Vijesti 07.01.2021.

Comments are closed

Izgradnja nastavka ulice Dobriše Cesarića i prioriteti gradske uprave

Prije par dana jedna čitateljica OGportala zanimala se za planove izgradnje nastavka ulice Dobriše Cesarića te zamolila da pitanje novinari postave gradonačelniku. Čitateljica je rekla:”  Voljela bih da, kada imate prilike, pitate gradonačelnika što se planira s nastavkom ulice Dobriše Cesarića obzirom da je kupljena njiva od te ulice do Šetališta Krlenac.”
Pitanje su potom proslijedili u gradsku upravu, a odgovorio im je zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

U odgovoru je zamjenik gradonačelnika naveo slijedeće: “Prioritet su nam projekti sufinancirani iz drugih izvora kao što su EU i nacionalni fondovi, primjerice dovršetak izgradnje sustava za zbrinjavanje otpada, odnosno sanacija Sodola, izgradnja sortirnice i kompostane, nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, reciklažno dvorište je dovršeno, ali u postupku je nabavka vozila za prikupljanje otpada, također sufinancirano iz EU fondova. Zatim dovršetak novog dječjeg vrtića, izgradnja centra za djecu s posebnim potrebama (uz stadion NK Ogulin), smanjenje gubitaka na vodoopskrbi…

Prioritet nam je također dovršetak projekata koji su u tijeku, kao što je Pučko otvoreno učilište i prometnice koje se već rekonstruiraju. Ulica Augusta Šenoe je prioritet jer se tamo rješava problem kamionskog, odnosno teretnog, prometa kako bi se olakšao život građana i rad poduzetnika.

Također prioritet je i rekonstrukcija mosta Vražji prelaz koji je u iznimno lošem stanju, zatim nastavak radova na uređenju naselja Struga i Vijenac Ive Marinkovića u koje se desetljećima ništa nije ulagalo, rekonstrukcija nadvožnjaka preko pruge u Svetom Petru i drugi projekti koje ćemo započeti u idućem mandatu, u slučaju da dobijemo povjerenje građana.

Grad Ogulin otkupljuje zemljište u svim koridorima budućih prometnica na području Ogulina. Nastavak ulice Dobriše Cesarića je samo jedna od njih, a dinamika izvedbe radova će se definirati sukladno financijskim mogućnostima Grada.

Grad Ogulin svake godine na svojim Internet stranicama objavljuje Proračun i trogodišnji Plan razvojnih programa iz kojih je vidljivo što se planira raditi u narednom razdoblju, mada su oboje podložni izmjenama, ovisno okolnostima i prilikama koje se tijekom vremena ukažu. Primjerice ako nas zadesi kriza kao ova, pa se prihodi Grada smanje, jasno je da se moraju i smanjivati rashodi za investicije. Ili ako nam se ukaže prilika da neki projekt prijavimo na natječaj EU moguće je da on ide ranije u realizaciju.” (OGportal.com)

 

U Ogulinu 4 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 11 novih slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 30 osoba. S područja grada Karlovca je 5 novooboljelih osoba, Duge Rese 1, Ogulina 4, te Josipdola 1 osoba.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo 7222 osoba (6057-PCR testiranje, 1165-antigensko).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 120 COVID pacijenata (OB Ogulin – 27, SB Duga Resa – 45, OB Karlovac – 48), novoprimljenih je 2 (1-Duga Resa, 1-Karlovac). Na respiratoru se u OB Karlovac nalazi 5 COVID pacijenata. U protekla 24 sata preminula su 2 COVID pozitivna pacijenta (1- SB Duga Resa, 1- OB Karlovac). U samoizolaciji se u bolnicama Karlovačke županije na današnji dan nalazi 4 liječnika, 33 medicinskih sestara, 5 ostalih zdravstvenih djelatnika, 16 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 279 osoba, a kršenja mjera nisu zabilježena.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Danas pravoslavni vjernici slave najradosniji kršćanski blagdan Božić. Tim povodom prigodnu čestitku svim pravoslavnim vjernicima je uputio ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, a u njoj je naveo slijedeće:

“Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru od srca želim da blagdan Kristova rođenja proslave u okruženju svojih obitelji te da u njihove domove donese zdravlje, mir i radost, a srca ispuni vjerom i nadom. U ime djelatnika Gradske uprave, svojih zamjenika i u svoje osobno ime sretan Vam i blagoslovljen Božić.
Mir Božji, Hristos se rodi!”

Dodajmo ovome da su se sinoć ispred ogulinske crkve Svetog Goergija okupili naši sugrađani pravoslavne vjere, paleći badnjak. Svečanom činu paljenja badnjaka prethodila je sveta liturgija. Time su obilježili kraj Badnjeg dana. Badnji dan je naziv dobio po grani hrasta – badnjaku koji se na taj dan siječe, unosi u kuću i pali.

Paljenje Badnjaka je održano u organizaciji Kulturnog društva Nikola Tesla. Kako doznajemo, članovi i prijatelji KD Nikola Tesla Ogulin i ove godine su organizirali sječu badnjaka. Tradicija vjernika za pravoslavni Božić u Ogulinu tako se nastavila već 15-tu godinu.

Svim pravoslavnim vjernicima i naša radijska ekipa upućuje Božićnu čestitku tradicionalnim pozdravom: „Mir božji, Hristos se rodi!“.

 

Podržite akciju Udruge žena Ogulin “Za nju”

Udruga žena Ogulin organizira prikupljanje donacija za žene u Petrinji.
“Akcija doniranja pod nazivom “Za nju” usmjerena je prema ženskoj populaciji. Molimo građanke i građane grada Ogulina da u pakete ili vrećice, stave higijenske uloške, tampone, vlažne maramice, novi donji veš, gel za tuširanje, šampon, dezodorans i slične stvari.
Prikupljanje donacija provoditi ćemo tijekom siječnja i veljače svaki petak od 10 do 13 i subotu od 9 do 12 sati u holu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, a do Petrinje prevozit ćemo ih osobnim automobilima svaku nedjelju.”- navode iz Udruge žena.

Prvo prikupljanje donacija izvršit će u petak, 8. siječnja, te u subotu 9, siječnja.
Pri dolasku na mjesto prikupljanja donacija mole sve građanke i građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

 

Ogulinski HGSS-ovci spasili 6 planinara

Ogulinski HGSS-ovci jučer su ponovno bili u akciji. I ova akcija bila je na području Bijelih i Samarskih stijena.

Jučer u rano poslijepodne, putem Centra 112, u HGSS stanici Ogulin i HGSS stanici Delnice primili su poziv u akciju. Naime, grupa od šestero planinara je pozvala u pomoć jer su njihova vozila ostala zametena u snijegu, kojeg je dosta napadalo na tom području.

Po primljenom pozivu u dogovoru s HGSS stanicom Delnice, naši Ogulinci krenuli su svojim terenskim vozilom iz pravca Jasenka, dok su spašavatelji iz stanice Delnice trebali pokušati probiti s dvojim motornim sanjkama s njihove strane. Po dolasku u Jasenak bilo je jasno da se ogulinski tim, sam sa svojim terenskim vozilom neće moći probiti šumskom cestom do staze za Bijele stijene, pa su i sami potražili pomoć od šumarskih radnika u Jasenku. Koliko su uvjeti bili teški govori i podatak da su vozilo GSS-a na mjestima morali vući šumskim traktorom.

Oko 17 sati napokon su se uspjeli probiti do grupe planinara te ih terenskim vozilom prevesti do glavne ceste. O tome su obavijestili i kolege iz stanice Delnice, pa su se i oni mogli vratiti u svoju bazu, čime je ova akcija završena.

U akciji je sudjelovalo 12 članova HGSS Stanice Ogulin, s tri vozila te četvero članova HGSS stanice Delnice s dvojim motornim sanjkama. (info/foto: HGSS St. Ogulin)

fb-share-icon

Comments are closed.