Vijesti 01.04.2021.

Comments are closed

Đulin vrt zabljesnuo novim sjajem

Krajem ožujka okončana je i provedba projekta „Susret s rijekom“ koji je za cilj imao doprinijeti održivom korištenju prirodnih resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije. Naglasak je stavljen i na povećanje turističke privlačnosti ovih područja te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti njihova očuvanja.

Nositelj projekta bila je Karlovačka županija, a partneri, uz Grad Ogulin i Turističku zajednicu Grada Ogulina, su bili i gradovi Karlovac i Ozalj, Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova razvojna agencija Karlovačke županije i TZ Grada Ozlja.

U Ogulinu je projekt proveden na području Đulinog ponora, točnije u Parku izviđača. Zadaće Grada Ogulina odnosile su se na izradu projektno tehničke dokumentacije, elaborata multimedijskog rješenja, izradu dizajnerskog rješenja ograde i opreme sjenica, izgradnju NATURA 2000 interpretacijskog centra na otvorenom „Đulin vrt“, izradu i montažu ograde i opreme za sjenicu, izgradnju poluamfiteatra „Đulin vrt“, uzemljenje i zaštitu od munje građevine poluamfiteatra.
Turistička zajednica Grada Ogulina bila je zadužena za postavljanje mobilnog interpretacijskog centra, multimedijsku opremu za prikaz edukativnih sadržaja (VR, hologram i podna projekcija), opremu za video nadzor i zaštitu objekata MIC-a i sustav za brojanje posjetitelja te informativno edukativni panoe i postavljanje turističke signalizacije.

Za realizaciju dijela projekta koji se odnosio na Ogulin uloženo je 2.000.000,00 kuna, od čega je 95% sufinancirano sredstvima EU fondova kroz projekt “Susret s rijekom”, a ostatak je financirao Grad Ogulin. Poseban naglasak stavljen je na način prezentacije edukativnih sadržaja, osobito kroz korištenje IKT tehnologije putem mobilnog interpretacijskog centra i multimedijskih sadržaja. Tako je “Đulin vrt” zabljesnuo u svom novom sjaju, a, osim brojnih Ogulinaca, u njemu će imati priliku uživati i brojni turisti koji posjećuju naš grad.

 

U Ogulinu danas 32 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Povećao se i broj novooboljelih u Ogulinu, pa su tako u protekla 24 sata zabilježena ukupno 32 nova slučaja zaraze.
Iz županijskog Stožera javljaju da su na području Karlovačke županije, PCR testiranjem, utvrđena ukupno 73  nova slučaja  zaraze koronavirusom. Od toga su s područja grada Karlovca 42 novooboljele osobe, Ogulina 15, Vojnića i Netretića po 3, Ozlja i Generalskog Stopa po 2 osobe, dok je po 1 novi lučaj zabilježen u Dugoj Resi, Draganiću, Josipdolu, Lasinji i Žakanju.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 8176 osoba (PCR).
Pomoću brzih testova zaraza je otkrivena kod još 63 osobe. Od toga je Karlovac zabilježio 28 novooboljelih, Duga Resa 16, Ogulin 17, te Josipdol i Netretić po 1 novooboljelu osobu.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalaze 702 osobe.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 76 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-23, OB Karlovac-53). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-6), a otpuštena je 1 osoba(OB Ogulin). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 3 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). Riječ je ženskoj osobi 1939. godište i muškim osobama 1957. godište i 1939.godište. Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 324 COVID pozitivnih osoba te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozorinika. U samoizolaciji/izolaciji se u bolnicama Karlovačke županije nalazi 1 liječnik, 6 medicinskih sestara/liječnika, 1 ostali zdravstveni djelatnik te 6 nezdravstvenih djelatnika.

Stanje u školama na dan – srijeda, 1.4.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 41
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 23
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 331
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 22
Broj razrednih odjela u samoizol: 14

Broj pozitivnih učenika SŠ: 30
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 263
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 16
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 12

U odnosu na srijedu :
u OŠ: 6 pozitivnih učenika više i 3 više zaposlenika
u SŠ: 11 pozitivnih učenika manje i 3 manje zaposlenika

 

Vesna Hajsan Dolinar HDZ-ova je kandidatkinja za zamjenicu župana Karlovačke županije

HDZ Karlovačke županije potvrdio je Vesnu Hajsan Dolinar kao kandidatkinju za zamjnicu župana Karlovačke županije. Doznali smo to iz priopćenja županijskog HDZ-a, u kojem navode:

“Na 4.sjednici ŽO HDZ-a Karlovačke županije (mrežnoj/online) , na prijedlog Predsjedništva HDZ-a Karlovačke županije,jednoglasnom odlukom svih članova županijskog odbora potvrđena je gospođa Vesna Hajsan Dolinar kao kandidatkinja za zamjenicu župana Karlovačke županije.

Vesna Hajsan Dolinar aktualna je zamjenica župana Karlovačke županije čiji kvalitetan i stručan rad na brojnim projektima prepoznaju i njeni kolege, ravnatelji školskih i zdravstvenih ustanova i brojni drugi s kojima surađuje.

Zajedno sa županicom Karlovačke županije i kandidatkinjom HDZ-a za županicu Martinom Furdek-Hajdin sudjelovala je u provedbi brojnih projekata za dobrobit svih stanovnika Karlovačke županije. Od 2017.godine do danas završeno je 62 projekta u području odgoja i obrazovanja, vrijednosti 47 milijuna kuna. Također, Karlovačka županija je u razdoblju od 2017. do 2021. godine, u okviru 14 zdravstvenih ustanova završila 22 velika projekta vrijednosti 167 milijuna kuna, a u tijeku provedbe je 14 projekata ukupne vrijednosti 82 milijuna kuna. Vesna Hajsan Dolinar aktualna je predsjednica OO HDZ-a općine Žakanje gdje se istaknula humanitarnim radom i brojnim akcijama. Jednoglasna odluka članova Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije za ponovnu kandidaturu aktualne županice Martine Furdek – Hajdin i aktualne zamjenice županice Vesne Hajsan Dolinar pokazatelj su kvalitetnog rada na terenu, prepoznatljivosti u svim sferama društva kao i vjere da će Karlovačku županiju nastaviti voditi stručan i odgovoran tim, kakvog županija zaslužuje.”

Danas je 3. rođendan Zavičajnog muzeja Ogulin

Upravo danas ogulinski Zavičajni muzej slavi svoj 3. rođendan. Ne radi se o prvotravanjskoj šali. Naime, na današnji dan prije 3 godine Zavičajni muzej izvdvojen je iz sastava Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, te od tada djeluje kao potpuno samostalna ustanova. Kako doznajemo od ravnateljice Ane Krznarić, rođendanskog slavlja danas nema, a sve zbog okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusa. Dan u ovoj gradskoj ustanovi protječe u izvršanju redovitih zadaća.

Epidemija je tijekom protekle godine uvelike utjecala na rad ove gradske ustanove. Tako je lani zabilježen manji broj posjetitelja, a zaposlenici muzeja okrenuli su se uvođenju digitalnih tehnologija pomću kojih publici nastoje približiti stalan muzejski postav. Urodilo je to odličnom posjećenošću njihove web i Facebook stranice, na kojima redovno, između ostalog objavljuju, razne crtice iz bogate povijesti ogulinskog kraja. Ne treba zaboraviti da je ogulinskim Zavičajnim muzejem moguće prošetati i virtualnim putem, što je jedna od odlično prihvaćenih novina u radu ove ustanove.

Unatoč cijeloj ovoj situaciji s epidemijom koja ne jenjeva, prema riječima ravnateljice Krznarić, ogulinski muzej bilježi u prva tri mjeseca ove godine dobru posjećenost.

“U razdoblju od 01.01. do 31.03.2020. godine Muzej je posjetilo 235 pojedinačnih posjetitelja, plus još 1 105 posjetitelja za Noć muzeja i radionice “Zanimanja 21. stoljeća”. U istom razdoblju ove godine Muzej bilježi značajan porast pojedinačnih posjetitelja, kojih je bilo 375, no ne zaboravimo da je ove godine Noć muzeja održana u virtualnom obliku pa tu značajnu brojku posjetitelja nemamo. Ipak, veseli i ohrabruje broj pojedinačnih posjetitelja, te se nadamo da će on rasti s toplijim vremenom.” – kazala nam je ravnateljica Ana Krznarić.

Ovim putem zaposlenicima Muzeja upućujemo naše čestitke, te im želimo puno uspjeha u njihovom daljnjem radu.

Veliki je četvrtak

Danas je Veliki četvrtak. Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje.
Na Veliki četvrtak Crkva se spominje ustanovljenja euharistije na Kristovoj Posljednjoj večeri. Prema vjerovanju, time je želio trajno ostati s nama pod posvećenim prilikama kruha i vina. Crkva svakodnevno obnavlja Kristov prinos misnim slavljem koje je nekrvna Kristova žrtva, spomen njegove smrti i uskrsnuća. Taj dan slavi se i kao ustanovljenje sakramenta svećeničkog reda na temelju Isusova pranja nogu apostolima, kao iskaza služenja i ljubavi.

Sutra je Veliki petak. Jedini je to dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi. To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo, kako bi se u svjetlu Božje Riječi i dojmljivom liturgijom spomenula Kristovih patnji.

Svi katolički vjernici na Veliki petak od 18 do 60 godina poste, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. Na Veliki petak, dakle, obično se jede riba, poglavito u primorskim krajevima, a u sjevernoj Hrvatskoj grah, suho voće, kompoti, štrudl od sira te tijesto s orasima i makom. U ranijim razdobljima ljudi su pili i čašu crnoga vina kao uspomenu na prolivenu Kristovu krv.
Velika subota obilježena je dubokom tišinom. Crkve su ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja, a velika se važnost pridaje pristupanju sakramentu pomirenja.
Velika subota završava Vazmenim bdijenjem koje uvodi u nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanu u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva grijehu i smrti.
Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi. Ove godine Uskrs će proteći u specifičnim okolnostima, kojima već mjesecima kumuje epidemija koronavirusa.

fb-share-icon

Comments are closed.