Subota, 03 Prosinac 2016

San ili java - povisili plaće, zapošljavaju nove radnike, isplaćuju božićnice, a sjedište tvrtke sele u Ogulin

Napisao/la 
Početkom kolovoza ove godine tvrtku Tehno drvo d.o.o, koja pogone osim u Ogulinu, ima i u Bjelovaru, kupila je tvrtka Pervanovo d.o.o čije je sjedište u Dubrovniku, a koja je u vlasništvu tvrtke Pervanovo Invest AB iz Švedske. Riječ je o investicijskoj obiteljskoj tvrtki čiji je osnivač Darko Pervan, Hrvat koji se kao sedmogodišnjak s roditeljima preselio u Švedsku. Tamo je proveo čitav život, nakon završenog školovanja pokrenuo je vlastiti biznis. 
Darko Pervan bio je vođa tima koji je izmislio laminat, a 1993. godine patentirao je horizontalno spajanje podnih obloga tzv. klik sistemom koji se danas koristi u 92% svih takvih podova. Pervanovo grupa 2004. godine ušla je u Hrvatsku, a kroz investicije u turizam do sada su uložili oko 450 milijuna kuna. 
Kako saznajemo od generalnog direktora tvrtke, Stjepana Vojinića, od 1993. godine rade na mnogobrojnim proizvodima koji su prisutni na tržištu, a posljednji izum im je klik namještaj. Uvjereni su da je upravo namještaj koji će se sastavljati bez uporabe ljepila i vijaka, a čija će proizvodnja biti u Ogulinu, budućnost u industriji namještaja. 
Na pitanje zašto su kupili tvornicu baš u Ogulinu, odgovara kako se poziciju poput ogulinske nisu usudili niti zamišljati. Oduševljeni su prometnom povezanošću, blizinom velikih gradova, prugom koja im je gotovo u dvorištu, sirovinom ali i ljubaznošću te uslužnošću Ogulinaca.
Kako bi barem dio onoga što Ogulin pruža njima, vratili Ogulinu, sjedište tvrtke koja će se uskoro zvati BJELIN (kombinacija slova iz riječi Bjelovar i Ogulin), sele u naš grad. Procedura je u tijeku, čeka se samo rješenje Trgovačkog suda. 
Trenutno proizvode 600 tisuća kvadrata troslojnog parketa, a želja im je steći uvjete da taj broj u idućoj godini povećaju bar na milijun. Svjesni svog ambicioznog plana, uvjeravaju nas da to mogu realizirati zbog čega broj zaposlenih u Ogulinu, u narednih 5 godina planiraju povećati sa trenutnih 280 na 500. U isto vrijeme broj zaposlenih osoba u Bjelovaru, povećati će sa 200 na 400, čime bi tvrtka za pet godina trebala imati 900 zaposlenika. U Ogulinu posluju na 145 tisuća kvadrata, što im je uz 105 tisuća kvadrata u Bjelovaru, sasvim dovoljno za ostvarenje planova. 
Direktor Vojinić posebno je ponosan na činjenicu da tvrtka koristi isključivo domaću sirovinu, a obećaje da će tako biti i nadalje. Trenutno posluju s Hrvatskim šumama, a poslovnu suradnju planiraju omogućiti i malim privatnim pilanama čime bi ostvarili svoj cilj- brendirali Bjelin parkete, pelete i brikete koje proizvode u Ogulinu, te lijepljene ploče i furnir koji nastaju u Bjelovaru. Uz sve to, brendirati će i hrvatski hrast koji je po njima, nepravedno zapostavljen. 
Direktor Vojnić kao i izvršni direktor tvrtke Boris Sobodić, te direktor ogulinske tvornice Vladimir Bataković, izuzetno su zadovoljni poslovnim odnosom s Gradom Ogulinom. Naime, po njihovim riječima, Grad Ogulin omogućio im je sve što su trebali i tražili.
Ova respektabilna tvrtka čije će sjedište uskoro biti u Ogulinu, a koja je svoje mjesto izborila na svjetskom tržištu, snagu vidi i pronalazi u radnicima. Naglašavaju kako bi bez njih, ideje bile neostvarive. Upravo zbog toga, povećali su plaće, uskoro će isplatiti božićnice, a na licima radnika vidljivi su samo osmijeh i zadovoljstvo.
Razgovor s direktorima tvrtke i zamjenikom gradonačelnika, poslušajte u nedjelju 4. prosinca u 9,30 sati.
Pročitano 16777 puta