Ponedjeljak, 04 Veljača 2019

"Noć muzeja" izazvala popriličan interes sugrađana

Napisao/la 
U petak je u ogulinskom Zavičajnom muzeju i Ivaninoj kući bajke, prigodnim programom, obilježena tradicionalna manifestacija „Noć muzeja 2019.“. Tema ovogodišnje manifestacije bila je „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“. Manifestacija je izazvala poriličan odaziv naših sugrađana koji su kasne večernje sate proveli u ova dva gradska muzeja.

Posjetitelje Zavičajnog muzeja dočekali su brojni noviteti koji su donijeli odličan spoj tradicijske baštine i povijesti sa modernim tehnologijama 21. stoljeća. Tijekom održavanja manifestacije za posjetitelje je bio osiguran besplatan wi-fi internetski pristup u cijelom muzeju. Premijerno je predstavljen i novi način prezentacije dijela stalnog muzejskog postava i to putem QR (quick response) kodova. Kako doznajemo QR kodovi će ostati u funkciji i dalje, a na taj način obogaćena je ponuda i sam doživljaj muzeja, te njegove građe.

Održano je i predavanje pod nazivom “Stari grad Ogulin i virtualna stvarnost – oživljavanje prošlosti novim tehnologijama”. Predavanje je bilo popraćeno demonstracijom postupka 3D modeliranja za potrebe izrade fotorealističnih slika dijelova Starog grada Ogulina, a održao ga je tim mladih samostalnih autora iz Rijeke.

Ove godine vodstvo muzeja ostvarilo je suradnju s Društvom pedagoga tehničke kulture Ogulin, a njihovi članovi su obogatili večer zanimljivim radionicama. Brojni posjetitelji okušali su se tako u izradi hologramskih prikaza znamenitih osoba ogulinske povijesti, u izradi svjetlećih bedževa i bedževa sa simbolima Ogulina tehnikom pirografije, pogledali su demonstraciju rada 3D printera, dok su se najmlađi okušali u Robotskoj Alki, svojevrsnom viteškom turniru.

Ovom je prigodom uručena je nagrada pobjednici nagradnog foto natječaja Zavičajnog muzeja  „Gledam – fotkam – volim Ogulin“, kojoj je sponzor bio Hotel “Frankopan” Ogulin. Naime, od ukupno 22 pristigle prijave, odnosno fotografije, najviše oznaka “sviđa mi se”, njih 780, osvojila je fotografija 20 – "Plavo-bijela brana", autorice Nike Vučić. Nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja. Sve u svemu, možemo reći kako je ovogodišnja "Noć muzeja" bila pun pogodak.
Pročitano 607 puta