Mihaela Milanović Poljak

Mihaela Milanović Poljak

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke proslavio je svoj četvrti rođendan. Obilježavanje je počelo veselim druženjem s djecom Dječjeg vrtića Bistrac koja su došla u pratnji svojih odgojiteljica i ravnateljice, a dočekalo ih je kostimirano osoblje predvođeno ravnateljicom Ankicom Puškarić koja je ukratko izjavila:Dodajmo ovome kako je Ivaninu kuću bajke ove godine, do kraja studenoga, obišlo više od 23 tisuće posjetitelja, čime su već sada premašili prošlogodišnji broj. Ravnateljica je istakla da najviše posjetitelja dolazi iz Zagrebačke i Splitsko- dalmatinske županije, dok je iznenađujuće malen broj onih iz susjednih nam županija.
Upravo zbog toga, a i kako bi smanjili tzv. sezonalnost, prijavili su se na natječaj Ministarstva kulture «Razvoj publike» te će provesti projekt s OŠ IBM «Održavanje sata izvan učionice». Time će za vrijeme mjeseci koji bilježe manji broj posjetitelja, učenici dolaziti u IKB, jer kako ističe ravnateljica, lektira je ta koja se čita upravo u tim mjesecima pa bi učenicima obilazak kuće itekako približio štivo.

Zadovoljstvo dobrom suradnjom i mogućnošću da sva djeca besplatno obiđu ovaj jedinstveni centar, nije krila ni Ivanka Turković, ravnateljica Dječjeg vrtića Bistrac:Svečanosti su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić te gradonačelnik Dalibor Domitrović koji je nakon čestitke 4. rođendana, istakao važnost Ivanine kuće bajke za Ogulin, ali i cjelokupni hrvatski turizam.Kako to priliči pravom rođendanu, goste je dočekala torta, a obzirom da se rođendan obilježava na blagdan Sv. Lucije, djeca su uz pomoć odraslih posijala i pšenicu.

Podsjetimo, povodom svog rođendana, IKB sve posjetitelje danas do 17 sati daruje besplatnim ulazom.
U Gradskoj vijećnici Grada Ogulina održan je sastanak s tvrtkama koje su dale ponudu za obavljanje usluge čišćenja snijega za iduće dvije godine. Naime, kako doznajemo iz Grada Ogulina, postojeći ugovori za obavljanje ove usluge uskoro ističu pa je bilo nužno pokrenuti novi postupak javne nabave i sklopiti nove ugovore za predstojeće dvogodišnje razdoblje. Ugovori se sklapaju na dvije godine jer je temeljem iskustva utvrđeno da je to optimalan rok za planiranje angažmana mehanizacije.

Na sastanku su okvirno dogovorena područja i naselja koja će pojedina tvrtka pokrivati, kao i tehnički detalji oko samog postupka potpisivanja ugovora. Nakon potpisa ugovora, Gradsko vijeće na idućoj sjednici treba usvojiti odluku o izboru tvrtki kojima se povjerava obavljanje ovog posla.

Zbog neizvjesne situacije vezane za prihode proračuna za 2017. godinu, prilikom posljednje snježne nepogode bilo je nužno racionalizirati čišćenje snijega, što je izazvalo određeno nezadovoljstvo kod pojedinih građana. Međutim čišćenje snijega je ipak obavljeno iznad minimalnog standarda.

Obzirom na činjenicu da je postignuti dogovor s pružateljima usluge i da je pripremljen novi financijski plan za 2018. godinu, u budućnosti, uz uobičajene količine snijega, ne bi trebalo biti tehničkih problema ovakve prirode, ističe u priopćenju zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.
Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Volonterski centri diljem Hrvatske tim povodom dodjeljuju nagrade za doprinos razvoju volonterstva i organiziraju prigodne svečanosti i volonterske akcije. Također, u prosincu se dodjeljuje i Državna nagrada za volontiranje - najviše priznanje što ga Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti.
Ovaj je dan obilježen i u Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin.  Nakon što je Zvjezdana Jurjević pročitala jednu priču o ljudima dobra srca, ravnateljica Crvenog križa Valentina Bartolović zahvalila je svim volonterima na požrtvovnosti i akcijama u kojima većina njih već godinama nesebično sudjeluje. Imaju i nove članove koji su im se pridružili i koji će rado volontirati u ovom društvu. Tom prigodom Valentina Bartolović im je uručila zahvalnice i simboličan poklon, sa željom da i dalje uspješno surađuju. Osim toga, ravnateljica je istakla da volontera nikada nema dovoljno, ali da je zadovoljna brojem aktivnih volontera u GDCK Ogulin.

Petak, 01 Prosinac 2017

"Advent u Ogulinu" 2017.

Ogulinci će i ove godine imati priliku uživati u adventskim događanjima koja će zasigurno svakome od nas dodatno uljepšati blagdanske dane koji su pred nama. Pučko otvoreno učilište Ogulin uz pokroviteljstvo Grada Ogulina, a zahvaljujući mnogobrojnim sudionicima, pripremilo je bogat program za manifestaciju «Advent u Ogulinu». Očekuje nas niz radionica, predstava, koncerata, izložbi, a biti će tu i neizostavni Adventski sajam. Na nama je samo da se odazovemo te na taj način podržimo sve one koji su se trudili, ne bi li nam dodatno uljepšali naredne tjedne u
iščekivanju Božića.

Program je počeo danas u 12 sati pisanjem pisma Djedu Božićnjaku u Ivaninoj kući bajke, a nastaviti će se u 17,30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u kojoj će se održati adventske radionice za djecu. U subotu od 12 do 14 sati u Ivaninoj kući bajke izrađivati će ukrasne cipele za Sv. Nikolu, dok će se u knjižnici održati Radionica za maljanje «Otisci u snijegu». U večernjim satima, točnije u 18,30 sati, u Parku kralja Tomislava uz prigodni kulturno-umjetnički program KUD-a «Klek» Ogulin, svečano ćemo upaliti prvu adventsku svijeću.

Prava zabava očekuje nas u nedjelju od 19 sati pokraj Golubice, gdje će uz nastup ogulinskih božićnih slavuja praćenih Jagor bendom, blagoslov jaslica, paljenje božićne dekoracije, adventski sajam i party, svečano biti otvorena manifestacija «Advent u Ogulinu» 2017.
Četvrtak, 30 Studeni 2017

Sveta misa za Slobodana Praljka

Večeras, 30. studenog u župnoj crkvi svetog Križa s početkom u 18,00 sati u ime Gradskog vijeća Grada Ogulina i svih hrvatskih branitelja grada Ogulina i vjernika naše župe služit će se sveta misa zadušnica za Slobodana Praljka, generala pukovnika Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.
Župnik Josip Štefančić poziva sve i na molitvu za pokoj Njegove duše.
Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, u vrijeme ljetnih praznika pripremila je niz zanimljivih, kreativnih i poučnih radionica za mališane. Radionice su počele još 3. srpnja, pa od tada, gotovo svakodnevno, svatko može pronaći nešto za sebe. Izrađivali su kolaže, društvene igre, suvenire i ukrase. Svakim danom, zainteresiranih je mališana sve više pa je to, osim poziva djeci, motivacija timu da i dalje nastave sa sličnim aktivnostima.

Radionicama su se organizirano, na prijedlog učiteljice Renate Hasan, sa zadovoljstvom pridružili i dosadašnji učenici produženog boravka OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, ali i oni koji će to postati od jeseni pa je na taj način knjižnica i ovaj puta postala mjesto susreta i druženja, ali i mjesto sklapanja novih poznanstava.

Podsjetimo, radionice se održavaju ponedjeljkom i petkom od 11 do 12, utorkom i četvrtkom od 17 do18 sati, a srijedom u 11 sati čitaju se priče. Nisu zaboravili niti bebe, one su "na rasporedu" 19. kolovoza od 9 do 11 sati, a za druženje i učenje na raspolaganju im je posebno opremljena Igraonica za maljane.
Općini Tounj nedavno je iz EU fondova odobreno financiranje izgradnje vodovoda Kukača-Kamenica  u vrijednosti većoj od 5,5 milijuna kuna, a trenutno se nadaju odobrenju financiranja izgradnje kulturno informativnog centra.
Od načelnika Ivice Sopeka doznajemo da bi realizacijom ovog projekta, čija je vrijednost milijun eura, Tounj koji je i sada iznimno privlačan turistima, bio još atraktivniji te još privlačniji jer je riječ o posebnoj i inovativnoj ponudi na našim prostorima, ali i puno šire.

U svrhu izgradnje  ovog centra Općina Tounj kupila je imanje obitelji Franjković, a to je mjesto po riječima načelnika, idealno za tu namjenu.
Po projektu, u zgradi bi se trebale nalaziti prostorije KUD-a Tounjčica, etno muzej i posebno animirani 3D prikaz spilje koja se nalazi u kamenolomu Tounj. Podsjetimo, riječ je o spilji koja je dugačka je 8487 metara i peta je najduža u Hrvatskoj. Njezine freatičke sige jedinstvene su u svijetu, a ovim bi projektom, ističe načelnik, na poseban način bila dostupna svima.

Kako doznajemo, od apliciranja na natječaj prošlo je 8 mjeseci, a do objave rezultata prosječno se čeka  6 do18 mjeseci.
Iz Općine Tounj nadaju se da će iz ministarstva uskoro stići pozitivne vijesti jer ovaj kulturno informativni centar bio bi prilika i za otvaranje novih radnih mjesta.
Od predsjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, Roberta Hranilovića doznajemo da je u proteklih osam dana na području Karlovačke županije izbilo čak 25 požara na otvorenom. Podsjetimo, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, župan Damir Jelić donio je Odluku o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Karlovačke županije pa je činjenica o požarima doista zabrinjavajuća. Niame, dokaz je to da građani nisu svjesni koliko je velika opasnost od požara. Odluka koju je donio župan na snazi je do 31. kolovoza.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, Robert Hranilović, objasnio nam je kakva je situacija trenutno i koje opasnosti nam prijete kada se ne pridržavamo spomenute Odluke:Uz požare koji  prijete na domaćem terenu, vatrogasci iz Karlovačke županije od početka ljeta su angažirani i na priobalju. Robert Hranilović prisjetio se strašnog požara u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, ali istakao da su i trenutno naši vatrogasci na dislokaciji:Na kraju našeg razgovora, predsjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije još jednom je apelirao na sve građane da poštuju Odluku koja je donesena kako bi izbjegli nastajanje materijalne štete, a kako sam kaže, svjedoci smo da svake godine u takvim požarima ima i stradanja građana:I za kraj podsjetimo da oko 80 posto požara nastaje djelovanjem čovjeka, i to uslijed: nepažnje, nemara, namjernog paljenja, dječje igre, nestručnog održavanja i rukovanja strojevima i alatima.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonja i Danielom Vukelja te Draženom Cindrićem, ocem našeg rukometaša Luke Cindrića, posjetio je predsjednika Sportske zajednice grada Ogulina Darka Pribanića i tajnika Maria Pavića kako bi se informirao o njihovim problemima i projektima.
Jedan od većih problema ŠZ je grijanje dvije dvorane uz 1. osnovnu školu jer im je iznos koji za to od njih traži županija previsok, stoji u priopćenju za medije.
U priopćenju se navodi da je problem i sanitarni čvor sa svlačionicama u staroj velikoj dvorani koji je građen po zastarjelim standardima i koji je, iako čist i održavan, zbog starosti spreman za rekonstrukciju.
U novoj teniskoj dvorani uređuju se tri smještajna prostora sa po 6 kreveta (ukupno 18 kreveta). Namjera ŠZ je gostujućim sportašima pružiti mogućnost jeftinog smještaja, za stotinjak kuna, kako bi se lakše organizirale utakmice i privukli gledatelji i gosti u grad.
Iza teniske dvorane je predviđena atletska staza, za što postoji projekt. O ovome je bilo govora i na Gradskom vijeću Grada Ogulina.
Od ostalih projekata za spomenuti su uređenje Crvenog igrališta uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta te dogradnja Sokolskog doma tako da se gimnastičarima omogući učenje opasnih vježbi u kontroliranim uvjetima (tzv. „jama“).
Generalno stanje sporta i sportskih objekata u Ogulinu gradonačelnik je, kad se uzmu u obzir raspoloživa financijska sredstva i stanje gospodarstva, ocijenio vrlo dobrim, pa i izvrsnim.
Gradonačelnik je obećao da će Grad financijski pratiti svaki projekt pod uvjetom da se većim dijelom sufinancira iz alternativnih izvora, odnosno da nije u 100% iznosu financiran iz proračuna grada. Alternativni izvori financiranja mogu biti fondovi EU, sredstva ministarstava, privatne donacije ili sponzorstva tvrtki.
Ne zaboravimo da je u Karlovačkoj županiji zbog ekstremno visokih temperatura i upozorenja DHMZ-a o velikoj opasnosti od požara, zabranjeno svako spaljivanje i loženje vatre na otvorenom.
Odluku je početkom mjeseca donio župan Damir Jelić, na prijedlog Stožera civilne zaštite, a odnosi se na period od 01. do 31. kolovoza.
Nadzor nad provedbom ove Odluke obavljaju: PU Karlovačka, Poljoprivredna inspekcija, Šumarska inspekcija i Vatrogasna zajednica Karlovačke Županije. U obavljanju nadzora inspekcijskim službama upravnih tijela dužne su , po njihovom zahtjevu, pomoć pružiti osobe ovlaštene za kontrolu provedbe propisanih mjera zaštite od požara, djelatnici pravnih osoba koje gospodare šumama, članovi vatrogasnih postrojbi i komunalni redari.
Stranica 1 od 61