Vijesti 03.05.2021.

Comments are closed

Novi dječji vrtić na Poredicama u završnoj fazi uređenja

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Daniel Vukelja i Ivana Salopek Šumonja, su u pratnji ravnateljice Dječjeg vrtića Bistrac Anite Domitrović, obišli novi dječji vrtić na Poredicama, koji će uskoro biti otvoren. Nisu krili zadovoljstvo onim što su vidjeli. Radovi su izvedeni prema predviđenom planu i već se može vidjeti  kako izgleda prostor u kojem će mališani sigurno uživati. Stigao je i dio opreme i igračaka, a sitniji nedostaci u kuhinji koji su utvrđeni prilikom tehničkog pregleda, su otklonjeni.

Za novu pedagošku godinu u funkciju će biti stavljena, pored stare, i ova novoizgrađena zgrada dječjeg vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar, koja će moći primiti oko 150 djece i time će se nastojati osigurati upis svoj djeci s područja grada Ogulina. Ukupno se prostire na površini od 1300 četvornih metara, a vrijednost radova iznosi 16,4 milijuna kuna.

 

Ogulin danas bez novih slučajeva zaraze

U Ogulinu danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Naime, u Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 4 preminule COVID pozitivne osobe te 355 osoba u samoizolaciji.
2 nova slučaja zaraze utvrđena se PCR testiranjem .S područja grada Karlovca je 1 novooboljela osoba, a druga je iz Barilovića.
Putem brzog testa za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 15 osoba. Od toga Karlovac ima 12 novozaraženih, dok su Žakanje, Netretić i Tounj zabilježili po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 115 osoba ( OB Ogulin-38, SB Duga Resa-19, OB Karlovac-58). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 5 COVID pozitivnih osoba (OB Karlovac), a otpuštena je 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-3). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 3 osobe: 2 ženske osobe (1938.,1937.godište) i jedna muška osoba (1940.godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice je preminula 1 muška osoba (1928.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 10 058 osoba ( 10043- PCR, 3533-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 436 osoba te 31 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno sa bolničkog liječenja od početka pandemije 944 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije – ponedjeljak 3.5.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 27
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 11
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 189
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 12
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 6

Broj pozitivnih učenika SŠ: 13
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 88
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 8
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na petak 30.4.;
u OŠ je evidentiran 1 pozitivan učenik više, te 1 zaposlenik manje;
u SŠ je također zabilježen 1 pozitivan učenik više, te 1 zaposlenik manje.

Obavijest korisnicima o dostavi podataka o visini inozemne mirovine radi isplate COVID-19 dodatka

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (NN 39/21) uređena je isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja mogu ostvariti pod sljedećim uvjetima:
– da im ukupno mirovinsko primanje u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi netoiznos od 4.000,00 kn
– da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja za ožujak (potvrda banke ili izvod iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u netoiznosu).

Dokaz o iznosu mirovine koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja korisnici su obvezni dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u razdoblju od 3. svibnja 2021. do najkasnije 30. lipnja 2021. Dokaz o iznosu mirovine koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja korisnik može dostaviti putem online obrasca (koji će biti dostupan od 3. svibnja na stranicama HZMO-a) odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta uz tiskanicu, koja se može dobiti u ispostavi u Ogulinu.

Korisnicima mirovine kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi neto iznos od 4.000,00 kn, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2021. godine.

Nikola Grahovac “Đibo” čini pravu stvar!

Iz Rukometnog kluba Ogulin ponikao je još jedan rukometni reprezentativac.
Pozornost na sebe, dugogodišnjim sjajnim sportskim rezultatima, privukao je Nikola Grahovac, rukometaš koji je do svoje 16. godine bio član Rukometnog kluba Ogulin. Rukometaš je to koji je zabilježio ovih dana svoj prvi reprezentativni gol u utakmici Euro Ehf Cupa protiv Slovačke. Prava je šteta da na okupljanju, zbog ozljede, nije bio i Luka Cindrić, jer bi na taj način Ogulin imao razloga za dvostruki ponos.

Nikola Grahovac, rodom Međimurac, s roditeljima je kao djete doselio u Plaški. U šestom razredu osnovne škole otac ga dovodi na jedan trening u Ogulin, gdje se priključuje talentiranoj generaciji rukometaša, 98.godišta, s kojima će u narednim godinama postići iznimne rezultate. U prvim mjesecima treniranja malo tko mu je od kolega iz kluba prognozirao ostanak, jer je trebalo sustići sve rukometne osnove koje su njegovi suigrači prošli od najmlađih dana škole rukometa. No, Nikola Grahovac iz mjeseca u mjesec sve je više sportskim riječnikom “grizao”, a prijatelji su ga uskoro prihvatili kao ravnopravnog člana ekipe.

Nikola Grahovac, za kolege “Đibo”, gotovo da nije propustio trening, a u pet sportskih sezona u klubu propuštenih treninga može se izbrojati na prste jedne ruke. Svakodnevno su ga iz 30 kilometara udaljenog Plaškog roditelji vozili na trening. Roditelji, Ljerka i Milan Grahovac, kao dugogodišnji sportski djelatnici, znali su da je ulaganje u sport najbolji zalog za budućnost.

Nakon završetka osnovne škole u Plaškom, kao odličan učenik, upisuje Gimnaziju u Ogulinu. Nikola se seli u ogulinski Učenički dom, pa je tako treniranje postalo lakše, ali i intenzivnije.

Rukometna generacija 98-99. godišta tih je sezona nizala uspjehe na domaćem i inozemnnom planu, a Nikola je kao tadašnji prvi pivot ekipe svemu davao ogroman doprinos. U Rukometnom klubu Ogulin igrao je pet sezona (Dječaci A, mlađi kadeti i kadeti,seniori), a za vrijeme jednog susreta u okviru 2. kadetske lige zamijetio ga je trener zagrebačke Dubrave, pa ga je pozvao u njihovu ekipu. Nikoli je teško pao oproštaj od ekipe s kojom je do tada postigao značajne rezultate, ali i neraskidivo prijateljstvo. Presudio je odlazak kao logičan slijed sportskog razvoja, koji se u konačnici pokazao kao ispravan put.

Susret kolega zbio se u narednoj sezoni jer je RK Ogulin, kao i Dubrava, igrao utakmice 1. jedinstvene Hrvatske kadetske lige što je bila potvrda sjajnog rada u klubu i uspjeha generacije. Usljedio je poziv za kadetsku i junirosku reprezentaciju Hrvatske,a jedan od značajnijih uspjeha jest 2016.godina kad je na prvenstvu Hrvatske za kadete Nikola Grahovac uvršten u sedmorku prvenstva kao najbolji kadetski pivot (kružni igrač) Hrvatske.

Nikola Grahovac danas je rukometaš prvaka Hrvatske PPD-a, a poziv u reprezentaciju samo je nastavak jedne sportske priče, koju Nikola proživljava ponajprije zahvaljujući upornosti i požrtvovnosti, ali i roditeljskoj potpori.
Nema sumnje da ćemo Nikolu dugo gledati u reprezentativnom dresu, kako s jednim od najboljih rukometaša svijeta Lukom Cindrićem para protivničke mreže.

 

 

Medijska pismenost i strah

Pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Ivana Tante, nedavno su održane radionice Medijske pismenosti, u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva.
Teme radionica su bile medijska pismenost i strah. Tako su polaznici mogli čuti nešto više o uporištima medijske pismenosti, te na koji način doći do informacija i kako one mogu oblikovati naše razmišljanje.

Poseban osvrt stavljen je na znanje, ali i vještine koje su pomoćna sredstva i stječu se kroz praksu, a u okviru medijske pismenosti najvažnije su analiza poruke u smislenu cjelinu, pa na primjer vijest možemo prihvatiti onako kako je novinar kaže, ili je možemo analizirati i staviti u kontekst.

Medijska pismenost, naglašeno je među ostalim, je skup gledišta koje u korištenju medija aktivno primjenjujemo kako bismo protumačili značenje poruka koje primamo. Prednost stjecanja više razine medijske pismenosti su brojne, ali su tri najvažnije- ona jača želju za raznolikošću medijskih poruka, uči ljude kako programirati osobne mentalne kodove, te omogućava veću kontrolu nad medijima, odnosno, medijska pismenost pomaže razumijeti važnost korištenja medijskih poruka u osobnom, a ne u nametnutom smislu.

Također se moglo doznati kako strah utječe na naš organizam, koje su vrste straha i koje se promjene događaju u našem tijelu kad ga osjetimo.
Radionice su se održale preko Zoom platforme. Projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge RH.

fb-share-icon

Comments are closed.