Vijesti 07.12.2020.

Comments are closed

Ogulinski Stožer: “Brojke nam ne idu u prilog, stanje je ozbiljno!”

Da je stanje u Ogulinu po pitanju epidemiološke slike ozbiljno, pa gotovo i zabrinjavajuće, potvrđeno je i na online sastanku ogulinskog Stožera civilne zaštite. Brojke govore da smo po broju novooboljelih posljednjih dana iznad prosjeka u odnosu na cijelu Karlovačku županiju. Kako je rečeno tijekom sastanka, tome u prilog idu i brojne dojave građana koji svjedoče nepridržavanju i nepoštivanju mjera samoizolacije od strane određenog dijela naših neodgovornih sugrađana. Po mišljenju načelnika Stožera Daniela Vukelje, takvom neodgovornom ponašanju određenog broja naših sugrađana vjerovatno možemo i zahvaliti ove loše pokazatelje koji nas prate. Naime, od 28. studenog Ogulin bilježi porast broja novoboljelih, pa je tako 4. prosinca zabilježen rekordan broj od 51 slučaja oboljenja. Pogoršalo se stanje i u ogulinskim srednjim školama, pa tako od sutra ogulinska Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana u potpunosti prelazi na online nastavu, dok se ona u Obrtničkoj i tehničkoj školi odvija u par razrednih odjeljenja.

Sastanku Stožera nije nazočio ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko, pa nismo mogli čuti kako funkcionira ogulinski DRIVE-IN. Prema raspoloživim informacijama, u ogulinskoj bolnici radi se na uspostavi trećeg COVID odjela, koji će biti smješten na odjelu pedijatrije. On bi trebao biti otvoren kroz 2-3 dana, a tehničku pomoć u dijelu pripreme odjela pružit će gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija te Grad Ogulin.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac se složila da nam svi trenutni pokazatelji ne idu u prilog. Danas je, prema njenim riječima, ispred Stanice ogulinskog HGSS-a učinjeno još oko 50 brzih anitgenskih testova, a rezultati će biti poznati iza 17 sati. Još jednom je apelirala na sugrađane da na antigensko testiranje ne dolaze samoinicijativno. Za tu vrstu testa nužna je preporuka liječnika opće medicine, koji pacijenta i naručuje za brzo testiranje.

Iz gradskog Društva Crvenog križa uputili su poziv svim našim sugrađanima koji žive sami i nemaju nikoga tko im može pružiti pomoć, a pozitivni su na koronavirus da se jave u Crveni križ Ogulin.

Načelnik ogulinske Stanice HGSS-a Mladen Porubić rekao je da su tijekom proteklih dana imali više zahtjevnih potražnih akcija, što je rezultat povećanog broja građana koji su se u ovim okolnostima okrenuli prirodi i zdravom načinu života. Uputio im je apel da se i u prirodi pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, jer i na otvorenom nije isključena mogućnost prijenosa bolesti.

Unatoč činjenici da je u svakoj od gradskoj tvrtki netko od zaposlenika bilo zaražen ili u samoizolaciji, rad se odvija bez poteškoća, ali u prilagođenim uvjetima. Tako je i rad gradske uprave organiziran u 2 smjene, dok je dio zaposlenika na godišnjem odmoru.
Ogulinska tržnica će i dalje srijedom raditi po “novom normalnom”, odnosno radit će samo zeleni dio tržnice.

Obzirom na epidemiološku situaciju na našem području, članovi Stožera uputili su svim građanima Ogulina i okolice još jednom poziv na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera, a sve s ciljem da preokrenemo zajedno ovaj negativan trend. Još jednom istaknuta je važnost i uloga medija u ovoj situaciji, pa ćete i dalje putem našeg programa moći pratiti i slušati sve aktualnosti vezane uz aktualno epidemiološko stanje na našem području. Zaključno je dogovoreno da će se sjednice Stožera civilne zaštite Grada Ogulina održavati ponedjeljkom, a po potrebi i ranije.

 

Od 13 novih slučajeva koronavirusa , 9 je iz Ogulina

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 9 iz Ogulina. U Josipdolu su evidentrana 3 nova slučaja zaraze, a u Plaškom 1. U nedjelju nije bilo Drive In testiranja. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 4000 osoba. U samoizolaciji se nalazi 918 osoba, a kršenja mjera nije bilo – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.
U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je 58 COVID pozitivnih pacijenata. 1 osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja. 14 osoba je na respiratoru, od toga 8 COVID pozitivnih osoba. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenata je 69 godina, dok je prosječna dob preminulih pacijenata 79. Prosječna dob COVID pozitivnih pacijenata na respiratoru je 71 godina. Od početka pandemije u karlovačkoj bolnici je preminula ukupno 71 osoba. U samoizolaciji se nalazi 10 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 9 ostalih zdravstvenih djelatnika te 18 nezdravstvenih djelatnika. Od početka pandemije iz bolnice Karlovac je otpušteno 196 osoba.

Na COVID odjelu ogulinske bolnice je hospitalizirano 40 osoba, a 1 osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja. Od početka djelovanja COVID odjela ukupno su sa bolničkog liječenja otpuštena 84 pacijenata, a 23 osobe su umrle od početka rada odjela. Prosječna dob hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata je 70 godina, a preminulih 80 godina. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika, 23 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

U Specijalnoj bolnici Duga Resa hospitalizirano je 29 COVID pozitivnih pacijenata, a 1 osoba je preminula. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 23 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

Ogulinska Gimnazija od sutra prelazi na nastavu na daljinu

Porast broja novozaraženih tijekom proteklih dana na našem području odrazio se i na stanje u ogulinskim školama. Teško je pratiti situaciju po tom pitanju, jer, kako navode ravnatelji ogulinskih srednjih škola Zrinka Ceranić – Jurković i Hrvoje Magdić, stanje se mijenja iz sata u sat. Najnovija informacija je ona koja nam stiže iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole B. Frankopana. Naime, od sutra će učenici ove škole nastavu pratiti online. U kratkom priopćenju kojeg nam je uputio ravnatelj Hrvaoje Magdić stoji: “Zbog povećanog broja zaraženih učenika naše škole, ali i općenito porasta broja zaraženih u gradu, zatražio sam od Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Stožera civilne zaštite Grada Ogulina i Upravnog odjela za školstvo dozvolu za prelazak na nastavu na daljinu (online) do kraja polugodišta, a radi zaštite zdravlja naših učenika, djelatnika i članova njihovih obitelji. Danas smo dobili pozitivan odgovor na naš zahtjev te će se od sutra, 8. prosinca 2020., u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana nastava održavati na daljinu (online) prema važećem rasporedu sati.“

Posljednja, nama poznata, informacija iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin, koja je od nedjelje, je da je u ovoj školi pozitivno bilo dvoje nastavnika, kao i dvoje učenika. U samoizolaciji je bilo 3 nastavnika i 56 učenika, a online nastavu prate učenici u 4 razredna odjela.
“Također napominjem da je ovo trenutna situacija koja se mijenja i nekoliko puta na dan ovisno o rezultatima testiranja. Za nekoliko učenika čekamo testiranje i njihove rezultate, te su zbog toga dva razredna odjela preventivno na online nastavi.” – poručila je u nedjelju ravnateljica Zrinka Ceranić – Jurković.
Na novinarsko pitanje da li razmišljaju o prelasku na online nastavu, ravnateljica kaže: “Sve ovisi o situaciji. Veliki broj naših učenika ima praktičnu nastavu u školi i kod obrtnika odnosno u tvrtkama, pa nam je to teže organizirati online, ali u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i to je otvorena mogućnost.”

 

Posljednji je dan za prijavu na Natječaj za dodjelu stipendija

Danas istječe rok za prijavu na otvoreni Natječaj za dodjelu za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Ogulina za školsku/akademsku godinu 2020./2021.. Podsjećamo, sredstva za stipendiranje osiguravaju se u proračunu Grada Ogulina i to u iznosu od 700,00 kuna za učenike i 1.000,00 kuna za studente.
U školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijeliti će se ukupno 50 stipendija. Od toga 20 stipendija dodjeljuje se učenicima i to 6 za darovite učenike, 8 za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 6 stipendija za učenike slabijeg socijalnog stanja. 30 stipendija dodijelit će se studentima i to 7 stipendija za darovite studente, 9 za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja kao nova kategorija, 7 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 7 za studente slabijeg socijalnog stanja. Kandidati se mogu prijaviti samo za jednu kategoriju stipendije.

Prijedlog Rang lista za učenike i studente Povjerenstvo će objaviti na oglasnoj ploči Grada Ogulina, Bernardina Frankopana 11 i Internet stranici Grada u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na natječaj. Na temelju pojedinačnih odluka o dodjeli stipendija s učenicima, odnosno studentima zaključit će se ugovor o korištenju stipendije za školsku/akademsku 2020./2021..

 

Upaljena je 2. adventska svijeća, a Sv. Nikola nije zaboravio na najmlađe

U nedjelju je na adventskom vijencu u Parku Kralja Tomislava upaljena i druga adventska svijeća. Ona šalje poruku pomirenja sa svima, kako bi Bogu pripravili put do svoga srca.

Osim toga, jučer je obilježen i blagdan Sv. Nikole, kojem se najviše raduju najmlađi. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu. Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, u Ogulinu nije upriličena tradicionalna podjela paketa mališanima za Sv. Nikolu. No, kao što smo vas ranije izvjestili, Grad Ogulin je osigurao sredstva za dar mališanima. Mališani će dobiti poklon pakete u kojima će, osim slatkišta i grickalica, biti i karta za posjet Ivaninoj kući bajke, koja će se moći iskoristiti do kraja veljače.

Ove godine bit će ih podijeljeno ukupno 741. Za predškolsku djecu je kupljen 261 paket, a za učenike od 1.-4. razreda ogulinskih osnovnih škola osigurano je 480 paketa. Pokloni su predani ogulinskim osnovnim školama, kao i Dječjem vrtiću “Bistrac”, a učitelji i odgajatelji brinu da oni stignu u prave ruke.

Dodajmo ovome da su jučer, na blagdan Sv. Nikole, u općinama Plaški i Saborsko podijeljeni paketi mališanima s područja ovih općina. Kako nam je rekao organizator, don Goran Antunović, išli su od kuće do kuće, dijelili sokove i slatkiše, bilježnice i igračke. Podijeljeno je ukupno 280 paketa, koji su osigurani uz pomoć sponzora i općine Plaški, a sve su zabilježile i kamere HRT-a.

fb-share-icon

Comments are closed.