Tina Trivanović

Tina Trivanović

Gost naše današnje emisije "Oči u oči" bio je predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić. Osvrnuli smo se na humanitarnu akciju i večerašnji koncert "Ogulin za Emmu", a porgovorili smo i o radu ove poznate ogulinske udruge. Ukoliko ste jutros propustili poslušati emisiju, možete to učiniti u našem repriznom terminu, od 15 sati i 30 minuta.
Petak, 19 Srpanj 2019

Trajalo je manje od 5 sati!

Petak je bio radni dan za gradske vijećnike. Naime, održana je 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina pod predsjedanjem Marinka Hermana. Sjednici nisu nazočili Tomislav Lipošćak (HDZ) i Siniša Ljubojević (DSS).

Na dnevnom redu našlo se 27 točaka, a sve je započelo Aktualnim satom, kojeg je svojim pitanjem otvorio SDP-ov vijećnik Zlatko Mrvoš. Još 11 njegovih kolega vijećnika svoja pitanja uputilo je uglavnom gradonačelniku Daliboru Domitroviću, a on je, na većinu njih, odmah dao odgovore. Vijećnici su najviše interesa iskazali za komunalne teme, a govora je bilo i o nepravilnostima koje su uočene prilikom nedavnog upisa djece u Dječji vrtić Bistrac.
Zahvaljujući vjećničkim pitanjima, doznali smo kako će se uskoro krenuti u sanaciju mosta na Vražjem prijelazu, te da u ponedjeljak počinju radovi na izgradnji mini rotora kod crkvice Svetog Roka. Radovi bi trebali biti okončani do 15. kolovoza, a izvođač će tijekom radova regulirati promet, pa obilaznice gradilišta neće biti. Govora je bilo i o stipendiranju učenika i studenata, a doznali smo i kako će, predvidio do kraja ove godine, početi radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića na Poredicama.

U nastavku sjednice vijećnici su raspravljali o Izvješću o radu gradonačelnika za posljednjih 6 mjeseci 2018. godine, a ono je u konačnici podržano sa 10 glasova za, dok je 5 vijećnika iz redova opozicije bilo protiv.

Preostale točke dnevnog reda odrađene su poprilično brzim tempom, pa je sjednica okončana prije 14 sati. Tijek sjednice ste i ovaj put imali priliku pratiti uživo u našem programu.
Vjerujemo da vam je već poznato kako su ogulinski biciklisti Željko Magdić i Ivan Puškarić, nažalost, zbog ozlijede šake profesora Puškarića, bili primorani odustati od humanitarne biciklijade od Ogulina do Vatikana i natrag za mladu Emmu.

Podsjetimo, cilj im je bio za vrijeme biciklijade do Vatikana, duge oko 1500 km, prikupiti što više novčanih sredstava za našu Ogulinku Emmu koja treba dizalo u obiteljskoj kući. Cijena dizala iznosi 93.000,00 kuna bez PDV-a, a kako bi se akcija unatoč svemu nastavila pobrinula se Udruga Oda prijateljstvu na čiji se poseban račun u Erste banci već danima primaju uplate.

Ova humanitarna priča nastavlja se, a priliku da svi zajedno omogućimo Emmi i njenoj obitelji bolji život dobit ćemo u nedjelju. Naime, za 19 sati najavljen je početak velikog humanitarnog koncerta "Ogulin za Emmu", a održat će se u dvorištu Frankopanske kule. Ogulince će zabavljati ogulinski bendovi Alf, Partyano, Master, Sound source, a cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna. Koncert organiziraju Grad Ogulin, Udruga Oda prijateljstvu, Zavičajni muzej Ogulin, Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin i ZAMP, a događaj medijski pokriva Radio Ogulin.

Ukoliko želite pomoći Emmi, a niste u mogućnosti doći na koncert možete to učiniti uplatom na poseban broj računa Udruge Oda prijateljstvu HR1024020061500070219.

O ovoj humanitarnoj priči bit će još govora u narednim danima u našem programu.
Četvrtak, 18 Srpanj 2019

"Ljetna promenada" za 5!

U sklopu manifestacije Ljeto u Ogulinu, čiji je glavni organizator Turistička zajednica Grada Ogulina, Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin održalo je u Pučkom otvorenom učilištu tri radionice u tri dana. Radilo se o besplatnim radionicama pod nazivom "Ljetna promenada", a održane su pod vodstvom Ivane Kurelac i Valentine Blašković.

Radionice su počele u ponedjeljak, a na prvoj su se osnovnoškolci mogli okušati u izradi nakita, točnije ukosnica, prstena, narukvica, ogrlica, pomoću 3D olovke i pyssla perla.
Nastavak je uslijedio u utorak kada je održana radionica izrade kutijca za nakit decoupage tehnikom, a izrađivali su se i privjesci i magneti. Posljednja radionica, koja je okupila najveći broj polaznika, održana je u srijedu, a djeca su se imala priliku okušati u Ljetnoj utrci robota do mora.

Kako doznajemo od članova ovog Društva, unatoč ljetnim praznicima, broj polaznika kretao se oko 20 i za svaku radionicu tražilo se mjesto više.
U gradskoj upravi upriličena je početna tiskovna konferecija na kojoj su prezentirane temeljne smjernice i ciljevi projekta pod nazivom "Recikliraj za bolje sutra". Radi se o zajedničkom projektu Grada Ogulina, kao nostitelja, i Općine Plaški, u ulozi sunostitelja. Projekt je u 85%-tnom iznosu financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Kolika je ukupna vrijednost ovog projekta i koji mu je opći cilj doznali smo tijekom tiskovne konferencije od voditelja Igora Trbovića:Od čega se još sastoji ovaj projekt, pitanje je na koje je voditelj Trbović ponudio slijedeći odgovor:Provedba projekta trajati će do 22.04.2020. godine, a naglasak će biti na izobrazno-informativnim aktivnostima.

Kako su te aktivnosti zamišljene otkriva u nastavku Igor Trbović:Prva od važnijih aktivnosti ovog projekta očekuje nas već slijedeći tjedan, točnije 23. srpnja u Plaškom i 24. srpnja u Ogulinu, kada će biti obilježen Dan zaštite prirode.

Tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, predstavnici ogulinskih odgojno - obrazovnih ustanova, Turističke zajednice Grada Ogulina, ogulinskog SKG-a, te zaposlenici stručnih službi Grada Ogulina i predstavnice karlovačke udruge Turbina promjena.

Na samom kraju tiskovne konferencije nazočnima se obratio gradonačelnik Domitrović, između ostalog, istakavši:

Kao što je poznato, prošle godine su, zbog krize vlasti, obustavljeni radovi na uređenju zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Obzirom da je u svibnju usvojen proračun za 2019. godinu, krajem lipnja su izvođači ponovno mobilizirani i radovi pokrenuti. Tehnički pregled i puštanje u upotrebu svih prostorija, osim glavne dvorane s pozornicom, planiran je za kraj ovog mjeseca. Završetkom ove faze Pučko učilište bi dobilo dramsku, likovnu, plesnu prostoriju, učionice, prostorije za soliste, sanitarije i ostale popratne prostorije – sve osim glavne dvorane s pozornicom.

Za tehnički pregled su kritični strojarski radovi i puštanje u rad klima komora koje su nabavljene i postavljene prije 10 godina, međutim nikada nisu stavljene u funkciju, pa nitko ne zna u kakvom su stanju. Garancija na ove uređaje je odavno istekla, a tvrtka koja je izvodila radove je završila u stečaju. Sada je angažirana druga tvrtka koja će ovaj tjedan izvršiti pregled i servis klima komora te ih pokušati pustiti u pogon.

Izvorno je tehnički pregled ove faze radova bio planiran za kraj prošle 2018. godine. Kako to, zbog krize vlasti, nije bilo moguće napraviti, on je prolongiran za srpanj ove godine, što znači da je za provedbu projekta izgubljeno više od pola godine. Usprkos tome potpuni dovršetak projekta uređenja zgrade Pučkog otvorenog učilišta i dalje je planiran za rujan 2020. godine, odnosno Dan grada 2020. godine, kad bi i glavna dvorana s pozornicom trebala biti puštena u upotrebu.

Do sada je na uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta utrošeno 19,1 milijun kuna. Za potpuni dovršetak treba još 4,3 milijuna kuna, čime bi se ukupna vrijednost investicije popela na 23,4 milijuna kuna.

Na kraju treba napomenuti da su upravo u tijeku dva natječaja za davanje u najam prostora u prizemlju zgrade, od kojih je veći namijenjen za kafić, a natječaji su objavljeni na stranici Grada Ogulina www.ogulin.hr.
Za petak je sazvana 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina s početkom u 9:00 sati u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin. Za sjednicu je predložen Dnevni red koji broji ukupno 27 točaka, a sve će po običaju započeti s Aktualnim satom.

Između ostalog gradski vijećnici će raspravljati o Izvješću o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2018. godine, prijedlogu Izvještaja o izvršenju Programa potpora poljoprivredi na području Grada Ogulina za 2018. godinu, prijedlogu Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Grada Ogulina za 2019. godinu, ali i o prijedlogu I. izmjena Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu na području Grada Ogulina u 2019. godini.

Prijenos sjednice Gradskog vijeća i ovaj put ćete moći pratiti uživo u našem programu od 9 sati.
U petak smo vas izvjestili kako je Koordinacija veledrogerija najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao krajem lipnja 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.
Dug bolnica svakog se mjeseca povećava za150 milijuna kuna, zbog čega će, budući da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji. Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Predstavnici Koordinacije veledrogerija naveli su da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana. Zbog takve situacije iz Koordinacije veledrogerija najavili su i mogućnost blokade računa bolnica.

Koliko duguje ogulinska bolnica veledrogerijama, plaća li svoje obveze u zakonskom roku, neka su od pitanja koja smo uputili ravnatelju ogulinske Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata, dr. Zorku.

Odgovor ravnatelja stigao nam je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostalog, navodi kako dospjeli dug ogulinske bolnice za lijekove i potrošni materijal prema veledrogerijama iznosi, na dan 30. lipnja 2019. godine, 8.314.926,00 kuna. Doznali smo i kako naša bolnica ne podmiruje dugovanja prema veledrogerijama u zakonskom roku, a najstarija dospjela obveza stara je 482 dana.

Na naše pitanje može li se i ogulinska bolnica naći među bolnicama protiv kojih su najavljene tužbe, ravnatelj dr. Zorko odgovara "...Uvijek postoji opasnost da se bolnica nađe na popisu veledrogerija za najavljene tužbe, ali za sada nema realne opasnosti za to.".
Odgovarajući na posljednji upit ima li dovoljno lijekova za pacijente u ogulinskoj bolnici, dr. Zorko zaključno poručuje kako u bolnici nema problema sa opskrbom lijekovima.

Nadamo se kako se naša ogulinska bolnica, ipak, neće naći na listi bolnica protiv kojih će veledrogerije podnesti najavljene sudske tužbe.
Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019

U utorak odjenite kockice!

Sutra će se i u našem gradu obilježiti Dan zajedništva, ponosa i sreće kao podsjetnik na veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije kada su se okitili svjetskim srebrom u Rusiji, te veličanstven doček na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Dan zajedništva, ponosa i sreće bila je želja Zlatka Dalića, a inicijativu i organizaciju su preuzeli Organizatori bez granica.

U ime organizatora, Silvije Šimac nam je pojasnio kako je zamišljeno ovo događanje diljem Hrvatske:I ogulinska Turistička zajednica odlučila se uključiti u organizaciju Dana zajedništva, ponosa i sreće, a što nas sutra očekuje u gradu pod Klekom doznajemo od Silvija Šimca:Ogulin se ovime promovira kao turistička destinacija u Hrvatskoj i svijetu. Osim nas, u akciju se uključuju Vukovar, Zadar, Donji Miholjac, Varaždin, Sinj i mnogi drugi gradovi.

Silvije Šimac slijedećim je riječima uputio pozivnicu za sutrašnji događaj svim našim slušateljima:

Hrvatska udruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija, na tiskovnoj konferenciji u petak, je najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao krajem lipnja 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Dug bolnica svakog se mjeseca povećava za 150 milijuna kuna, zbog čega će, budući da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji. Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Predstavnici Koordinacije veledrogerija naveli su da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana.

Mi smo se zapitali kakvo je stanje po ovom pitanju u ogulinskoj Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata, pa smo ravnatelju bolnice dr. Zorku uputili nekoliko pitanja.

Naime, zanima nas slijedeće:
1. Koliki je iznos duga ogulinske bolnice prema veledrogerijama?
2. Plaća li ogulinska bolnica svoje obaveze prema dobavljačima u zakonskim rokovima, te ukoliko ne s kolikim zakašnjenjem to čini?
3. Postoji li realna opasnost da se i naša, ogulinska bolnica nađe na popisu hrvatskih bolnica protiv kojih su veledrogerije najavile tužbe?
4. Ima li u ogulinskoj bolnici dovoljno lijekova za potrebe pacijenata?

Nadamo se skorom odgovoru ravnatelja bolnice, a o njemu ćemo vas pravovremeno izvijestiti.
Stranica 1 od 29