Petak, 01 Veljača 2019

Stopirani projekti vrijedni preko 50 milijuna kn, a nekima upitno financiranje plaća

Napisao 
U gradskoj upravi održana je koordinacija s ravnateljima i direktorima gradskih tvrtki i ustanova. Sastanak je započeo gradonačelnik Dalibor Domitrović kratkim izvješćem, pojasnivši da je povjerenica za poslove Gradskog vijeća započela s radom, te da je pripremljena Odluka o financiranju nužnih rashoda koju bi povjerenica trebala potpisati. Odluka je pripremljena na iznos 9,2 milijuna kuna, što znači da će se, kao što i sam naziv kaže, moći financirati samo nužni rashodi. Kako bi se uklopili u spomenuti iznos smanjena su financijska sredstva svim proračunskim korisnicima pa će nekima biti upitno financiranje plaća u narednom razdoblju.

Jedina tri projekta koja su obuhvaćena odlukom su izgradnja prometnice Hačko – Bolnička, uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta i proširenje dječjeg vrtića Bistrac, ali u smanjenim iznosima. Svi ostali projekti nisu uvršteni u Odluku. Stopirani su projekti vrijedni preko 50 milijuna kuna koji su trebali u ovoj godini biti provođeni, a prijavljeni su na razne natječaje za sufinanciranje iz EU fondova. Za neke od njih, kao što je izgradnja reciklažnog dvorišta, projekt Recikliraj za bolje sutra i Susret s rijekom, već su potpisani ugovori i već je trebao biti pokrenut postupak javne nabave. Drugi su pred potpisivanjem ugovora, ili se čeka konačna ocjena, kao što je projekt izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijedan 5,9 milijuna kuna, te novi dječji vrtić u Svetom Petru vrijedan 7,5 milijuna kuna. Neki su projekti pripremljeni, ali ih neće biti moguće prijaviti na natječaj jer Grad nema proračun, pa time niti osigurana sredstva za provedbu projekata.

Gradsku upravu, vezano za financiranje, učestalo i u panici nazivaju i predstavnici udruga, međutim gradonačelnik  po tom pitanju ništa ne može učiniti.

Predsjednik Sportske zajednice Grada Ogulina je izvijestio kako je financiranje privremeno riješio kreditom, međutim, time će se moći pokriti samo 80% troškova u prvoj polovici godine i to samo za klubove koji sudjeluju u ligaškim natjecanjima. Ako se nakon toga financiranje ne riješi posljedica će biti ispadanje naših klubova iz liga u kojima se natječu.

Mladen Stipetić, direktor Poduzetničke zone,  izvijestio je o gradskom projektu izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijednom 5,9 milijuna kuna koji je  prošao na natječaju, a svi troškovi navedeni u natječaju su od strane provedbenog tijela ocijenjeni prihvatljivima. Pred nama je potpisivanje ugovora, ali je s obzirom na trenutne okolnosti i to vrlo upitno!

Dubravka Vuković, direktorica Radio Ogulina, je izvijestila kako je upitno financiranje ovog gradskog trgovačkog društva, jer će nedostajati novca za plaće i druge troškove,  te je  izjavila kako ne želi preuzeti odgovornost zbog neisplate plaća zaposlenicima. Spremna je dati svoj mandat na raspolaganje, što je podržao i Mladen Stipetić.

Blanka Poljak Franjković , ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta,  izvijestila je  o brojnim projektima koje je prijavila za sufinanciranje iz EU fondova, od kojih većina, srećom, nema gradsku financijsku komponentu pa će se moći realizirati.

Ivanka Turković, ravnateljica dječjeg vrtića, uputila je novi program rada vrtića na verifikaciju ministarstvu, uključujući novi jaslički dio, međutim upitno je hoće li ministarstvo moći izdati suglasnost obzirom da nije donesen gradski proračun i vrtić nije bio u mogućnosti zaposliti potrebna četiri dodatna odgojitelja i jednog zdravstvenog radnika.

Sonja Drašković, direktorica Turističke zajednice, istakla je kako su planirali putem natječaja primiti jednog djelatnika na stručno osposobljavanje, koji bi se financirao iz državnog proračuna, međutim i to je upitno s obzirom da je u vrijeme privremenog financiranja svim proračunskim korisnicima zabranjeno primati nove zaposlenike.

Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke,naglasila je kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, te racionaliziraju raspoloživa financijska sredstva.

Na kraju je Zdravko Paušić , direktor Vodovoda i kanalizacije, izvijestio kako što se tiče redovne djelatnosti ova tvrtka nema nikakvih problema. Međutim, upitni su projekti koji se financiraju sredstvima Hrvatskih voda jer i oni uključuju dio koji sufinancira Grad, pa nije poznato hoće li se moći potpisati ugovori i realizirati projekt aglomeracije, odnosno daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava, i projekt vodoopskrbe koji je također u završnoj fazi. Istakao je kako je tu najbitniji i najskuplji projekt daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava kojeg Hrvatske vode financiraju sredstvima Europske unije te bi velik propust bio da se ova sredstva ne iskoriste.

Na sastanku je rečeno da bi, osim gradskih čelnika, i povjerenica Marina Kolaković trebala sjesti sa direktorima i ravnateljima, te se upoznati sa njihovim planovima i programima, a sve u cilju nesmetanog, daljnjeg  rada i djelovanja.
Pročitano 496 puta