Vijesti 10.02.2021.

Comments are closed

Furdek Hajdin i službeno kandidatkinja HDZ-a za županicu

– Demografski oporavak i demografska stabilnost naše županije temelji se na osiguranju doma za naše obitelji i radnog mjesta. Da bi ga imali, potrebno je kvalitetno i dobro obrazovanje i gospodarstvo u kojem će se to radno mjesto naći. Živim za to da gledamo mlade obitelji koje imaju svoje radno mjesto, koje su zadovoljne onim što rade, osjećaju se korisnim i da su dobro plaćeni za svoj rad i da im djeca odrastaju u sigurnom i kvalitetnom okruženju, da studenti iako prolaze svijetom i upoznaju ga, imaju želju vratiti se u našu županiju i nastaviti egzistenciju ovdje. Duboko se nadam da će ovaj optimizam i vjera da je to ostvarivo shvatiti svaki građanin naše županije, izaći na izbore i prepoznati u našem timu kvalificirane ljude koji u to vjeruju i sposobni su to ostvariti, izjavila je Martina Furdek Hajdin na pressici na kojoj ju je HDZ i službeno predstavio kao svoju kandidatkinju za karlovačku županicu.

Tko će biti kandidat za njenog zamjenika, HDZ nije otkrio, tek je najavio da će odabir biti poznat uskoro. No, uvjereni su da će izbornu utakmicu 16. svibnja dobiti s dobrim rezultatom, pobjedom, to više jer je, po riječima predsjednice županijskog HDZ-a Nade Murganić, kandidatkinja odabrana u dogovoru ne samo sa članovima HDZ-a, svim predsjednicima gradskih i općinskih organizacija, nego i gradonačelnicima i načelnicima u Karlovačkoj županiji, bez obzira iz koje su političke opcije. Furdek Hajdin mandat županice namjerava osvojiti nastavljajući započeto u ovom mandatu, koji je počela kao zamjenica župana, a nakon prošlogodišnje ostavke Damira Jelića, nastavlja ga kao zamjenica župana koja obnaša dužnost župana. Govoreći o okosnicama programa, kazala je da to podrazumijeva brigu o predškolskom odgoju i školstvu, zdravstvu, infrastrukturi, društveno-socijalnom segmentu, sustavu civilne zaštite, gospodarstvu i povlačenju EU sredstava. Navodeći sve što je od 2017. napravljeno, od vrtića u općinama do gradnje sustava obrane od poplava, naglasila je da dobar rezultat pokazuju i brojke: tada je u županiji bilo 34.500 zaposlenih, prošli mjesec nešto više od 36.000, nezaposlenih je prije 4 godine bilo 5.900, sada 3.800, a dok je 2017. onih koji rade bilo 1.300 manje od onih koji primaju mirovinu, danas ih je 618 više.

– Uz snažno gospodarstvo, koje može puniti javni proračun, što je preduvjet da nešto ostvarimo, osigurati na ruralnim područjima onu kvalitetu života koju danas imaju oni koji žive u gradu, Karlovcu, Zagrebu. U rijetko naseljenom području kao što je to Karlovačka županija, to ispada skupo i neisplativo, ali isplativo je ako gledamo društvenu korist i moguće je uz EU sredstva i jako gospodarstvo u svakom ruralnom području naše županije koja je prekrasna, ali na žalost, opustošena. Voljela bih da se napravi pomak u tom smjeru koji je u nekim sredinama već sada vidljiv, za četiri godine nadam se da će biti još i više. Nemojmo čekati nikoga drugoga, stvar je u nama, moramo mijenjati sebe i moramo mi raditi, poručila je Furdek Hajdin. (Kaportal.hr)

 

U Ogulinu zabilježen 1 novi slučaj zaraze

Iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da su u Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, evidentirana ukupno 33 nova slučaja zaraze koronavirusom.
Od toga je 27 novih slučajeva zaraze utvrđeno pomoću PCRtestova. S područja grada Karlovca je 16 osoba, Draganića 3, Duge Rese i Josipdola po 2, dok su Ogulin, Ozalj, Slunj i Žakanje zabilježili po 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testovima za detekciju antigena utvrđena je zaraza kod još 6 osoba. Od toga je po 1 novi slučaj zaraze utvrđen u Karlovcu, Slunju, Rakovici i Vojniću, dok su u Krnjaku potvrđena 2 nova slučaja zaraze.
U Karlovačkoj županiji ukupno do sada oboljelo je 6585 osoba (PCR testiranje) i 1433 osoba (brzi test za detekciju antigena).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 26 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-6, OB Karlovac-20). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (OB Ogulin-2, OB Karlovac-1), a otpuštene su 2 osobe ( OB Ogulin-1, OB Karlovac-1). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta, a preminulih osoba nije bilo.
U samooizolaciji/izolaciji se u bolnicama Karlovačke županije nalazi 1 medicinska sestra/tehničar, 1 ostali zdravstveni djelatnik, te 1 nezdravstveni djelatnik.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 235 osoba, a prijavljeno je jedno kršenje te mjere.

Inspekcija Stožera civilne zaštite Karlovac je na području grada Karlovca obišla 7 trgovina, 3 ugostiteljska objekta, te 7 uslužnih djelatnosti. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti.

Danas stižu nove doze cjepiva u Karlovačku županiju

Novih 800 doza cjepiva protiv virusa COVID-19 u Karlovačku županiju stiže danas, namijenjene su socijalnom i zdravstvenom sustavu, a masovno cijepljenje počet će krajem ovog i idući mjesec.

Potvrdio je to za KAportal Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, podsjetivši da je Zavod do sada distribuirao domovima zdravlja, domovima umirovljenika i bolnicama 2.450 doza cjepiva protiv COVID-19.- Oko 750 ljudi primilo je i prvu i drugu dozu, a još 600 njih dobit će drugu dozu ovog tjedna. Veće procjepljivanje bit će krajem mjeseca i u ožujku. U manjim sredinama punktovi će biti u redovnom sustavu zdravstva, a u Ogulinu i Karlovcu osigurani su i dodatni punktovi za veći obuhvat ljudi, što se očekuje krajem veljače i početkom ožujka, najavio je Zoretić.

Do sada je sve cjepivo pristiglo u Karlovačku županiju bilo Pfizerovo, a danas se očekuju prvih 300 doza Moderne Biotech i 500 doza Astra Zeneca.- Navedene doze namijenjene su sustavu socijale i zdravstva. Ukoliko se zadovolje potrebe za navedeno, Zavod će početi spuštati cjepivo na primarnu zdravstvenu zaštitu, poručio je Zoretić. (KAportal)

Članovi DND-a Ogulin pokrenuli novu humanitarnu akciju

Članovi DND-a Ogulin pokreću novu humanitarnu akciju, a ovaj put namjera im je pomoći jednoj samohranoj majci i njenom, 12 godina starom, sinu.
“Na žalost svjedoci smo tužnih događanja u proteklih mjesec dana. Majka i sin otišli su iz svog doma u Petrinji nakon što im je kuća potresom porušena. Preselili su se u Plaški gdje se nalaze kod jedne obitelji. Dječak je inače bolestan i ima jedan bubreg. Potrebna mu je stalna terapija. S obzirom da su otišli iz svog doma potrebno im je: hrane, higijenskih potrepština, školskog pribora, novaca, ručnika, krevetnine, odjeće tom dječaku. Situacija je vrlo teška i žalosna.
Stoga pozivamo sve vas da se odazovete ovoj humanitarnoj akciji, i u četvrtak, 11. veljače, u vremenu od 17 do 18 sati donesete što smatrate da možete od stvari koje su potrebne. Donacije možete donijeti u prostorije Društva Naša djeca.” – poručila je predsjednica DND-a Ogulin Ivona Rendulić.

fb-share-icon

Comments are closed.