Tina Trivanović

Tina Trivanović

Slijedeći vikend Ogulin će biti u znaku automobilizma. Naime, 24. i 25. kolovoza na stazi Klek održat će se Formula driver race utrka - memorijal Ivica Kišosondi. Što nam pripremaju organizatori, imali ste priliku čuti jutros u našoj emisiji "Oči u oči". Ugostili smo predsjednika AK Klek Ogulin, Bojana Višnjića, a reprizu emisije možete poslušati danas od 15 sati i 30 minuta.
U četvrtak je gradsku upravu posjetila kineska delegacija iz grada Hangzhou, a s ciljem uspostave prijateljskih odnosa s gradom Ogulinom, te suradnje na kulturnom, gospodarskom i sportskom polju.

Inače, Hangzhou je industrijski grad na istoku Kine, smješten u istoimenom zaljevu. U urbanom središtu živi 4,8 milijuna stanovnika, a s okolicom grad ima preko 9 milijuna stanovnika. Zadnjih tisuću godina se svrstava među gospodarski razvijenije regije Kine, a posebno se brzo počeo razvijati od '90.-tih godina prošlog stoljeća, najviše zahvaljujući razvoju tehnološkog i financijskog sektora. Danas mnogi tehnološki divovi, kao što je, primjerice, tvrtka Alibaba, u njemu imaju svoje sjedište. Osim tehnologije i financija grad je poznat po razvijenoj medicini, farmaciji, industriji teške opreme i automobilskih komponenti, kućanskih uređaja i elektronike, telekomunikacija, kemijskoj industriji, biotehnologiji, a stoljećima je poznat po kvaliteti svile i posebnoj vrsti čaja koji raste na tom području.

Posjetitelje su najviše dojmili Klek, Đulin ponor, jezero Sabljaci i općenito prirodne ljepote ogulinskog kraja. Najviše interesa su pokazali za suradnju na području turizma, pa su zatražili da se njihovom turističkom uredu dostave naši promotivni materijali. Nakon Ogulina, delegacija je nastavila put prema Plitvičkim jezerima.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović u srijedu je donesao odluku o raspodjeli sredstava proračuna Grada Ogulina, a na temelju Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba iz područja socijalne skrbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za Grad Ogulin za 2019. godinu. Istog dana donesao je i odluku o raspodjeli proračunskih sredstava po Javnom pozivu za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za tekuću godinu.

Ogulinskim udrugama koje se bave kulturom tako će biti dodijeljeno 280.000,00 kuna, dok će onima koje se bave tehničkom kulturom biti raspoređeno 40.000,00 kuna. Tako će, iz ova dva područja, Grad Ogulin ukupno financirati 23 različita projekta, programa ili manifestacije.

Osim toga, Grad Ogulin će u tekućoj godini za područje socijalne skrbi, točnije za poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, izdvojiti 15.000,00 kuna, od predviđenih 35.000,00 kuna. Za projekte udruga proisteklih iz Domovinskog rata bit će izdvojeno 80.000,00 kuna, te 145.000,00 kuna za ostale ogulinske udruge. Iz ovog područja Grad Ogulin će financijski podržati ukupno 20 različitih projekata, programa i manifestacija udruga.

Sa svim udrugama, kojima su odobrena financijska sredstva, Grad će potpisati ugovore o financiranju programa ili projekata, kojima će se regulirati međusobni odnosi.
Postoji i mogućnost prigovora, a oni se podnose povjerenstvu za prigovor, u pisanom obliku, u roku od 8 dana od dana dostave pisane obavijesti o rezultatu prijava na javni poziv. Povjerenstvo odlučuje o prigovoru u roku 8 dana od dana primitka prigovora.

Ogulinske udruge, koje se nalaze na popisu usvojenih projektnih prijedloga, tako napokon mogu odahnuti i nastaviti svoj neometan rad. Koje udruge i za koje programe i manifestacije će dobiti proračunska sredstva, pogledajte na web stranici Grada Ogulina.
Protekli tjedan u gradskoj upravi upriličena je početna tiskovna konferecija na kojoj su prezentirane temeljne smjernice i ciljevi projekta pod nazivom "Recikliraj za bolje sutra". Radi se o zajedničkom projektu Grada Ogulina, kao nostitelja, i Općine Plaški, u ulozi sunostitelja. Projekt je u 85%-tnom iznosu financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Naglasak cijelog projekta je na izobrazno-informativnim aktivnostima, a one će biti usmjerene na građane Ogulina i Plaškog.
Jedna od prvih aktivnosti na ovom projektu odrađena je u utorak u općini Plaški.

Naime, tamo je obilježen Dan zaštite prirode, prva u nizu aktivnosti projekta ''Recikliraj za bolje sutra''. Događaj je održan u suradnji sa udrugom Carpe Diem, čiji je predstavnik upoznao sudionike sa važnošću koncepta održivog gospodarenja otpadom.

Dan zaštite prirode  obilježen je u srijedu i u Ogulinu, i to u gradskom parku, gdje je za građanstvo bilo izloženo mobilno reciklažno dvorište. Bila je ovo prilika i da građani doznaju više detalja iz prve ruke o samom projektu Recikliraj za bolje sutra.

Filip Badovinac, iz karlovačke udruge Carpe diem, koja je jedan od izvođača projekta, ponudio nam je više detalja o prvoj projektnoj aktivnosti provedenoj u našem gradu:Voditelj projekta Recikliraj za bolje sutra, Igor Trbović ukratko nam je pojasnio koja je glavna namjera cijelog projekta:Uskoro ćete u našem programu imati priliku poslušati i prvu od nekoliko emisija pod nazivom "Recikliraj za bolje sutra". Emisija je jedna od aktivnosti ovog projekta, a za cilj ima educirati i informirati građane o učinkovitom gospodarenju otpadom. O terminu emitiranja emisije naknadno ćemo vas izvijestiti.
U skladu sa statutarnom odlukom Udruge, obilježen je Dan Udruge veterana 143. brigade HV Ogulin. Tom prigodom vodstvo i članovi Udruge zapalili su svijeće u sjećanje na svoje poginule suborce na Trgu hrvatskih rodoljuba i na groblju Sveti Petar prvom poginulom na ogulinskom području, rekao nam je predsjednik Udruge veterana 143. brigade HV Ogulin Milan Poljak.
Športska zajednica Grada Ogulina u ponedjeljak je objavila natječaj za davanje u zakup ugostiteljskog prostora u kuglani Klek Ogulin. Radi se o prostoru na adresi Žegar VI/3, površine 80 m2, koji služi za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Zakupac uzima u zakup ugostiteljski prostor u viđenom stanju.

Početni iznos zakupnine iznosi 45,00 kn + pdv za metar kvadratni korisne površine mjesečno. U cijenu nisu uključeni troškovi vode, struje, grijanja i drugi režijski i komunalni troškovi. Zakupac je dužan najamninu plaćati mjesečno unaprijed i to najkasnije do petog dana u mjesecu.
Ugostiteljski prostor daje se u zakup na određeno vrijeme na rok od 5 godina, uz mogućnost produljenja na daljnjih 5 godina, pod uvjetom da zakupac uredno pruža usluge i podmiruje obveze prema zakupodavcu.

Pravo na podnošenje ponude imaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, te pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
Natječaj se provodi putem zatvorenih pisanih ponuda koje se mogu podnijeti u roku 15 dana od objave natječaja, a koje je potrebno dostaviti na adresu Športska zajednica Grada Ogulina, Bolnička 9, Ogulin, s naznakom "NE OTVARAJ – natječaj za davanje u zakup ugostiteljskog prostora“.

Otvaranje i razmatranje ponuda, te odabir najpovoljnije ponude izvršit će Natječajna komisija ŠZG Ogulina nakon isteka roka za dostavu ponuda. Kriterij za odabir najpovoljnije ponude je, uz ispunjenje uvjeta natječaja, visina ponuđene zakupnine.
O rezultatima natječaja ponuditelji će biti obaviješteni u roku od 3 dana od dana izbora najpovoljnijeg ponuditelja.

Više informacija o potrebnim uvjetima i dokumentaciji za prijavu na natječaj možete dobiti u Športskoj zajednici Grada Ogulina.
Povjerenstvo Grada Ogulina za obnovu objekata spomeničke baštine objavilo je Javni oglas za prikupljanje zahtjeva zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba za sufinanciranje radova na očuvanju i obnovi objekata na prostoru zaštićene urbanističko povijesne cjeline. Ovaj poziv upućuje se svim vlasnicima i suvlasnicima objekata koji imaju svojstvo kulturnog dobra ili se nalaze na prostoru zaštićene urbanističko povijesne cjeline Grada Ogulina da dostave svoje zahtjeve za sufinanciranjem do najviše 60% vrijednosti radova na očuvanju i obnovi spomenutih objekata.

Rok za dostavu zahtjeva je 10.09.2019. godine, a sve potrebne informacije o tome što svaki zahtjev mora sadržavati, kao i ostale upute možete pronaći na web stranici Grada Ogulina.
Zahtjevi se predaju u gradsku upravu, na adresu ulica B. Frankopana 11, Ogulin, p.p. 77 sa naznakom “za Javni oglas (spomenička renta).”

Povjerenstvo će, nakon pregleda svih zaprimljenih zahtjeva, predložiti gradonačelniku donošenje Odluke o dodjeli sredstava Proračuna za sufinanciranje očuvanja i obnove objekata zaštićene spomeničke baštine.

U roku od 15 dana, od dana donošenja Odluke o dodjeli sredstava Proračuna za sufinanciranje očuvanja i obnove objekata zaštićene spomeničke baštine, gradonačelnik će izvijestiti sve podnositelje zahtjeva o odabranim projektima za sufinanciranje.
Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019

Na javne radove primljeno 10 sugrađana

U gradskoj upravi u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora sa sugrađanima, koji će narednih 6 mjeseci, biti zaposleni na javnim radovima. Inače, na nedavno objavljen Javni poziv Grada Ogulina, za Javne radove prijavilo se 30 naših sugrađana, a odabrano je njih 10.

Sa svakim ponaosob, ugovore o zapošljavanju na određeno vrijeme potpisao je gradonačelnik Dalibor Domitrović. Potpisivanje je održano u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, direktorice SKG-a Sanje Tomić, direktora Vodovoda i kanalizacije Bojana Prebežića, te voditelja stručnih službi gradske uprave.

Kako doznajemo, prvi radni dan bit će im sutra. Podsjećamo, javni radovi su jedna od mjera zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
U nedjelju je u dvorištu Frankopanske kule održan veliki humanitarni koncert ogulinskih bendova "Ogulin za Emmu"! Ogulince, koji su se odazvali pozivu na koncert, zabavljali su bendovi Partyano, Master, Alf i Sound Source. Organizator koncerta bila je udruga Oda prijateljstvu u suradnji s Gradom Ogulinom, Zavičajnim muzejom Ogulin, Gradskim društvom Crvenoga križa Ogulin i Zampom, a medijski pokrovitelj bio je Radio Ogulin.

Ogulinci su i ovaj put dokazali da su spremni pomoći sugrađanima u nevolji, pa je tijekom koncerta prodano 895 karata po cijeni od 20 kuna, a uz to donirano je i 2.360 kuna priloga, te 27 dolara. Tako je na koncertu ukupno prikupljeno 20.260 kuna i 27 dolara. Kako doznajemo iz udruge Oda prijateljstvu, navedeni iznos bit će uplaćen na poseban žiro - račun za Emmu.

Okupljenu publiku je, u ime organizatora, pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, a, u ime obitelji, riječi zahvale uputila je Emmina učiteljica Ljerka Salopek Bacanović. O svojem putu biciklima prema Vatikanu govorili su Željko Magdić i Ivan Puškarić - Studio, na čiju inicijativu je cijela akcija i pokrenuta. Program je vodio Dubravko Dragičević.

"Svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi i organizaciji ovog humanitarnog koncerta, kao i svim posjetiteljima, veliko HVALA! Ogulin je još jednom pokazao veliko srce, a akcija za Emmu traje i dalje!" - poručili su članovi udruge Oda prijateljstvu.

Inače, prema posljednim podatcima, za Emmu je do sada ukupno prikupljeno 57.389,80 kuna, 189,57 eura i 27 dolara.
Ne zaboravite - humanitarna akcija za Emmu je i dalje u tijeku! Pomozimo zajedno da Emma dobije prijeko potrebno dizalo.
Gost naše današnje emisije "Oči u oči" bio je predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić. Osvrnuli smo se na humanitarnu akciju i večerašnji koncert "Ogulin za Emmu", a porgovorili smo i o radu ove poznate ogulinske udruge. Ukoliko ste jutros propustili poslušati emisiju, možete to učiniti u našem repriznom terminu, od 15 sati i 30 minuta.
Stranica 1 od 30