Vijesti 09.03.2021.

Comments are closed

Iako u lošem stanju, most prema Lomostu od 2009.g. nikako da se nađe na listi prioriteta ŽUC-a

Ukoliko ste šetali gradskim ulicama vjerujemo da ste uočili oštećenja na mostu koji spaja ulicu B. Frankopana i Lomošćansku cestu. Oštećenja su doista okom vidljiva i svake godine su sve znatnija. Obzirom da smo svjedoci da se tijekom proteklih par godina povećao promet na našim ulicama, a posebno onaj teretnih vozila, takvo stanje na mostu ne ulijeva povjerenje u njegovu sigurnost. Uslijed navedenog, teško je ne zapitati se je li možda narušena i statika samog mosta. Odgovore na ova pitanja i nedoumice potražili smo u gradskoj upravi, iz koje nam je stigao slijedeći odgovor, kojeg potpisuje zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja:

“Spomenuta prometnica, kao i most koji je sastavni dio prometnice je pod upravom Županijske uprave za ceste Karlovac (dalje u tekstu ŽUC).
Oštećenje, odnosno loše stanje mosta, je prijavljeno ŽUC-u još 8. siječnja 2009. godine, kad im je predložena sanacija ovog mosta. Još 2009. godine je gradski vijećnik Vladimir Kubelka, vezano za spomenuti most i njegovo loše stanje, postavio pitanje na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, održane 19. prosinca 2008. godine. Tadašnji gradonačelnik Nikola Magdić je ŽUC-u uputio dopis kojim predlaže pregled i sanaciju mosta, a u privitku dopisa dostavljene su im fotografije koje se nalaze i u privitku ovog emaila.
Nakon toga je Grad Ogulin ŽUC-u, na njihov zahtjev, u više navrata dostavljao prijedlog prometnica i objekata koje bi ŽUC trebao uvrstiti u njihov plan izvanrednog održavanja, među kojima je uvijek bio spomenut i predmetni most. Zadnji prijedlog plana održavanja je ŽUC-u upućen od gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

U privitku su prijedlozi i dopis upućeni ŽUC-u i fotografije iz 2009. godine. Na fotografijama je vidljiva izložena i korodirana armatura mosta. Sada je stanje vjerojatno daleko gore, zbog čega je upitna konstrukcijska stabilnost ovog objekta.”

Dakle, na loše stanje u kojem se nalazi ovaj most i prijašnje i sadašnje garniture ogulinske gradske vlasti, od 2009. godine do danas, upozoravaju nadležne u ŽUC-u. Nameće se logično pitanje zašto se ništa ne poduzima, pa smo odlučili potražiti odgovore od nadležnih u ŽUC-u. U dopisu kojeg smo, 9. ožujka, uputili na njihovu e-mail adresu tražili smo odgovore na slijedeća pitanja:
1. Da li su upoznati sa stanjem u kojem se danas nalazi most prema Lomošćanskoj cesti?
2. Zašto od 2009. godine izostaje reakcija Županijske uprave za ceste?
3. Kada je posljednji put izvršen pregled statike i konstrukcije samog mosta?
4. Ukoliko je učinjen takav pregeled, što su pokazala izvješća – je li most siguran za prometovanje, posebno teških teretnih vozila?
5. Planira li se uskoro, i, ako da, kada točno sanacija mosta prema Lomošćankoj cesti?
Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovore na sva ova pitanja, a vas pozivamo da i sami obratite pažnju na stanje u kojem se most nalazi. Vjerujemo da ćete i sami doći do istog zaključka poput nas. Na našoj web stranici možete vidjeti i fotografije koje svjedoče lošem stanju u kojem se most nalazi.

 

 

U Karlovačkoj županiji danas 40 novih slučajeva zaraze

Tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je ukupno 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Ogulinu nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze, a najveći broj novooboljelih evidentiran je u Karlovcu.
PCR testiranju pristupilo je 208 osoba u cijeloj županiji. Pristglo je 19 pozitivnih nalaza, a sve te osobe su s područja grada Karlovca.
Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđeno kod još 21 osobe. Od toga su 4 novooboljelje osobe iz Karlovca, Duga Resa bilježi 3 nova slučaja zaraze, Ozalj 5, Slunj 2, Barilović 1, te Kamanje 6.
U Karlovačkoj županiji ukupno do sada oboljelo je 7013 osoba (PCR testiranje) i 1661 osoba (antigensko testiranje).

U OB Karlovac hospitalizirano je 28 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 COVID pozitivne osobe, a otpuštene 4. Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba. U samoizolaciji se na području županije nalaze 334 osobe, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.
Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je na području grada Karlovca. Obišli su 15 ugostiteljskih objekata, a tom prilikom nepravilnosti nisu utvrđene.

Grad Ogulin objavio Javni poziv za sufinanciranje rada udruga

Na web stranici Grada Ogulina objavljen je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba iz područja socijalne skrbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za Grad Ogulin za 2021. godinu. Naime, u gradskom proračunu i ove godine osigurana su sredstava za provedbu projekata, programa i manifestacija zainteresiranih udruga s područja grada Ogulina. Ukupni okvirni iznos planiranih sredstava za projekte koji će se raspodijeliti prijaviteljima koji udovolje uvjetima i kriterijima Poziva, te podnesu najkvalitetnije prijave, iznosi 265.000,00 kn.
Od tog ukupnog iznosa, za udruge iz područja socijalne skrbi, za poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, osigurano je 15.000,00 kuna. Za projekte, programe ili manifestacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata osigurano je 80.000,00 kuna, a za ostale udruge 170.000,00 kuna.
Najmanji ukupni iznos koji se jednoj udruzi može odobriti putem ovog Javnog poziva
je 1.000,00 kuna, a najviši ukupni iznos koji se jednoj udruzi može odobriti putem ovog Javnog poziva je 35.000,00 kuna. Svaka udruga putem ovog Javnog poziva može prijaviti i ugovoriti najviše 4 programa/projekta, za razdoblje provedbe od 1. siječnja 2021. zaključno do 31. prosinca 2021. godine.
Prijave se podnose u pisanom obliku na propisanim obrascima. Prijave je potrebno ispunjavati sukladno Uputama za prijavitelje, koje su objavljene na web stranici Grada Ogulina. Rok za podnošenje prijava istječe u četvrtak, 01. travnja, a sve potrebne informacije možete pronaći na web stranici Grada Ogulina. Formalnu provjeru pristiglih prijava utvrdit će Povjerenstvo za provjeru formalnih uvjeta Javnog poziva sastavljeno od tri člana, koje će imenovati gradonačelnik Grada Ogulina iz redova službenika Grada Ogulina.

Radionica u znaku žena

Sinoć je održana još jedna radionica pod vodstvom Ratke Višnić, a u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva.

Radionicu je organizirala Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti, a ovog puta kao suorganizatori su bili članovi ogulinske Udruge žena.
Ratka Višnić nazočne je detaljnije upoznala sa projektom, predloživši nazočnima da i sami sudjeluju u kreiranju ogulinskog on line vjesnika i tiskanog izdanja, koji izlazi pod imenom “Ogulinac”. Pojasnila je ciljeve projekta, ulogu medija u zajednici, značaj projekata financiranih iz EU fondova, te niz drugih aktivnosti kojima je cilj razvoj i jačanje organizacija civilnog društva.

S obzirom da je radionica održana na međunarodni Dan žena, imala je i svečani karakter. Osim Ratke Višnić, ovom su se prigodom, čitajući predivne stihove raznih autora, poezijom predstavile još i Daniela Tomić i Zvjezdana Jurjević, uz glazbenu pratnju mlade Lane Kasunić.

Uime grada Ogulina cvijeće nazočnim ženama, a u povodu Dana žena, uručila je glasnogovornica Gordana Puškarić.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

fb-share-icon

Comments are closed.