Petak, 17 Ožujak 2017

27. sjednica Županijske skupštine

Napisao/la 
Na dnevnom redu 27. sjednice Županijske skupštine našlo se čak 38 točaka, a uobičajeno, počela je vijećničkim pitanjima. Većina njih bila su vezana za prometnice i mostove na karlovačkom području. Loša demografska slika županije zabrinula je vijećnika Marijana Grubešića (Hrvatski laburisti- stranka rada). Naglasio je da smo u posljednje 4 godine izgubili 10 tisuća stanovnika. Od toga 4 tisuće zbog negativnog trenda, a 6 tisuća ih je emigriralo. Župan Ivan Vučić se složio s ovom činjenicom te naglasio da Županija poduzima mnoge mjere ne bi li ovaj negativni trend promijenili. Potiču poduzetnike, zapošljavanje, roditelje, ali nažalost i ulazak Hrvatske u EU, po njegovim je riječima, otvorio neke nove horizonte koji nisu dobri. Bez obzira na sve pogodnosti, poduzetnici se Županiji obraćaju jer ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu. Istakao je župan da je Karlovačka županija od veljače 2016. – veljače 2017. godine smanjila broj nezaposlenih za 2134 osoba, što dokazuje da se nešto mijenja u gospodarstvu.
Županijska skupština usvojila je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Karlovačke županije za 2017 .godinu, kojim je proračun povećan za 23.580.000,00 kuna. U konačnici ovim rebalansom konačan iznos proračuna iznosi 608.020.000,00 kuna. Glavni razlog rebalansa i povećanja je uključivanje neutrošenih sredstava iz 2016. godine, povećanje prihoda od poreza na dohodak, usklađenje decentraliziranih funkcija po Odluci Vlade RH, povrat jamstvenog fonda i dr.
Na sjednici Županijske skupštine vijećnici su raspravljali o poslovanju zdravstvenih ustanova Karlovačke županije. O radu Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin utvrđeno je da se je odlazak liječnika specijalista odrazio na smanjenje broja usluga izvršenih prema HZZO-u uslijed čega nije bilo moguće izvršiti dovoljan broj usluga polikliničko-konzilijarnoj djelatnosti. Bolnica nije opravdala fakturama iznos od 3. 090.233,00 kuna te je ukupan rezultat korigiran umanjenjem prihoda. U prijevodu to znači da je stvorena obveza prema HZZO-u za taj iznos što je direktno utjecalo na rezultat poslovanja.
O ostalim točkama Županijske skupštine bit će više riječi u našim sljedećim informativnim emisijama.
Pročitano 747 puta