Vijesti 07.04.2021.

Comments are closed

Ogulinska JVP lani zabilježila 141 intervenciju

Vatrogasci ogulinske Javne vatrogasne postrojbe su tijekom 2020. godine odradili 141 intervenciju, što je nešto manje no tijekom 2019. godine. Na tim intervencijama sudjelovalo je 506 vatrogasaca, a utrošeno je 776 sati rada. Najviše intervencija odrađeno je na području grada Ogulina, njih 115. Lani je zabilježeno povećanje broja požara dimnjaka, a manje je bilo požara otvorenog prostora. Unatoč tome, najveći broj intervencija odnosio se upravo na gašanje požara na otvorenim prostorima. To smanjenje u JVP Ogulin pripisuju preventivnom radu na obavještavanju i educiranju građana, ali i vremenskim prilikama nepovoljnim za nastanak takve vrste požara. Od značajnijih intervencija na otvorenom ističu gašenje požara komunalnog otpada na odlagalištu Sodol koji je gašen u 4 navrata, 3 puta u rujnu i 1 u studenom prošle godine.

Krajem prošle godine zaposlenici JVP Ogulin, kao i pripadnici DVD-ova s područja Grada Ogulina sudjelovali su u otklanjanju posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Sisačko moslavačku županiju. Na teren su tada upućene 4 ekipe, točnije 17 vatrogasaca i 6 vozila, koji su djelovali u sklopu interventne postrojbe Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Na rad ogulinske JVP utjecala je i epidemija koronavirusa, pa su tijekom prošle godine u par navrata pribjegli uvođenju smjenskog rada.
Mučila ih je i dotrajalost voznog parka, jer je zabilježeno više velikih kvarova vatrogasnih vozila. Nije manjkalo niti manjih kvarova na vozilima, a dobar dio njih su otklonili sami zaposlenici JVP Ogulin.

Osim lošeg stanja u kojem se nalazi vozni park, iz JVP Ogulin su u svom godišnjem izvješću o radu upozorili i na vrlo loš sustav radio veze na cijelom području djelovanja Postrojbe. Kako su naveli, komunikacija tijekom intervencija je vrlo teška radi lošeg prijema i nerazumljivosti radio komunikacije. Stoga su tijekom intervencija bili prisiljeni za komunikaciju koristiti mobitele, što smatraju krajnje neodgovarajućim.

 

Od 130 novooboljelih u Karlovačkoj županiji 9 je osoba iz Ogulina

Ukupno 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji. Od toga je u Ogulinu zabilježeno ukupno 9 novih slučajeva zaraze.
U današnjem izvješću županijskog Stožera civilne zaštite navodi se da je 50 novih slučajva u županiji utvrđeno PCR testiranjem. Od toga je najviše novooboljelih iz Karlovca, njih 27. Ozalj je zabilježio 8 novih slučajeva, Duga Resa 5, Ogulin 4, Netretić 3, Draganić 2 i Vojnić 1 novi slučaj.
Još 80 je osoba bilo pozitivno na brzom testiranju, od čega je iz Karlovca 31 novooboljela osoba. Slunj je zabilježio 16, Duga Resa 14, Ogulin, Ozalj i Barilović imaju po 5 novooboljelih, Rakovica 3, dok je u Generalskom Stolu zabilježen 1 novi slučaj zaraze. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 469 osoba. Utvrđena su 2 kršenja mjere samoizolacije.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 89 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-34, OB Karlovac-55). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 17 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-6, Karlovac-11), a otpušteno je 7 osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminulo je 5 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-4). Radi se o 2 muške osobe 1944. i 1966.godište, te 3 ženske osobe 1953.,1935. i 1995.godište, koja je imala pridružene komorbiditete. Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 346 COVID pozitivnih osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika.
U bolnicama Karlovačke županije u samoizolaciji/izolaciji se nalazi 2 liječnika, 7 medicinskih sestara, 2 ostala zdravstvena djelatnika te 4 nezdravstvenih djelatnika.

 

Od 14 zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji, samo su četiri 2020. godinu završile u plusu

Kakva će biti ova godina, tek će se vidjeti, no prošla, prva godina pandemije je za zdravstvo u Karlovačkoj županiji bila i financijski izuzetno teška. Naime, od 14 zdravstenih ustanova, samo su četiri godinu završile u plusu.

Pozitivno su poslovali tek SUVAG, Karlovačka ljekarna i dva doma zdravlja, karlovački i slunjski. Preostala četiri doma zdravlja u županiji godinu su završila s manjkom. Tako je među ostalima, Dom zdravlja Ogulin ostao u minusu od 199.968 kuna.

I Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije godinu je završio s manjkom od 163.273 kune. Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije negativno je poslovao. U minusu je 1,025.487 kuna.

I sve tri bolnice u Karlovačkoj županiji 2020. godinu završile su s manjkom. Opća bolnica Karlovac od 44,758.710 kuna. Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin završila je u minusu od 18,114.904 kune.

Najmanji manjak, od 3,957.935 kuna, bilježi Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa. (KAportal.hr/ROg)

 

Ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi odobreno 25.000 kuna za projekt “Virtualni Ogulin”

Lijepa vijest stiže nam iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”. Kako javljaju iz ove škole, na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta objavljena je Odluka o odabiru projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola u turizmu u 2021. godini temeljem Javnog poziva “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021.“. Među 20-ak odabranih projekata koje će Ministarstvo turizma i sporta financijski pomoći sa 25.000,00 kuna je i projekt ove ogulinske škole pod nazivom „Virtualni Ogulin“. Projekt su osmislili profesori Dragan Sabljak i Bojan Grba, a ovo je već druga godina da u školu dolaze sredstva putem navedenog javnog poziva. “Veseli nas što je ideja projekta isključivo vezana uz Ogulin, te će biti skroman doprinos škole turističkoj ponudi grada.” – poručili su u svojoj objavi na Fecbook profilu škole.

U nastavku objave podsjetili su na činjenicu da Ogulin ima puno povijesnih i kulturnih lokacija koje privlače turiste. Kako bi sve ove, ali i druge destinacije učinili dostupnijim svima, učenici i profesori Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana osmislili su projekt virtualizacije Ogulina. Primarni cilj projekta je napraviti sustav kojem bi se pristupalo preko mobilnog uređaja, tableta ili osobnih i prijenosnih računala na jednostavan način, odnosno upisivanjem adrese: virtualni-ogulin.eu ili skeniranjem QR koda koji će također biti napravljen za lakši pristup digitalnom sadržaju. Učenici iz različitih obrazovnih sektora bi se upoznavali u svrhu realizacije projekta u turizmu. STEM područje i tehničku izvedbu preuzeli bi učenici opće gimnazije koja naglasak stavlja na STEM područje. Učenici jezične gimnazije preuzeli bi prijevod i prilagodbu sadržaja koji bi se prikazivao, osim na hrvatskom, i na engleskom i njemačkom jeziku. Smjer hotelijersko-turistički tehničar pripremio bi sadržaj i reklamu smještajnih kapaciteta grada Ogulina, te odabrao nekoliko glavnih ruta kojima bi se turisti mogli kretati kako bi najlakše obišli sve prikazane lokacije. Učenici koji se obrazuju za smjer ekonomist bit će zaduženi za reklamu, javnost i diseminaciju projekta, a što će preuzeti i nastavnici voditelji aktivnosti kroz svoja stručna usavršavanja.

Kako navode, u završnici projekta dobili bi završen web sustav o svim potrebnim informacijama i trenutnim ponudama koje grad Ogulin nudi kao turistička destinacija, koja i u ovo teško vrijeme privlači mnogobrojne turiste. Takav sustav koristio bi prvenstveno Turističkoj zajednici Grada Ogulina koja bi mogla uputiti turiste da se upoznaju s turističkom ponudom ogulinskog kraja, a u svrhu boljitka svih stanovnika, privatnih iznajmljivača, restorana, hotela i ugostiteljskih objekata Grada Ogulina.
Svaku virtualnu šetnju pratio bi i tekstualni sadržaj koji bi pobliže objasnio lokaciju te mogućnosti dolaska na istu.
“Isto tako, poboljšala bi se dosadašnja dobra suradnja gospodarskih subjekata s Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana, no što je puno bitnije, škola bi se povezala i s drugim institucijama koje bi joj pomogle u realizaciji ovog velikog projekta.” – poručili su zaključno iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”.

Ovim putem upućujemo naše čestitke vrijednim učenicima i profesorima škole na ostvarenom rezultatu i veselimo se krajnjem ishodu ovog projekta.

 

Problematični mladić upao u ogulinski Centar za socijalnu skrb i razbio im ulazna vrata

Muškarac u dobi od 35 godina iz Saborskog napravio je pravu dramu u Centru za socijalnu skrb u Ogulinu, razbivši staklo na ulaznim vratima, i to nakon što mu nisu isplatili novac na koji je mislio da ima pravo. Dogodilo se to 23. listopada prošle godine, a ovih dana je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, te traži četiri mjeseca zatvora. Do sada je osuđivan zbog razbojništva.

Okrivljeni u svojoj obrani navodi da je išao napraviti osobnu iskaznicu, ali nije imao novca pa je navratio u Centar da im to kaže. Žao mu je, kaže, što se to dogodilo, nema ništa protiv tih ljudi te se ne sjeća kako je razbio vrata. Zna da je bio iznerviran jer gdje god je išao ostvariti svoja prava nije uspio. Žao mu je zbog razbijenog stakla i voljan je to platiti. Zaštitar na ulazu u Centar kaže da mu se kobnoga dana obratio okrivljenik rekavši da želi razgovarati sa socijalnom radnicom. Zatražio ju je da mu da 700 kuna. Socijalna radnica mu je dala obrazac da ga ispuni i podnese zamolbu.

Time nije bio zadovoljan, pa je podigao ton na nju. Zaštitar mu je rekao da se smiri i ispratio ga van. Potom je s ulaza začuo kako se sasipalo staklo. Vidio je okrivljenoga kako leži na podu u razbijenom staklu. Krenuo je potom prema van usput vičući da mu daju 700 kuna.

Zapisnikom o očevidu konstatirano je da je mjesto očevida u službenim prostorijama Centra za socijalnu skrb u Ogulinu, a da se na udaljenosti od ulaznih vrata za 204 cm nalaze drvena vrata dimenzija 83×215 cm koja se zatiču poluotvorena sa ostatkom mutnog stakla staklene ispune dimenzija 65×183 cm. Na podu predsoblja kao i prostora predsoblja u kojem je smješten zaštitar zatiču se fragmenti razbijenog stakla.(Kaportal)

fb-share-icon

Comments are closed.