Vijesti 08.12.2020.

Comments are closed

Od početka epidemije u Karlovačkoj županiji je od posljedica zaraze umrlo čak 99 osoba

U Karlovcu je danas održana još jedna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 163 nova slučaja  zaraze koronavirusom. PCR testiranjem utvrđen je pozitivan nalaz kod 61 osobe, a antigenskim 102 pozitivna nalaza.
PCR testiranjem je tako, između ostalog, u Ogulinu utvrđen 1 pozitivan nalaz. Brzim testom za detekciju antigena u Ogulinu je potvrđeno 18, a u Josipdolu 2 nova slučaja zaraze.
Na COVID odjelu ogulinske bolnice je hospitalizirana 41 osoba, 1 osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja, 4  osobe su preminule. Od početka djelovanja COVID odjela ukupno je otpušteno sa bolničkog liječenja 85 pacijenata, a 27 osoba je umrlo od početka rada odjela. U samoizolaciji se nalazi 3 liječnika, 22 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 6 nezdravstvenih djelatnika. OHBP ogulinske bolnice funkcionira u svom punom obliku i svi će pacijenti biti pregledani, a oni kojima je potrebno liječenje i hospitalizacija bit će prevezeni u Karlovac. Rade i specijalističke ambulante, ali u puno manjem obliku. U ogulinskoj bolnici započelo je i DRIVE-in testiranje na COVID-19.
U sve tri bolničke ustanove ravnatelj karovačke bolnice Nikša Antica imenovao je glavne koordinatore i sestre za koordinaciju procesa liječenja kao što se čini i na nacionalnoj razini, a s ciljem bolje koordinacije unutar sustava.

U srednjim školama na području županije 66 je pozitivnih učenika te 12 zaposlenika. Samo u ogulinskoj Gimnaziji 14 je pozitivnih učenika, pa je danas započela nastava na daljinu. U petak će, inače, biti posljednji dan nastave u fizičkom obliku za srednjoškolce na području cijele Hrvatske. Stanje je bolje u županijskim osnovnim školama u kojima je pozitvan 31 učenik te 34 zaposlenika. U ogulinskoj Prvoj osnovnoj školi je 5 pozitivnih učenika i razmatra se uvođenje online nastave, dok su u OŠ “Ivane Brić Mažuranić” 4 pozitivna učenika.

Što se tiče stanja u ustanovama socijalne skrbi na području županije 22 je pozitivnih štićenika domova za starije i nemoćne.

Načelnica županijskog Stožera Vesna Hajsan – Dolinar još jednom je pozvala žitelje županije na odgovorno ponašanje i poštivanje mjera, jer brojke nam trenutno ne idu u prilog. Istakla je da su u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu zabilježeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije, a za iste su izdani prekršajni nalozi. Osvrnula se i na brojčane pokazatelje, koji govore da u našoj županiji tijekom proteklih 7 dana imamo incidenciju od 640, što je iznimno veliki broj. Da bi mogli zatražiti popuštanje mjera u našoj županiji taj broj je, kako je, istakla nužno prepoloviti. Do tog cilja možemo zajedno stići jedino uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

 

 

Ogulinski Stožer od županijskog traži prelazak na online nastavu

Danas je, na daljinu, održana još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, iako je ona bila predviđena za ponedjeljak. Glavna točka dnevnog reda o kojoj je bilo riječi odnosila se na Odluku o preporuci vezanoj za rad škola na našem području. Konkretno, županijskom stožeru Civilne zaštite upućen je prijedlog za prelazak na online nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Ogulina. Razlog tome su loši epidemiološki trendovi, a ovaj prijedlog su podržali i epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Pojedini članovi Stožera pitali su odnosi li se taj prijedlog i na škole koje se nalaze na području susjednih nam općina, a načelnik Stožera Daniel Vukelja je rekao da je to u ingerenciji općinskih Stožera, koji sami o tome moraju donijeti odluke. Dodao je i da je primio pozive brojnih roditelja koji pitaju zašto se nastava ne održava na daljinu, a mnogi od njih rekli su da se djecu boje slati fizički u školu u ovakvim okolnostima. Nakon kraće rasprave članovi ogulinskog Stožera jednoglasno su podržali ovaj prijedlog, koji će biti upućen županijskom stožeru Civilne zaštite.

U nastavku sjednice ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac izvjestila je da su u Ogulinu do sada napravljena ukupno 182 brza antigenska testa, od kojih su 93 bila pozitivna.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko, rekao je da će večeras s radom početi i 3 COVID odjel u bolnici, pa će ukupno u bolnici moći biti smješteno 60-ak COVID pozitivnih pacijenata. Napomenuo je da je situacija ozbiljna, te da je medicinsko osoblje bolnice prenapregnuto. Prema njegovim riječima, jučer su u ogulinskom DRIVE-IN-u uzeta 54 brisa, od čega su 22 rezultirala pozitivnim ishodom. Iako u bolnici nedostaje medicinskog osoblja, uslijed mjera samoizolacije, za sada sve funkcionira. Na pedijatriji cijeli dan i noć radi dječja ambulanta, a svi slučajevi koji budu trebali hospitalizaciju bit će prevezeni u karlovačku bolnicu. I dalje radi odjel ginekologije, a zbrinjavaju se i svi akutni i onkološki pacijenti.

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja je rekao da je tijekom juečašnjeg dana i danas policija postupala prema neodgovornim građanima na našem području koji se ne pridržavaju izrečenih im mjera. Između ostalog, napomenuo je da se koronavirus uvukao i u policijske redove, ali da se sve zadaće redovito obavljaju.

Slijedeća sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite bit će održana u ponedjeljak u 14 sati, ukoliko se i ranije ne ukaže potreba.

 

Uži centar grada dobiva nove oglasne ploče

Uži centar grada bogatiji je za 3 nove, drvene oglasne ploče. Kako doznajemo od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, cijena jedne oglasne ploče iznosi 1.400 kuna. Oglasne ploče je izradio stolarski obrt „Jela“, a za tri oglasne ploče, koliko ih je ukupno izrađeno, iz gradskog proračuna je izdvojeno 4.200 kuna. Ova tvrtka je oslobođena plaćanja PDV-a, pa je to ukupna cijena izrade.
Ove oglasne ploče služit će samo za postavljanje obavijesti o smrti i stajat na tri lokacije gdje su građani do sada lijepili obavijesti, ali po drveću i to:
– kod Doma zdravlja (uza srušeni kesten),
– kod Cesarovca, uz kesten na koji se sada stavljaju osmrtnice,
– preko puta POU u parku uz mini kružno raskrižje gdje su se do sada također na drvo postavljale osmrtnice.
Smisao ovih ploča je da se zaštite stabla, te da se omogući postavljanje osmrtnica na njih. U gradskoj upravi također smatraju primjerenijim da se obavijesti o smrti, umjesto na stabla, stavljaju na ovakve ploče.
Ovisno o reakcijama građana, planira se nastaviti s postavljanjem ovakvih oglasnih ploča i u 2021. godini. Tada bi trebala biti donesena i odluka koliko još će se ovakvih oglasnih ploča izraditi i gdje će biti postavljene.

 

HND osudio postupke ravnatelja ogulinske bolnice

Tražeći odgovore na naša pitanja, ili tražeći više informacija o području o kojem izvještavamo, često se susrećemo sa raznim preprekama i poteškoćama. U nekoliko navrata spomenuli smo takve probleme, posebice kada smo odgovore tražili “na višim instancama” – našim ministarstvima. No to nije samo njihov “specijalitet”, već na takve probleme nailazimo i na domaćem terenu. Ovo je najsvježiji primjer, koji nas je natjerao da reagiramo pritužbom koju smo uputili gradskom, županijskom i nacionalnom Stožeru CZ, te Hrvatskom novinarskom društvu.

Novinarima Radio Ogulina i OGportala stigla je, nakon pritužbe, podrška Hrvatskog novinarskog društva, vezano uz postupanje ravnatelja ogulinske bolnice Dr. Josipa Zorka, koji je informaciju o drive in testiranju u bolnici “plasirao” na samo jedan, njemu prihvatljiv medij, dok su ostali za tu informaciju bili zakinuti. Dogodilo se to u nedjelju, upravo dok su na radiju gostovali predstavnici Županijskog Stožera Civlne zaštite, koji također za to nisu znali, pa će i ovaj Stožer, kako nam je odgovoreno, u cilju unaprjeđenja komunikacije s medijima, odnosno informiranja građana o predmetnim upitima, izvršititi jasniju komunikaciju s ravnateljem Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Josipom Zorkom.

Na sve je reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je svoj stav poslao na adresu gradske uprave, u ogulinsku bolnicu, te medijima. U njemu stoji:
“Hrvatsko novinarsko društvo pridružuje zahtjevima svojih kolegica i kolega, zaposlenica i zaposlenika Radio Ogulina i OGportala, da im se omogući neometan rad te ravnopravan i pravodoban pristup informacijama.

Kako smo obaviješteni, poštujući hijerarhiju i ustroj rada svih službi na tom području u okolnostima Covida 19, kolege s OGportala putem nadležnih su tijela početkom studenoga 2020. uputili pitanja ravnatelju Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata dr. Josipu Zorku, a odnose se na funkcioniranje bolnice kojoj je na čelu. No oni ne dobivaju potrebne informacije, dok se nekoliko dana poslije odgovori na ta ista pitanja ipak pojavljuju, ali u drugom mediju. Slična iskustva imaju i kolegice i kolege Radio Ogulina, čije upite ili pozive za gostovanjem ravnatelj bolnice, koja je proglašena Covid-bolnicom (dakle, njezin je rad i zbog te činjenice od iznimnog javnog interesa), uporno odbija ili se potrebne informacije od opće važnosti poput drive in-testiranja pojavljuju selektivno, u „odabranom“ mediju.

Slijedom navedenoga, HND upozorava kako gospodin Zorko ovakvim postupanjem onemogućava pravodobno informiranje javnosti, a medije da u ovim iznimno složenim uvjetima u kojima je nužna objava vjerodostojnih i potvrđenih informacija rade svoj posao. Zbog toga je važno ponoviti kako gospodin Zorko ne može selektivno plasirati informacije koje su od općeg interesa.

Kako doznajemo, ovo nije prvi put da se kolegice i kolege žale na ograničavanje informacija te prava javnosti na pravodobno informiranje, na što su nadležni za funkcioniranje sustava već upozoreni. Stoga vas molimo da kolegicama i kolegama omogućite rad te podsjećamo na članak 38. Ustava Republike Hrvatske, koji glasi: „Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.“ Srdačno, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.”

Sinoć je stigla i reakcija Gradskog Stožera Civilne zaštite, uime kojeg nam predsjednik Daniel Vukelja navodi:
“Obavještavamo Vas kako smo svjesni da smo , sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti, u kriznim situacijama kao što je ova, dužni javnost redovito izvješćivati putem medija. Pri tome su od posebnog značaja lokalni mediji koji informiraju lokalnu zajednicu informacijama od lokalnog značaja, koje inače ne prenose velike medijske kuće i javna televizija. Stoga ćemo kontaktirati ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, s ciljem da ubuduće veću pozornost posveti informiranju lokalne javnosti, kako više ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma.”

 

Izložba “Tradicijski vez u suvremenom ruhu”

Ukoliko šećete užim centrom grada, točnije ulicom B. Frankopana, obratite pažnju na svijetleće oglasne panoe. Name, Pučko otvoreno učilište Ogulin u suradnji s KUD-om “Sveti Juraj” Zagorje Ogulinsko, sekcija rukotvorine, u oglasne panoe postavilo je izložbu radova “Tradicijski vez u suvremenom ruhu”.
Izložba je rezultat provedbe istoimenog programa i radionica održivog vezenja, koje su se održavale od listopada do prosinca, u skladu s izrečenim epidemiološkim mjerama.
Na radionicama, koje su se odvijale pod stručnim vodstvom, polaznice su platno zamijenile mrežom, a za prostor izlaganja odabrane su ulice Grada Ogulina. Tako, ova vrsta ručnih radova više nije ograničena na uobičajeno platno, igle i niti. Vezenje proces križ više nije nešto što rade samo domaćice i bake, a navedeni način vezenja postao je dio umjetničke ulične scene. Polaznice su koristeći mrežu i postojeću infrastrukturu gradu podarile zabavan i živopisan ulični umjetnički vez koji graniči s razigranim tradicionalnim vezom. Na ovaj način uvelike su doprinijele popularizaciji očuvanja kulturne baštine.
“Zahvaljujemo svim sudionicama na sudjelovanju i čestitamo na izradi radova, a sve sugrađane pozivamo da uz šetnju glavnom ulicom grada pogledaju i izložbu.” – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

fb-share-icon

Comments are closed.