Vijesti 09.04.2021.

Comments are closed

U ponedjeljak ogulinski vrtić “Bistrac” nastavlja s radom

Kao što je i bilo najavljeno, održana je online sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Glavna tema o kojoj je bilo govora odnosila se na aktualno epidemiološko stanje u ogulinskom Dječjem vrtiću “Bistrac”, te donošenje odluke o nastavku njegova rada.
Prema riječima ravnateljice vrtića Anite Domitrović, epidemiološko stanje u toj ustanovi se popravilo, pa je stoga predložila da od ponedjeljka vrtić započne s redovitim radom.
Prijedlog je prihvaćen, pa je tako gradonačelnik Dalibor Domitrović, u ime osnivača, tijekom dana donio odluku o nastavka rada Dječjeg vrtića “Bistrac”. Tako će od ponedjeljka vrtićem ponovno odjekivati dječji smijeh. Ravnateljica je izvjestila članove Stožera da su sve prostorije vrtića, sve igračke i posteljina u vrtiću dezinficirani. Upućen je apel roditeljima da u vrtić ne dovode mališane koji imaju respiratorne tegobe, poput grlobolje, kašlja, curenja iz nosa, i sl.. Upravo takve situacije su i dovele do okolnosti, uslijed kojih je obustavljen rad vrtića. Prema riječima ravnateljice, u vrtiću će se provoditi pojačane epidemiološke mjere, a roditelje mališana pozvala je na odgovorno ponašanje kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Iako sjednici nije nazočio ravnatelj ogulinske bolnice dr. Vukelja, načelnik Stožera Daniel Vukelja rekao je da raspolaže informacijama da su u bolnici otvorena dva COVID odjela, a ukoliko bude potrebe bit će otvoren i treći. Jedan COVID odjel je skroz popunjen, a tamo se nalazi 26 pacijenata. Na drugom COVID odjelu treuntno varira broj pacijenata između 7 i 8 osoba. Iz ogulinske bolnice stigla je informacija da je obustavljen hladni pogon, a uzrok tome je nedostatak ljudskih i materijalnih kapaciteta.

Tijekom sjednice rečeno je da je u Ogulinu tijekom proteklih dana uočen pad broja novooboljelih, pa se u Stožeru nadaju da će doći do poboljšanja epidemiološke slike na našem području. Slijedeće sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite bit će sazvana kada se ukaže potreba.

 

Potpisan ugovor o isporuci novog komunalnog vozila

Prijavom projekta za povlačenje EU sredstava iz Kohezijskog fonda, ogulinski SKG je ostvario pravo na bespovratna sredstva za nabavku komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada, i to u maksimalnom iznosu sufinanciranja od 85% vrijednosti vozila.

Nastavak te uspješne prijave dogodio se u četvrtak, kada je u tvrtki Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca potpisan Ugovor o isporuci komunalnog vozila. Potpisivanju ugovora nazočili su direktori Đuro Horvat i Sanja Tomić, uz prisutnost gradonačelnika Dalibora Domitrovića i tehničkog direktora Tehnixa Željka Horvata.

Isporuka vozila očekuje se za 30-ak dana. Nabavkom ovog vozila značajno će se povećati operativnost i kvaliteta usluge zbrinjavanja otpada na našem području – poručili su iz ogulinskog SKG-a.

U Ogulinu danas 6 novooboljelih

Ogulin danas ima 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Naime iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno ukupno 108 novih slučajeva zaraze, 1 osoba je preminula, a 478 ih je u samoizolaciji.
PCR testiranju pristupile su ukupno 134 osobe, a otkriveno je 46 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 38 novooboljelih, Ozlja 5, a Duga Resa, Draganić i Barilović imaju po 1 novooboljelu osobu.

181 osoba testirana je brzim antigenskim testovima, a utvrđena su 62 nova slučaja zaraze. S područja grada Karlovca je 24 novooboljelih, Duge Rese i Slunja po 12, Ogulina 6, Barilović ima 2 nova sluačaja, a Ozalj, Rakovica, Generalski Stol, Netretić, Draganić i Bosiljevo imaju po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 94 osobe (OB Ogulin-35, OB Karlovac-59). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 11 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-9), a otpuštene su 3 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba (1934. godište).
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 11 306 osoba (8654 -PCR, 2652-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 353 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja od početka pandemije otpuštene su 772 osobe.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije danas je donio odluku o načinu izvođenja nastave u školama na području naše županije. Tako se u školske klupe u ponedjeljak vraćaju učenici razredne nastve (od 1. do 4. razreda), te učenici završnih razreda srednjih škola. Po Modelu C, nastava na daljinu, nastavu će pratiti svi ostali učenici osnovnih i srednjih škola. Ova odluka se će se primjenjivati od 12. do 25. travnja ove godine.

Radionica o izboru i pravima volontera

Jučer su, u poslijepodnevnim satima, nastavljene edukacije Modula 5. u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva. Voditeljica edukacija je stručna suradnica Petra Prebežić, mag.soc. rada.
Tema edukacije je i ovog puta bila Menadžment volonterstva, u sklopu koje se može naučiti nešto više o samom volontiranju, te sustavu volontiranja koji postoje u RH i u EU.

Nakon kraćeg osvrta na prošlu radionicu, Petra Prebežić podsjetila je sudionike na izbor i prava volontera, obveze organizatora volontiranja, te odgovorila na pitanje isplaćuju li se volonterima novčane naknade i koje.

U nastavku je bilo riječi o kvalitetnom vođenju volonterskog programa, te procesima koji su potrebni da se taj cilj ostvari.

Edukacija je i ovaj put održana online, preko platforme ZOOM. Edukacije su besplatne za sve sudionike.
Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade RH.

Policija najavila vikend akciju nadzora alkoholiziranosti vozača

Tijekom noći sa subote na nedjelju, s 10. na 11. travnja, na području Policijske uprave karlovačke bit će provodena akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola/droga u prometu. “Akciju provodimo s ciljem povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja.
Podsjećamo vozače da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića te ih pozivamo da se pridržavaju prometnih propisa kako ne bi ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu, a time ujedno utjecali i na stanje sigurnosti u prometu.” – poručili su iz PU karlovačke.

fb-share-icon

Comments are closed.