Srijeda, 19 Travanj 2017

U Mimari se večeras otvara izložba "Kravata-Croata" za koju su Ogulinci darovali više od 150 kravata

Napisao/la 
Nakon što je u studenome prošle godine izložba „Kravata – Croata“ bila predstavljena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, obilježavanje 950. obljetnice grada Šibenika nastavlja se večeras u 19 sati u Muzeju Mimara.

Idejni tvorac i nositeljica ovog projekta je gospođa Jagoda Sablić, izvršna producentica Međunarodnog dječjeg festivala, književnica za djecu i mlade te ilustratorica.
Za Radio Ogulin ispričala je svoj cilj. Naime, želja joj je bila prikupiti i izložiti 950 kravata poznatih osoba iz svih sfera života, kako iz Šibenika tako i iz ostalih gradova Hrvatske. Na jednostavan i kreativan način spaja kravatu, kao izvorni hrvatski proizvod i Šibenik kao prvi samorodni hrvatski grad.
Stizale su kravate iz svih gradova i mnogih država, a onda je na put Jagode Sablić naišla dr. Tigrena Čik, oftamologinja zaposlena u ogulinskoj bolnici, koja od svog dolaska u naš grad, Ogulin prihvaća kao svoj pa u njemu pokreće mnoge događaje i akcije.

Dr. Čik ističe kako ona i nekolicina entuzijasta nisu mogli sjediti prekriženih ruku, pokrenuli su Ogulince i prikupiti njihove kravate. Nesebičnu pomoć u realizaciji ideje dobila je od sestre oftamološke ambulante, Marice Kezele, kao i Marije Magdić koja je ubrzo oko sebe okupila još nekoliko žena: Liljanu Gračanin, Valentinu Ceranić i Maju Polić. Zajedničkim snagama, u kratko vrijeme ove su žene prikupile više od 170 kravata mnogobrojnih Ogulinaca, čime smo postali jedan od gradova koji je donirao najviše kravata. Tako će među kravatama Dražena Petrovića, književnika Jure Kaštelana, pok. glumca i dramaturga Branka Matića Šibenčanina, književnika Mladena Bjažića, ali i svih estradnih umjetnika, u Mimari biti izložene i kravate Ogulinaca. Ovu akciju svojim doniranim kravatama podržao je i gradonačelnik Jure Turković.
Projekt je prepoznala Academia Cravatica, koja je omogućila da se sačuva kulturna baština i da projekt nakon izložbe u Šibeniku i dalje živi i bude dostupan široj javnosti, što je i omogućeno izložbom u Mimari.

Izložba „Kravata- Croata“ u Mimari će biti otvorena do 21 travnja, a nakon toga obići će još neke gradove Hrvatske, nadamo se i Ogulin. Kako doznajemo od Marije Magdić, izložba bi nakon obilaska Hrvatske trebala postati stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt.
Razgovor na ovu temu poslušajte u našem programu od 13,30 te reprizu od 17,15.
Pročitano 614 puta