Vijesti 03.12.2020.

Comments are closed

U Ogulinu 1, a u županiji 143 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 143 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. S područja grada Karlovca je 85 osoba, Duge Rese 20, dok je u Ogulinu evidentiran 1 slučaj. S područja Ozlja 14 je novozaraženih, Josipdola, Slunja i Gneralskog stola po 4 slučaja,  Žakanja 3, Draganića i Krnjaka po 2, dok je u Kamanju, Lasinji, Rakovici i Vojniću zabilježen po 1 novi slučaj zaraze.
U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo  3587  osoba, a u samoizolaciji se nalazi 1144 osobe.
Na bolničkom liječenju u karlovačkoj bolnici su 62 pacijenta, 5 je na respiratoru, 6 je novoprimljenih, a 1 je otpušten sa bolničkog liječenja.
Od početka pandemije do danas u bolnici su umrla 64 pacijenta, a 185 je otpušteno sa bolničkog liječenja kao ozdravljeni ili poboljšanog stanja. U samoizolaciji i izolaciji je 56 zaposlenika -39 zdravstvenih i 17 nezdravstvenih.
Na COVID odjelu ogulinske bolnice leže 32 bolesnika. Umro je 1 bolesnik, 1941. godište s pridruženim komorbiditetima.
Od početka rada ogulinskog Covid odjela umrlo je 19 bolesnika. U samoizolaciji je 55 djelatnika naše bolnice, od toga je 8 liječnika.

 

Za antigensko testiranje vam ne treba uputnica

Obzirom da se 3. prosinca u našoj županiji, pa tako i u Ogulinu, započenje s obavljanjem antgenskih testiranja, nas je zanimalo da li je za tu vrstu testiranja potrebna uputnica? Zanimalo nas je i, ukoliko test bude negativan, a simptomi budu prisutni, tko osobu šalje na dodatno PCR testiranje te hoće li se ono i dalje obavljati u ogulinskoj bolnici?! Upit smo poslali u Stožer civilne zaštite Karlovačke županije, a u odgovoru, kojeg smo primili, su naveli slijedeće:

“Poštovani, za antigenska testiranja trenutno nije potrebna uputnica liječnika. U gradu Ogulinu brza antigenska testiranja će se vršiti u prostoru HGSS-a stanica Ogulin, ulica Struga 18, u vremenu od 13 do 14.30 sati, na dnevnoj razini od 30 testova.
Ukoliko test bude negativan, a simptomi budu i dalje prisutni, osoba će moći ponoviti PCR testiranje u ogulinskoj bolnici.
Stožer CZ KŽ”

 

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja je osvijestiti širu društvenu zajednicu o jednakosti ostvarivanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Tim je povodom Policijska uprava karlovačka s partnerima izradila preventivne plakate. Partneri u ovoj aktivnosti bili su Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih, uz financijsku pomoć Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

U Karlovcu i Dugoj Resi postavljeni su jumbo plakati, dok su na vidljivim mjestima u svim policijskim postajama Policijske uprave karlovačke istaknuti manji plakati. Ovim putem policija želi utjecati na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti osoba s invaliditetom, ali i ukazati na probleme s kojima se susreću te osobe prilikom ulaska i izlaska iz automobila.

Tijekom ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentiran je 171 prekršaj koji se odnosi na nedozvoljeno parkiranje na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Ujedno, policijski službenici će u sklopu ove aktivnosti provesti i akciju koja će biti usmjerena na korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od strane drugih osoba, kao i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

“Pozivamo vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom, jer im se na taj način uskraćuje i onemogućava mobilnost te stvaraju nepremostive poteškoće. Stoga još jednom upućujemo poruku: Poštuj moje pravo na mobilnost i pristupačnost!” – poručili su iz PU karlovačke.

U tijeku je nagradni natječaj Bajkoviti advent

Djelatnice Turističke zajednice grada Ogulina odlučile su nam uljepšati ovo predblagdansko razdoblje zanimljivim nagradnim natječajem. Natječaj #BajkovitiAdventUOgulinu2020 je otvoren 29. studenog, a trajat će sve do Badnjaka, odnosno 24. prosinca. Prva nagradna pitanja već su objavljena, a svaki dan na Facebook stranici Turističke zajednice grada Ogulina čeka vas novo pitanje. Ono što vi morate učiniti je:

1. posjetiti Facebook profil Turističke zajednice grada Ogulina i stisnuti lajk,

2. pronađite Adventsko pitanje dana i nagradu dana,

3. u komentaru objave Adventskog pitanja tagirajte prijatelja i dajte najbolji odgovor – odgovor koji će najbolje dočarati duh Adventa na ogulinski način – #BajkovitiAdventUOgulinu2020.

Pobjednici nagradnog natječaja bit će objavljeni 29. prosinca 2020.g..
Pravila nagradnog natječaja možete pronaći i pročitati na web stranici Turističke zajednice grada Ogulina.

1956.g. u Ogulinu je izmjerena najniža temperatura zraka

DHMZ je objavio tablicu s prikazom najniže izmjerenih temperatura zraka u Hrvatskoj od kad se vode mjerenja. Najniža izmjerena temperatura bila je -34,6°C u Gračacu 13. siječnja 2003. godine. Najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača, ali na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je u prosincu odnosno ožujku. Inače, na 11. mjestu ove tablice našao se i Ogulin. Prema tim podatcima u Ogulinu je 17. veljače 1956. godine izmjerno -28,5 stupnjeva C. Inače, mjerenja temperature se, kako navode iz DHMZ-a, u Ogulinu vrše od 1949. godine.

Inače, iz Državnog zavoda navode da se često može naići na podatak kako je apsolutni minimum izmjeren u Gospiću, -36,0 °C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 3. veljače 1929. No ovi podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

fb-share-icon

Comments are closed.