Vijesti 03.03.2021.

Comments are closed

U Ogulinu predstavljen projekt “Susret s rijekom”

U Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu danas je održana konferencija „Susret s rijekom“ koju je organizirala Javna ustanova Regionalna Razvojna agencija Karlovačke županije, u suradnji s Gradom Ogulinom, a u okviru provedbe projekta „Susret s rijekom“.

Glavni cilj konferencije bio je predstaviti projekt „Susret s rijekom“, do sada odrađene aktivnosti na projektu, i način na koji će projekt izgradnjom nove turističke infrastrukture utjecati na povećanje turističke privlačnosti NATURA 2000 područja i podizanje svijesti javnosti o važnosti i očuvanju prirodne baštine, s naglaskom na projektnu lokaciju na području Grada Ogulina.
Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri su Grad Karlovac, Grad Ozalj, Grad Ogulin, JU Natura Viva, JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, Turistička zajednica Grada Ogulina i Turistička zajednica područja KUPA.

“Susret s rijekom”, projekt je vrijedan 9,21 milijun kuna, od čega je 7,828 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. Obuhvaća zahvate u tri grada, Karlovcu, Ozlju i Ogulinu. U sklopu projekta bit će izgrađene tematske šetnice koje će biti smještene na desnoj obali rijeke Korane u Karlovcu gdje su radovi već započeli, na obali rijeke Kupe u Ozlju i u neposrednoj blizini Đulinog ponora rijeke Dobre u Ogulinu, sve zaštićenim NATURA 2000 područjima. Cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju prirodnih resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije, kroz povećanje turističke privlačnosti ovih područja, te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Republika Hrvatska, pa tako i Karlovačka županija obvezale su se štititi, kvalitetno unaprijediti i očuvati ta područja i kvalitetno interpretirati njihove vrijednosti i promovirati kraj u kojem se nalaze. Projekt će završiti 31. ožujka.

O Projektu „Susret s rijekom“ detaljnije je govorila Antonija Perač Fištrović, iz Javne ustanove Razvojna agencija Karlovačke županije, a potom i ravnateljica Darka Spudić.
Na projektne aktivnosti u Ogulinu detaljnije se osvrnuo gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, rekavši da je pri preuzimanju dužnosti objeručke prihvatio ovu ideju, jer je značajna ne samo za Ogulin, već i cijelu Karlovačku županiju. Napomenuo je kako će Grad Ogulin projekt nadograđivati, te se već krenulo s određenim aktivnostima. Planira se uređenje bunkera iz 2. svjetskog rata u Đulinom vrtu, gradnja mosta preko kanjona Dobre i veliki zip-line.
Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, zaključivši kako je Karlovačka županija, kao nositelj ovog, spremna i dalje poticati slične projekte.

Po završetku konferencije nazočni su obišli Đulin vrt.

 

Ogulin bez novozaraženih, u županiji 46 novih slučajeva

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše novooboljelih je iz Karlovca, dok u Ogulinu i susjednim nam općinama nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. PCR testovima, od ukupno 185 testiranih osoba, zaraza je potvrđena u 42 nova slučaja. S područja grada Karlovca je 28 novooboljelih, Duga Resa bilježi 4 slučaja, Ozalj 5, Barilović 2, te Žakanje 3 nova slučaja oboljenja. Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je otkrivena kod još 4 osobe iz Slunja.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6898 osoba (PCR testiranje) i 1595 (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 25 COVID pozitivnih pacijenata, i to svi u OB Karlovac, što znači da na nema više COVID pozitivnih pacijenata koji se liječe u ogulinskoj bolnici. U posljednja 24 sata novoprimljeno je 5 osoba (OB Karlovac), a otpuštene su 2 osobe (OB Ogulin-1,OB Karlovac-1). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata u OB Karlovac preminula je 1 osoba.
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalaze 352 osobe, a prijavljeno je jedno kršenje ove mjere.

Na web stranici SKG-a potražite aplikaciju “Kuda s otpadom”

Zbog velikog broja upita građana o načinu i uvjetima odlaganja otpada, iz SKG-a primili smo obavijest u kojoj stoji:
“Na mrežnim stranicama tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin nalazi se aplikacija pod nazivom ECO SELECT, a koja je zamišljena kao pomoć korisnicima pri odvajanju različitih vrsta otpada, te omogućava jednostavno snalaženje u razvrstavanju otpada.
Aplikacija se nalazi na naslovnici mrežne stranice davatelja usluge, na desnoj strani ekrana, pod nazivom “Kuda s otpadom”.
Aplikacija je zamišljena kao asistent građanima, kako bi na jednostavan način dobili relevantnu informaciju gdje i kako mogu odložiti određenu vrstu otpada.
Tražilica aplikacije obuhvaća nekoliko stotina pojmova, a postoji mogućnost stalne nadogradnje sa novim pojmovima.
Građani je mogu koristiti na način da u tražilicu upišu pojam, odnosno naziv otpada kojeg žele zbrinuti (papir, plastika, staklo, tekstil, gume…). Za svaku odabranu vrstu otpada otvorit će se opis i mjesto zbrinjavanja, te je potrebno provjeriti odnosi li se opis na vrstu otpada koju želite zbrinuti.
Sav otpad koji će se zbrinjavati u reciklažnom dvorištu zaprimat će se od ponedjeljka do petka od 08,00 do 15,00 sati, a subotom od 08,00 do 13,00 sati.
Podsjećamo korisnike da se otpad u reciklažno dvorište zaprima samo od građana – fizičkih osoba, uz predočenje osobne iskaznice ili uplatnice za odvoz otpada nositelja kućanstva.”

Mediji i njihova uloga u suvremenom društvu

U sklopu projekta “Centar za razvoj civilnog društva” održana je još jedna zanimljiva radionica, na kojoj je predavanje o medijskoj pismenosti održao prof. Ivan Tanta. Ovog puta s njim su bili i gosti – predavači: prof. novinarstva Zdravko Kedžo i komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

Bilo je riječi o utjecaju medija na slušatelje, gledatelje i čitatelje, a vrlo zanimljivo je bilo čuti što se preporuča roditeljima, bakama i djedama, koji imaju djecu i unuke, u pogledu praćenja medijskih sadržaja. Obrađana je i tema ” Višeekranska civilizacija mijenja granice između vanjskog i unutarnjeg”, podijeljeni su i savjeti novinarima kako informirati javnost o raznim događajima. Tako je naglašena površnost u odabiru i obradi teme, što je česta novinarska pogreška, potom se govorilo o bizarnom privlačenju javnosti, ali i potrošnji kao primarnoj ljudskoj potrebi.

Posebna je pozornost posvećena analizi medijskih sadržaja, a bilo je riječi i o korisnicima Interneta i onome što na njemu najviše čitaju i traže.
Na kraju radionice posvećena je posebna pozornost starijoj populaciji, koja je u današnje vrijeme sve više usamljena, broju starosne populacije u Hrvatskoj, te prednostima starosti.

Projekt “Centar za razvoj civilnog društva” provodi Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA). Partneri na projektu su Glumačka družina Đula, Društvo za sportsku rekreaciju Ogulin, Grad Ogulin i Pučko otvoreno učilište Ogulin. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

fb-share-icon

Comments are closed.