Vijesti 03.11.2020.

Comments are closed

Do 2. studenog od korone je oboljelo 107 Ogulinaca

U Karlovcu je danas održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Uvodno je istaknuto da je u Karlovačkoj županiji, tijekom protekla 24 sata, evidentirano 35 novoboljelih osoba, a preminule su dvije osobe starije životne dobi, koje su imale pridružene bolesti. U samoizolaciji se na području županije nalaze 492 osobe.

Najviše novooboljelih u protekla 24 sata bilo je u Karlovcu, a, inače, na području cijele županije imamo 348 aktivnih slučajeva zaraze. Najviše aktivnih slučajeva zaraze trenutno je u Karlovcu, 216. U Ogulinu ih je 28, Duga Resa broji 26, a u Ozlju ih je 23.

Jedina općina u Karlovačkoj županiji u kojoj od 3. mjeseca nije evidentiran niti jedan slučaj zaraze je općina Saborsko. Bez oboljelih su trenutno, osim Saborskog, i općine Cetingrad, Krnjak, Ribnik te Vojnić. Od koronavirusa je u našoj županiji, od početka izbijanja epidemije u ožujku, do sada preminula ukupno 21 osoba. Do 2. studenog u Ogulinu je od koronavirusa ukupno oboljelo 107 osoba, u Plaškom 16, Josipdolu 15 te u Tounju 9.

Između ostalog, na tiskovnoj je rečeno da se u ogulinskoj bolnici ponovno otvara odjel ginekologije te rodilište, i to zbog izlaska medicinskog osoblja iz samoizolacije. I dalje se u našoj bolnici obavljaju samo hitni i neodložni operativni zahvati. Obavlja se i uobičajen poliklinički rad, izuzev neurološke specijalnosti uslijed samoizolacije. Inače, u ogulinskoj bolnici liječi se 18 COVID pozitivnih pacijenata, dok ih se u karlovačkoj bolnici liječi 50. U samoizolaciji je i dalje 59 zaposlenika karlovačke bolnice, od čega je 46 zdravstvenih radnika.

S radom bi 9. studenog trebao započeti i pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, putem kojeg će građani moći dobivati informacije vezane uz mjere izolacije i samoizolacije, a putem njega će testirani biti obavještavani da su pozitivni na COVID-19. Pozivni centar će raditi svakodnevno, u vremenu od 7 do 20 sati.

Za kraj dodajmo i kako je, na upit novinara, rečeno da se u našoj županiji još neće početi koristiti novi brzi testovi na COVID-19. Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branka Zoretića, s njihovom primjenom će se u našoj županiji još pričekati, a promatrat će se njihova efikasnost na nacionalnoj razini.

 

 

Ogulinski SKG ulaže u održavanje svojih objekata

Ogulinska tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. u proteklom razdoblju intenzivno je radila na održavanju svojih objekata. Poznato je da je zastarjelost opreme problem koji dugoročno iziskuje velike troškove održavanja, pa se iz tog razloga pristupilo sanaciji krovišta garaže u komunalnom dvorištu, Mala cesta 6 u Ogulinu. Postojeći krovni pokrov potiče iz 80-tih godina prošlog stoljeća, pa ga je bilo nužno zamijeniti novim.
U postupku nabave najpovoljniju ponudu dostavio je Limarski obrt “Mili”, a vrijednost radova iznosila je 111.000,00 kuna sa PDV-om.
Radovi su privedeni kraju, a stari azbestni pokrov, koji je po svom sastavu opasni otpad, zbrinut će se kod ovlaštenog sakupljača opasnog otpada.

 

Dušanka Jančić Mendeš na čelu ogulinskog Pododbora SKD-a “Prosvjeta”

Od 11. rujna ove godine, nakon održane izvanredne skupštine, SKD-a Prosvjeta Pododbor Ogulin ima novu predsjednicu. Radi se o Dušanki Jančić Mendeš, dugogodišnjoj članici folklorne sekcije društva. U svom intervjuu kojeg je dala novinarima OGportala, nova predsjednica je rekla kako je na održanoj Izvanrednoj skupštini izabrana i njezina zamjenica, Petra Perić. Sekretar je postao Neven Grba, a ostali članovi predsjedništva su postali Siniša Jaković i Mirjana Vukadinović.

“Naši planovi za budućnost su veliki, ali sadašnja epidemiološka situacija ograničava nas u aktivnostima.” – poručila je nova predsjednica Društva. U nastavku intervjua kojeg je dala, predsjenica Dušanka Jančić Mendeš je otkrila i planove Društva za budućnost: “U vrijeme trajanja korona virusa ograničeni smo u organiziranju događaja, pa smo imali ograničenja i u prošlotjednoj organizaciji književne večeri. Interes posjetitelja je bio veći, ali nažalost, nismo smjeli pustiti veći broj posjetitelja u dvoranu. Plan je u narednom periodu organizacija jedne likovne kolonije, koja je tradicionalna u našem pododboru, naravno gledajući epidemiološku situaciju. Druge godine u planu je organizacija nekoliko događaja, a planiran je i nastavak rada folklorne sekcije, otvaranje biblioteke u Ogulinu i posebnu pažnju posvetit ćemo našim najmlađima, s obzirom je naša generacija rasadnik mladih folkloraša u Društvu. SKD Prosvjeta u Ogulinu ima veliki fundus knjiga i cilj nam je dati ih na korištenje članstvu. Nadam se da ćemo možda već iduće godine u Ogulinu proslaviti 16. godišnjicu rada, po uzoru na godišnjice prije nekoliko godina.
Naše društvo otvoreno je za prijem novih kvalitetnih članova koji će dati i neke nove ideje u radu i pomoći u organizaciji kako manifestacija, tako i svakodnevnog rada društva, a u cilju promidžbe i predstavljanja kulture i tradicije Srba našeg podneblja.”

Vježbajte jogu u ogulinskom Pučkom učilištu

Pučko otvoreno učilište Ogulin pokreće još jedan novi program, a ovaj put radi se o vježbanju joge. Joga je sustav vježbi koji utječe na sve dijelove tijela, mišiće, kosti pa i na sam živčani te probavni sustav. Vježbanjem uključujemo u rad cjelokupno tijelo sa svim sustavima. Vježbe su prilagođene svima i, kako trenerica kaže, osnovno pravilo treninga glasi: slušaj svoje tijelo.

Svaki polaznik ispunjava zdravstveni upitnik s inicijalnim početnim stanjem te kod kuće radi određena mjerenja. To služi da bi na kraju mogli evaluirati promjenu koja se dogodila. Promjene na bolje uvijek ima. Svatko od polaznika je jedinka za sebe i kao takav ima ili nema svoje zdravstvene probleme. Ukoliko vam neki od položaja ne odgovara jer imate neki problem, vježbe se modificiraju. Ove vježbe možemo opisati i kao korektivnu gimnastiku, s velikom razlikom što se u jogi svaka vježba prati i pravilnim dahom. Vježbama se radi na istezanju mišića, pravilnoj posturi, jačanju mišića, čišćenju unutarnjih organa, zatezanju lica, i još puno toga. Disanje je jedna od bitnijih stvari uz vježbanje.

“Joga nema nikakve veze s religijom te ukoliko trebate više informacija ili nam se želite priključiti molim vas da prije nazovete na 092/3000-933” – poručila je, između ostalog, trenerica Iva. Program joge provodit će se u prostoru Dvorane 2, Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Upisi se vrše preko navedenog kontakt broja, a program će se provoditi u skladu s epidemiološkim mjerama. Više informacija i detalja o ovom novom programu ogulinskog Pučkog otvorenog učilišta možete pronaći i pročitati na Facebook profilu ove ustanove.

fb-share-icon

Comments are closed.