Vijesti 02.02.2021.

Comments are closed

Inicijativa pokrenuta u prosincu 2019. urodila je plodom – HZMO o sada radi svaki radni dan

Gradski vijećnik Momir Jakšić duže je vrijeme isticao i upozoravao na važnost i nužnost osiguravanja rada ogulinske Ispostave HZMO-a. I gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića zamolio je da se založi za trajno rješavanje statusa ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Ogulinu. Domitrović je to i učinio, te zajedno sa načelnicima općina Josipol, Plaški, Saborsko i Tounj, pokrenuo inicijativu da se u Ispostavi Ogulin rad organizira tako da se, nakon odlaska zaposlenice u mirovinu, osigura trajno zaposlenje novog radnika s punim radnim vremenom. To je, po svima, bilo neophodno, jer Ispostava Ogulin obavlja poslove za oko 22 tisuće stanovnika Ogulina i okolnih općina.

Više od godinu dana Ogulinci i ostali građani koji trebaju usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, čekali su taj dan. On je osvanuo jučer. Naime, ispostava u Ogulinu proradila je u ponedjeljak, a građanima će biti dostupna svih pet radnih dana u tjednu, za razliku od dosadašnja dva, kada je poslove u Ogulinu obavljao službenik iz Karlovca.

Već drugog radnog dana pokazalo se da je ovakvu odluku trebalo donijeti mnogo ranije, jer je velik broj onih koji moraju rješavati svoja prava vezana uz mirovinsko osiguranje, doplatak na djecu i druge usluge.

Momir Jakšić kaže da mu je drago zbog svega, jer je i životno i emotivno vezan za ovu službu. Da se to nije dogodilo, bio bi, kaže, organizirao potpisivanje peticije građana Ogulina i okolnih općina, o čemu je već bilo razgovora i dogovora. (Ogportal.com/ROg)

 

Milan Stipetić je novi zapovjednik JVP Ogulin

Nedavno je raspisan natječaj za zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, s obzirom da je dosadašnji zapovjednik Marinko Turkalj, otišao u mirovinu.
Kako doznajemo, na natječaj su pristigle tri zamolbe, a odlučeno je da novi zapovjednik bude Milan Stipetić, dugogodišnji zaposlenik JVP-a i dosadašnji zamjenik zapovjednika.
Vatrogasno vijeće JVP Ogulin predložilo je gradonačelniku Daliboru Domitroviću upravo Milana Stipetića, jer je razvidno da ispunjava sve uvjete iz natječaja, utvrđeno je da ima sve potrebne kvalifikacije i dugogodišnje iskustvo, koje može pridonijeti daljnjem razvoju, modernizaciji i unapređenju rada JVP. Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković također je dao suglasnost na imenovanje Milana Stipetića, pa gradonačelniku vjerojatno nije bilo teško potpisati rješenje o imenovanju.

Podsjetimo, JVP Ogulin djeluje na području grada Ogulina, a po potrebi i na području susjednih općina: Josipdol , Plaški , Saborsko i Tounj. Područje djelovanja je vrlo veliko oko 1077 km² . Teren je zapušten i jednim dijelom kontaminiran minsko eksplozivnim sredstvima, a to otežava gašenje požara otvorenog prostora i dovodi u veliku opasnost vatrogasce prilikom gašenja požara otvorenog prostora.
Sjedište postrojbe nalazi se u samom centru grada Ogulina u ulici Bernandina Frankopana 18.
U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Ogulin uposleno je 23-oje ljudi.

 

Donijeta Odluka o proglašenju prirodne nepogode – potresa za Karlovačku županiju

U ponedjeljak je donijeta Odluka o proglašenju prirodne nepogode – potresa za područje Karlovačke županije.
U Odluci stoji da se prirodna nepogoda – potres proglašava na području gradova Karlovca, Ozlja i Slunja te općina Lasinja, Barilović, Krnjak, Ribnik, Vojnić, Kamanje i Draganić u kojim je nanesena velika materijalna šteta na stambenim, gospodarskim, kulturnim i drugim javnim objektima, uzrokovana potresom od dana 29. prosinca 2020. godine.
Sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/2019) ovim se obvezuju gradska/općinska povjerenstva unijeti prve procjene štete i Registar šteta, u zakonom propisanom roku. Područje Grada Ogulina nije na popisu gradova i općina na koje se ova odluka odnosi, jer razmjeri štete od potresa na ogulinskom području nisu bili toliko veliki da bi zadovoljili zakonom određene uvjete.
Odluka je stupila na snagu danom donošenja, odnosno od 1. veljače 2021. godine.

Ogulin bez novooboljelih

U Ogulinu u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Međutim u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je ukupno 14 novih slučaja zaraze koronavirusom.
PCR testiranju u cijeloj županiji pristupila je 171 osoba, a utvrđeno je 7 novih slučaja zaraze. S područja grada Karlovca su 3 osobe, Duge Rese i Vojnića po 1, te iz Draganića 2 novooboljele osobe. Još 7 novooboljelih osoba utvrđeno je brzim testovima za detekciju antigena. Od toga je 6 osoba iz Karlovca, te iz Vojnića 1 osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo: 6483 osoba (PCR testiranje), te 1387 osoba (brzi test za detekciju antigena).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 32 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-9, OB Karlovac-23). Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nije bilo novoprimljenih osoba, dok je 5 osoba otpušteno ( OB Ogulin-2, OB Karlovac-3). Nije bilo preminulih osoba.

U samoizolaciji/izolaciji se nalazi 1 liječnik (SB Duga Resa), 4 medicinskih sestara/tehničara (1-OB Ogulin, 2 -SB Duga Resa, 1-OB Karlovac), 1 zdravstveni djelatnik (OB Karlovac), 2 nezdravstvena djelatnika (OB Ogulin).
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 290 osoba, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.

Inspekcija Stožera civilne zaštite Karlovac na području grada Duga Rese obišla je 10 caffe barova i 1 teretanu. Djelovali su i na području grada Karlovca, gdje su obišli 41 caffe bar i 3 teretane. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti, jer ovi obrti ne posluju.

Znate li kada je izgrađen most preko “Vražjeg prelaza”?!

U zanimljivoj rubrici ogulinskog Zavičajnog muzeja “Utorkom iz muzejskog arhiva” danas djelatnici donose priču o gradnji mosta preko “Vražjeg prelaza”.
Kako su naveli, početkom 20. stoljeća započela je borba stanovnika Prapuća da se sagradi most preko „Vražjeg prelaza“. Izgradnjom mosta preko rijeke Dobre stanovnicima Prapuća bi se olakšao pristup oranicama, livadama i šumi na drugoj strani obale. Tadašnji obnašatelji vlasti nisu imali sluha za njihove probleme, sve do 1932. godine, kada je, zahvaljujući ponajviše novčanim prilozima Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Josip te prilozima samih građana, most napokon izgrađen. Gradio ga je poduzetnik Josip Marković iz Prapuća.
Nastojanja mještana Prapuća da dobiju svoj most zabilježena su i u Glasu Hrvata već 1923. i 1924. godine. Na Facebook stranici Muzeja možete pronaći i fotografju koja prikazuje posvetu mosta 16. srpnja 1933. godine.

Podsjećamo, djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin u rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” svakog tjedna iz zaborava otrgnu jednu od zanimljivih crtica iz bogate povijesti ogulinskog kraja. Rubriku možete pratiti na njihovoj internetskoj i Facebook stranici.

fb-share-icon

Comments are closed.