Ponedjeljak, 24 Travanj 2017

Lovačko društvo "Kuna" Drežnica proslavilo 70 godina uspješnog rada

Napisao/la 
Lovačko društvo „Kuna“ Drežnica u nedjelju 23. travnja, proslavilo je 70 godina svog postojanja. Tom prigodom organiziran je prigodni program koji je započeo posvećivanjem zastave u Kapelici, a nakon posvete, svečano je otvorena obnovljena lovačka kuća u Benkovićima. Najsvečaniji dio obilježavanja pozamašne obljetnice bila je svečana sjednica Skupštine LD „Kuna“. Predsjednik Nenad Vukadinović u svom je obraćanju pozdravio sve nazočne goste i lovce te ih upoznao s poviješću i trenutnim stanjem lovstva na području koje pokriva LD „Kuna“.

- Društvo je u različitim vremenskim periodima prolazilo kroz različite oblike organiziranosti ali nikada, od svog osnivanja 1947. godine, nije prestajalo sa radom. Na ovim prostorima lov datira još iz 15. Stoljeća, a prvi pisani tragovi spominju se u „Urbaru“ kneza Branimira iz 1486. godine, istako je Vukadinović koji je prisutnima objasnio i zanimljiv podatak od kuda naziv „kuna“.

- Naziv kuna odabran je iz razloga što se u to vrijeme za tri ulovljene kune moglo zaraditi više nego sa dva para konja u šlajsu cijele godine.

Lovačko društvo danas u zakupu ima dva lovišta i to državno otvoreno lovište Mala javornica površine 5.199 hektara, te zajedničko otvoreno lovište Drežnica površine 5.257 hektara. Na području lovišta imaju tri objekta zatvorenog tipa i 2 otvorenog tipa, a posjeduju legaliziranu lovačku kuću i dva susjedna objekta uz nju. Broje 120 matičnih i 7 pridruženih članova.
Po riječima Nenada Vukadinovića, grupa lovaca koja je osnovala lovačko društvo ostavila je u naslijeđe mnogim generacijama dobre temelje za razvoj lovstva na području drežničko-jasenačkog kraja, a današnje vodstvo i članovi svojim trudom i radom nastoje lovstvo dodatno unaprijediti.

Među mnogobrojnim uzvanicima i prijateljima iz susjednih lovačkih društava, nazočni su bili tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije, a ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza i izaslanik predsjednika Lovačkog saveza Karlovačke županije, Robert Gorišek, načelnik PP Ogulin Dražen Lipošćak, dogradonačelnik Ogulina Tone Radočaj, županijski pročelnik odjela za poljoprivredu, šumarstvo i turizam, Vilim Magdić, te župan Karlovačke županije Ivan Vučić, koji je u svom obraćanju istakao važnu ulogu ovog društva koje pokriva vrlo veliko područje, a ima dugogodišnju i tradiciju.

Kako to obično biva u svečanim prigodama, društvo je dodijelilo zahvalnice,  17 brončanih, 4 srebrne i 6 zlatnih plaketa, te 8 HLS-ovih odličja III. reda i 2 II. reda. u ime svih dobitnika prigodnim riječima zahvale, obratio se dugogodišnji lovac Željko Tatalović. Zahvalnicu u ime Grada Ogulina primio je dogradonačelnik Tone Radočaj, a u ime Karlovačke županije, župan Ivan Vučić. Županu je uručena i zlatnu plaketa za doprinos razvoju lovstva, nakon čega je istako veliko zadovoljstvo činjenicom da se većinu lovišta uspjelo dati na upravljanje ljudima s terena koji najbolje poznaju svoja područja.

Pročitano 3380 puta