Vijesti 01.12.2020.

Comments are closed

Ogulinska bolnica u potpunosti postala COVID bolnica

U Karlovcu je danas održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Uvodno smo doznali da je u protekla 24 sata evidentirano 60 novih slučajeva zaraze na području županije, od čega su 7 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od preostala 53 slučaja, s područja grada Karlovca je 38 osoba, Duge Rese 7, Ogulina 1, Ozlja 5, te Vojnića 2 osobe.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 3285 osoba, a od početka epidemije od koronavirusa preminule su 92 osobe.

Na Covid odjelu ogulinske bolnice leži 19 pacijenata. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 60 djelatnika bolnice, od čega je 8 liječnika. Nakon održanog zajedničkog sastanka ravnatelja bolnica u županiji, donesena je odluka da se svi COVID negativni pacijenti ogulinske bolnice prebace u karlovačku i dugorešku bolnicu, s ciljem da se ogulinska bolnica rastereti i u potpunosti postane COVID bolnica. Rečeno je da je ogulinska bolnica u potpunosti spremna preuzeti tu ulogu. Tijekom dana bit će odrađeno proširenje kapaciteta za prijam pozitivnih pacijenata u ogulinsku bolnicu.

Karlovačka bolnica je dosegla maksimalni kapacitet za prijam pozitivnih pacijenata, a u njoj leži 59 zaraženih pacijenata. U protekla 24 sata tamo je primljen, do sada, najveći broj pozitivnih pacijenata u jednom danu, njih 11.

Danas je u županiju stiglo 2000 antigenskih testova, za što je novac osigurala Karlovačka županija. Oni će se koristiti u bolnicama, ali od 3. prosinca ta vrsta testiranja provodit će se i u nekoliko gradova u županiji, između ostalog i u Ogulinu. U našem gradu antigenska testiranja obavljat će se radnim danom, u HGSS Stanici Ogulin, u vremenu od 13 do 14 i 30 sati. Dnevno će na ovaj način biti u Ogulinu testirano 30 osoba. Cilj uvođenja ove vrste testova je rasterećenje mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Načelnica županijskog Stožera Vesna Hajsan Dolinar uputila je apel građanima Karlovačke županije: “Pridržavajte se mjera koje je uveo nacionalni Stožer kako bi 21. prosinca imali uvjete za otpuštanje mjera u našoj županiji. Zato je potrebna odgovornost svih stanovnika naše županije. Zaraženi nemojte skrivati kontakte, jer riskiramo da nam se mjere produlje unedogled!”.

Inače, u školama na području županije i dalje se ostaje kod nastave u fizičkom obliku, iako se bilježi rast slučajeva zaraze u srednjim školama. Ukoliko dođe do pogoršanja stanja u nekom od razrednih odjela, u dogovoru s ravnateljima, razmotrit će se uvođenje online nastave za takve odjele.

Tijekom tiskovne doznali smo i da u ustanovama socijalne skrbi na području županije danas imamo 42 aktivna slučaja zaraze.

 

Ogulinski liječnici upozoravaju na ozbiljnost situacije

Iz Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, iz ureda ravnatelja Josipa Zorka, stiglo nam je priopćenje, koje objavljujemo u cjelosti:

“Obzirom da smo uočili uznemirujuće povećanje broja pozitivnih nalaza briseva na Covid 19 izdajemo slijedeće priopćenje:
Posljednjih tjedan dana izuzetno je povećan broj uzetih briseva na Covid 19. Sa dvadesetak briseva dnevno sada smo došli na više od 60 briseva pacijenata iz Ogulina i okolice. Brisevi se osim radnim danom uzimaju i subotom i nedjeljom. U početku smo imali nekoliko pozitivnih nalaza, sada svakoga dana više od 50% nalaza dolazi pozitivno. Radi se o pacijentima svih dobnih skupina.

Kao što je poznato, otvoren je i Covid odjel na kojemu smo imali 18 kreveta, reorganizacijom prostora sada imamo 26 kreveta. Popunjenost odjela je oko 80%. Do sada su sa Covid odjela otpuštena 94 pacijenta od kojih 18 sa smrtnim ishodom. Trenutno je na Covid odjelu hospitalizirano 17 pacijenata sa teškim upalama pluća koje zahtijevaju liječenje visokim protocima kisika te kombiniranom antibiotskom i drugom terapijom. Među njima ima i nekoliko pacijenata mlađih dobnih skupina.

Time želimo ukazati na ozbiljnost situacije. Prateći izuzetno visok broj zaraženih, očekujemo povećan broj hospitalizacija te smo osigurali još dodatnih 18 kreveta na Covid II odjelu te ćemo po potrebi osigurati i dodatne kapacitete.

Bolničko osoblje je kao što je poznato 8 puta izloženije mogućnosti zaraze od ostale populacije. Kao i u drugim bolničkim ustanovama, i kod nas je svakodnevno velik broj djelatnika u izolaciji, jedan dio je i pozitivan na Covid 19. To nam otežava svakodnevni rad, osoblje koje radi je u ubrzanim smjenama, a smanjena nam je i mogućnost obavljanja „hladnog” bolničkog programa.

Obzirom na gore navedeno, građanima našega grada i okolice upućujemo upozorenje da je situacija u našeg gradu po pitanju novozaraženih osoba vrlo nepovoljna te iziskuje krajnju ozbiljnost, u potpunosti provođenje i poštivanje mjera koje izdaju nacionalni i regionalni stožer.

Ako se broj novozaraženih i trenutno pozitivnih bolesnika obzirom na broj stanovnika grada i okolice usporedi sa Zagrebom i drugim gradovima, dolazimo do podatka da smo trenutno u vrlo nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Upozoravamo da bolnica nije iz tehničkih razloga u mogućnosti uzimati i slati više od 60 briseva dnevno, a upozoravamo da se nalazi brisa ponekad čekaju više od 24 sata. Kao neophodnu mjeru predlažemo i brze testove koji se planiraju raditi u sklopu primarne zdravstvene zaštite za pacijente koji imaju simptome Covid 19 bolesti. Time bi se donekle ubrzalo izdvajanje pozitivnih bolesnika.

Bolnički liječnici, medicinske sestre i ostalo bolničko osoblje stoga upućuje upozorenje građanima našeg grada i okolice na novonastalu situaciju, te molimo za strogo poštivanje mjera, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je u našoj moći za dobrobit naših pacijenata.

Liječnici OBBBDR Ogulin”

 

Radovi na novom vrtiću i zgradi DVD-a Turkovići napreduju

Radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića i zgrade DVD-a Turkovići napreduju prema planu. Do sada nikakvih bitnih problema ili zastoja u provedbi nije bilo. Radove na oba projekta izvodi tvrtka Montel d.o.o. koja se, prema informacijama iz gradske uprave, pokazala kao odličan partner pri realizaciji projekata. Prema informacijama iz gradske uprave ova tvrtka na oba projekta iznimno profesionalno odrađuje posao.
Na oba projekta radovi rekonstrukcije samih zgrada su gotovo dovršeni i u tijeku je uređenje okoliša.

Iako ulazimo u razdoblje loših vremenskih uvjeta, što se tiče ove vrste radova, ova činjenica je bila predviđena prilikom planiranja dinamike realizacije projekata stoga neće utjecati na konačan rok dovršetka radova.
Za dječji vrtić je to svibanj 2021. godine, a za DVD Turkovići siječanj 2021. godine.

 

Grad Ogulin sprema poklon pakete najmlađima za Sv. Nikolu

Grad Ogulin neće niti ove godine zaboraviti na najmlađe sugrađane. Unatoč činjenici da im je epidemija koronavirusa poremetila dobar dio planova za ovogodišnji Bajkoviti advent, Grad Ogulin je osigurao sredstva za dar mališanima povodom blagdana Sv. Nikole. Mališani će dobiti poklon pakete u kojima će, osim slatkišta i grickalica, biti i karta za posjet Ivaninoj kući bajke, koja će se moći iskoristiti do kraja veljače. Kako doznajemo iz gradske uprave, trenutno je u tijeku prikupljanje ponuda za nabavu poklon paketa, a ove godine bit će ih podijeljeno ukupno 741. Za predškolsku djecu bit će kupljen 261 paket, a za učenike od 1.-4. razreda ogulinskih osnovnih škola bit će osigurano 480 paketa.

Zbog okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusa, pokloni će biti predani ogulinskim osnovnim školama, kao i Dječjem vrtiću “Bistrac”, a učitelji i odgajatelji će se pobrinuti da oni stignu u prave ruke.

Ukupan iznos sredstava koji će biti izdvojen za ovu namjenu bit će poznat nakon okončanja postupka prikupljanja ponuda i nabave paketa za mališane.

 

Nova uloga filmskih rola

I ove su godine zaposlenici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin na Trgu Petra Stipetića postavili Adventski kalendar, i to u obliku posebne Božićne jelke. Jelka je izrađena od preostalih starih filmskih rola iz ogulinskog kina i svaki dan do Božića ukrasit će ju jedna nova poruka, citat iz filmova, a možda i poneka želja.
Jedna od njih je sigurno ta da iduće godine konačno dobijemo kino.
Napomenimo i to da su se u ukrašavanje našeg grada uključile i vrijedne članice ogulinske Udruge žena. Tijekom protekla dva tjedna članice udruge su zajedno sa svojim obiteljima izrađivale zvjezdice, zvončiće i kuglice od špage, koje su korištene za ukrašavanje. Još jednom su dokazale da mašti i kreativnosti nema kraja, a u plodovima njhovog truda i rada sada svi uživamo.

 

 

Sutra će raditi samo zeleni dio tržnice

Sutra u našem gradu neće biti održan tradicionalan sajam u svom punom obimu, već će sa radom nastaviti samo zelena tržnica.
Iz ogulinskog SKG-a podsjećaju da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid – 19 putem okupljanja.
Navedenom Odlukom, između ostalog, obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.
Za održavanje tradicionalnog tjednog sajma u Ogulinu, koji se održava srijedom, to znači zabranu prodaje svih drugih sadržaja osim prehrambenih.
Dakle, od sutra, 02. prosinca 2020.g., sa radom nastavlja samo zelena tržnica.

fb-share-icon

Comments are closed.