Vijesti 05.11.2020.

Comments are closed

Grad Ogulin donirao kontejner za potrebe COVID odjela ogulinske bolnice

U srijedu je u ogulinsku bolnicu dopremljen kontejner, kojeg je za potrebe covid odjela Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin donirao Grad Ogulin. Vrijednost kontejnera je 35.000,00 kuna, a prema riječima gradonačelnika Dalibora Domitrovića u vrlo kratkom roku je izrađen i dopremljen.

Na novinarsko pitanje koliko je bilo teško realizirati ovu donaciju, gradonačelnik Domitrović je rekao.

Kontejner će medicinskom osoblju COVID odjela služiti za presvlačenje, jer su to do sada činili na otvorenom. Dolaskom hladnijih i kišovitijih dana ukazala se potreba za iznalaženjem adekvatnijeg rješenja, u vidu doniranog kontejnera.
Primopredaji su nazočili, osim gradonačelnika Domitrovića, ravnatelj bolnice dr. Josip Zorko, voditeljica COVID odjela dr. Alena Furić i glavna medicinska sestra spomenutog odjela Silvija Vučić.
Riječi zahvale uputila je voditeljica COVID odjela dr. Alena Furić.

 

Od 58 novooboljelih, 7 je iz Ogulina

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja, 7 slučajeva zaraze evidentirano je u Ogulinu. U Karlovcu ih je 29, a u Dugoj Resi, Ozlju i Tounju po 4 osobe. U Bariloviću, Josipdolu i Plaškom evidentirana je po 1 novozaražena osoba, dok je 5 novozaraženih osoba zabilježeno u Žakanju te 2 u Lasinji. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1456 osoba, navode iz Županijskog Stožera.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 42 COVID pozitivna pacijenta, 2 su novoprimljena, 4 otpuštena, na respiratoru nije nitko od hospitaliziranih pacijenata, a nažalost imamo 2 preminule osobe – ženska osoba u dobi od 88 godina i muška osoba od 92 godine. U samoizolaciji se nalazi 31 zdravstveni i 12 nezdravstvenih djelatnika.

U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 19 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 18 djelatnika bolnice.

Na području Karlovca je Stožer civilne zaštite Karlovac izvršio nadzor rada 3 trgovine, a tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti.

Generalni konzul Republike Srbije posjetio Ogulin, Jasenak i Drežnicu

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović posjetili su područne škole Jasenak i Drežnica, Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić. Dočekali su ih učenici zajedno sa ravnateljicom Anđelkom Salopek, učiteljem Milanom Kričkovićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Ogulina Nevenom Ivoševićem, predsjednicima mjesnih odbora Jasenak i Drežnica Nenadom Vukadinovićem i Đorđom Tomićem, kao i osobljem škola.

Konzuli su izrazili zadovoljstvo vidjevši u kakvim uvjetima se odvija dodatna nastava po modelu C, učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te su donirali pomoćne nastavne literature koja će učenicama omogućiti lakše učenje u daljnjem radu. Učenicama su također uručeni prigodni pokloni u vidu slatkiša.

U Ogulinu su održali sastanak sa predstavnicima srpskih institucija, zamjenikom gradonačelnika Nevenom Ivoševićem, predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Ogulina Rankom Višnićem i predsjednicom Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Pododbor Ogulin Dušankom Jančić Mendeš. Razgovarali su o aktualnoj problematici srpske zajednice na našem području, mogućim pomoćima i suradnji, a najviše zanimanja su iskazali za SKD Prosvjeta Pododbor Ogulin, gdje se razgovaralo o planu rada društva u budućem periodu i o povratu imovine društvu.

Gosti su društvu donirali knjige, poklon Službenog glasnika Republike Srbije, koje će povećati bogatu literarnu riznicu.

Generalni konzul Goran Petrović je najavio ponovni susret u proljeće 2021. godine sa još većim fundusom literature.

 

 

Šego: “Istinito navedite stvarne kontakte”

U Karlovačkoj županiji u srijedu je zabilježeno 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su 19 osoba štićenici, a 3 osobe su zaposlenici jednog obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe. Kako doznajemo, riječ je o domu u Plaškom, što nam je potvrdio i Ivan Šego, načelnik Stožera Civilne zaštite općine Plaški.
“Trenutno u općini Plaški, po neslužbenim  informacijama,  ima ukupno 30 aktivnih slučajeva. Najveći broj je, istina,  iz doma za stare  i nemoćne,  ukupno 19 štićenika i tri djelatnika. Stožer aktivno provodi mjere zaštite pučanstva i nastoji da se zaraza ne proširi, te pozivamo  stanovnike općine Plaški na pojačan oprez i pridržavanje propisanih mjera”- kaže Šego.
Njemu je, kao i kod mnogih,  problem što nema pravo uvida u ime i prezime zaražene osobe, iako po neslužbenim informacijama ima saznanja da se i takvi, sumnjivi kontakti, šetaju po Plaškom i okolnim mjestima. Bilo bi puno lakše kad bi imali saznanja o konkretnim osobama, kako bi se svi zajedno mogli zaštiti.
Ujedno i one zaražene moli da istinito navedu stvarne kontakte, a ne samo dio, što je već primijećeno u nekoliko slučajeva.
“To je vrlo opasno i treba biti strpljiv par dana” – poručuje Ivan Šego.

 

Uvodi se privremena zabrana posjeta ustanovama socijalne skrbi

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, nacionalni Stožer donio je 4. studenog odluku o privremenoj zabrani posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije i teško bolesne osobe s invaliditetom. Odluka je to koja se odnosi na područje cijele Karlovačke županije. Uvodi se i privremena zabrana izlaska korisnika van takvih ustanova, izuzev situacija kada je to nužno iz medicinskih razloga. Ove mjere bit će na snazi do 30. studenog, a odluka stupa na snagu u subotu, 7. studenog.

fb-share-icon

Comments are closed.