Vijesti 02.03.2021.

Comments are closed

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

U gradskoj upravi je u tijeku implementacija sustava lokalne riznice koja podrazumijeva ukidanje žiro računa proračunskih korisnika.

Proračunski korisnici Grada Ogulina su Javna vatrogasna postrojba Ogulin, Dječji vrtić „Bistrac“, Gradska knjižnica i čitaonica, Pučko otvoreno učilište, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i Zavičajni muzej Ogulin.

Nakon implementacije sustava svi vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika će se uplaćivati na račun Grada Ogulina, preko kojeg će se plaćati i sve obveze korisnika.

Implementacija je započela u 2020. godini kad su s 1. siječnjem proračunski korisnici Dječji vrtić „Bistrac“ i Javna vatrogasna postrojbe Ogulin ušli u sustav lokalne riznice. Od 1. siječnja 2021. godine proračunski korisnici Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin ušli su u sustav lokalne riznice.

Do potpune implementacije sustava lokalne riznice preostaju za integraciju još Pučko otvoreno učilište Ogulin i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Ovi korisnici će od 1. siječnja 2022. godine biti uključeni u sustav, nakon čega će svi proračunski korisnici Grada Ogulin poslovati preko jedinstvenog gradskog žiro računa.

Ciljevi uvođenja lokalne riznice su efikasnije upravljanje financijama, veća transparentnost trošenja proračunskih sredstava, bolja kontrola i nadzor nad korisnicima, potpuna integriranost i jednoobraznost računovodstvenih procesa te postizanje ušteda, na način da se izbjegava nepotrebno zadržavanja novca na posebnim računima, plaćanje kamata na pozajmljena sredstva, transakcijski troškovi prijenosa novca s računa na račun i slični troškovi.

Ušteđena sredstva Grad Ogulin može usmjeravati za druge namjene u svrhu poboljšanja kvalitete života svojih građana.

U Karlovačkoj županiji 35 novih slučajeva zaraze

35 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji. Novooboljelih osoba u Ogulinu nije bilo. 186 osoba podvrgnuto je PCR testiranju, a pristiglo je 26 pozitivnih nalaza. Najviše novooboljelih je iz Karlovca 20, Duga Resa bilježi 2, a Ozalj, Slunj, Draganić i Rakovica bilježe po 1 novi slučaj zaraze. Još 9 osoba je bilo pozitivno na brzim testovima za detekciju antigena. Od tog broja Karlovac i Duga Resa broje po 4 slučaja zaraze, dok je jedan novi slučaj zabilježen u Netretiću.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6856 osoba (PCR testiranje) i 1591 osoba (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 23 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-1, OB Karlovac-22). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (OB Karlovac), a otpuštene su 2 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata u OB Karlovac preminule su 2 osobe. Ukupno je u bolnicama Karlovačke županije do sada preminulo 284 COVID pozitivnih osoba. Broj mrtvozorenih COVID-19 pozitivnih osoba s današnjim danom je 29. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 367 osoba.

Inspekcija SCZ Karlovac izvršila je nadzor na području grada Karlovca. Obišli su 2 trgovine, te 6 ugostiteljskih objekata. Djelovali su i na području grada Ogulina, gdje su obišli 1 ugostiteljski objekt i 3 uslužne djelatnosti. Nepravilnosti nisu utvrđene.

U domovima za starije i nemoćne osobe, te obiteljskim domovima na području Karlovačke županije nema COVID pozitivnih osoba.

 

Epidemija ostavila traga na poslovanje ogulinskog Zavičajnog muzeja

Već godinu dana, uslijed epidemije koronavirusa, živimo u “novom normalnom”. Odrzilo se to uvelike na naše životne navike, ali i na poslovanje brojnih obrta, tvrtki, ali i javnih ustanova koje su u vlasništvu Grada Ogulina. Jedna od njih je i ogulinski Zavičajni muzej kojeg su tijekom prošle godine posjetila 2772 posjetitelja. Ta brojka je znatno manja nego 2019. godine, kada je naš Muzej posjetilo 7606 posjetitelja. Razlog ovom padu u broju posjeta leži u činjenici da je Zavičajni muzej bio prisljen zatvoriti svoja vrata za posjetitelje u nekoliko navrata, a temeljem odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite. Ipak, tijekom prošle godine Muzej je uprihodovao 17.875,00 kuna od prodaje ulaznica, te 3.351,00 kunu od prodaje suvenira.

Kako bi doskočili novonastalim okolnostima djelatnici Zavičajnog muzeja okrenuili su se virtulnim sadržajima, što se pokazalo kao pun pogodak. Glavnina sadržaja prezentirana je putem njihove web i Facebook stranice. Veliko zanimanje građani su iskazali za Virtualnu šetnju Zavičajnim muzejom, a u njoj je uživalo 70.300 posjetitelja. Odlični su i pokazatelji praćenosti muzejske Facebook stranice, na kojoj, između ostalog, objavljuju vrlo popularnu rubriku o crticama iz bogate povijesti ogulinskog kraja “Utorkom iz muzejskog arhiva”. Početkom travnja djelatnici su pokrenuli i novu muzejsku web rubriku pod nazivom “Muzejska priča mjeseca”. Osmišljena je tako da se svakog prvog dana u mjesecu objavljuju male muzejske priče vezane uz značajne povijesne događaje, osobe i druge teme vezane uz povijest našeg kraja.

Dodajmo ovome da su tijekom protekle godine djelatnici muzeja, između ostalog, prionuli i poslu sveobuhvatne revizije muzejske građe. Pronađeno je i popisano 536 predmeta, zahvaljujući kojima se javila potreba za forimranjem dvaju novih zbirki. Tako su krajem prošle godine oformljene Povijesna zbirka, te Zbirka obrta i tehničkih predmeta.

Nadamo se da će epidemiji doći kraj, te da ćemo uskoro moći neometano uživati u izložbama, radionicama i ostalim sadržajima koje obično nudi ogulinski Zavičajni muzej.

 

Pučko učilište odraslima nudi besplatan program osnovnog obrazovanja

Pučko otvoreno učilište Ogulin pokreće besplatan program osnovnog obrazovanja odraslih. Naime, svake godine se u Državnom proračunu osiguravaju sredstva za financiranje polaznika u programu osnovnog obrazovanja odraslih. Što znači da je za polaznike završavanje osnovnog obrazovanja besplatno. Polaznici uključeni u projekt opismenjavanja mogu besplatno završiti i program osposobljavanja za jednostavnija zanimanja.
Polaznici će steći opća teorijska znanja i vještine iz svih područja osnovnog obrazovanja (1. do 8. razred), stručna znanja i vještine iz pojedinog programa osposobljavanja za jednostavnije zanimanje te osnovna znanja i vještine informatičke pismenosti i sporazumijevanja na stranom jeziku (engleski).

Osnovno obrazovanje podijeljeno je u VI obrazovnih razdoblja (I. obrazovno razdoblje čine 1. i 2. razred; II. obrazovno razdoblje čine 3. i 4. razred, a III. do VI. obrazovno razdoblje odgovara razredima od 5. do 8.). Polaznici se upisuju u pojedino obrazovno razdoblje na temelju završenog razreda u prethodnom obrazovanju. Pravo na upis u viši razred imaju oni polaznici koji su u propisanom roku odslušali i položili sve ispite.

Usporedo sa završavanjem osnovnog obrazovanja, polaznici mogu u V. i VI. obrazovnom razdoblju upisati i stručno osposobljavanje za jednostavnije zanimanje, za što dobivaju Uvjerenje o osposobljavanju za odabrano zanimanje.
Što se tiče trajanja programa, po obrazovnom razdoblju on traje minimalno 18 tjedana. U jednoj školskoj godini polaznici mogu završiti dva obrazovna razdoblja. Programi osposobljavanja za jednostavna zanimanja traju od 2 do 4 mjeseca.

Uvjet za upis je da ste navršili 15 godina života, a potrebni su vam slijedeći dokumenti:
– Svjedodžba zadnjeg završenog razreda osnovne škole
– Domovnica
– Rodni list

Za više informacija obratite se putem elektronske pošte na adresu [email protected] ili putem telefona na broj +385 47 522 257.

fb-share-icon

Comments are closed.