Radio Ogulin

Radio Ogulin

Četvrtak, 20 Lipanj 2019

Slavimo blagdan Tijelova

Blagdan je Tijelova kojim se slavi uspostavljanje čina euharistije na Veliki četvrtak na Posljednjoj večeri, odnosno slavi se misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv.
Tijelovo kao posebni blagdan posvećen slavljenju euharistije nastao je u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširio tek u 14. stoljeću. Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su 'istinski, bitno i stvarni prisutni', a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik. Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama u kojima svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Svečano je bilo i u Ogulinu. Nakon svete mise predvođene ogulinskim župnikom Josipom Štefančićem, vjernici su se u procesiji uputili ulicama našeg grada kako bi obilježili ovaj veliki blagdan. Na četiri postavljena oltara, svatko je molio za sebe. Molilo se za zdravlje, napredak grada te dobar urod polja. 

Dodajmo ovome da smo neslužbeno doznali kako Policiji nije prijavljeno ovo događanje pa policijski službenici nisu imali nalog za zatvaranje ceste. Iz tog razloga nastala je prometna gužva koja je ometala vjernike u procesiji.
Od jutros je u tijeku 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Pred vijećnicima našle su se 22 točke dnevnog reda, a nakon 4. točke koalicijski vijećnici HDZ-a i HSU-a napustili su Gradsku vijećnicu. Zašto su to učinili rekao nam je predsjednik GO HDZ-a Tomislav Lipošćak:
U današnjoj emisiji "Oči u oči" ugostili smo direktora gradskog poduzeća Vodovod i kanalizacija- Bojana Prebežića koji nam je govorio o zatečenom stanju nakon što je stupio na mjesto direktora. Tekući projekti, oni planirani, kanalizacijski sustav, cijena vode i mnoge druge teme kojih smo se dotakli, razlog su zašto poslušati i reprizno izdanje koje emitiramo od 15,30 sati.
U Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice održana je konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Ogulina. Sjednicu je sazvao gradonačelnik Dalibor Domitrović, a dnevnim redom predviđene su bile 4 točke, dok je još jedna dodana na samoj sjednici. Nakon izbora radnih tijela pristupilo se izborima.

Tajnim glasovanjem za novog predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine izabran je Ranko Višnić, a za njegova zamjenika Siniša  Jaković.
Dobili su jednoglasnu podršku, a osim njih članovi Vijeća još su:  Neven Ivošević, Rade Ivošević, Dušan Janjčić, Neven Vujnović, Đorđe Tomić, Milan Maravić, Dušan Milanović, Smiljana Tatalović, Mića Zatezalo, Nenad Vukadinović, Ranko Višnić, Nenad Sekulić, Mirjana Vignjević i Nada Zatezalo.

Zaključeno je da se izabere i Komisija za primopredaju u koju su izabrani Ranko Višnić, Nenad Vukadinović i Neven Vujnović.

Ranko Višnić zahvalio je svima na ukazanom povjerenju i naglasio kako svima stoji na raspolaganju za rješavanje problema, u cilju što kvalitetnijeg života na našim prostorima.

Čestitke novoizabranim članovima uputio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, a uime grada Ogulina sjednici je, osim njega, nazočio i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.
Nedjelja, 02 Lipanj 2019

Igra kolo i danas

Nakon jučerašnje smotre i nastupa čak 19 folklornih sastava na smotri Igra kolo 2019, danas nas očekuje još jedno rasplesano i raspjevano poslijepodne. Naime, u 17,30 sati u dvorani pokraj Prve osnovne škole Ogulin kratkim mimohodom nastavlja se održavanje 23. županijske smotre izvornog folklora Igra kolo 2019. Od ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Blanke Poljak Franjković, doznajemo da će i danas u 18 sati nastupiti 19 kulturno umjetničkih društava. Prije nastupa, sudionike će primiti gradonačelnik Dalibor Domitrović.
U današnjoj emisiji Oči u oči ugostili smo ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Blanku Poljak Franjković. Tema razgovora bila nam je 23. smotra izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo 2019. Ukoliko želite, reprizu razgovora možete slušati od 15,30 sati.
Na oglasnoj ploči Grada Ogulina (www.ogulin.hr) objavljen je poziv za poljoprivrednike i poduzetnike za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora u 2019. godini. Za poljoprivrednike je predviđeno 10 mjera potpora, a za poduzetnike 8 mjera.

Novine u odnosu na prošlogodišnje potpore su da je za pčelare povećan iznos subvencija s 20 kuna po košnici na 50 kuna po košnici, dok je istovremeno smanjen minimalan broj potrebnih košnica s 20 na 10. Cilj ove mjere je pomoći pčelarima čije pčele su ključan dio ekosustava, a ugrožene su parazitima i bolestima koje ih napadaju. Uz to je za poljoprivrednike, kako bi ih se potaknulo da više koriste sredstva EU, ove godine povećan udio sufinanciranja izrade prijava na EU projekte s 50% na 70%. Kako bi se domaćim poljoprivrednicima olakšala prodaja njihovih proizvoda povećan je iznos subvencije zakupa štanda i kioska na ogulinskoj tržnici s 50% na 65%.

Za poduzetnike su udvostručene potpore za žene poduzetnike, mlade poduzetnike i poduzetnike početnike i sada iznose 20 tisuća kuna po projektu. Potpore za obrazovanje i dalje iznose najviše 11 tisuća kuna, ali je novim programom omogućeno da ih uz privatne tvrtke i obrte koriste i zaposleni u slobodnim zanimanjima i osobe koje imaju registriranu kućnu radinost ili sporedno zanimanje.

Mjera subvencije troškova obrazovanja poduzetnika i poljoprivrednika osmišljena je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin koje provodi nekoliko programa osposobljavanja, za koje ima rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, i to za dadilje, pomoćnike u nastavi, njegovateljice, gerontodomaćice, pčelare i za rukovatelje motornom pilom. Svi navedeni programi mogu se upisati u radnu knjižicu.

Učilište provodi i programe učenja stranih jezika, koji se ne mogu se upisati u radnu knjižicu, ali ih grad isto tako subvencionira. To su engleski jezik, njemački jezik, talijanski jezik i španjolski jezik.

U planu i programu Učilišta je uvođenje novih programa od mjeseca rujna 2019. godine i to iz područja turizma i ugostiteljstva, prometa i logistike, tekstila i kože, poljoprivrede, prehrane i veterine, graditeljstva i geodezije, strojarstva, brodogradnje i metalurgije, ekonomije, trgovine i poslovne administracije te elektrotehnike i računalstva. Ovi programi će se moći upisati u radnu knjižicu.

Zahtjevi za potpore se podnose na obrascu dostupnom na Internet stranici grada i to Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje, tijekom cijele godine, ali najkasnije do 15. prosinca 2019. godine. Za dodatne informacije poljoprivrednici i poduzetnici mogu kontaktirati Grad Ogulin osobno, putem e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 047/659-035.

Poveznica na Program potpora u poljoprivredi http://ogulin.hr/images/novosti/JAVNI-POZIV.za-poljop.-2019.doc
Poveznica na Program potpora u poduzetništvu http://ogulin.hr/images/novosti/JAVNI-POZIV-ZA-PODUZETNITVO-2019.doc
Članovi Lovačkog društva Klek i Ogulin održali su svoje redovne, godišnje skupštine, kojima je nazočilo 28, od ukupno 36 delegata. Nakon izbora radnih tijela, predsjednik Elvis Vučić podnio je izvješće o dosadašnjem radu. Naglasio je, među ostalim, kako su kvalitetne odluke Izvršnog odbora rezultirale ispunjenjem plana. Naglasio je i dobru suradnju sa ostalim udrugama i gradskom upravom, od koje očekuju i daljnju potporu.

Izvješće je potom podnio i lovnik Lovačkog društva Klek Josip Turković, financijsko izvješće tajnik Neven Vujnović, te izvješće Stegovnog suda Josip Turković, koji je rekao da su protiv dva lovca pokrenuti postupci i dobili su upozorenja. O radu Nadzornog odbora izvjestio je Zdravko Salopek.

Usvojen je financijski i plan rada za ovu godinu, a 10 članova preloženo je za odlikovanje Hrvatskog lovačkog saveza.

Uime župana Damira jelića skup je pozdravio Tomislav Lipošćak, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović posebno im je zahvalio na njihovom angažmanu prilikom posljednje poplave.

Na kraju su lovnik Anton Đankić i tajnik Josip Prebežić nazočne upoznali sa planovima i rezultatima rada Lovačkog društva Ogulin.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović u ponedjeljak je u Vodicama potpisao ugovor o financiranju rekonstrukcije vatrogasnog i društvenog doma u naselju Turkovići. Ugovor je potpisan s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) koja je nadležna za provedbu potpora u poljoprivredi i ribarstvu koje se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske i Europske unije.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,5 milijuna kuna od čega će iz EU fondova financirati 3,0 milijuna kuna ili 90% prihvatljivih troškova, a ostatak će biti financiran iz proračuna Grada Ogulina.
 
Ovim projektom će se rekonstruirati i opremiti vatrogasni i društveni dom u Turkovićima. Naglasak projekta je na unapređenju sustava civilne zaštite, odnosno podizanju intervencijske spremnosti dobrovoljnog vatrogasnog društva. Međutim cilj projekta je i povećati broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, predstave za djecu, kulturne manifestacije i slično, koje će se provoditi u društvenom djelu zgrade, a kako bi se unaprijedila kvaliteta života u ovom naselju. Ove aktivnosti će provoditi udruge s ogulinskog područja, a biti će namijenjene za korisnike svih uzrasta, od djece i mladih do osoba zrele i starije životne dobi, prvenstveno za stanovnike naselja Turkovići ali i za ostale građane Ogulina.
Gost u današnjoj emisiji "Oči u oči" bio nam je gradonačelnik Dalibor Domitrović. Govorio je o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, poplavi ali i mnogim aktualnostima u gradu. Ukoliko ste propustili poslušati emisiju, repriziramo ju u 15,30 sati.
Stranica 1 od 32