Vijesti 05.03.2021.

Comments are closed

Gradonačelnik potpisao ugovor o sufinanciranju rada ogulinske Stanice HGSS-a

Grad Ogulin će i ove godine sredstvima iz gradskog Proračuna poduprijeti rad ogulinske Stanice HGSS-a. Naime, temeljem Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS- Stanice Ogulin za 2021. godinu Grad Ogulin će sufinancirati programske aktivnosti HGSS-a Ogulin iznosom od 120.000,00 kuna.
Ugovor su, u ime Grada Ogulina, potpisali gradonačelnik Dalibor Domitrović i Mladen Porubić, pročelnik HGSS-a Stanice Ogulin. Priliku su iskoristili i za razgovor o brojnim aktivnostima koje članovi ogulinskog HGSS-a provode, s posebnim naglaskom na one koje provode na području koje je pogodio razoran potres u prosincu prošle godine.

Ogulin bez novooboljelih, u županiji 44 nova slučaja zaraze

U Ogulinu tijekom protekla 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Međutim u Karlovačkoj županiji zabilježena su 44 nova slučaja zaraze. Od toga je 30 novih slučajeva zaraze utvrđeno pomoću PCR testova, a testirana je 131 osoba. S područja grada Karlovca je i dalje najveći broj novooboljelih, njih 26, dok su Duga Resa, Ozalj, Barilović i Žakanje zabilježili po 1 novi slučaj. Brzim testovima zaraza je potvrđena kod još 14 osoba. Iz Karlovca i Žakanja su 2 novooboljele osobe, iz Duge Rese 5, Slunja 3, a Ozalj i Kamanje imaju po 1 novozaraženu osobu.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6972 osoba (PCR) i 1624 osoba (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 26 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 5 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac), a otpuštene su 3 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta. Nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji se na području županije nalaze 349 osobe. Prijavljeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je na području grada Karlovca, gdje su obišli 26 ugostiteljskih objekata. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti.

Grad Ogulin i ove godine osigurao Uskrsnice umirovljenicima

Grad Ogulin je i ove godine osigurao Uskrsnicu za umirovljenike. Temeljem Socijalnog programa Grada Ogulina za 2021. godinu, povodom Uskrsnih blagdana, osigurana su naime sredstva za isplatu jednokratnih naknada umirovljenicima.
Umirovljenici koji žive u samačkom kućanstvu s mirovinom do 2.200,00 kuna ostvaruju pravo na Uskrsnicu u iznosu od 400,00 kuna. Dvočlano kućanstvo koje živi samo od jedne mirovine do 2.700,00 kuna, ili od dvije mirovine čiji ukupan iznos ne prelazi 2.700,00 kuna, može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 500,00 kuna.
Jednokratna naknada će se isplaćivati u prostorijama Grada Ogulina, B. Frankopana 11, u dvorišnoj zgradi, u vremenu od 08:00 do 13:00, i to prema sljedećem rasporedu:

Umirovljenici s prezimenom
od slova A do G dana 22.03.2021. godine (ponedjeljak)
od slova H do L dana 23.03.2021. godine (utorak)
od slova LJ do P dana 24.03.2021. godine (srijeda)
od slova R do Š dana 25.03.2021. godine (četvrtak)
od slova T do Ž dana 26.03.2021. godine (petak)

Umirovljenici koji pored mirovine HZMO-a koriste i inozemnu mirovinu, odnosno korisnici invalidske mirovine, a u radnom su odnosu, nemaju pravo na naknadu.

Svima onima koji ostvaruju pravo na uskrsnice, potrebni su slijedeći dokumenti: osobna iskaznica, te OIB korisnika mirovine i njegovog supružnika, potvrda o posljednjem primitku mirovine, kao i ostala dokumentacija po procjeni službene osobe. Naknadu može umjesto umirovljenika podići i druga punoljetna osoba uz navedenu dokumentaciju, te predočenje svoje osobne iskaznice.

Zbog izbjegavanja gužvi iz gradske uprave mole da se građani drže rasporeda, a prilikom dolaska pridržavaju uputa o mjerama socijalnog distanciranja, uz obvezno nošenje maske i dezinfekcije ruku.

Sve potrebne informacije građani mogu dobiti putem slijedećih brojeva telefona gradske uprave: 047/659-036, 047/532-198 i 047/522-612.

Konstituiran VI. saziv Dječjeg gradskog vijeća

U velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice održana je konstituirajuća sjednica VI. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina. Predsjednica V. saziva ovog Vijeća, Nika Vučić, podnijela je Izvješće o provedenim aktivnostima, u razdoblju od listopada 2020. do ožujka ove godine, a podneseno je i Izvješće o financijskom poslovanju u 2020. godini. Nakon usvajanja ovih izvješća, dužnosti su razriješeni dosadašnji članovi i vodstvo.  Predstavljeni su, potom, članovi VI. saziva, čiji mandat će trajati do 2023. godine. U nastavku sjednice pristupilo se izboru, a potom i imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika DGV-a VI. Saziva. Za novog predsjednika izabran je dugogodišnji predstavnik Udruge “Radost” Tin Ćićak, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Iva Čajić. Preostalih 9 članova novog saziva Dječjeg gradskog vijeća su Pavlina Barišić, Chiara Cindrić, Vito Jerak, Nikolina Luketić, Emili Puškarić, David Solomun, Noa Sudarić, Tea Turkalj i Milena Zrnić.

Nakon izbora novog vodstva, prihvaćeni su Poslovnik o radu DGV-a, te prijedlozi Programa rada i Financijskog plana za 2021. godinu. Konstituirajuća sjednica VI. saziva Dječjeg gradskog vijeća odvijala se pod budnim okom voditeljice Ljerke Salopek Bacanović, a sve je sa zanimanjem pratila i zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja. Prenoseći pozdrave gradonačelnika Domitrovića, uputila je čestitke novoizabranim članovima VI. Saziva, te riječi pohvale njihovim prethodnicima.
“Budite i dalje ovako vrijedni i uspješni, jer na taj način, između ostalog, promovirate i naš grad. Vrata gradske uprave su vam otvorena – tu smo za vas!” – istakla je ovom prigodom Ivana Salopek Šumonja.
Čestitke i pohvale je uputila i predsjednica ogulinske Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost”, Dragica Luketić, te predsjednica DND-a Ogulin, Ivona Rendulić.

Inače, bila je ovo prigoda i za skromnu proslavu jubileja, odnosno 10. obljetnice od ponovne uspostave rada ogulinskog Dječjeg gradskog vijeća, koje je tada vodila Anđelka Salopek. Tako je konstituirajuća sjednica okončana u slatkom tonu – rođendanskom tortom.

Radio Ogulinu dodijeljeno 136.328,15 kn za 5 programskih sadržaja

Vijeće za elektroničke medije u četvrtak, 4. ožujka, donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za razvoj pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Dodijeljena su ukupna sredstva za 112 nakladnika radija u iznosu od 15.110.000,00 kuna, a za 5 neprofitnih pružatelja medijskih usluga televizije i radija dodijeljen je iznos od 250.000,00 kuna

Na natječaj se krajem prošle godine javio se i Radio Ogulin, prijavivši ukupno pet emisija: Oči u oči, Sreća najveća, Tintilinić, Iza zavjese i Ispeci, pa reci. Za njih će u 2021. godini dobiti ukupno 136.328,15 kuna.

Agencija za elektroničke medije će ukupno dodijeljena sredstva isplatiti na način da će 80% ukupno dodijeljenih sredstava isplatiti u roku od 20 dana od dana potpisivanja Ugovora o dodjeli sredstava, a 20% ukupno dodijeljenih sredstava u roku od 20 dana od dana prihvaćanja pravdanja dodijeljenih sredstava. Takva praksa primjenjuje se već niz godina, a kontrola objave programskih sadržaja provodi se redovito.

Humana gesta učenika ogulinske Gimnazije i strukovne škole

Učenici i djelatnici ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana” tijekom veljače su prikupljali sredstva za pomoć Srednjoj školi Glina. Na taj su se način priključili drugim školama Karlovačke županije koje su na sličan način donirale pomoć ovoj prijateljskoj školi.
Iako je veći dio mjeseca nastava bila organizirana na daljinu (bez učenika u školi), uspjeli su prikupiti 11.035 kuna pomoći za Srednju školu Glina.
Prikupljena sredstva su, kako doznajemo, uplatili na žiro-račun te škole i na taj način poslali poruku podrške i zajedništva u teškim trenucima.
“Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji pomaganja!” – poručili su iz ove ogulinske škole. (GSŠBF Facebook/ROg)

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena osoba

Jučer, 4. ožujka, nešto iza 14 sati Policijska uprava karlovačka zaprimila je dojavu građanina da je u šumskom predjelu kod mjesta Blata na području općine Saborsko pronašao jednu mrtvu i jednu ozlijeđenu osobu. Na mjesto dojave odmah su upućeni policijski službenici i Hitna medicinska pomoć. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici potvrdili su istinitost dojave. Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, radi se o dvojici stranih državljana. Ozlijeđenoj muškoj osobi pružena je liječnička pomoć.

Policijski službenici nastavljaju daljnje postupanje kako bi utvrdili sve okolnosti stradavanja dvojice muškaraca te prikupili sve relevantne činjenice vezane za ovaj događaj. Iz PU karlovačke su poručili da će pravovremeno izvijestiti javnost o daljnjem postupanju.

Ima li ovaj slučaj kakve veze sa jučerašnjim slijetanjem dvaju helikoptera MUP-a na pomoćni Gradski stadion NK Ogulina nije nam poznato. Kako nas je u službenom telefonskom razgovoru izvjestila glasnogovornica PU karlovačke, radilo se o trenažnoj vježbi.

fb-share-icon

Comments are closed.