Vijesti 06.11.2020.

Comments are closed

Projektom vrijednim 1,56 milijuna kn do Centra za razvoj civilnog društva

U Ogulin stiže još 1,56 milijuna kuna – i to za Centar za razvoj civilnog društva. Sinoć je, naime, predsjednica Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti Ogulin (UDICA) Dubravka Vuković, potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda. Sredstva su osigurana iz Državnog proračuna u iznosu od 15 posto i iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto.
Projekt će provoditi UDICA, a partneri u provedbi su Grad Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin, Društvo za sportsku rekreaciju Ogulin i Glumačka družina Đula. Realizacija će početi uskoro, osim radionica o medijskoj pismenosti, uskoro će se pokrenuti i tiskano izdanje OGportala. Projektom je predviđeno da organizacije civilnog društva na području Grada Ogulina, za djelovanje koriste prostor Gradske sportske dvorane i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, te će se pokrenuti rad u prostorijama navedenih objekata, koji je sada neiskorišten.

Provest će se i specijalizirani edukativni program usmjeren na jačanje nedostatnih kompetencija članova udruga i javnog sektora. Nakon održanih treninga i edukacija, svaka od udruga provesti će pilot projekt, usklađen sa konkretnim pozivom, te sa svakog prioritetnog područja za društveni život lokalne zajednice: kultura i umjetnost, sport, pružanje usluga za starije i nemoćne, te aktivno građanstvo.

Kao rezultat projekta, minimalno 15 članova će steći potrebna znanja za razvoj budućih programa od javnog interesa. Projekt se provodi u partnerstvu između javnog i nevladinog sektora, a provedbom će se poboljšati model upravljanja lokalnim razvojem, povećat će se participacija udruga u osmišljavanju i provedbi programa od javnog interesa.

 

 

Potpisan Ugovor o izvođenju radova za uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek

U Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice, upriličeno je potpisivanje Ugovora o izvođenju radova za uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek. Potpise na Ugovor stavili su Zdenko Trninić, predsjednik HPD-a “Klek” i Ankica Majetić, vlasnica Obrta za popravak i stolarske radove. Ukupna vrijednost radova iznosi 508.163,00 bez PDV – a, a odnosi se na izvođenje radova Uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek.
Hrvatsko planinarsko društvo Klek je, podsjećamo, u prosincu 2019. godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao Ugovor za „Uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek“ vrijedan 700.000,00 kuna, koji će u 100%-tnom iznosu biti sufinanciran iz fondova Europske unije.
Nakon provedenog postupka nabave uslijedila je konačna Odluka o dodjeli sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 576.288,00 kuna, od čega je odobreni iznos potpore 543.489,52 kune.

Grad Ogulin, na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, koji je partner u ovom projektu, pružio je tehničku podršku, ugovorio i financirao idejno rješenje, koje je izradila tvrtka Kreativni krajobrazi iz Zagreba, i administrativnu prijavu, koju je provela DOTA, obrt za poslovno savjetovanje.

Ovim projektom planira se rekonstrukcija postojećih staza šetnice unoseći minimalne, ali značajne promjene u neposredni prostor krajobraza. Osiguravanje raznolikog doživljajnog sadržaja, ekološki skladnih rješenja i percepcijski ugodnih scenarija na kojima će se izgrađivati ekološka i suvremena slika planinarskog izletišta. Cilj je stvoriti uređen i prepoznatljiv opseg turističke i ekološke infrastrukture determiniran kulturnom i prirodnom baštinom područja.

Postavit će se novi elementi kojima će se posjetiteljima pružiti mogućnost odmora i informiranja. Duž staze planirana je izgradnja tri vidikovca, dvije nadstrešnice na Bijelskom kod parkirališta, postavljanje elemenata za sjedenje, informacijskih tabli i ograde na dijelovima šetnice, te rekonstrukcija i sanacija dotrajalih elemenata iste.

 

Ogulin broji 8 novih slučajeva zaraze

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Epidemiološka obrada u tijeku.
Od tog broja 40 novozaraženih je iz Karlovca, 5 iz Duge Rese, te 8 iz Ogulina. Po jedna novozaražena osoba evidentirana je u Ozlju, Bariloviću, Draganiću, Krnjaku, Lasinji, Josipdolu, Tounju i Slunju. Po dvije novozaražene osobe imaju Plaški i Ribnik 2.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljela 1521 osoba.
U samoizolaciji se nalazi 629 osoba te je evidentirano jedno kršenje mjere u gradu Karlovcu.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 43 pacijenta. 6 je novoprimljenih, 4 su otpuštena, a nitko nije na respiratoru. U posljednja 24 sata imamo na žalost jednu preminulu osobu, a radi se o ženskoj osobi u dobi od 88 godina.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 19 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 21 djelatnik bolnice.

Što se tiče stanja u školama, na današnji dan evidentirano je 13 pozitivnih učenika te 27 djelatnika osnovnih škola na području županije. U srednjim školama pozitivno je 17 učenika i 9 djelatnika. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je ukupno 19 razrednih odjela na području županije.

 

129 obrtnika iz gradskog korona Fonda povuklo 387.000 kn

Da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva pokazalo se i tijekom ove epidemije koronavirusa. Naime, broj obrta u Karlovačkoj županiji veći je nego prije godinu dana, a novi su otvarani i tijekom epidemije.
Lani 30. rujna, u Karlovačkoj županiji bio je registrirano 1.896 obrta. Zadnjeg dana prošle godine 1.930, a 30. rujna 1.948. I Ogulin u godinu dana bilježi rast. Prošlogodišnjeg 30. rujna u našem gradu bilo je 365 obrta, na kraju godine 372 , tri mjeseca kasnije 376, 30. lipnja ove godine 375, a 30. rujna ponovo 376. Gledaju li se obrti po djelatnostima na području županije, padao je broj onih koji se bave trgovinom te poljodjelstvom i ribarstvom, a stagniralo je ugostiteljstvo i turizam. Ostale djelatnosti su rasle, a radi se o djelatnostima prijevoza stvari i osoba, proizvodnom zanatstvu, frizerima, kozmetičarima te, najviše, uslužnom zanatstvu.
Grad Ogulin, inače, iz gradskog proračuna, kroz Program potpora u malom i srednjem poduzetništvu, izdvaja sredstva kojima svake godine nastoji pomoći i unaprijediti rad obrtnika na našem području. Tako je za ovu godinu iz proračuna za taj Program izdvojeno ukupno 850.000,00 kuna. U lipnju je, između ostalog, formiran i Fond za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Za osnivanje Fonda bilo je namijenjeno 500.000,00 kuna proračunskog novca, a pomoć koju su poduzetnici mogli ostvariti iznosila je 3.000 kuna po poslovnom subjektu. Kako doznajemo, 129 ogulinskih obrtnika je iz tog Fonda povuklo 387.000,00 kuna. Preostala razlika sredstava ponovno je preusmjerena u Program potpora u malom i srednjem poduzetništvu, a do kraja godine, prema nekim najavama, Grad Ogulin će ponovno pokušati pomoći obrtnicima koji su najpogođeniji koronakrizom. Kako i na koji način doznat ćemo na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će biti održana tijekom ovog mjeseca.

Detektirano točno mjesto puknuća toplovoda

Tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin, kao proizvođač i distributer toplinske energije, već tjedan dana pokušava detektirati kvar na toplovodu kotlovnice u ulici Ljudevita Gaja.


Zbog tog kvara bez grijanja su korisnici u ulici A. Stepinca i Ljudevita Gaja.
Kvar se pokušao otkriti ultrazvučno i termovizijski, ali bezuspješno.
Stoga se tijekom jučerašnjeg dana moralo pristupiti iskapanju toplovoda na nekoliko lokacija, te je danas detektirano točno mjesto puknuća toplovoda.
Radove izvodi I.T.O. “Bertović” iz Ogulina, a danas ih je obišao i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Očekuje se da će korisnici najkasnije sutra imati grijanje.

fb-share-icon

Comments are closed.