Vijesti 04.11.2020.

Comments are closed

Priopćenjem se oglasio načelnik ogulinskog Stožera Daniel Vukelja

Priopćenjem se danas oglaio i načelnik Stožera civilne zaštite grada Ogulina Daniel Vukelja. U priopćenju stoji: “U Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin 02. studenog 2020. godine su testirane 73 osobe, pristigla su 43 nalaza briseva uzetih prethodnih dana, od čega je 25 pozitivnih, 1 graničan te 17 negativnih. Dana 03. studenog 2020. godine uzeto je 40 briseva, pristiglo je 25 negativnih nalaza, 1 granični i 14 pozitivnih. Granični nalazi su oni na granici detekcije, za koje se ne može tvrditi niti da su negativni niti da su pozitivni, pa stoga treba test ponoviti. U ogulinskoj bolnici se testiraju stanovnici sa šireg područja Ogulina, koje uključuje i susjedne općine. Na COVID odjelu Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin leži 16 pozitivnih bolesnika.
Stožer civilne zaštite Grada Ogulina zatražio je od županijske epidemiološke službe podatak o dnevnom ukupnom broju zaraženih na području Ogulina. Odgovoreno je kako se spomenutoj službi dostavljaju podaci o pozitivnim osobama samo s imenom i prezimenom, bez adrese stanovanja. U tijeku je dogovor da im se uz ime i prezime dostavljaju i podaci s adresama kako bi svakodnevno mogli imati ažurirano izvješće po gradovima i općinama.
Obzirom da je od 27. listopada novi načelnik Stožera civilne zaštite grada Ogulina zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, novi kontakt broj mobitela Stožera je 099/473-6611, a fiksnog telefona 047/659-020. Adresa elektroničke pošte i dalje je ista te glasi [email protected].
Nastavno na upite građana kako postupiti u slučaju saznanja o kršenjima samoizolacije, takvi slučajevi se mogu prijaviti na gore navedenu adresu elektroničke pošte pa će ogulinski stožer informaciju dalje proslijediti Državnom inspektoratu, Ravnateljstvu civilne zaštite, policiji, županijskom Stožeru civilne zaštite, te po potrebi drugim institucijama ili subjektima.
Lokalne dnevno ažurirane informacije vezane uz COVID-19 epidemiju, koje uključuju gore navedeni broj testiranih osoba i pozitivnih nalaza, možete i dalje pratiti na stranici https://www.ogulin.hr/covid-19/ .”

 

 

 

Karlovačka županija danas ima 58 novozaraženih

U posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji imamo 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja,19 osoba su štićenici, a 3 osobe zaposlenici jednog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku, a više detalja bit će poznato po njenom okončanju – izvjestili su iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1398 osoba, a mjerama samoizolacije trenutno je obuhvaćeno 528 osoba.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 46 pacijenata. Od toga je 5 novoprimljenih pacijenata, 8 je otpušteno, 1 osoba je na respiratoru, a na žalost jedna starija ženska osoba je preminula. U samoizolaciji se nalazi 46 zdravstvenih djelatnika i 13 nezdravstvenih djelatnika karlovačke bolnice.
Na COVID odjelu ogulinske bolnice leži 16 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 8 djelatnika te bolnice.

Što se tiče stanja po školama na području Karlovačke županije, na COVID-19 je pozitivno 14 učenika te 27 zaposlenika osnovnih škola. U srednjim školama pozitivno je 20 učenika te 8 zaposlenika. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je ukupno 15 razrednih odjela.

 

Lovci obilježili Svetog Huberta

Svake godine, tradicionalno lovci lovačkih društava našeg područja zajedno obilježavaju svog zaštitnika, dan Sv. Huberta, okupljanjem, svečanom procesijom i svetom misom, te zajedničkom večerom i druženjem nakon toga.

S obzirom na epidemiološku situaciju lovci LD Klek Ogulin nisu tradicionalno obilježili dan svog zaštitnika Svetog Huberta. Članovi Izvršnog odbora društva prisustvovali su svetoj misi, poštujući sve preporučene mjere, dok je procesija i druženje izostalo. Nadamo se da će već slijedeće godine ponovno biti organizirana velika procesija i zajednička svečana večera – kažu iz LD Klek.

Iz Lovačke udruge Jelen Mala Kapela saznajemo da su i oni slično proslavili Sv. Huberta, na način da je jedan dio članstva prisustvovao svetoj misi u crkvi u Oštarijama. I oni svim lovcima upućuju čestitku za dan njihovog zašttitnika uz želju da sljedeće godine budu uvjeti koji će omogućiti pravu lovačku proslavu.

Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac; on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće. Podsjećamo, jučer je, gostujući u našem poslijepodnevnom programu, predsjednik LD Klek Josip Turković uputio prigodnu čestitku svim lovcima i lovkinjama.

 

“Bajka od buče”

Udruga žena grada Ogulina ovog tjedna je odlučila organizirati jednu novu aktivnost. Nadaju se da će tako razveseliti sugrađane u ovim vremenima, kad se moramo priviknuti na „novo normalno“ i kada je većina naših planova i aktivnosti stavljena na čekanje. Usprkos svemu, život ide dalje, prekrasno je jesensko doba i doba jesenskog obilja. Jedan od plodova jeseni koji im je poslužio kao inspiracija je bundeva ili buča, koju mnogi nutricionisti i kuhari nazivaju „kraljicom jeseni“.

“Kao rezultat brojnih razgovora i konzultacija s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, tijekom čega su se mnoge ideje i planovi morali mijenjati, odlučili smo se na aktivnost koju smo nazvale “BAJKA OD BUČE”. Cilj ove aktivnosti je potaknuti kreativnost naših sugrađana, a naročito najmlađih pri čemu će se koristiti buča koja bi se ukrašavala rezbarenjem ili oslikavanjem. Neki od kreativnijih sudionika planiraju čak i izradu likova ili čak instalacija od buča i drugih plodova jeseni. Svi ti uratci će biti postavljeni u središtu grada 7 .studenog, u vremenu od 17 do 19 sati.
Drugi cilj ove aktivnosti je edukativan i to na način da upoznamo sugrađane s nutricionističkim, kulinarskim i zdravstvenim vrijednostima buče, o čemu će se moći više saznati na našoj stranici tijekom ovog tjedna. U okviru ove aktivnosti nastojimo motivirati naše ugostitelje, pekare i slastičare da ovog tjedna u svoje ponude uvrste i neka jela i slastice od bundeve. Ideja je izazvala prilično zanimanja i pozitivnih reakcija, pa se nadamo da ćemo ovaj tjedan moći uživati i u nekim novim delicijama i tako potaknuti da se ova vrlo vrijedna namirnica češće nađe na našim jelovnicima. Za sada toliko, a više o buči i daljnjim aktivnostima saznati ćete na našoj stranici idućih dana. Ukoliko ste zainteresirane za aktivnost, molimo da se javite na broj telefona: 098 210 437.”- poručuje vodstvo ogulinske Udruge žena.

fb-share-icon

Comments are closed.