Vijesti 06.04.2021.

Comments are closed

SKG nastavlja obnavljati i uređivati zgradu mrtvačnice

Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin nastavlja sa radovima obnavljanja i uređivanja zgrade mrtvačnice na centralnom gradskom groblju Sv. Jakov u Ogulinu.
Mrtvačnica je izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća i evidentna je potreba sanacije krovišta, stolarije i fasade.
Nakon uređivanja uredske prostorije za prijem stranaka, zamjene vanjske i unutarnje stolarije, nastavlja se sa sanacijom fasade na tom dijelu, obzirom da je stara fasada već počela otpadati. Paralelno s time uklanjaju se stare betonirane staze i postavljaju ploče, postavljanjem podloge sa odgovarajućim materijalom koji će omogućiti zaštitu od vlage.
“Unapređivanje kvalitete komunalnih usluga i rast komunalnih standarda smjernice su kojima će se u narednom razdoblju posvećivati posebna pažnja, a nastavak sanacije mrtvačnice samo je jedan segment tih nastojanja.” – poručili su iz SKG-a.

 

 

 

 

Ogulin danas broji 18 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. Od toga je u Ogulinu zabilježeno 18 novih slučajeva.

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 7 novih slučajeva zaraze utvrđeno je PCR testovima.S područja grada Karlovca su 4 novooboljele osobe, a Duga Resa,Slunj i Draganić su zabilježili po 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 48 osoba. Od toga je najveći broj novooboljelih otkriven u Ogulinu, a radi se o 18 osoba. Karlovac je zabilježio 11 novih slučajeva, Ozalj 14, Duga Resa 3, a Slunj i Kamanje po 1 novi slučaj.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 88 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-31, OB Karlovac-57). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 7 COVID pozitivnih osoba ( Karlovac), a otpuštene su 4 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 5 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminulo je 5 COVID pozitivnih osoba (OB Karlovac). Riječ je o 4 muške osobe 1951.,1953.,1946. i 1946. godište, te jednoj ženskoj osobi 1931. godište. Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 341 COVID pozitivnih osoba te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. U samoizolaciji/izolaciji se nalazi 2 liječnika, 7 medicinskih sestara/liječnika, 2 ostali zdravstveni djelatnik te 4 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 439 osoba. Utvrđena su 3 kršenja te mjere.

 

Autobusno stajalište u Jasenku

Asfaltiranjem i postavljanjem nadstrešnice završeni su radovi na uređenju autobusnog stajališta u centru Jasenka.
Predsjednik MO Jasenak Nenad Vukadinović izrazio je zadovoljstvo učinjenim, uz želju da stajalište u budućnosti ima više korisnika. Radove na uređenju je u potpunosti financirao Grad Ogulin.
Nadamo se da će HOC Bjelolasica sa novim vlasnikom zasjati u starom sjaju, čime bi Jasenak doživio novi uzlet kao jedini hrvatski olimpijski centar.

 

Staro vodstvo DVD-a Jasenak ponovno dobilo povjerenje

Nedavno je, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, u vatrogasnom domu DVD-a Jasenak održana redovita izborna skupština.
Kako doznajemo, staro vodstvo dobilo je povjerenje za još jedan mandat.
Za zapovjednika DVD-a Jasenak ponovno je izabran Rajko Kosanović, a njegov zamjenik je Simo Kosanović. Za tajnika je izabran Radivoj Rodić. Članovi zapovjedništva još su Rade Kosanović, Rade Lončar, Senad Sarhatlić i Aleksandar Musulin. Upravni odbor broji 5 članova i to: Nenad Vukadinović- predsjednik, Goran Kosanović-zamjenik predsjednika, Radivoj Rodić- tajnik, te zapovjednik Rajko Kosanović i zamjenik zapovjednika Simo Kosanović.

Izabrani su i delegati u PVZ Ogulin i to Nenad Vukadinović, Rajko Kosanović i Radivoj Rodić, te njihovi zamjenici Goran Kosanović,Simo Kosanović i Rade Kosanović.
Svi naprijed navedeni birani su na mandatno razdoblje od pet godina.

Niz aktivnosti i u travnju

Projekt Centar za razvoj civilnog društva nastavlja sa svojim aktivnostima u mjesecu travnju.
Tako danas započinje provedba MODULA 5, a također će imati 4 trosatne edukacije pod stručnim vodstvom magistrice socijalnog rada Petre Prebežić. Osim modula, nastavljaju se radionice medijske pismenosti koje će se održati u drugom dijelu travnja. Nastavno na radionice medijske pismenosti, Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti, koja je i nositelj projekta, provodi svoj Pilot projekt MEDIJI ZAJEDNICE. U sklopu tog projekta članovi udruge i volonteri pripremaju OGULINSKI ONLINE VJESNIK “Ogulinac”, kojeg također, kao i do sada možete dobiti besplatno i u tiskanom izdanju. Svi koji žele mogu se uključiti na radionice u izradu i pripremu tema za izradu Ogulinca.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade RH.

“Utorkom iz muzejskog arhiva” o solidarnosti

I ovog utorka su djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin iz bogate ogulinske povijesti izvukli su jednu crticu. Kako su naveli u svojoj redovitoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”, požari većih razmjera bili su dosta česti početkom 20. stoljeća, prije svega zbog lakozapaljivih materijala koji su se koristili u gradnji (drvo, slama) i neodgovarajuće vatrogasne službe.
Jedan takav požar dogodio se 30. siječnja 1921. godine u Kučinić selu. U požaru je 10 obitelji sa ukupno 52 člana ostalo bez sve imovine.
Od strane Gospodarskog društva, koje imalo značajan utjecaj među ogulinskim stanovništvom, pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći za stradalnike, a Hrvatsko pjevačko društvo “Klek” organiziralo je koncert čija je polovica prihoda od ulaznica preusmjerena za pomoć “pogorelcima”. Tjednik Glas Hrvata je u svojim sljedećim izdanjima redovito pozivao čitatelje da pruže pomoć i objavljivao imena onih koji su pomogli.

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin pronađite i pročitajte što je tih davnih dana zabilježeno u Glasu Hrvata.

fb-share-icon

Comments are closed.