Vijesti 01.02.2021.

Comments are closed

Održan sastanak ogulinskog Ceha ugostitelja s gradonačelnikom Domitrovićem

Na zahtjev Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Ogulin, održan je sastanak sa predstavnicima Ceha i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, zamjenikom gradonačelnika Danielom Vukeljom i voditeljem Odsjeka za gospodarstvo i EU fondove Mladenom Stipetićem.

Uime Ceha ugostitelja sastanku su nazočili predsjednik Dalibor Turkalj i obrtnici – ugostitelji: Gordana Petrušić, Božica Žanić, Marijan Gračanin i Antonio Vrankić. Sastanak se održao u velikoj sali Gradske knjižnice, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
S obzirom da je zahtjevna epidemiološka situacija najviše pogodila ugostiteljske objekte koji su Odlukom Stožera civilne zaštite RH morali zatvoriti već drugi puta u 2020. godini svoje obrte i još su zatvoreni, a što se snažno odrazilo na njihovo poslovanje i život općenito, predsjednik Ceha ugostitelja Dalibor Turkalj je iznio nekoliko prijedloga koje bi Grad Ogulin mogao prihvatiti, a u okviru svojih financijskih mogućnosti prema donesenom Financijom planu.

Predsjednik navodi da ove mjere zabrane već dugo traju te da će neki obrti morati i trajno zatvoriti svoje poslovanje. Pohvalio je zalaganje Mladena Stipetića koji je pismenim očitovanjem Udruženju naveo mjere koje je Grad poduzeo prema obrtnicima i poduzetnicima, uz napomenu da na upite načelnika općina Plaški, Saborsko, Josipdol i Tounj, Udruženje nije dobilo nikakav odgovor po pitanju što je njihova općina poduzela za pomoć obrtnicima.
Dalibor Turkalj predlaže slijedeće mjere: oslobođenje plaćanja komunalne naknade i odvoza smeća, jer obrti ni ne koriste te usluge, oslobođenje plaćanja poreza na korištenje javnih površina u vlasništvu Grada, te oslobođenje plaćanja spomeničke rente dok obrti ne rade.
Dalibor Domitrović naveo je da on kao gradonačelnik maksimalno ulaže napore i bori se da ojača gospodarstvo u našem Gradu, a prije pola godine je formiran i Odsjek za gospodarstvo i EU fondove, kako bi lokalna samouprava mogla izaći u susret i pomoći svim obrtnicima i poduzetnicima u ovim uvjetima otežanog rada u mjerama koje su pod njihovom ingerencijom.

Nakon duže rasprave, dogovoreno je da obrtnici mogu očekivati prema zakonskim okvirima olakšice u 2021. godini i to u pogledu plaćanja poreza na potrošnju, spomeničkoj renti i plaćanju poreza na korištenje javnih površina. Konkretne mjere će se iznijeti unutar mjesec dana nakon konzultacija sa mjerodavnim službama, te će obrtnici biti obaviješteni o tome putem društvenih mreža Udruženja.
Na sastanku je također dogovoreno da će Grad Ogulin kod donošenja Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu, kao i potporama mjera COVID-a, napraviti korekcije kako bi što više obrtnika moglo aplicirati te mjere, a koje će se provoditi tijekom cijele godine.
Na kraju, donesen je zaključak da ubuduće komunikacija između Grada i Udruženja bude češća, da su sastanci ovakvog tipa potrebni i konstruktivni. Grad će nastojati i dalje svojim planiranim projektima omogućavati otvaranje novih radnih mjesta te nastojati pomoći obrtnicima u ovim vrlo teškim uvjetima poslovanja kojima se ne nazire kraj.

 

U našem programu proglašeni najbolji u sportu u 2020. godini

Jučer su u našem programu proglašeni najbolji u sportu grada Ogulina za 2020. godinu. Bio je to jubilarni 40. izbor najboljih u sportu, u organizaciji Športske zajednice Grada Ogulina. Po prvi put u povijesti ove manifestacije, nagrade najboljima nisu uručene na najvećoj svečanosti ogulinskog sporta, a sve zbog okolnosti vezanih uz epidemiju koronavirusa. Nagrade, pehari i plakete izabranima bit će uručene prvom prilikom, kada to epidemiološke okolnosti dozvole.
Izbor najboljih u sportu Grada Ogulina za 2020.godinu izvršile su članice Športske zajednice Grada Ogulina (47), živući dobitnici Nagrada za životno djelo u sportu Grada Ogulina (18), članovi Izvršnog odbora ŠZ GO (7) i mediji (3), dakle ukupno 75 glasača. Ispunjene glasačke listiće poslalo je 58, od 75 glasača, što znači da je glasovalo čak 77% glasača. Prebrojavanje glasačkih listića izvršio je Izvršni odbor Športske zajednice na svojoj sjednici u četvrtak, 27. siječnja.

Titulom najboljih mladih sportaša u 2020. g. okitili su se Dorian Salopek (TK Ogulin), Mateo Benović (KK Klek) i Vito Serdarev (RK Ogulin). Tri najbolje ženske mlade sportske nade su Kaja Jerak (TK Ogulin), Ema Sabljak (ŽKK Ogulin) i Izabela POljančić (VK Sabljaci).

Temeljem zaprimljenih glasova, nagrada za najboljeg trenera u 2020. g. pripala je treneru KK Ogulin Miljanu Vorkapiću. Predsjednica NK Dobra, Davorka Luketić, okitila se naslovom najbolje sportske djelatnice u 2020. godini, dok je najboljim muškim klubom proglašen TK Ogulin. Za najbolju žensku momčad izabrana je ekipa ŽKK Ogulin, koja je ujedno bila i jedini kandidat u ovoj kategoriji.

U kategoriji najbolje sportašice našao se samo jedan prijedlog, pa se tom titulom okitila kuglačica ŽKK Ogulin Barbara Žilić. Za najboljeg sportaša, 3. godinu za redom, izabran je Ivan Karlo Ban iz TK Ogulin.

Nagrada za životno djelo u sportu grada Ogulina pripala je kuglačici Ani Karas, a u konkurenciji je bio još i predjsednik TK Frankopan, Krešimir Tonković.

Naša radijska ekipa upućuje čestitke nagrađenima, a svim sportašicama i sportašima želimo što skoriji povratak na sportske terene.

 

Nedjelja protekla bez testiranja, pa nema ni novooboljelih

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata nije bilo testiranja na COVID-19.
U samoizolaciji se nalazi 305 osoba, a prijavljena su dva kršenja mjere samoizolacije.
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 37 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-11, OB Karlovac-26). Na respiratoru se nalazi 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminule su 2 osobe, i to u OB Ogulin.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo 6476 osoba (PCR testiranje) te 1380 osoba (brzi test za detekciju antigena).

Digitalna Noć muzeja u Ogulinu izazvala interes sugrađana

U petak je diljem Hrvatske održana, 16. po redu, Noć muzeja. Radi se o manifestaciji koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Ovogodišnje izdanje Noći muzeja održano je, uslijed epidemije koronavirusa, u digitalnom obliku, i to na temu Zadaće muzeja u uvjetima kriza. U ovoj manifestaciji sudjelovale su i Ivanina kuća bajke i Zavičajni muzej Ogulin, pripremivši niz zanimljivih online sadržaja koje ste mogli pratiti iz udobnosti vaših domova.

Kako doznajemo, u Ivaninoj kući bajke iznimno su zadovoljni odazivom na programe koje su pripremili. “Predstavljanje Baze bajki, od petka do ponedjeljka u 10 sati, prikupilo je 1152 pregleda, dok je izložbu Junaci (i antijunaci) iz davnine posjetilo 545 posjetitelja!
Podsjećamo da su svi sadržaji i dalje dostupni za sve online posjetitelje!” – poručili su iz Ivanine kuće bajke.

Djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin pripremili su za ovu priliku Virtualnu šetnju muzejom, te 2. izdanje kviza o muzejskim i nemuzejskim temama vezanim uz Ogulin “MUZ – KVIZ 2”. I oni su zadoljni interesom kojeg su pokazali sugrađani. Prema riječima ravnateljice Ane Krznarić, Virtualna setnja je imala 1223 pregleda, podijeljena je 22 puta, a oznacena je klikom sviđa mi se 52 puta. U Muz-kvizu 2 je sudjelovalo 38 igrača.

Nadamo se da ćemo u slijedećem izdanju Noći muzeja moći uživati, po dobrom starom običaju, u fizičkom obliku.

fb-share-icon

Comments are closed.