Vijesti 03.02.2021.

Comments are closed

Dodijeljeno 50 učeničkih i studentskih stipendija

U Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice, u srijedu je upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju s ogulinskim učenicima i studentima. Podsjećamo, gradonačelnik Dalibor Domitrović utvrdio je nedavno, za školsku i akademsku godinu 2020./2021., konačne rang-liste za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima, učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, onima slabijeg socijalnog stanja i studentima koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja.
Dodijeljeno je ukupno 50 stipendija, a, zbog poštivanja epidemioloških mjera, potpisivanje ugovora održano je prema ranije utvrđenom rasporedu.
Inače, sredstva za stipendiranje osigurana su u proračunu Grada Ogulina. Visina učeničke stipendije iznosi 700,00 kuna, dok za studente iznosi 1.000,00 kuna.

 

I Ogulinski poduzetnici prosvjedovali u Zagrebu

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu danas je održan prosvjed u organizaciji Udruge Glasa poduzetnika. Prema procjenama organizatora, okupilo se oko 5000 ljudi. Među njima bilo je i naših sugrađana, koji su na svojim profilima na društvenim mrežama prenjeli djelić atmosfere s održanog prosvjeda. Prosvjed je organiziran kako bi se vladajuće upozorilo na neujednačenost epidemioloških mjera i na nedovoljne gospodarske mjere za obrte i tvrtke pogođene koronakrizom. Svojim transparetima prosvjednici su jasno poručili premijeru Andreju Plenkoviću da im je dosta, te da žele raditi.

“Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvo. Mnogim poduzetnicima ukinuto je ustavno pravo na rad, bez ikakvog obeštećenja i naknade. Za razliku od mnogih europskih zemalja, Hrvatska nije napravila niti jedan korak kako bi se poduzetnici obeštetili. Ako se zabrani pravo na rad, to se treba adekvatno i nadoknaditi. Međutim, Vlada Republike Hrvatske kao da to ne želi shvatiti. Čak je i analiza našeg Ekonomskog savjeta pokazala da je prije posljednjeg lockdowna bilo ugroženo 7000 tvrtki koje bi ako propadnu, stvorile nedostatak od 3 milijarde kuna u državnom proračunu. Ponavljamo, time je bilo ugroženo najmanje 49 tisuća radnih mjesta i čak 9% BDP-a. S novim lockdownom te brojke su veće, a već je izgubljeno 11 000 radnih mjesta. Ako propadnu male i srednje tvrtke koje su stup gospodarstva, stvorit će se rupe u proračunu. Od čega Vlada Republike Hrvatske planira financirati zdravstvo, obrazovanje i sigurnost?
Poduzetnici brinu za zdravlje i poštuju odluke Vlade, čak i kad su one nelogične te diskriminatorne. No ova akcija je bolan krik kojim želimo reći: Vlado RH, zaboravila si na one koji te hrane!” – poručili su iz Udruge Glas poduzetnika uoči današnjeg prosvjeda.

Izašao prvi broj “Ogulinca”

Izišao je prvi broj tiskanog lista “Ogulinac”, koji će izlaziti u narednih godinu dana i bit će besplatan za naše sugrađane, a sve u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Nositelj projekta je Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti, a odlučili su krenuti s tiskanim izdanjem “Ogulinca” kako bi svi sadržaji, koji se objavljuju online, bili dostupni i sugrađanima koji nemaju mogućnost korištenja interneta i digitalnih tehnologija. Poseban naglasak stavljat će se  na ljude i događaje u našem gradu, a željeli bi više pisati i o problemima i životu naših starijih sugrađana.
Stoga, vas pozivaju  na suradnju. Možete predlagati  sugovornike i teme, možete javiti što biste željeli čitati i tako postati važan čimbenik u stvaranju “Ogulinca”.
Podjela besplatnih primjeraka “Ogulinca” danas prije podne održana je na Trgu Petra Stipetića, a list će izlaziti dva puta mjesečno, za vrijeme trajanja projekta.

 

Od 26 novih slučajeva zaraze niti jedan nije iz Ogulina

26 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji. Dobra je vijest da u među njima nije niti jedan novi slučaj iz Ogulina.
Od 20 novih slučajeva zaraze, koji su utvrđeni pomoću PCR testova, s područja grada Karlovca je najviše novooboljelih osoba, njih 15. Još 6 novooboljelih osoba otkriveno je brzim testovima za detekciju antigena. Karlovac, Duga Resa, Krnjak i Netretić imaju po 1 novooboljelu osobu, a u Bosiljevu su utvrđena 2 sslučaja zaraze.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo: 6503osoba (PCR testiranje) te 1393 osoba (brzi test za detekciju antigena).
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 30 COVID pozitivnh pacijenata (OB Ogulin-9, OB Karlovac-21). U posljednja 24 sata u OB Karlovac novoprimljene su 2 osobe, a iz te bolnice sa bolničkog liječenja otpuštene su 4 osobe. Ukupno je do sada iz bolnica Karlovačke županije otpušteno 618 COVID-19 bolesnika. Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivna pacijenta. Nije bilo preminulih osoba, a ukupno je od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije preminulo 273 COVID-19 bolesnika.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 251 osoba, a kršenja ove mjere nisu evidentirana.
Na terenu su i dalje inspektori Stožera civilne zaštite Karlovac. Na području grada Ozlja obišli su 3 caffe barova, 5 trgovina, te 7 uslužnih djelatnosti. Djelovali su i na području grada Karlovca, gdje su obišli 3 uslužne djelatnosti i 11 trgovina. Tom prilikom nisu utvrdili nepravilnosti.

Natalia Zielinska održala radionicu o pripremi EU projekata

Projekt Centar za razvoj civilnog društva nastavlja sa svojim aktivnostima. Tako je sinoć održana prva od četiri edukacije Modula 3. pod vodstvom stručne suradnice Natalie Zielinske, M.A.
Tema prve edukacije bila je Upravljanje projektnim ciklusom i priprema EU projekata, priprema projektne dokumentacije za fondove EU i nacionalne i lokalne izvore. Na temelju toga polaznici su mogli saznati informacije o EU projektima, te će, na kraju radionica, izraditi primjer vlastitog EU projekta.
Edukacija se i jučer održavala online preko platforme ZOOM. Ovaj put bilo je i najviše sudionika, dvadesetak, i to ne samo predstavnika ogulinskih udruga, već i iz Saborskog, Brinja, pa čak i Varaždina!
Svi koji žele sudjelovati u predstojećim radionicama mogu se obratiti na email adresu [email protected] kako bi dobili poveznicu za spajanje. Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stani Bjelajac iz Majskih Poljana Ogulinci i Vrgorčani sagradili privremenu kuću

Ono što su Stani Bjelajac ljudi iz Vrgorca i Vitunja kod Ogulina obećali, to su i ispunili. Stani Bjelajac iz Majskih Poljana Vrgorčani i Vitunjci su sagradili privremenu kuću u kojoj će biti smještena sa svojom strinom, snahom i unukama dok se kuća, koja je srušena u potresu ne sagradi.

Iako ju je zadesila tužna sudbina, optimizam nije napuštao Stanu koja je, kako je to znala reći, otvorila ‘hotel’ u kojem je častila prolaznike kavom, rakijom i sličnim što je dobivala od ljudi.

Podsjećamo, veseli Vitunjci postali su nedavno viralni hit, nakon što su se dobro našalili s predsjednikom Zoranom Milanovićem u Majskim Poljanama. Tu vijest prenjeli su gotovo svi mediji. Predsjednik je, podsjećamo, bio u obilasku potresom stradalog dijela Gline, a ovi majstori završavali su taman gradnju kuće bake Stane. Putevi su im se sreli u njenom “Hotelu Promaja”, nadstrešnici ispod koje Stana nadgleda radove i nudi namjernike kavom i rakijom.
Kuća je sad gotova, a Stana Bjelajac je presretna što je u ovoj nesreći imala sreću da joj pomognu takve ljudine. (Kaportal.hr)

fb-share-icon

Comments are closed.