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zaprimale su se i prijave za programe književnih manifestacija. Na poziv je pristiglo ukupno 217 prijava, a Ministarstvo će sufinancirati 146 programa, u ukupnom iznosu od 3.863.700,00 kn.

Među ustanovama čiji su programi odobreni je i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke! Prijavljeni program pod nazivom “Bajkovita zima uz ognjište” pozitivno je ocijenilo Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost.
Pripovijedanje, odnosno usmena pripovjedna književnost, najstariji je oblik književnosti koji živi i danas. Nekoć je ono bilo neizostavni element zajedničkih večeri uz toplo ognjište u krugu obitelji, ali i danas brojni umjetnici njeguju tu vještinu usmenog prenošenja priča.

U Ivaninoj kući bajke spojit će tradiciju s novim vremenima i pokrenuti projekt koji objedinjuje usmenu pripovjednu književnost i suvremenu tehnologiju. Tako će programom povezati naše poznate domaće pripovjedače i bajkovito digitalno ognjište Ivanine kuće bajke. Osim toga, iako pripovijedanje nužno podrazumijeva i slušatelje, u nemogućnosti dolaska publike zbog epidemioloških mjera, organizirat će se prijenos putem digitalnih medija. Za provedbu ovog projekta Ministarstvo je odobrilo 15.000,00 kn.

fb-share-icon

Comments are closed.