Vijesti 09.02.2021.

Comments are closed

Za stranke zastupljene u Gradskom vijeću osigurano 80.000,00 kuna

80.000,00 kuna iz ovogodišnjeg gradskog proračuna planira se izdvojiti za financiranje rada političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Ogulina. Radi se, inače, o zakonskoj obvezi jedinica loklne samouprave, s tim da visina sredstava po jednom članu predstavničkog tijela ne može biti niža od 3.500,00 kuna u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave koja ima više od 10.000 stanovnika. Tako je, Odlukom o raspoređivanju sredstava Proračuna Grada Ogulina za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Ogulina u 2021. godini, za svakog člana Gradskog vijeća utvrđen jednak iznos sredstava tako da pojedinoj političkoj stranci, koja je bila predlagatelj liste, pripadaju ta sredstva razmjerno broju dobivenih mandata. Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđen je iznos od 4.597,70 kuna, dok je taj iznos nešto veći za žene – vijećnice. Naime, za svakog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola, u ovom slučaju ženskog, utvrđen je iznos od 5.057,47 kuna.

Podsjećamo, u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Grada Ogulina 9 je vijećnika iz redova vladajuće stranke SDP-a, od čega je 7 muškaraca i 2 žene. Iz redova HDZ-a je 5 gradskih vijećnika, od čega je 1 žena. S jednom vijećnicom zastupljen je i HSU, a po jednog gradskog vijećnika imaju i DSS, te SDSS.

Inače, samo par mjeseci dijeli nas od redovnih lokalnih izbora, nakon kojih će biti poznat novi omjer snaga u ogulinskom Gradskom vijeću. Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, krajem ožujka, odnosno početkom travnja ove godine bit će raspisani izbori za članove predstavničkih tijela gradova i općina. Time će završiti mandat aktualnih gradskih vijećnika, pa se sredstva za ove namjene neće isplaćivati u razdoblju od odluke Vlade RH o raspisivanju lokalnih izbora do konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Tada će biti donesena nova odluka u skladu sa zastupljenošću stranaka, odnosno nezavisnih vijećnika, u novom sazivu Gradskog vijeća.

U Državnom izbornom povjerenstvu su već započeli s pripremama za predstojeće lokalne izbore. Kako stoji na njihovoj web stranici, izbori bi se trebali održati u nedjelju, 16. svibnja ove godine.

 

Među 23-oje novooboljelih nema Ogulinaca

U posljednja 24 sata, 23 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području Karlovačke županije. Dobra je vijest da u Ogulinu i susjednim nam općinama nema novooboljelih osoba. PCR testiranju pristupilo je 189 osoba, a od toga je utvrđeno 12 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 7 osoba, a Duga Resa, Ozalj, Bosiljevo, Kamanje i Krnjak zabilježili su po 1 novi slučaj zaraze. Još 11 novooboljelih osoba otkriveno je brzim testovima za detekciju antigena, od čega su iz Karlovca 3 novooboljele osobe, Žakanja 5, dok Ozalj i Vojinić bilježe po 1 novi slučaj zaraze.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo je 6558 osoba (PCR testiranje) i 1427 osoba (antigensko testiranje).
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 27 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-5, OB Karlovac-22). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 5 osoba (OB Karlovac), a otpušteno je 7 osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-3). Na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta, a tijekom protekla 24 sata nije bilo preminulih osoba.
Na području Karlovačke županije u samoizolaciji se nalazi 256 osoba, a prijavljeno je jedno kršenje te mjere.

In memoriam – Ivan Mihaljević – Jiva (1950. – 2021.)

Umro je Ivan Mihaljević Jiva, Oštarac, jedan od sinonima za narodne običaje i tradicijsku baštinu cijelog ogulinskog kraja. Njegovi prijatelji iz KUD-a “Klek” na svojoj su Facebook stranici objavili nekoliko prigodnih riječi koje prenosimo.

“S tugom i nevjericom primili smo tužnu vijest da nas je napustio naš dugogodišnji član – naš Jiva.
Ako o nekome želimo sročiti riječi kao o velikom, najvećem znalcu tradicijske baštine šireg ogulinskog kraja, onda su to zasigurno riječi o Jivi. Taj brkati Oštarac bio je živuća enciklopedija i vrstan poznavatelj naših običaja kojih se živo sjećao i sa ljubavlju ih prenosio na mlađe generacije. U našem društvu je bio od samih početaka, 1981. godine i zahvaljujući njegovim kazivanjima rekonstruirali smo mnogobrojne običaje, a pjesama koje nam je otpjevao je bezbroj. Bio je član našega društva, KUD-a “Klek”, ali je nevjerojatan obol stavio i u KUD-u “Gradina”, Modruš, a s ljubavlju je ponekad pjevao i u KUD-u “Tounjčica” i KUD-u “Sv. Juraj” iz Zagorja Ogulinskog. Veselili smo se njegovim šalama, znao nas je često zaraziti svojim glasnim i srdačnim smijehom, najčešće smo na našim nastupima, turnejama “gonili pismu” za njim. Bio je Jiva vrhunski pjevač – tenor kakav se malo kada nađe. Njegove glasovne sposobnosti bile su poznate diljem Lijepe Naše, a pjesme koje nas je naučio izvodimo na svim našim nastupima. Hrvatska tradicija mu je bila nit vodilja, volio ju, njegovao ju je i što je najbitnije poznavao je svaki, baš svaki njeni segment. Bio je duša našega KUD-a, veliki čovjek, veliki pjevač, veliki folkloraš. Nedostajat će nam beskrajno… ” – poručili su, između ostalog članovi KUD-a Klek. U znak sjećanja na Ivana Mihaljevića Jivu, u našem prijepodnevnom programu, emitirali smo emisiju pod nazivom “Idem obajt selo”, u kojoj je prije nekoliko godina gostovao. Sahrana Ivana Mihaljevića je danas, u krugu obitelji.

Ogulinski Dječji maskenbal ovaj put u virtualnom izdanju

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, Dječji maskenbal u našem gradu se, nakon dugo godina, neće moći održati na uobičajen način, u Gradskoj sportskoj dvorani pored Prve osnovne škole. Međutim, u skladu s „novim normalnim”, članovi Društva Naša djeca Ogulin osmislili su nešto drugačiji način održavanja maskenbala. Tako su ove godine odlučili dječji maskenbal preseliti u virtualni svijet, točnije na Facebook stranicu ogulinskog Društva naša djeca. !

Pravila za sudjelovanje ostaju ista, kao i uvijek u izbor za najbolju masku ulaze i pojedinačne i skupne maske. Na Dječji maskenbal mogu se prijaviti djeca do 15 godina.
“Djeco ne oklijevajte – osmislite kostim, sami ili u skupini; uslikajte se ili snimite video, a fotografije ili snimke pošaljite u inbox DND-a Ogulin na Facebooku.
Posjetitelji stranice glasovat će za najljepšu masku (pojedinačnu i skupnu). Tri maske s najviše glasova ući će u završni krug u kojem ćemo glasovanjem odlučiti o pobjedniku u obje kategorije. Prvi krug virtualnog maskenbala traje od 9. do 15. veljače. Čekamo vas!” – poručuju iz ogulinskog DND-a.

Inače, članovi DND-a Ogulin su, uz pomoć svojih sponzora, pripremili vrijedne nagrade za najbolje i najoriginalnije maske!

Matija Mlinac – utemeljitelj Alpinističke zbirke ogulinskog Muzeja

Znate li koji je Ogulinac bio najzaslužnija osoba za osnivanje Alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju Ogulin?! Radi se o Matiji Mlincu. Obzirom da je rođen upravo na današnji dan 1932. godine u Ogulinu, u svojoj redovitoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”, prisjetili su ga se djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Kako navode u svojoj objavi, nakon završetka srednje šumarske škole u Karlovcu, 1955. godine, Matija Mlinac upisuje šumarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Nakon fakulteta radio je na biološko – tehničkoj zaštiti željezničkih pruga.
Po dolasku u Zagreb učlanjuje se u Planinarsko društvo Sveučilišta “Velebit”, gdje postaje planinarskim vodičem, alpinističkim instruktorom i instruktorom Gorske službe spašavanja. Kao prvi pročelnik Stanice sudjeluje u osnivanju Gorske službe spašavanja u Ogulinu 1964. godine.

Posebno se istaknuo proučavanjem planinarske povijesti, što ga je potaklo da pokrene inicijativu za osnivanje Alpinističke zbirke u svom rodnom Ogulinu. Neumorno uz posao prikupljao je materijal za postav zbirke, koji je realiziran prilikom proslave 100 godina osnutka Hrvatskog planinarskog društva.

Kao alpinist sudjelovao je u alpinističkom pohodu u Norvešku 1964. godine. Hrvatski planinarski savez ga je proglasio najboljim planinarskim dužnosnikom u 1999. godini. Iako ga je život vezao za Zagreb, uvijek je u srcu nosio svoj rodni Ogulin. Matija Mlinac umro je 7. ožujka 2006. godine u Zagrebu.

fb-share-icon

Comments are closed.