Dubravko Dragičević

Dubravko Dragičević

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović održao je radni sastanak sa članovima Stožera za zaštitu i spašavanje.Naime, uslijed intenzivnijeg porasta vodostaja rijeke Dobre, pojavila se opasnost njenog izlijevanja i plavljenja pojedinih djelova grada.

Nakon sastanka i razgovora sa svim žurnim službama, među kojima i onih iz Hrvatskih voda, zaključeno je da opasnosti po Ogulin i njegove građane ne bi trebalo biti. Vodostaj je prema prognozama u zadovoljavajućim granicama, HE-Gojak radi punim intenzitom, a na prometnicima na kojima je došlo do manjeg izlijevanja postavljena je prometna signalizacija. Iz preventivnih razloga pristupit će se punjenu vreća za obranu od poplava, kako bi uslijed eventualnog pogoršanja procjene i prognoze sve bilo spremno za obranu.

Gradonačelnik je u kontaktu sa svim žurnim službama, a u 10:00 sati održat će radni sastanak s Davorinom Pihom iz Hrvatskih voda, nakon kojeg će biti jasnije stanje po pitanju daljnjeg postupanja.

Sljedeći sastanak stožera zakazan je za 14:00 sati.
Onog dana kada nam dijete krene u vrtić, svakog je roditelja preplavio do tada im nepoznati osjećaj straha. Strepimo hoće li se uklopiti i znati igrati u velikoj grupi djece, hoće li se ozlijediti i tko će ga u tom slučaju utješiti, zalijepiti flaster i obrisati suze... Od svih enigmi, najveća nam je, ipak, kakva je zapravo osoba odgajatelj koji će brinuti o našem mališanu. I svi se, složit ćete se, nadamo da će biti topla i dobra prema našoj djeci.

Među nama, u našoj okolini postoji takva osoba, a ime joj je Biserka Pavković. Ugostili smo je u emisiji "Dobri ljudi" u kojoj nam je otkrila recept dobrog odgajatelja, a prisjetila se i svojih početaka u odgajateljskom radu.
Teta Biserka Pavković, za naše slušatelje, se prisjetila i divne djece koju je odgajala, a sve možete poslušati u našoj emisiji večeras od 19.00 sati, te u repriznom terminu u ovu subotu od 11.00 sati.
“Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije” naziv je monografije koja je predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin. Predstavljanju su nazočili supruge, djeca i roditelji poginulih hrvatskih branitelja, koje je pozdravila predsjednica Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije Anđa Perak, istaknuvši  da je ideja o monografiji postojala od osnutka udruge. U nastavku je dodala:Pater Vlado Mustač prisjetio se ratnih, devedesetih godina, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je naglasio:”Ovaj rat je ispričao puno tužnih priča i zato našu domovinu moramo urediti za dostojanstven život svih građana”. Gradonačelnik Domitrović potom je istaknuo:Saborski zastupnik Tomislav Lipošćak obratio se nazočnima podsjetivši na činjenicu da moramo znati tko smo i odakle smo:
 


Nevenka Benić, predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja,  zaključila je kako su devedesete bile godine hrabrosti i pobjede, te je ova knjiga knjiga ponosa i sjećanja na naše heroje. Prilikom isticanja zasluga palim braniteljima u nastavku je istaknula:


 
Organizatori su zahvalili domaćinima na pomoći u realizaciji stvaranja knjige, a posebno ogulinskoj Udruzi udovica i Hrvatskom časničkom zboru.
Program su svojim izvedbama uveličali članovi vokalnog ansambla KUD-a Klek.
U Oštarijama je obilježena 27. obljetnica stradavanja braće Siniše i Zrinka Rendulić. Škola u Oštarijama koja nosi njihovo časno ime, prigodno je obilježila ovaj dan  održavanjem sata povijesti, molitvom  i mimohodom.
General Marijan Mareković i brigadir Eduard Butjer učenicima viših razreda održali su sat povijesti prisjetivši se braće Rendulić koji su poginuli kao pripadnici 1. brigade ZNG „Tigrovi“. Siniša Rendulić poginuo je 15.rujna 1991. godine u Okučanima zajedno sa još četvero pripadnika, a njihova tijela su ostala na okupiranom području sve do ožujka 1992. kada je Hrvatska vojska razmijenila žive zarobljenike za mrtva tijela. Svega tri dana nakon pogibije Siniše, život u svojim rodnim Oštarijima gubi  i drugi brat Zrinko Rendulić.Vijest o pogibiji braće Rendulić potresla je cijeli ogulinski kraj koji i danas, nakon  27 godina, ponosno slavi ova dva junaka kao primjer žrtve i hrabrosti.
Po završetku sata  povijesti u nazočnosti generala Marekovića i brigadira Butjera predstavnici braniteljskih udruga, Općine Josipdol i škole koja ponosno nosi ime Siniše i Zrinka Rendulića, položili su cvijeće i zapalili svijeće pred spomen obilježjem.U ime škole, Josip Anušić podsjetio je na žrtvu svih palih branitelja u Domovinskom ratu nadajući se da će se u udžbenicima povijesti pronaći i koja lekcija više o borbi Hrvatske za neovisnost. Roditelji Siniše i Zrinka Rendulića uz  molitvu popa Ante Luketića mladim su generacijama pokazali snagu koja nam je danas potrebna više no ikada. Otac pokojnih sinova mladima se obratio prigodnim riječima, a sve kako bi ih podsjetio na ljubav prema bližnjima i Domovini koja je krasila i njegovu djecu.
Učenici, roditelji, nastavnici i pripadnici braniteljskih udruga iz rata zajedno s gostima uputili su se na Španjevo brdo na kojem je život izgubio Zrinko kako bi i na mjestu stradanja molitvom i paljenjem svijeća odali počast poginuloj braći s namjerom da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.
Ponedjeljak, 26 Veljača 2018

Stožer Civilne zaštite održao sjednicu

Prema preporuci predsjednika Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Damira Jelića, održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Ogulina. Stožerom je predsjedao zapovjednik Željko Stipetić uz gradonačelnika Dalibora Domitrovića. Predstavnici svih služba podnijeli su izvještaj o aktualnoj situaciji te raspravili o kratkoročnoj i dugoročnoj prognozi i mjerama koje treba poduzeti s obzirom na vremensku prognozu. Prema riječima gradonačelnika Domitrovića sve prometnice su prohodne i život u gradu ide uobičajenim tempom .Trenutno se vrši sipanje prometnica u nadležnosti grada, a one u samom centru su proširene zahvaljujući firmama Mikas commerce i GTM Gavan. Tijekom noći sa petka na subotu i sa subote na nedjelju održana je velika akcija čišćenja snijega u gradu. Krenulo se sa Bolničkom ulicom, a potom i Lomošćanskom, proširen je i dio ulice Bernardina Frankopana, Preradovićeve, te drugi dijelovi grada. Snijeg je odvezen i sada je puno lakše prometovati i hodati. Ono što je naznačajnije i za svaku pohvalu je to što su ovi radovi obavljeni potpuno besplatno! U akciji su sudjelovali i ostali poduzetnici koji imaju sklopljen ugovor o čišćenju sa gradom Ogulinom.
Djelatnici i volonteri Crvenog križa pomažu starijim i bolesnim stanovnicima u Ogulinu i okolnim općinama, a trenutno se nalaze u Saborskom. U proteklih nekoliko snježnih dana obišli su 47. korisnika. Vatrogasci su najviše zaposleni na intervencijama gorućih dimnjaka, te apeliraju na sve da budu oprezni. Iz Vodovoda i kanalizacija napominju da trenutno nema većih problema, a problem s pucanjem cjevovoda mogao bi nastati prilikom zatopljenja.
Iz Stožera civilne zaštite Grada Ogulina upućuju molbu svim našim sugrađanima da za vrijeme zimskih dana ne posjećuju groblja, da izbjegavaju hodanje ispod zgrada s kojih postoji opasnost pada snijega i leda, te da automobile ne parkiraju na mjestima na kojima bi moglo doći do oštećenja. Kad dozvole vremenski uvjeti pristupit će se uklanjanju leda i snijega sa zgrada gdje postoji opasnost po život i zdravlje stanovnika.
S obzirom na najavljene izrazito niske temperature, apelira se na građane da izbjegnu izlaganje takvom zimskom vremenu koje može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda i pothlađenosti tijela, što može imati i smrtni ishod. Stoga pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami, a ukoliko uočite simptome pothlađivanja ili ozeblina, nazovite broj 194 ili 112
Prema podacima Državnog Hidrometeorološkog zavoda, Karlovačku županiju u sljedećim danima očekuju temperature između -10 i -20 stupnjeva. Od petka je najavljen jugo, nešto više temperature te uzastopne kiše kroz nekoliko dana. Ovakvo vrijeme prognozira se i za Liku i Gorski Kotar što se negativno može odraziti na vodostaje rijeka u našoj županiji.
Sve raspoložive službe Ogulina stavljene su u stanje pripravnosti te će se poduzeti sve preventivne radnje za eventualni plavni scenarij. Stožer i dalje prati razvoj situacije te je nova sjednica zakazana za petak, 2.ožujka s početkom u 10.00 sati.
U poluvremenu utakmice Hrvatska - Crna Gora u Spaladium Areni održano je proglašenje najboljih rukometnih lica naše zemlje za 2017. godini. Prema glasovima novinara u izboru Sportskih novosti najboljim rukometašem proglašen je prvi put u karijeri - Luka Cindrić.

- Sezona iz snova, mislim da sam napravio veliku stvar - rekao je Cindrić na proglašenju.

Luka je u završnici priprema s Hrvatskom rukometnom reprezentacijom u Splitu,a prva utakmica ga očekuje u petak ,12 siječnja protiv Srbije.Luku će u Spaladium Areni bodriti veliki broj navijača iz Ogulina koji dolaze autobusom.

Uz ovu sjajnu nagradu Luka Cindrić konkurira u još jednom izboru za najboljeg rukometaša svijeta. Srednji vanjski hrvatske reprezentacije apsolutno je zaslužio ulazak u ovaj izbor. Cindrić je ove godine osvojio naslov europskog prvaka s Vardarom. Zahvaljujući njegovom pogotku u polufinalu u zadnjim sekundama utakmice protiv Barcelone makedonski klub plasirao se u finale gdje su svladali PSG. European Handball Federation(EHF) ponudila je na izbor rukometaše : Sander Sagosen, Julen Aquinagalde, Momir Ilić, Gonzalo Perez de Vargas, Ludvig Hallback, Mate Lekai, Arpad Šterbik i Luka Cindrić. Glasovanje je otvoreno do 7 siječnja, a svoj glas možete dati na ovome linku.
Petak, 05 Siječanj 2018

Natječaji za udruge

Kako saznajemo iz gradske uprave, objavljene su informacije vezane uz natječaje za udruge koje Grad Ogulin raspisuje svake godine. Na zahtjev sportskih udruga ove godine natječaji su raspisani ranije kako bi udruge ranije sklopile ugovore, lakše planirale aktivnosti pa tako i prije dobile dodijeljena sredstva. Sportska zajednica grada Ogulina tako je na svojoj internet stranici objavila javni poziv sportskim udrugama da dostave svoje programe koje namjeravaju kandidirati za financiranje iz gradskog proračuna za 2018. godinu. Svi dokumenti i potrebni obrasci za natječaj za uduge, objavljeni na službenoj stranici Grada.
Gradsko vijeće Grada Ogulina je prošle godine na sjednici održanoj 18. prosinca donijelo Proračun za ovu 2018. godinu. On iznosi 57,6 milijuna kuna i veći je za 17,5 milijuna kuna ili za 44% u odnosu na prethodnu godinu kad je iznosio 40,1 milijuna kuna. Razlozi ovog velikog povećanja proračuna su priljev sredstava od prodaje zemljišta i sredstava za fiskalno izravnanje.
Naime, na istoj sjednici je Gradsko vijeće Grada Ogulina jednoglasno donijelo Odluku kojom se trgovačkom društvu BJELIN omogućuje kupnja nekretnina u poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a već nekoliko dana nakon toga su predsjednik Uprave ove tvrtke Stjepan Vojinić i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović potpisali ugovor o otkupu 22 hektara, odnosno 220.000 m² zemljišta. Temeljem tog ugovora tvrtka će u gradski proračun uplatiti 13,4 milijuna kuna, a nakon što zaposle 50 djelatnika Grad Ogulin će im, sukladno mjeri poticanja investicija, vratiti 11,7 milijuna kuna.
Što se proračunskih rashoda tiče, njihov veći dio je unaprijed zadan. Zadani rashodi uključuju troškove gradske uprave i proračunskih korisnika, troškove održavanja komunalne infrastrukture, sredstva namijenjena za sport, kulturu, socijalu, vatrogastvo, predškolski odgoj i druge obveze u nadležnosti gradova. Preostala sredstva kojima se može slobodno raspolagati su usmjerena na razvoj gospodarstva i stvaranje radnih mjesta, jer samo razvojan proračun može biti održiv i samo takav proračun može Ogulin izvući iz začaranog krug smanjenja prihoda i odlaska stanovnika.
Sredstva namijenjena razvoju gospodarstva povećana su sa 1,9 milijuna kuna u 2017. godini na 3,5 milijuna kuna u 2018. godini. Povećanje ovih sredstava u najvećoj mjeri se odnosi na razvoj infrastrukture u poduzetničkoj zoni i sredstva namijenjena poslovanju tvrtke Poduzetnička zona ali i sredstva namijenjena programu poticanja poduzetništva koja su također znatno povećana.
Uz to, pri raspodjeli sredstava namijenjenih izgradnji komunalne infrastrukture prioritet su imali projekti koji su u funkciji razvoja gospodarstva. To su konkretno izgradnja i rekonstrukcija prometnica kojima se omogućuje pristup poduzetničkim zonama. Uz njih su proračunom predviđena četiri projekta koja bi se financirala iz fondova EU, a to su rekreativni put duž obale jezera Sabljaci, uređenje planinarske šetnice do Kleka, rekonstrukcija ceste do kampa Jelenić te energetska obnova velike gradske sportske dvorane.
Od važnijih projekata svakako se mora spomenuti sanacija odlagališta Sodol, vrijedna 10 milijuna kuna koja se u 75% iznosu namjerava sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Prilikom izrade Proračuna putem medija smo uputili poziv na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Time smo u izradu proračuna željeli uključiti građane, povećati njihovo povjerenje u gradsku upravu te efikasnije trošiti proračunska sredstava. U izradi proračuna sudjelovala je i opozicija, ne samo kroz raspravu u Gradskom vijeću, nego i putem tri amandmana koje su dostavili, od kojih je jedan usvojen.
Kao bi povećali transparentnost Grada i ostalih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna i građanima olakšati pristup informacijama o gradskom proračunu, u izradi je proračunski vodič za građane. Vodič će biti gotov za desetak dana, a kako će informacije biti prezentirane može se vidjeti na priloženim fotografijama. Svi dokumenti vezani uz proračun kao i vodič za građane bit će objavljeni na stranici grada (www.ogulin.hr).
Što se rebalansa proračuna za 2017. godinu tiče i rezova koje je bilo nužno provesti kako bi se pokrio manjak općih prihoda u iznosu većem od 3 milijuna kuna, iako još uvijek svi podaci nisu obrađeni može se reći da su ciljevi u smislu rezova koji su zadani proračunskim korisnicima ispunjeni te da prema trenutnom stanju novog rebalansa ovog proračuna ne bi trebalo biti.
Utorak, 02 Siječanj 2018

Veselo u 2018!

Doček Nove godine održan je na Trgu kod golubice, a u Novu godinu uveli su nas ogulinski bendovi Partyano i Speen.
Glazbeni program je počeo oko 22 sata,a kako bi sve prošlo u veselom raspoloženju pobrinuli su se brojni partneri dočeka koji su za tu prigodu osigurali nagrade za najsretnije posjetitelje. Bilo je tu svega, od večera, sauna za dvojem do putovanja u Toskanu za dvije osobe u organizaciji putničke agencije Klek. Voditelj programa Dubravko Dragičević je bacao teniske loptice u publiku kao najavu Državnog prvenstva Hrvatske u tenisu, koje se sljedeći vikend počinje održavati u Ogulinu.
Doček je organiziran pod visokim pokroviteljstvom Grada Ogulina, te je tako sve uzvanike u ponoć pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonja i Danielom Vukeljom, te saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.
Prvi put je ove godine organiziran i doček Nove godine za najmanje Ogulince na kojem nije manjkalo smijeha, zabave, veselja, pjesme i plesa. Uz 12-godišnjeg voditelja Dražena Grgurića iščekivanje su svojim nastupom uveličale pobjednice Jagora, prvog ogulinskog dječjeg festivala, Dora Kurelac i Natalli Zorkić, u pratnji Jagor benda, na čelu s Danijelom Vučićem. Nastupile su i ogulinske mažoretkinje, a u podne je ovaj spektakl kulminirao vatrometom konfeta. Za sve prisutne je organizirana i tombola, a nakon vatrometa svi su se zasladili tortom hotela Frankopan.
Prvog dana nove godine održano je jubilarno, peto novogodišnje kupanje na Sabljacima. Kupanje je ove godine bilo nešto ugodnije jer je temperatura zraka bila 11 Celzijevh stupnjeva, a temperatura vode 6. U vodu su hrabro skočili Zvonko Ranogajec, Željko Stipetić, Zvonko Lipošćak, Ljerko Žanić, Dalibor Kovačić, Marinko Puškarić, Dario Matijašić, Mate Sertić i Zdravko Prša. Za sve posjetitelje je pripremljen čaj i kuhano vino, a tu je bila i prodaja domaćih proizvoda.
Četvrtak, 21 Prosinac 2017

Potpisan ugovor vrijedan milijardu kuna

Gradsko vijeće donijelo je u ponedjeljak Odluku kojom se trgovačkom društvu BJELIN omogućuje kupnja nekretnina u Poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a već je potpisan ugovor između Grada Ogulina i tvrtke Bjelin, koja će u Poduzetničkoj zoni realizirati milijardu kuna vrijedan posao.
U uvodnoj riječi, prilikom potpisivanja sporazuma, nazočne je pozdravio direktor Poduzetničke zone Mladen Stipetić, koji je tom prilikom naglasio:Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, ima velikog razloga za zadovoljstvo, što nije krio:Stjepan Vojinić, direktor i član Uprave Bjelina, tvrtke koja je u vlasništvu „kralja laminata“ Darka Pervana, podsjetio je da će već na proljeće započeti s realizacijom projekta u okviru kojega će na području Ogulina uložiti milijardu kuna. Riječ je o radovima na realizaciji projekta koji je nazvan „Ogulin 2“, a Stjepan Vojinić je, među ostalim, naglasio:Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenici gradonačelnika Daniel Vukelja i Ivana Salopek Šumonja, te predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić.
Stranica 1 od 18