Vijesti 02.04.2021.

Comments are closed

Ogulinski Stožer razmatrao epidemiološko stanje u Dječjem vrtiću “Bistrac”

Danas je, nakon dužeg vremena, održana sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Sjednicu je sazvao načelnik Stožera Daniel Vukelja, a održana je putem video konferencije. Kao glavna točka dnevnog reda nametnuo se prijedlog o privremenoj obustavi rada ogulinskog Dječjeg vrtića “Bistrac”.
Sjednici je nazočila ravnateljica vrtića Anita Domitrović, koja je nazočne izvijestila da je u vrtiću tijekom proteklih dana zabilježen veći broj asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom među mališanima. Posljedično odrazilo se to i na zaposlenike vrtića, od kojih je veći broj što u samoizolaciji što pozitivan na koronavirus. Oboljeli mališani na svu sreću imaju blage simptome, ali uslijed cijele situacije ne može se osigurati neometan rad vrtića, pa je ravnateljica Anita Domitrović predložila gradonačelniku Daliboru Domitroviću, kao predstavniku osnivača, da se rad vrtića obustavi na 14 dana.
Međutim, zaključeno je da će rad ogulinskog vrtića biti obustavljen od 6. travnja na 7 dana, a tu odluku je, po okončanju sjednice, donio gradonačelnik Dalibor Domitrović. Kako je navedeno, ovom odlukom Grad Ogulin želi smanjiti rizik širenja zaraze virusom COVID-19 na području Grada Ogulina. Slijedećeg petka održat će se nova sjednica ogulinskog Stožera, kada će, između ostalog, biti razmatrano stanje u ovoj gradskoj ustanovi. Sukladno tome, bit će donesena i nova odluka o nastavku rada vrtića.

Koliko je ozbiljna situacija u vrtiću govori i podatak kojeg je iznijela ravnateljica na sjednici. Naime, od 180 mališana koji pohađaju vrtić, danas je došao tek 21.

Između ostalog, na sjednici je direktorica SKG-a Sanja Tomić uputila molbu Stožeru da se razmisli o formiranju protokola postupanja s preminulim COVID pozitivnim osobama, koje iz bolnice preuzimaju djelatnici SKG-a. Kako je istakla, djelatnici za to ne posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu, pa samim time nisu niti zaštićeni od zaraze.

Slijedeća sjednica Stožera zakazana je za slijedeći petak, a, ukoliko bude potrebe, bit će sazvana i ranije.

 

U Ogulinu danas 20 novooboljelih, u županiji ukupno 154 nova slučaja

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 154 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Ogulinu je od toga zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.
PCR testovima zaraza je utvređna u ukupno 105 slučjeva u županiji. S područja grada Karlovca je 72 novooboljelih, Ogulina 11 Duge Rese 5, Ozlja 3, Draganić, Generalski Stol, Lasinja i Bosiljevo zabilježili su po 2 nova slučaja, a po 1 novi slučaj zaraze bilježe Slunj, Josipdol, Netretić, Cetingrad, Plaški i Rakovica.

Brzim testovima otkriveno je još 49 novooboljelih osoba. Od toga Karlovac bilježi 18 novih slučajeva, Duga Resa 11, Ogulin 9, Slunj 3, Netretić, Bosiljevo i Barilović po 2, a Generalski Stol i Vojnić po 1 novi slučaj zaraze.

Od 9 uzoraka poslanih na sekvencioniranje, kod njih 7 utvrđen je britanski soj virusa. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 706 osoba. Utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 86 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-26, OB Karlovac-58). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 19 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-6, OB Karlovac-13), a otpušteno je 6 osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac -3). Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac-2). Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 326 COVID pozitivnih osoba te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. U samoizolaciji/izolaciji se nalazi 1 liječnik, 6 medicinskih sestara/liječnika, 2 ostali zdravstveni djelatnik te 5 nezdravstvenih djelatnika.

Bilježimo značajan porast broja noćenja domaćih turista

Održana je online sjednica Turističke skupštine i Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Ogulina. Članovi Skupštine su prihvatili Izvješće o izvršenju Programa rada TZGO za 2020., Izvještaj Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Ogulina za 2020., kao i Izvještaj o izvršenom nadzoru nad radom i financijskim poslovanjem Turističke zajednice grada Ogulina za 2020.
Prezentirani su podaci o rastu ostvarenih turističkih noćenja i dolazaka za period do 2019. godine, kao i pad koji se dogodio u 2020. godini kao rezultat korona krize. Ostvareni pad je najviše izražen kod stranih dolazaka, što ukazuje na direktnu posljedicu pandemije. No, vidljiv je značajan porast broja ostvarenih noćenja domaćih turista u usporedbi sa 2019. Najveći udio ostvarenog prometa pripada mjesecima lipanj, srpanj i kolovoz, dok je najmanji bio u travnju kad je bio i lockdown, koji je direktno i pogodio ugostiteljsku djelatnost sa zabranama i ograničenjima poslovanja u nekoliko navrata. Ipak, vidiljv je produžetak boravka turista s 1,84 dana na 2,65 dana, što je svakako pozitivan trend. Također, značajan je porast broja postelja na ogulinskom području u 2020. godini, što ukazuje na pozitivni trend unatoč kriznoj godini.

Brojne aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu su na kraju bile ograničene, te tako i organizacija manifestacija. No, unatoč tomu, održan je jubilarni 15. Ogulinski festival bajke koji je kao jedna od rijetkih manifestacija koje su održane i odjeknuo je vrlo pozitivno među brojnim posjetiteljima. Sve je održano sukladno epidemiološkim mjerama. Ostale planirane manifestacije su također održane u manjem obimu, te su tako Ljeto u Ogulinu i Bajkoviti advent održani bez većih okupljanja. Završen je europski projekt Susret s rijekom, u kojem je Turistička zajednica grada Ogulina sudjelovala kao partner sa Gradom Ogulinom a koji kao rezultat ima obnovljen i uređen Park izviđača, to jest Đulin vrt.

Direktorica Turističkog ureda TZGO Sonja Drašković Dedić izrazila je zadovoljstvo i ponos radom ureda i djelatnica Aleksandre Kolić Puškarić i Petre Milanović u iznimno teškoj i izazovnoj godini, dok je gradonačelnik Dalibor Domitrović zahvalio svim članovima Skupštine i Vijeća na aktivnom sudjelovanju u vrijeme trajanja njegova mandata, te izrazio nadu da će surađivati i tijekom sljedećeg mandata, kako bi mogli zajednički završiti brojne započete projekte koji će svakako pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju te time i turističkoj ponudi grada.

Karlovačka županija dobiva postrojbu za nadzor provedbe epidemioloških mjera

Zbog suzbijanja širenja bolesti COVID 19, Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije donio je Odluku o formiranju Postrojbe za kontrolu i nadzor provođenja mjera. Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o sustavu civilne zaštite.
Pripadnici postrojbe će prilikom obilaska i nadzora imati dužnost predstaviti se kao pripadnici postrojbe. Ukoliko uoče nedostatke, upozoriti će na iste, odgovarati na upite predstavnika kontroliranih objekata, davati upute kako postupati radi usklađivanja eventualnih propusta sa važećim propisima i sl. Iz županijskog Stožera napominju da ovdje nije riječ o represivnom aparatu, niti će isti imati mogućnost kažnjavanja, već isključivo kontrole i nadzora kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja bolesti COVID-19.
Stožer CZ KŽ je u tu svrhu kontaktirao Udruge branitelja, zbog iskustva pripadnika istih, da Stožeru ponude osobe iz registra udruga branitelja. Udruge su se odazvale na molbu Stožera, te su svoje članove, umirovljene pripadnike Hrvatske vojske, policije, osobe sa iskustvom u zaštitarskim aktivnostima angažirale u Postrojbi za kontrolu i nadzor provođenja mjera Stožera CZ KŽ. Pripadnici postrojbe dobit će mobilizacijski nalog, sukladno Pravilniku o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga sustava civilne zaštite, te naknadu za obavljanje istoga.

Gradonačelnik Domitrović uputio uskrsnu čestitku

Povodom nadolazećeg Uskrsa, gradonačelnik Dalibor Domitrović je svim Ogulinkama i Ogulincima uputio prigodnu čestitku. U čestitci stoji:
“Drage moje sugrađanke i sugrađani,
Uskrs kao najveći kršćanski blagdan proslavimo ispunjeni mirom, vjerom i nadom, dijeleći radost Uskrsnuća sa svojim najmilijima u obiteljskom okruženju uz obilje ljubavi i zdravlja te da i dalje zajedno gradimo zajednicu u kojoj će biti lijepo živjeti.
U svoje osobno ime, u ime mojih zamjenika i suradnika, želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!
Vaš gradonačelnik, Dalibor Domitrović”

 

 

U nedjelju nam je 56. rođendan!

Ovogodišnji 56. rođendan Radio Ogulina poklopio se ove godine s najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom. Podsjećamo, 4. travnja prije 56 godina Radio Ogulin je službeno počeo emitirati svoj program. Stjepan Spoja tog je dana pročitao prve vijesti Radio Ogulina, a emitirane su iz Proca. Prvi pravi profesionalac, zaposlenik Radio Ogulina, bio je Josip Dubić.

Radio Ogulin je tu zbog svih vas – naših vjernih slušatelja, ali i zbog svih onih koji će to tek postati. Nastojimo vas prodobiti iz dana u dan, iz godine u godinu, osvježavanjem našeg programa i modernijim pristupom u radu. Radio Ogulin ima bogatu prošlost, prepunu uspona i padova, ali i godine ispunjene ljudskim sudbinama i radom s puno ljubavi. Brojni pojedinci, zaposlenici i suradnici, dali su kroz svih ovih 56 godina našeg postojanja i rada svoj nemjerljiv doprinos. Na taj način ispisali su našu povijest, na koju smo osobito ponosni.

Uloga i značaj lokalnog radija došla je posbeno do izražaja u krizama koje su pratile neke starije, ali, nažalost, prate i današnje generacije. Ova posljednja, koju je donijela epidemija koronavirusa uvelike se odrazila na naš rad. Bile su to i još uvijek su nove okolnosti iz kojih smo puno toga naučili. Pri tome imali smo na umu samo jedan cilj – da vi, naši slušatelji, dobijete točnu i pravodobnu informaciju.

Nažalost, i ovaj put epidemiološke okolnosti ne dozvoljavaju nam neko veliko slavlje, pa će naš rođendan proteći u uobičajenom radnom ritmu. Nadamo se da ćete sve naredne dane, mjesece i godine provesti u našem društvu, a mi ćemo predanim trudom i radom i dalje nastojati opravdati povjerenje koje ste nam ukazali.

Na Uskrsni ponedjeljak neće se odvoziti otpad

Iz ogulinskog SKG-a obavještavaju građane, korisnike usluga odvoza komunalnog otpada, da na Uskrsni ponedjeljak, 05. travnja, neće biti skupljanja i odvoza otpada na linijama koje su na rasporedu ponedjeljkom. Istog dana neće raditi reciklažno dvorište.
“Višak otpada kojeg će korisnici skupiti odvozit će se besplatno u dodatnim vrećama po redovnom rasporedu slijedećeg ponedjeljka. Zahvaljujemo na razumijevanju.” – poručuju iz SKG-a.

fb-share-icon

Comments are closed.