Vijesti 05.02.2021.

Comments are closed

U Ogulinu se ostvaruju značajne uštede na javnoj rasvjeti

U srpnju 2020. godine je na području grada Ogulina po ESCO modelu započeo projekt zamjene javne rasvjete energetski učinkovitom. ESCO model znači da se provedba projekta financira iz ušteda ostvarenim na potrošnji električne energije.
Obzirom da su radovi dovršeni tijekom srpnja i kolovoza prošle, 2020., godine zanimalo nas je jesu li već vidljive uštede na potrošnji električne energije, te smo stoga poslali upit Gradu Ogulinu.

U odgovoru kojeg smo primili stoji kako su usporedbom potrošnje u mjesecima od rujna do prosinca 2019. godine i potrošnje od rujna do prosinca 2020. godine vidljive značajne uštede na troškovima električne energije. Točniji iznos ušteda će se moći utvrditi tek kad budu dostupni podatci o potrošnji za cijelu 2021. godinu, iz razloga što potrošnja varira po mjesecima i danima. Primjerice, zimi kad dan traje kraće rasvjeta se pali ranije u odnosu na ljetne mjesece. Isto tako za oblačnog vremena, kad ima manje sunčeve svjetlosti, rasvjeta se također automatizmom ranije pali.

Referentna za usporedbu je 2019. godina u kojoj su troškovi električne energije za javnu rasvjetu iznosili 2,5 milijuna kuna. Ušteda na električnoj energiji na godišnjoj razini, prema dosadašnjim pokazateljima, procijenjena je između 70% i 75%, što će financijski iznositi oko 1,8 milijuna kuna, a to znači da će troškovi električne energije za javnu rasvjetu, umjesto spomenutih 2,5 milijuna kuna, ubuduće iznositi oko 700.000,00 kuna godišnje.

Uz navedene financijske učinke, treba napomenuti da će ovim projektom Grad Ogulin smanjiti godišnju emisiju CO₂ za preko 75%, a također zbog manje potrošnje električne energije smanjuje se i instalirana snaga sustava javne rasvjete.

Među gradovima koji pomažu gospodarstvu je i Ogulin

Otkako je prije gotovo godinu dana izbila pandemija korone, te je zbog epidemioloških mjera i zatvaranja ugroženo poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svom gospodarstvu – od direktnih financijskih naknada, ukidanja plaćanja zakupa javnog prostora i površina, naplate komunalnih davanja, pa do smanjenja ili čak ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koji su, zbog zabrane rada, u čitavoj situaciji najgore prošli.

Dio gradova išao je i korak dalje pa se odlučio upravo u krizi trajno odreći dijela ili čak čitavog prihoda od prireza, te i tako značajno rasteretiti svoje poduzetnike i građane. Prirez su tako tijekom prošle godine ukinuli Bjelovar, Čakovec, Valpovo i Pleternica, a porez na potrošnju uglavnom od 1. siječnja ove godine Samobor, Čakovec, Zagreb, Zabok, Našice, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Osijek, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Krapina, Zlatar, Zabok te Koprivnica.

U tri i pol godine ovoga mandata prirez je ukinulo samo 6 gradova – Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Valpovo, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 – Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac. Podsjećamo, Grad Ogulin je prirez po stopi od 10% uveo 01. siječnja 2015. godine. Aktualna gradska vlast prirez je u Ogulinu smanjila, sa 10, na 5% 1.srpnja 2019. godine. Tim potezom željeli su pozitivno utjecati na visinu plaća zaposlenih te građanima poboljšati životni standard.

Što se tiče mjera ublažavanja posljedica koronakrize po gospodarstvo, podsjećamo da je nedavno na zahtjev Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Ogulin, održan sastanak sa predstavnicima Ceha i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem. Između ostalog, tada je dogovoreno da obrtnici mogu očekivati, prema zakonskim okvirima, olakšice u 2021. godini i to u pogledu plaćanja poreza na potrošnju, spomeničkoj renti i plaćanju poreza na korištenje javnih površina. Konkretne mjere će biti iznijete unutar mjesec dana nakon konzultacija sa mjerodavnim službama, te će obrtnici biti obaviješteni o tome putem društvenih mreža Udruženja.
Na sastanku je također dogovoreno da će Grad Ogulin kod donošenja Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu, kao i potporama mjera COVID-a, napraviti korekcije kako bi što više obrtnika moglo aplicirati te mjere, a koje će se provoditi tijekom cijele godine. (gradonačelnik.hr/ROg)

Suspendiran šef PP Karlovac, njegov zamjenik i 1 službenik

Darko Željković, načelnik PP Karlovac i njegov pomoćnik za kriminalističku policiju Robert Bregar i još jedan kriminalistički službenik suspendirani su u srijedu zbog ozbiljnih povreda povezanih s njihovom službom, piše Jutarnji list.
Bez navođenja njihovih identiteta i funkcija, Jutarnjem su u PU karlovačkoj potvrdili da su “trojica policijskih službenika udaljena zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti, odnosno dvojica zbog sumnje u počinjenje teže povrede opisane kao zloporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi, a za jednog se sumnja da je počinio težu povredu službene dužnosti opisanu kao nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije”.

Protiv sve trojice pokrenut je postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Vezano uz navedeni slučaj, policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje o kojem, zbog tajnosti izvida, u ovom trenutku ne možemo iznositi više pojedinosti – izvijestili su iz PU karlovačke.
Jutarnji navodi da je inkriminirani policijski kriminalistički inspektor istukao i ozlijedio jednu žensku osobu, a druga dvojica njemu nadređenih, Željković i Bregar, to su pokušali zataškati. Više će se znati nakon istraživanja koje je u tijeku.
Željković je na načelničku dužnost imenovan 2017. U Karlovcu je poznat i kao sportaš, bivši član hrvatske taekwondo reprezentacije, član MUP-ove reprezentacije te osvajač europskih i svjetskih odličja. Kao pripadnik MUP-a sudjelovao je u mirovnoj misiji EU, za što je bio odlikovan. Privremeno će PP Karlovac voditi zamjenik zapovjednika Interventne policije. (kaportal.hr)

U Karlovačkoj županiji je 14 novooboljelih

Ukupno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom evidentirano je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji. Od toga je 10 novih slučajeva zaraze utvrđeno PCR testiranjem, a novonooboljelih u Ogulinu nema. S područja grada Karlovca je 6 novooboljelih osoba, Bosiljeva 2, te Josipdola i Krnjaka po 1 osoba.
Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 4 osobe. Radi se o 3 osobe iz Karlovca, te jednoj iz Slunja.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6530 osoba (PCR testiranje), te 1406 osoba (brzi test za detekciju antigena).
U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 33 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-10, OB Karlovac-23). U posljednja 24 sata u OB Ogulin novoprimljene su 2 osobe, a s bolničkog liječenja otpuštene su 3 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalaze 2 osobe, preminulih osoba nije bilo.
U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 250 osoba, a prijavljena su 3 kršenja ove mjere.
Na području grada Karlovca inspektori Civilne zaštite Karlovac obišli su 8 trgovina, 5 uslužnih djelatnosti, te 2 ugostiteljska objekta. Tom prigodom nepravilnosti nisu utvrđene.

Kako što uspješnije pripremati EU projekte

Projekt Centar za razvoj civilnog društva nastavio je sinoć sa svojim aktivnostima. Održana je druga od četiri edukacije Modula 3. pod vodstvom stručne suradnice Natalie Zielinske, M.A.
Tema edukacije bila je, zapravo, nastavak na prethodnu edukaciju, kako bi polaznici naučili što uspješnije pripremati EU projekte. I ovaj put zabilježen je velik odaziv članova iz brojnih udruga.
Edukacija je održana online preko platforme ZOOM. Preostale dvije edukacije MODULA 3 održat će se tijekom sljedećeg tjedna. Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

fb-share-icon

Comments are closed.